FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Korai fejlesztés a bölcsődénkben
Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. - Tóth Attiláné dr. Társadalmi és kultúraközi kommunikáció II. Tóth Attiláné dr.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
Család.
Színes programok minden korosztálynak
Modláné Görgényi Ildikó. Vidékfejlesztés A gazdaság folyamataiban látható és minden érintett számára érezhető javulás következzen be. Minőségi, a környezet-
Kreatív technikák és terápiák a pszichiátriai betegek közösségi alapú ellátásaiban Endre Szilvia május 23.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
EGÉSZSÉGTUDATOSSÁG, FELELŐSSÉG, A LELKI ÉLET FENNTARTHATÓ FEJLŐDÉSE
Iskolai Közösségi Szolgálat Definíció Cél Folyamat Példák Demokratikus Ifjúságért Alapítvány.
Bemutatás Ü Adatok Ü Az Alapítvány célja Ü Működésmódja Ü Célterületei Ü Eddigi programok Ü További programtervek.
Önismeret Horváth Renáta.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
 L.U.N.A. - (Lét - Utak, Nevetés, Alkotás) Kommunikációs és önismereti komplex művészeti program drámacsoportja a Jóvá–Tett-Hely Közösségi Foglalkoztatójában.
A munka világával kapcsolatos tudás
 A kongresszusi részvételt a Janssen Cilag Kft támogatja.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Család Családi kapcsolatok jelentősége a gyermek életében
Konstruktív konfliktuskezelés
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A család szerepe, jellemzői
CSALÁDI SZOCIALIZÁCIÓ
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
Orbán Ida Országos Tudományos Diákköri Konferencia Április 14.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A Mályi-projekt. Bevezető A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is A projekt ötlete: találkozni a gyerekekkel iskolán kívül is Olyan.
A HR respektusa Energin Kft. Energin Kft. Megismerés Hasznosság Felhatalmazás Szakértelem Hitelesség Egyensúly.
A Magyar Köztársaság Rendőrsége
Resztoratív eljárások bevezetésének lehetőségei a pártfogó felügyelői munkában “A harmonikus szabad életért” Közösségi Szolgáltatások Alapítványa Negrea.
Részesedés a társadalom fejlődésében Keszeli Sándor Bella Katalin Berta Árpád.
ÁRVÁK A szülőktől kapott „uticsomag” tartalma: A biztonság érzése
NEVELÉS A CSALÁDBAN.
Szociálpolitikai keretek
Csoportindítás Az első csoportülés megtervezése 0. szakasz - Felkészülés cél meghatározása módszer kiválasztása keretek meghatározása a környezettel való.
„Talpraállástól az intézményesülésig” Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei civil szervezetek komplex szervezetfejlesztése (TÁMOP / ) Vágvölgyi.
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
A családi támogatás hálója megtart, fenntart, benn tart vagy behálóz? Dr. Purebl György SE Magatartástudományi Intézet.
A research project funded by the Framework 7 Research programme of the European Union A gyermekvédelmi gondoskodásban élők továbbtanulását, felsőoktatásban.
Az alapvető művelődési igények meghatározói
Hozzátartozói csoport
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
TÁMOP „Tehetséghidak Program” című kiemelt projekt Utak és esélyek az Egyéni Tehetséggondozás területén.
2015-BEN INDULÓ KÉPZÉSEINK 4 ÉVFOLYAMOS TAGOZATKÓD:04 FELVETEHŐ LÉTSZÁM: 34 FŐ 6 ÉVFOLYAMOS TAGOZATKÓD:06 FELVETEHŐ LÉTSZÁM: 34 FŐ Arany János Kollégiumi.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Vágvölgyi Gusztáv - Pabló Inspi-Ráció Egyesület inspi-racio.hu Polyán Egyesület polyan.hu.
Generációk és család.
A tanárképzés filozófiája és gyakorlata. Hogyan készíti fel a tanárképzés a jelölteket a NAT nevelési feladataira?
Szülők iskolája program ÉVFOLYAM SZÜLŐI KÖZÖSSÉGE SZÁMÁRA.
„Ami a lelket megbetegíti, és ami meggyógyítja”. Miért? Bert Hellinger több évtizedes megfigyelései alapján azt vallja, nemcsak saját lelkünk rezdülései.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Rendezvényszervezési technikák Mozgássérültek Budapesti Egyesülete október 5. Lurdy Ház.
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
MOTTÓ „Engem ne emeljen a magasba senki, ha nem tud addig tartani, amíg megnövök, hanem guggoljon ide mellém, ha nemcsak hallani, de érteni is akar, hogy.
DARUS a gyermekekért.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Tanítási filozófia Gyetvai Anna.
Pedagógiai kísérés és reflexió az iskolai közösségi szolgálatban Szontagh Katalin Temesvári Pelbárt Ferences Gimnázium és Kollégium, Esztergom.
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
Család – és Gyermekjóléti Központ
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Tájékoztató Az EFOP VAN HELYED
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Előadás másolata:

FÉSZEKRAKÓ és GÓLYAVÁRÓ CSOPORT Sinkó Dóra, Déri Marcell Börzsei Borka, Cs. Mirk Gyöngyi Családi Szolgálatok Ligája Alapítvány www.csaladiszolgalat.hu

CSALÁDI SZOLGÁLATOK LIGÁJA ALAPÍTVÁNY Vezető: Dr. Rátay Csaba Szemlélet: Rendszerszemléletű család- és párterápia Az egész több, mint a részek összessége Homeosztázis Cirkuláris okság Normatív krízisek Tevékenység: Pár- és családterápia Családterapeuta képzés Preventív csoportok (Fészekrakó, Gólyaváró)

FÉSZEKRAKÓ ÉS GÓLYAVÁRÓ CSOPORT Reális párok közös önismereti csoportja Egyéni- és párkapcsolati önismeret Megelőzés, családi életre való felkészülés A rendszerszemlélet elsajátítása a saját pár- és családi kapcsolataikban Viselkedési mintázatok feltérképezése és a változtatás elősegítése Nyílt, kommunikáció (csoport és pár szinten is) Cirkuláris gondolkodás Az adott közösség a párok referenciacsoportjává válik Kapcsolati háló megteremtése Csoportfolyamatokban való aktív részvétel (csoporttöbblet)

TEMATIKA Kommunikáció Családi szokások, rituálék, mesék, mondókák Destruktív és adaptív formái Személyes határok Én-mi, Mi-környezet Családi életciklusok Elköteleződés, az első gyermek érkezésével járó változások Családi minták Családfa: ffi-női szerepek, minták, hozományok Intimitás Testi-lelki együttlét Családi szokások, rituálék, mesék, mondókák Az életciklus-váltással járó örömök és félelmek A gyermek értéke (Gólyaváró) Az „áthagyományozás” kérdése

KERETEK FORMA Hat /hét alkalom, 3, illetve 3,5 órában Kétheti rendszeresség Egész folyamatra szerződés Az első csoportalkalmat megelőző beszélgetés a párokkal Házi feladat Családias hangulat FORMA Középpontban a párkapcsolati önismeret A párok számára sok esetben visszajelzést is nyújt a csoport Egymásra épülő, fokozatos mélyülést biztosító tematika A témák feldolgozása: páros munka, női-férfi bontás, kiscsoport, nonverbális technikák

AKIKNEK A CSOPORT SZÓL FÉSZEKRAKÓ GÓLYAVÁRÓ Tartós kapcsolatban lévők (minimum 2 éve tartó kapcsolat) Együtt élők, jegyben járók, házasságot tervezők Házaspárok Gyermeket tervező, vagy már váró párok

A FÉSZEKRAKÓ TAPASZTALATAI Élő kapcsolat a csoporttagok között 1. csoport fennmaradása Félévenként teljes létszámmal induló csoportok Rádióinterjú (3 pár részvételével) Visszajelzések pároktól – után követés: Kommunikációs nehézségek átbeszélése, megoldási lehetőségek megtapasztalása Látni, hogy más párok is hasonló problémákkal küzdenek és hogy megoldhatóak a problémák

KÖSZÖNJÜK A FIGYELMET! Sinkó Dóra, Déri Marcell, Börzsei Borka és Cs. Mirk Gyöngyi CSALADI SZOLGÁLATOK LIGÁJA ALAPÍTVÁNY www.csaladiszolgalat .hu