Készítette: Blahut Zsuzsanna és Junászka Klaudia

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
könyvtár ismeretek A könyvtár fogalma, típusai
Advertisements

Arcanum Digitális Tudománytár Plusz
Készítette: Gizella Katalin és Kovács Márta Szeged, május 13.
Könyvtárismeret Dokumentumok típusai.
Szlovákiai Magyar Adatbank
Az olvasástól az információig Az OSZK szolgáltatásai a könyvtári rendszer számára Tóth Ferenc Tibor OSZK Köszöntöm a megjelenteket!
Monor, október 12. Paulovits Erika
Bibliográfiák A bibliográfia fogalma és szerepe a tájékoztatásban
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
A tájékoztató eszközök egyik nagy típusát alkotják a szakirodalmat vagy annak egy részét számbavevő eszközök: a bibliográfiák és a bibliográfiai adatbázisok.bibliográfiák.
Hivatkozás könyvfejezetre
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Hasznos internetes információforrások. Enciklopédiák, lexikonok Seres Judit SZTE Klebelsberg Könyvtár Tájékoztató Csoport
Az Országos Széchényi Könyvtár szolgáltatásai
Bibliotheca Eruditionum Országos Széchényi Könyvtár - SzTE Egyetemi Könyvtár.
Könyvtárhasználat.
Határon átnyúló együttműködés az alsóőri Magyar Média és Információs Központtal készítette: Barki Katalin (BDF) Székelyné Török Tünde (BDMK)
Műszaki tudományok az interneten
Raktári jelzet a könyvtárakban
Információtárolás és visszakeresés a repertóriumokban és a cikkadatbázisokban Gellér Ferencné dr
A könyvtárak és a könyvek osztályozása
2005 május Kétszintű érettségi.
A hazai iskolai könyvtárak fejlődéstörténete
Sajtóregisztrációk. Egyetemes sajtóbibliográfiák és lelőhelyjegyzékek KÖN-411 Tájékoztatás, információforrások szakszeminárium 1. Oktató: Németh Katalin.
Az Országos Széchényi Könyvtár elektronikus szolgáltatásai.
A Magyar Elektronikus Könyvtárról Kaposvár, november 5. Moldován István MEK könyvtáros
Vitaindító az Állambiztonsági Bibliográfia ( ) kérdésköréhez Jobst Ágnes Történeti Levéltár Könyvtár.
A könyvtárak szerepe az információs társadalomban
Az elektronikus könyvtárak az olvasók szolgálatában avagy, mit nyújt az OSZK a hálózaton Moldován István OSZK MEK Osztály A könyvtáros.
Csáki Zoltán Országos Széchényi Könyvtár Digitális folyóiratok tartalomjegyzékeinek feldolgozása az OSZK-ban (EPAX projekt) NETWORKSHOP 2008.
SAJTÓMÚZEUM SAJTÓMÚZEUM Digitális sajtótörténeti könyvtár és forrásgyűjtemény sajtomuzeum.oszk.hu NETWORKSHOP 2008 Dunaújvárosi Főiskola Dunaújváros, 2008.
Kisléghy Ágnes Tájékoztatás 3. szeminárium
Az RMK és RMNY összefüggései, használata, mutatórendszere
Készítették: Csorba Dániel Gavaldik Emma Tóth Janka
A dokumentumrögzítés története:
A világ dokumentumtermésének az összegyűjtéséhez (20.század 2. fele)
AZ IDŐSZAKI KIADVÁNYOK TÍPUSAI
MTMT munkafolyamatok 2.0 Hagyományok és kihívások III. ELTE Egyetemi Könyvtár március 5. Áts József.
Az Egyetemi Könyvtár metszetgyűjteményének feltárása és elérhetővé tétele az integrált könyvtári rendszerben Mező CsabaBudapest, március 5.
Eger, AgriaMédia Könyvtárak az elektronikus tanulás szolgálatában Moldován István OSZK
A Debreczeni Képes Kalendáriom Gellér Ferencné dr. Internet Fiesta 2005.
A Magyar Tehetséggondozó Társaság kiadványai
ORSZÁGOS SZÉCHÉNYI KÖNYVTÁR E-SZOLGÁLTATÁSI IGAZGATÓSÁG BIBLIOTHECA NATIONALIS HUNGARIAE Az Országos Széchényi Könyvtár digitális folyóirat archiválási.
Könyvtárak.
A Nemzeti Könyvtár internetes szolgáltatásai benne a Magyar Elektronikus Könyvtárról bővebben Góczán Andrea augusztus 2.
Könyvtár- és informatikai alapismeretek kurzus október 1.
Bemutatkozik a Magyar Elektronikus Könyvtár osztály november 26.
Sonnevend Péter Új munka indult:
Digitalizált információk rendszerezése. A publikus hozzáférés biztosítása az Internet segítségével. Dokumentumkezelés, információ digitalizálás OMA konferencia.
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Irodalomkutatás.
Dr. Hegyi Ádám adjunktus SZTE BTK Kulturális Örökség és Humán Információtudományi Tanszék Könyvtár- és informatikai alapismeretek.
Dokumentumok  Minden jog fenntartva. A dokumentum A dokumentum: az ismereteket tartalmazó információhordozó. Ez lehet tárgy, könyv, folyóirat,
Dokumentumtípusok. Dokumentum Fizikai egység - lejegyzett, rögzített információ tudás ismeret gondolat történet esemény.
KERESÉS ELEKTRONIKUS KÖNYVTÁRI KATALÓGUSOKBAN Kiss Annamária Semmelweis Egyetem Központi Könyvtár 2013.
Adatbázisok használata a tájékoztatási gyakorlatban Dr. Nagy Enikő Csomád,
Könyvtártípusok és funkcióik. Könyvtár dokumentumtár információtár.
A könyvtári dokumentumok digitális átállása
Országos Széchényi Könyvtár
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB)
Hogyan tájékozódjunk a magyar orvosi szakirodalomban?
folytatott bibliográfia elemzéséről
A HIVATKOZÁS SZABÁLYAI ÉS MÓDSZEREI
Dokumentumtípusok.
Az Országos Széchenyi Könyvtár
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Elérhető magyar irodalom – olvasás? digitalizálás?
Magyar Orvosi Bibliográfia (MOB) és Magyar Tudományos Művek Tára (MTMT) Áncsán Gizella Központi Könyvtár, 2014.
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Magyar Bibliográfiai Adatbázisok
Előadás másolata:

Készítette: Blahut Zsuzsanna és Junászka Klaudia A Magyar Nemzeti Bibliográfia retrospektív ciklusának (1473-1945) hagyományos és számítógépes megjelenési formái, jelentősége, használata. Valamelyik ciklusrész alaposabb ismerete Készítette: Blahut Zsuzsanna és Junászka Klaudia

Bibiliográfia: biblio+graphien = könyv+leírás Nemzeti bibliográfia: Egy adott ország dokumentumainak összességét regisztrálja. MNB: Magyar nyelven kiadott magyar impresszumú felekezetre tekintet nélkül levő dokumentumok.

2 rész: Retrospektív: visszatekintő (1473-1920/44) visszatekintenek a kiadáshoz viszonyítva Kurrens: folyamatban lévő, megjelenő(1945-től napjainkig) 1945 utáni időszakban megjelenő, az újdonságokat regisztráló bibliográfia OSZK egyik központi szolgáltatása

Kezdetek Conrad Gesner(1515-1565 ): Bibliotheca Universalis (16.sz.)-német lexikon, írói szótár Hatására készítették el Nyugat-Európában az első nemzeti bibliográfiákat a 16.században. Magyarországon csak a 18. században lettek meg a feltételek- kultúrbarbarizmus miatt Historia Literaria korszaka

Eleinte csak biobibliográfiákat készítettek: Czwittinger Dávid (1676?–1743) : Specimen Hungariae Literatae ( 1711 ) Bod Péter (1712–1769) : Magyar Athenasa (1766) Az első tényleges bibliográfiát Sándor István készítette Magyar Könyvesház néven 1803-ban. Az egyes tételek időrendben követik egymást, de hiányos és pontatlan.

Régi Magyar Könyvtár Szabó Károly (1824–1890):Főműve: a Régi Magyar Könyvtár (1531-től 1711-ig) A magyar nemzeti bibliográfia megteremtője 1473-1711 előtt részben vagy egészben magyar nyelven készült nyomtatványok bibliográfiáját 4 kötetben adták ki. Az RMK pótlásait 1912-ig jelentős részét Sztripszky Hiador készítette. Szerkezete: A bibliográfia egységes, a leírások a megjelenés időrendjében, egy-egy éven belül a megjelenés helye, azon belül a szerző ill. a rendszó betűrendje szerint rendezve. A kötetek végén névmutató található.

Régi Magyar Nyomtatványok 1960-as években kezdődött a Régi Magyarországi Nyomtatványok című új összefoglaló munka tervezése. A mindenkori Magyarországon nyomtatott, és/vagy a magyar nyelvű nyomtatványokat tartalmazza, a személyi, vagy tematikus hungarikumokat nem Eddig három kötet jelent meg: 1473-1600 (1971) 1601-1635 (1983) 1636-1655 (2000) A könyvek mellett az egyleveles nyomtatványokat is magában foglalja Borsa Gedeon vezetésével készült az MTA és az OSZK berkeiben

Az RMNy-t 1800-ig tervezik elvinni. Az egyes tételek leírásai gyakran új kutatási eredményeket is tartalmaztak A kötetekbe be nem került tételek (pl. személyi hungarikumok) kiegészítő kötetekben jelennek meg.

Hungarika „Hungarikumnak tekintjük azokat a dokumentumokat, amelyek Magyarország mindenkori területén bármely nyelven jelentek meg, Magyarország mindenkori területén kívül magyar nyelven jelentek meg, magyar illetve magyarországi szerzőtől bárhol, bármilyen nyelven jelentek meg, tartalmukban magyar, illetve magyarországi vonatkozásúak.”

Apponyi gyűjtemény: Apponyi Sándor Hungarica-gyűjteménye külföldi szerzőktől származó, 1800 előtt megjelent, magyar vonatkozású nyomtatott műveket tartalmaz. Köztük számos ritkaságot, a könyveken kívül röplapjellegű kiadványokat is Hungarica. Magyar vonatkozású külföldi nyomtatványok leírása. 1-2. kötet Hungarica. Ungarn betreffende im Ausland gedruckte Bücher. 1-4. kötet

Korabeli tudósítás a mohácsi csatáról. Genf, 1526

Repertórium Latin eredetű szó Magyar jelentése: adattár, címtár, jegyzék, gyűjtemény, leltár. Angolul használják még erre a fogalomra a directory kifejezést is.

Könyvtári értelemben annak a kézikönyvtípusnak a neve, amely egy vagy több időszaki kiadvány közleményeinek valamilyen rendszer szerint készült összesítése, mutatója, ezért az irodalomkutatás fontos eszköze. Folyóirat-repertórium, cikkbibliográfia: ezek is megszokott elnevezések. A repertórium elnevezést használják még tárgymutató valamint meghatározott kérdéssel foglalkozó cikkeket folyamatosan ismertető kiadvány értelmében is. Készülhet egyes szakterületről vagy folyóiratról.

Szinnyei József (1830-1913) készítette el az első magyar repertóriumot De munkája sajnos hiányos maradt és nem akadt folytatója. Jelenleg MNB tárja fel a cikkeit.

Petrik-ciklus Magyarország Bibliographiája 1712-1860 : Gyűjtőköre: a Magyarországon bármilyen nyelven, a külföldön magyar nyelven, illetve a külföldön bármilyen nyelven megjelent, de magyar vonatkozású nyomtatványokra terjedt ki A könyveken kívül zeneművek és térképek is bekerültek a tételek közé és sor került a jelentősebb gyűjteményes munkák analitikus feltárására is. Leírásai sok helyen még a művek megjelenésének helyét is tartalmazzák.

Bibliográfia Könyvek: Könyvtárosok kézikönyve 2., szerk.: Horváth Tibor – Papp István, Bp. : Osiris, 2001, 340-351 p. Folyóirat: Borsa Gedeon: A retrospektív magyar nemzeti bibliográfia 18. századi szakasza. Magyar Könyvszemle, 1985. 101. évf. 1. sz. 18-31 p. Webográfia: Magyar Nemzeti Bibliográfia < http://mnb.oszk.hu/> Arcanum adatbázisa: <http://www.arcanum.hu/oszk/lpext.dll/eRMK/1?f=templates&fn=main-h.htm&2.0> Magyar könyvészet <http://www.digento.de/titel/103019.html > Katona József Könyvtár-Könyvtár története http://www.kjmk.hu/kttortenet.asp

Petrik-ciklus A bibliográfia Petrik módszere szerint készült: csak a Magyarországon megjelent magyar nyelvű nyomtatványokat regisztrálja betűrendben. Több 1860-1875 között megjelent könyvet is feldolgozott, amennyiben azok Petrik figyelmét elkerülték. A könyvészet használatát tudományos szakmutató segíti, mely az anyagot 18 témakör szerint csoportosítja. Az időszaki kiadványok analitikus feltárása e ciklusból kimaradt, viszont a magyar folyóiratok és hírlapok jegyzéke függelékben megtalálható.

Az 1886-1900-as évek között megjelent művek bibliográfiája: A 19. századot záró könyvészet ismét Petrik Géza szerkesztésével készült: Petrik Géza: Magyar Könyvészet 1886-1900. Az 1886-1900. években megjelent magyar könyvek, atlaszok és térképek összeállítása. 1-2. köt. Bp. 1908-1913, Magyar Könyvkereskedők Egyesülete. 2 db. Reprint: 1969. E bibliográfia szintén csak a Magyarország területén megjelent magyar nyelvű nyomtatvá-nyokat regisztrálja.

Az anyaggyűjtés az időszaki kiadványok tekintetében tovább szűkült, közülük csak a folyóiratok cím szerinti leírása található meg, míg a napi- és hetilapok címadatainak közlése elmaradt. A kétkötetes munka első része betűrendben közli a leírásokat, a második kötet pedig nagyon tagolt és részletes tárgymutatót tartalmaz. Petrik e kötet összeállításához a kurrens könyvkereskedői jegyzékek mellett a Magyar Nemzeti Múzeum könyvtárának katalógusait is felhasználta, ezért a könyvkereskedői forgalomba került nyomtatványokon kívül a munka ismerteti a hivatalos kiadványokat és a különlenyomatokat is, ami a bibliográfia értékét nagyban növeli. Ez a ciklus-bibliográfia tehát már átmenetet képez a könyvkereskedői,s a „hivatalos”, a nemzeti könyvtár által szerkesztett bibliográfia között.

Az 1901-1910-es évek könyvtermésének számbavétele: Az első világháború miatt ez a ciklus-bibliográfia csak jóval később jelent meg, az első kötet még Petrik szerkesztésében 1917-ben, a második pedig csak Petrik halála után Barcza Imre gon-dozásában 1928-ban. Petrik Géza-Barcza Imre: Magyar Könyvészet 1901-1910. 1-2. kötet. Bp. 1917-1928. Magyar Könyvkiadók és Könyvkereskedők Országos Egyesülete. 2 db.

A betűrendben szerkesztett bibliográfia a Magyarországon megjelent magyar nyelvű műveket írja le. A két kötet színvonala gyengébb a korábbiakhoz képest, több sajtóhiba, kiegészí-tetlen leírás található benne. Ugyanakkor az önálló műveken kívül ismét analizálja a periodi-kumokat. A tervezett 3. rész, mely a név- és tárgymutató tartalmazta volna, sajnos sohasem jelent meg.

Az 1911-1920-as évek könyvészete: Petrik halála után Barcza Imre tovább folytatta a gyűjtő munkát, azonban egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy a retrospektív nemzeti bibliográfia elkészítése – bár könyvkereskedői érdekeket is szolgál – mégis elsősorban a nemzeti könyvtár feladata. Ezért a Vallás és Közoktatásügyi Minisztérium 1934-ben az időközben elhunyta Barcza Imre hagyatékát megvásá-rolta , s a bibliográfia elkészítésével az OSZK-t bízta meg.

Az OSZK a Barcza-féle anyagot saját katalógusa alapján kiegészítette, s azt 1939-ben, illetve 1942-ben közreadta.

Bibliográfia I. Könyvtárosok kézikönyve 2., szerk.: Horváth Tibor – Papp István, Bp. : Osiris, 2001, 340-351 p. Az Országos Széchényi Könyvtár Évkönyve 1967. 316–324. Borsa Gedeon: A retrospektív magyar nemzeti bibliográfia 18. századi szakasza. Magyar Könyvszemle, 1985. 101. évf. 1. sz. 18-31 p. Magyar Nemzeti Bibliográfia < http://mnb.oszk.hu/> Arcanum adatbázisa: <http://www.arcanum.hu/oszk/lpext.dll/eRMK/1?f=templates&fn=main-h.htm&2.0> Magyar könyvészet http://www.digento.de/titel/103019.html

Bibliográfiák II. Sándor István élete http://www.gyel.gyor.hu/tartalom/data/06730.htm Szabó Károly 1879-ben jelentette meg Régi Magyar Könyvtár (RMK) címmel az 1712 előtt részben vagy egészben magyar nyelven készült nyomtatványok bibliográfiáját.” http://vmek.oszk.hu/03300/03301/html/bgkvti_3/bgki0308.htm A „Régi Magyarországi Nyomtatványok” című kiadvány szerkesztési problémái Az Országos Széchényi Könyvtár Évkönyve 1967. 316–324. http://www.oszk.hu/hun/konyvtar/szervfel/kulongy/reginyom/reginyom_gyujtemeny_hu.htm Katona József Könyvtár-Könyvtár története http://www.kjmk.hu/kttortenet.asp