Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

MUNKAHELYI MENTÁLHIGIÉNÉ BIZTOSITÁSA PSZICHOLÓGIAI ESZKÖZÖKKEL A SZOCIÁLIS ELLÁTÁSBAN DOLGOZÓK SZÁMÁRA Krekó Kata klinikai szakpszichológus Fővárosi Önkormányzat.
A munkanélküliség lehetséges egészségügyi hatásai
Béres Egészség Hungarikum Program Átfogó egészségmegőrző és betegségmegelőző nemzeti program Programindító sajtótájékoztató március 29.
Szenvedélyek fogságában - az alkohol
EUROSTUDENT V A felsőoktatás szociális dimenziója Kiss László Educatio Nonprofit Kft.
Egészségérték-gazdálkodás: Mitől függ az egészségünk?
Az onkológiai betegek pszicho-szociális szükségleteinek felmérése
Az internet, a TV és társas támogatás összefüggései
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
Társadalmi rétegződés, életmód, szabadidő
Nemzetközi gazdaságstatisztika
Közegészség.
Orvos – és Egészségtudományi Centrum
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
MAKROKÖRNYEZET /1/ ÜZLETI KÖRNYEZET 2. előadás 2006/2007. tanév.
sajtótájékoztató a felnőtt lakosság egészségmagatartása, motivációi
Szociális munka az onkológiában
Mire jók a szűrővizsgálatok?
A gondnoksággal kapcsolatos szemléletváltás az új Polgári Törvénykönyv cselekvőképességi szabályaiban Kovács Melinda Értelmi Fogyatékossággal Élők és Segítőik.
Orvos- és Egészségtudományi Centrum
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
Dr. Berzéky József április 15.
Villamosság élettani hatásai Epidemiológia alapjai
Vállalati folyamatok, alrendszerek, tömegszerűség, külső környezet, belső adottságok, hierarchia, kultúra.
Társadalmi és kulturális tényezők hatásai a munkáltatók szociális tevékenységére Dr.Kópházi Andrea Ph.D egyetemi docens Humánmenedzsment előadás
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
Prevenció, kuráció, rehabilitáció
Szegénység és egészségi állapot
TRANZITOLÓGIA V. ELŐADÁS
A szociális epidemiológia kialakulása
Mi jellemzi az egyetemisták mobiltelefon használati szokásait? H1: A fiúk többet kommunikálnak SMS-ben, mint a lányok. H2: A diákok szociodemográfiai.
Üzleti Etika A munkanélküliség
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
A Berettyóújfalui Kistérség bemutatása
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Időskori betegségek vagy civilizációs betegségek?
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
Demográfiai válság: Hová tartasz Nógrád megye?
Szabó-Bartha Anett Szabó-Bartha Anett A KRÓNIKUS BETEGSÉGGEL VALÓ MEGKÜZDÉS VIZSGÁLATA A BETEGSÉG-REPREZENTÁCIÓ JELENSÉGÉN KERESZTÜL Debreceni Egyetem.
A magyar népesség életminősége az ezredfordulón
Mi is az a társadalmi integráció?
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Dr. Grónai Éva, Dr. Erdélyi Erzsébet, Blézer Zita
Közép-Dunántúl, Veszprém megye és Várpalota munkaerő-piaci helyzete
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Egészségi állapot és öngyilkosság kapcsolata serdülőkorúaknál 2001/2, OKTK pályázat dr. Hajnal Ágnes, Susánszky Éva.
Mindennapi veszteségeink
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
A Veszprém megyei pszichiátriai ellátó rendszer ismertetése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Speciális gyermekvédelem
A TÁRSADALMI JÓL-LÉT TÉRBELI KÜLÖNBSÉGEI A MAGYAR NAGYVÁROS- TÉRSÉGEKBEN Berki Márton – Halász Levente MRTT Vándorgyűlés Veszprém, november
Alkalmazott egészségügyi gazdaságtan
Magyarország demográfiai jellemzőinek és szociális ellátórendszerének bemutatása különös tekintettel az időskorú népességre.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Egészségesek a roma nők?
Gyermekek, gyermekes családok egészsége „Legyen jobb a gyermekeknek!” Nemzeti Stratégia Értékelő Bizottságának évi jelentése május 11. Tokaji.
Egészség-egyenlőtlenségek Magyarországon Vitrai József PhD Országos Egészségfejlesztési Intézet.
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
Önkormányzati Egészségügyi Napok
2016. június 10: „A tudásáramlás és a tudás megtérülésének egyes vetületei” című konferencia Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFIH)
GRASSROOTS Gyermekvédelem
Magyarország lakosságának életmódja és egészségi állapota
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
Szív az életért 1. Rész: Bevezető Klikk a folytatáshoz!
EGÉSZSÉGES ÉLETMÓD 1.
Előadás másolata:

Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás Egészségpercek Prevenció és egészségmegőrzés Pszichoszociális tényezők: depresszió és szorongás Margit Kórház Pásztó

Szociális – társadalmi tényezők egészségre gyakorolt hatása Az egészség = testi + lelki + szociális jólét, azaz nemcsak a betegség hiánya (bio-pszicho-szociális elmélet) Társadalmi makrokörnyezeten belül az egészséget meghatározó tényező az egyént körülvevő mikrokörnyezet, a család, rokonság, baráti társaság és a helyi közösségek Egy társadalmon belül meghatározóak a társadalmi munkamegosztásban elfoglalt hely szerinti különbségek Ilyenek a foglalkozás, beosztás, jövedelem, vagyon, iskolai végzettség, szakképzettség, lakóhely, lakáskörülmények 2017.04.03.

Szociális – társadalmi tényezők egészségre gyakorolt hatása Ebben a témakörben két alapkérdésre kerestük a választ: Melyek az egészségi állapotot alapvetően befolyásoló tényezők? Mi az oka Magyarország rendkívül súlyos népegészségügyi helyzetének? 2017.04.03.

Melyek az egészségi állapotot alapvetően befolyásoló tényezők? Amennyiben a szociális – társadalmi tényezők egészségre gyakorolt hatását vizsgáljuk, a következő tényezők mutatnak legszorosabb összefüggést az egészségi állapot alakulásával: 1. lakosság korösszetétele; 2. az 1 lakosra jutó GDP nagysága; 3. az iskolai végzettség, 4. az alkalmazottak nettó átlagkeresete; 5. a munkanélküliségi ráta; 6. az 1000 lakosra jutó lakásépítési arány. 2017.04.03.

Melyek az egészségi állapotot alapvetően befolyásoló tényezők? A lakosság általános egészségi állapota a tíz évvel korábbihoz képest lényegesen rosszabb, valamint az egészségi állapotot befolyásoló tényezők többsége negatív irányban változott Az egészségi állapotot befolyásoló tényezők öt csoportba foglalhatóak: demográfiai – társadalmi jellemzők; munka és anyagi körülmények; pszichoszociális erőforrások; életstílus jellemzők; egészséget közvetve vagy közvetlenül befolyásoló környezeti tényezők 2017.04.03.

Melyek az egészségi állapotot alapvetően befolyásoló tényezők? Nemzetközi vizsgálatok szerint a halálozásban vezető szerepet játszó megbetegedések okai között fontossági sorrendben az alábbiak említhetők meg: életmódbeli szokások, elsősorban a dohányzás és a fokozott alkoholfogyasztás táplálkozási szokások, ételek összetétele egészségtelen munka- és életkörülmények fertőző ágensek szociális és pszichoszociális körülmények környezetszennyezés 2017.04.03.

Magyarországi súlyos egészségi állapotot kialakító legfontosabb életmódbeli tényezők A demográfiai – társadalmi jellemzők közül: a lakosság korösszetétele, az iskolai végzettség, a családi állapot A munka és anyagi körülmények közül: a foglalkoztatottsági és munkanélküliségi ráta, a nettó jövedelem, valamint a lakáskörülmények A szociális támogatottság hiánya és a depressziós szint fokozódásának mértéke kiemelt probléma Az életstílus jellemzők terén kiemelendő probléma, hogy Magyarországon a deviáns viselkedésformák terjedése felgyorsult 2017.04.03.

Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot Magyarországon nem önmagában a szegénység, hanem elsősorban a viszonylagos társadalmi – gazdasági lemaradás, annak átélése vezetett egészségromláshoz A jövőbe vetett hit elvesztése, állandó kontrollvesztés, a tehetetlenség, a túlmunkával járó krónikus stressz állapot az élettani tartalékok kimerüléséhez, végső soron a különböző megbetegedésekhez vezetett 2017.04.03.

Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot Két nagyon fontos elem emelendő ki: A., A folyamatos adaptáció, kényszerkapcsolatok közepette teret nyertek az ellenségesség, a segítségnélküliség, a reménytelenség, az elfojtások, a tehetetlen düh érzések Kialakult a társas támasz hiánya Az egészség szempontjából nagyon fontos a szoros szociális kapcsolatok, az ún. szociális kohézió megléte, ami Mo.-on az elmúlt évtizedekben megszűnt létezni 2017.04.03.

Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot B., A magyar népesség körében végzett prospektív vizsgálatok szerint a viszonylagos társadalmi – gazdasági lemaradás átélése, a reménytelen, kontrollvesztett lelkiállapot, konfliktus – megoldási készségek hiánya, a következményesen teret nyerő depressziós állapot az egészségromlás igen fontos háttértényezője 2017.04.03.

2017.04.03.

Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot A szociális – gazdasági tényezők közül a depresszió súlyossága szoros kapcsolatban áll: az iskolázottság fordított mértékével a munkanélküliség arányával a GDP régiók szerinti arányával A férfiak esetében szignifikánsan jelentősebb, mert a versenyben való lemaradás érzése náluk sokkal inkább depresszív hatású 2017.04.03.

Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot A depresszió mértékével legszorosabban összefüggő szociális faktorok: a lakáskomfort a gépkocsi az apa foglalkozása az iskolázottság a saját foglalkozás A hátrányos szociális gazdasági helyzet a depressziós lelkiállapot közvetítésével vezetett magasabb megbetegedési arányokhoz, főként a férfiak között 2017.04.03.

Pszichoszociális tényezők és egészségi állapot Egy mondattal összefoglalva: Magyarországon az 1960 – as évektől a szociális kohézió teljes hiánya, a viszonylag rosszabb szociális – gazdasági helyzet túlzott átélése talaján kialakult fokozódó depressziós állapot, valamint az egyéb rizikófaktorok együtt vezettek a népesség világviszonylatban is igen súlyos egészségkárosodásához 2017.04.03.

Egészségügyi ellátórendszer igénybevétele Rosszabb egészségi állapot – kisebb mértékű ellátás igénybevétele - ellentmondás Félelem a munkanélküliségtől: inkább nem megy orvoshoz! Halmozottan hátrányos helyzetű és munkanélküli beteg: rossz az együttműködés Egészségügyi szakellátásra jelentkezéskor az átlagnál súlyosabb egészségi állapot 2017.04.03.

Egészségügyi ellátórendszer igénybevétele Cél: preventív szemlélet Primer - szekunder prevenciós és egészségfejlesztő programok kialakítása és eljuttatása az érintettekhez „… s rendezni végre közös dolgainkat, ez a mi munkánk, s nem is kevés.” ( József Attila: A Dunánál – részlet ) 2017.04.03.