Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programjával Bátán Báta, 2009. május 20.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Váczy Zsuzsa közoktatási szakértő, Bp május 13. OPKM.
Advertisements

Mire lehet/ne jó az iskola?
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
Móricz Zsigmond Alapiskola és Óvoda
Tisztelt Látogatóink! Szeretnénk rövid tájékoztatást adni az általános iskolában megvalósuló új tanulásszervezési eljárásokról és azok tartalmáról a TÁMOP.
Memorandum, 2000 ● Memorandum az egész életen át tartó tanulásról
Így tanítom az erkölcstant… 1.osztályban
Iskolánkról.
TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Machánné Tatár Rita Szeged, november 23.
Pénziskola Az Unghváry László Kereskedelmi és Vendéglátóipari Szakközépiskola és Szakiskolában.
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
Tehetséges tanulóink szakkörökön, a több éve működő tehetséggondozó műhelyekben (természettudományos, környezetvédelmi), valamint a különböző szintű.
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
2009 Merényi Zsuzsanna Közoktatási szakértő-középiskolai tanár
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program számokban Időtartam: Költségvetés: € – Ft/év Magyarországon.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Köszöntjük az Internet a tudás szolgálatában, avagy „ A jó pap is holtig tanul” - de nem mindegy hogyan ! című konferencia résztvevőit! Eger, május.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Készítette: Bónisné Fürjesi Magdolna
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
KAPOSVÁRI EGYETEM GYAKORLÓ ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
Módszertani megújulás a nevelő munkában
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
A Dobbantó program Az előrelépés lehetősége diákoknak, szakiskoláknak Regionális tájékoztató napok szeptember 3-12.
A mentorrá vált pedagógus a Foglalkoztatásba ágyazott képzés (FÁK) című programban Singer Péter
Együttműködés a HUMÁN TISZK és a Mérei Intézet között SÁRIK ZOLTÁN.
„Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés – Innovatív intézményekben” TÁMOP / /0065 Moduláris oktatás Az egészséged a Te kezedben van!
TÁMOP /08/1 vizsgaanyag Támogatható tevékenységek: A kompetencia alapú oktatás implementációja A hátrányos helyzetű és SNI-s tanulók esélyegyenlőségének.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
Városközponti Főigazgatóság Kossuth Lajos Általános Iskola Tájékoztató az „Önkéntes segítő gyakorlat” tárgyhoz augusztus 23.
Önkéntesség az Észak-Magyarországi Régióban. A Demokratikus Ifjúságért Alapítvány (DIA) története A Demokratikus Ifjúságért Alapítványt 1999-ben hozta.
Kompetensek lettünk? június 27..
 SZERETETTEL KÖSZÖNTJÜK VENDÉGEINKET  A TÁMOP Kompetencia alapú oktatás, egyenlő hozzáférés - Innovatív intézményekben pályázat projektindító.
A projekt neve: A Berettyó-Körös Térségi Integrált Szakképző Központ modell létrehozása TÁMOP /2-2F A projekt az Európai Unió támogatásával,
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
A Varga Tamás Általános Iskola és az SZTE Neveléstudományi Intézet együttműködése a TAMOP pályázat keretében Fejes József Balázs
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
Dr. Schiffer Csilla A család és az iskola kapcsolatának fejlesztése
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
PROJEKT OKTATÁS.
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A HEFOP PÁLYÁZAT EREDMÉNYEI A GYAKORLATI KÉPZÉSBEN.
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
A jogszabályi változások megvalósulása és hatása intézményi szinten Fővárosi helyszín Készítette: Kállai Gabriella ONK, Budapest november 4.
Cím szöveg – Second level Third level – Fourth level » Fifth level TÁMOP Tájékoztató Nap Családi kisokos, avagy ismerd meg a családod. Vitéz Gyöngyvér.
Sakk-logikaoktatás a gyakorlatban A logikus gondolkodástól a kritikai gondolkodásig.
DARUS a gyermekekért.
Biyovis a mi üzletünk.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
Az osztatlan tanárképzés gyakorlati képzési rendszere
A gyakorlati képzés szemléleti hátterének és kereteinek meghatározása
KRE-AKTÍV motivációs projekt
Kompetencia alapú szakoktatás
LEHETŐSÉGEK AZ ISKOLAI KERÉKPÁROS KÖZLEKEDÉSRE NEVELÉSBEN
Előadás másolata:

Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány programjával Bátán Báta, 2009. május 20.

Hogy is kezdődött? Szülők alacsony iskolai végzettsége, munkanélküliség Hátrányos helyzetű tanulók növekvő aránya és száma A gyerekek kevés tapasztalatot és információt szereznek a munka világáról családjukban.

Iskolánk célja: Tanulóink a világra nyitott, sikeres felnőttek, tájékozott, felelősen gondolkodó állampolgárok legyenek. El tudjanak igazodni most és a későbbiek folyamán az őket körülvevő világban. Legyenek képesek életüket tudatosan alakítani!

Célunk eléréséhez több programot indítottunk: 1. Pályaorientáció  2. Gazdasági és vállalkozási ismeretek tanítása a Junior Achievement Magyarország Alapítvány /JAM/ programjával

Mi a JAM? A JAM az ország legnagyobb gazdasági oktatást folytató szervezete. Küldetése: Elméleti és gyakorlati ismeretek oktatása diákoknak a piacgazdaság fontosságáról, a vállalkozások szerepéről, a gazdaság saját jövőjükre gyakorolt hatásáról.

Hogyan lehet kapcsolódni a programhoz? Akkreditált képzések - Iskolánk pedagógusai 30 órás orientációs tréningen vettek részt. Gazdasági továbbképző tréning, követő tréningek Tanárklub Konferenciák Regionális menedzser Tanári kézikönyvek, munkafüzetek, feladatlapok, egyéb tanulást segítő kiadványok

A junioros program bevezetése iskolánkban A tervezés: Milyen cél eléréséért vezetjük be? Melyik évfolyamon? Kiknek akarjuk tanítani? (minden gyereknek vagy a gyerekek egy csoportjának) Milyen keretben valósítjuk meg? (tanóra vagy szakkör) Hány órában tanítjuk? Milyen időszakban tartjuk a foglalkozásokat? Hány pedagógus fogja tanítani?

A megvalósítás: Cél: a tanulók legyenek képesek eligazodni a munka és a pénz világában, a továbbtanulás segítése. Első évfolyamon vezettük be a 2005/2006-os tanévben. Felmenő rendszerben az idén már az egész alsó tagozaton tanítjuk. Minden tanuló részt vesz az oktatásban. Tanórai keretben valósítjuk meg, a Technika és életvitel tantárgyba építettük be. Évi 10 órában tanítjuk, januártól kb. májusig. Egyenlőre egy pedagógus tanítja.

Az én és a világ programcsomag felépítése az alsó tagozaton 1. osztály: Mi magunk 2. osztály: Családunk 3. osztály: Környezetünk 4. osztály: Településünk

1. osztály: Mi magunk Ferkó és a görkorcsolya című történet. A gyerekek megismerkednek az egyén, a dolgozó, a fogyasztó gazdaságban betöltött szerepével. Személyes tapasztalataik alapján szereznek ismereteket az üzleti életről. Megismerik a munka fogalmát, hogyan kereshetünk pénzt. A program zárása a JAM PARTY. Nagy hangsúlyt kap a kommunikáció. Minden foglalkozás a tevékenykedtetésen, a személyes tapasztalatszerzésen alapul. Tanulmányi séták.

2. osztály: Családunk A gyerekek megismerik a család fogalmát, funkcióját, a családtagok feladatait, a családi gazdálkodás lényegét. Megtanulnak különbséget tenni szükségleteik és igényeik között, megértik ezek fontossági sorrendjét. Olyan helyeket, vállalkozásokat keresnek, ahol a családok kielégíthetik szükségleteiket és igényeiket. Foglalkozásokat ismernek meg. Kommunikáció Tanulmányi séta

3. osztály: Környezetünk Tovább bővül a környezet. A tanulók felismerik, hogy egy nagyobb közösség életében milyen szerepet játszanak a vállalkozások és a kormány. Megtanulják, a közösség tagjának joga és felelőssége is van. Vállalkozások, vállalkozók munkájával foglalkozunk. Pl. Fáni Pékség – termékegység, sorozatgyártás Kommunikáció Tanulmányi séta

4. osztály: Településünk Egy település építésébe, életébe tekintenek be a tanulók. Megismerik az építési vállalat, egy étterem, egy bank működését, valamint az újságírók munkáját. Kommunikáció Tanulmányi séta JAM PARTY

A junioros program előnyei Képesség-, készségfejlesztés (önismeret, döntéshozó, problémamegoldó, kommunikációs képesség, viselkedés kultúra, kreativitás) Integrálja a tantárgyakat (magyar nyelv és irodalom, matematika, környezetismeret, technika, rajz) Foglalkozásokkal, tevékenységekkel, munkahelyekkel ismertet meg Bármilyen módszer alkalmazható, a tanulás kulcsa a gyerekek aktivitásában rejlik (egyéni munka, differenciálás, kooperatív óraszervezés, projekt, stb.) Ösztönzi a tanulókat Változatos, motiváló értékelés (elismerő oklevél)

A Diákvállalkozás 3. évfolyamtól működtethető. A gyerekek valós körülmények között gyakorolják egy vállalkozás működését. ötlet termelés reklámozás értékesítés A diákvállalkozások termékeit a JAM által szervezett országos vásárokon is tudják értékesíteni karácsony és húsvét előtt Budapesten, a Lurdy Házban.

Junior Achievement Magyarország 6722, Szeged, Petőfi Sándor sgt. 12. I Junior Achievement Magyarország 6722, Szeged, Petőfi Sándor sgt. 12. I. em. Tel/Fax: 62/552-858 Köszönöm a figyelmet!