Burn Out management A méréstől a megoldásig – hogy a kiégés jelensége ne probléma, hanem jól struktúrált feladat legyen!

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Papp Győző szupervizor Humánszolgáltató Központ Szekszárd
Advertisements

A munkahelyi stressz források jelentkezése és a kiégés
Hivatalos programoldal: /hirek/666-coaching-fezstival-2013.html.
Szervezetfejlesztési Program
Tanulási zavarok és pedagógusterhek
D ALE C ARNEGIE T RAINING  Dale Carnegie ® : A hagyomány  Alapítva: 1912  Cég-központ: New York City  DC Kutató-központok: New York, St.Louis, Washington.
A burnout tünetei és veszélyei, a beavatkozás lehetőségei és módszerei
Hogyan valósítható meg mindez a közszférában?
Üzleti HR megoldások Az egyéni teljesítmény relatív értékelése szellemi munkakörökben Üzleti HR szeminárium 2009 november 25.
Moduláris rendszerű vezetőképzés profiknak
BEVEZETÉS A HUMÁN ERŐFORRÁS MENEDZSMENTBE
Emberi Erőforrás Menedzsment Az emberi erőforrások fejlesztése
Leukó Ferenc Vezetői coaching.
Projekttájékoztató nap
A „TRUEFOOD” projektről  Az Integrált projekt teljes címe: Hagyományos európai élelmiszerek fejlesztése innovatív módszerekkel  Tematikus prioritás:
Hogyan válhatnak a cégértékek a teljesítmény katalizátorává? A Cegos üzleti reggelije március 3.
Szervezetfejlesztés Töviskes Imre.
A kiégés vizsgálata családvédelmi szolgálatot ellátó védőnők körében (Bevezetés a klinikai és egészségpszichológiába 2009 )
Munkatársak minőség iránti elkötelezettsége a siker kulcsa Készítette: Taksonyi Bea és Horváth Viktória.
CSALÁDI VÁLLALKOZÁSOK Tapasztalatok Javaslatok Ajánlott dokumentum.
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
A szolgáltatói jelleg erősítése a postai szakképzésben Rosta Péter.
Egyéni döntések a szervezetben
Munkahelyi Egészségvédelem Egyéni felelősség vagy vállalati érdek ?
Neveléstudományi doktori iskola A tapasztalatok hatása a pedagógusok szakmai életútjára (Nádasi Mária – Hunyady Györgyné) Speciálkollégium november.
Konfliktus Dr. Ternovszky Ferenc: Nemzetközi menedzsment európai szemmel BGF - Külkereskedelmi Főiskolai Kar Vállalkozások és Emberi Erőforrás Menedzsment.
Soft skills.
Megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása a Szerencsejáték Zrt-nél Rosner Imre, osztályvezető 2013.november 12.
Munkahelyi stressz és kiégés a rendőrség személyi állománya körében.
A büntetés-végrehajtási intézetek hivatásos állományú tagjainál jelentkező burn-out syndroma és a hypertonia gyakoriságának összefüggései dr.Nagy Imre.
Tudásmenedzsment eredmények és tapasztalatok a MOL Csoportban Tóth Róbert Tudásmenedzsment vezető, MOL Csoport Budapest, 2006.február 23.
Pedagógusok mentálhigiénéje
Minőségdíjak.
Szervezeti kultúra A szervezeti kultúrát meghatározó kategóriák
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
Szervezeti viselkedés Bevezetés
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Vezetői konfliktuskezelés (fegyelmi ügyek)
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
A pszichológia tárgya mentális folyamatok viselkedés.
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
TÁMOP /A Tanulás, képzés, önfejlesztés Az elmúlt időszak fejlődési üteme, amely az élet minden területét jellemzi, elengedhetetlenné.
Segítő hivatás mentálhigiénéje
A munkahelyi stressz hatása az egészségre
A... TANTÁRGY OKTATÁSA KÍSÉRLETI/PROJEKT FORMÁBAN Projekt/kísérlet konkrét címe Név | Tanár neve | Iskola.
Kooperatív oktatással a befogadás támogatásáért
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
VIDÓ JUDIT: A SZÉPSÉGIPARBAN DOLGOZÓK MUNKAHELYI STRESSZKEZELÉSE.
Motiváció.
Készítette Kaponya Gergely 2014/2015 I félév Msc
Stratégiai emberi erőforrás gazdálkodás Hajdúnánás Város Önkormányzatánál (ÁROP-1.A „Szervezetfejlesztés megvalósítása a Hajdúnánási Közös.
ÁROP-1.A.2. A polgármesteri hivatalok szervezetfejlesztése című pályázatban vállalt és megvalósított intézkedések felülvizsgálata ( ÁROP-1.A
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Kiégett radiográfusok: Merre van a kiút?
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Az autentikus motiváció feltételei a munkahelyen
Lelki egészség kontra kiégés A lelki egészség megőrzésének és a kiégés elkerülésének lehetőségei Stionné Tokaji Judit
E GYEDÜL VAGY HÁLÓZATBAN ? VI. Országos Tanácsadási Konferencia, BKIK Budapest, március 21. ISBN száma: HR + K ONZORCIUM.
Kamarai HR Konferencia GYMSKIK 2012.április 19..
KÖTELESSÉGÜNK HÁLÓJÁBAN A segítő foglalkozásúak kockázata Dr. Barabás Katalin.
Az üzletek operatív működtetése
Barlai Róbertné augusztus.
MagneB6 – a stressz vizsgálata egy multinacionális vállalatnál
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
Szociálpszichológia-2 Attitűd
Készítette: Guttmann Ferencné
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
A teljesítménymenedzsment stratégiai kérdései
Előadás másolata:

Burn Out management A méréstől a megoldásig – hogy a kiégés jelensége ne probléma, hanem jól struktúrált feladat legyen!

Ha felismered, akkor már csak egy lépés, hogy fordíts rajta! BOB „Burn Out Barometer” – the powerful management tool Tudod, hogy mi a munkahelyi teljesítmény legnagyobb ellensége ? Ha felismered, akkor már csak egy lépés, hogy fordíts rajta!

Lendület, energia, szervezeti összhang EZT NYERHETED!

Mit nevezünk kiégésnek? A kiégés krónikus, emocionális megterhelések, stresszek nyomán fellépő fizikai, emocionális, mentális kimerülés állapota, amely a reménytelenség és inkompetencia érzésével, célok és ideálok elvesztésével jár, s melyet a saját személyre, munkára, illetve másokra vonatkozó negatív attitűdök jellemeznek. ”Herbert J. Freudenberger (1974)

Milyen hasznokkal jár a kiégés mérése? Célzottabb és hatékonyabb fejlesztéseket tesz lehetővé Irányt ad a vezetői fejlesztési tervekhez Megmutatja a dolgozói motiváció erősítésének lehetőségeit Megmutatja, hogyan erősíthető a lojalitás Segíti a nagyobb mértékű bevonódást a munkatársak részéről

Mikor mérjük a kiégést? Csökkenő vállalati, csapat és egyéni teljesítmény esetén Vezetők utánpótlásánál Kritikus munkakörben, nehezen pótolható dolgozóknál A coaching- és tréningszükségletek meghatározásakor A fluktuáció csökkentése érdekében

Melyek a kiégés legfőbb okai? Michael P Leiter és Christina Maslach: AREAS OF WORKLIFE: A STRUCTURED APPROACH TO ORGANIZATIONAL PREDICTORS OF JOB BURNOUT tanulmányukban azt írják, hogy a munkahelyi kiégést 6 területen célszerű vizsgálni. Ezek a következők: A munkaterhelés foka, a munka mennyisége és tempója A kontroll foka és intenzitása A jutalom, elismerés érzékelése A munkaközösség elfogadása, a munkatárs elfogadottsága A méltányossági elv érvényesülésének érzete A végzett munka vállalati, társadalmi és önmagunk számára jelentett értékének összhangja

Melyek a kiégés tünetei? Cinizmusa A feladatok elodázása Romló kollégális kapcsolatok Hosszabb és gyakoribb szünetek A teljesítmény visszatartása Önigazoló adminisztráció

A kiégés megjelenése a teljesítményben Idealizmus realizmus stagnáció frusztráció apátia

A nap végén pedig FORGALOM és ÁRBEVÉTEL veszteség! A kiégés okozta vállalati veszteségek? Fluktuáció növekedése Demoralizáció Visszatartott teljesítmény Pontatlan munkavégzés Romló belső és külső kapcsolatok Vezetők tekintélyvesztése! A nap végén pedig FORGALOM és ÁRBEVÉTEL veszteség!

Hogyan mérjük a kiégés? A mérés kimenete: egyéni szint csapatszint A Melbourne Egyetem kutatásai nyomán kifejlesztett viselkedés alapú ún. BOB BurnOut Barometerrel, mely a kiégési szintet méri egyénenként, majd összehasonlítja az adott szervezeti egység többi tagjának eredményével. A mérés kimenete: egyéni szint csapatszint cégszint

A kiégés mérésének módszere Online kérdőív (egyszerű kitöltés, gyors és pontos feldolgozhatóság) Négyfokozatú Likert-skála a megbízható eredményekért Mért szintek: idealizmus – realizmus – stagnáció – frusztráció – apátia Mérés dimenziói: munka-vezető-csapat (attitűdök mérése) A mérés eredményeinek szintjei: egyéni – csapat – cég

A kiégés mérésének eredményei 1. (Egyéni eredmények) Szakaszok: Apátia Frusztráció Stagnáció Realizmus Idealizmus

A kiégés mérésének eredményei 2. (Egyéni eredmények összehasonlítása csapaton belül)

A kiégés mérésének eredményei 3. (A vezetési területek szufficitjei és deficitjei) A diagramm azt mutatja, hogy a válaszadók hány százalékban jelölték meg az adott területet (ld. „x” tengely) deficitesnek. Értékek: 0 % nincs hiányosság, a vezetési terület jól menedzselt vs 100% a terület nem menedzselt. Az „Y” tengely magában foglalja a munka-vezető-csapat dimenziókat is.

A coaching fejlesztési segédlet A fejlesztés alapját az ún. Coaching fejlesztési segédlet adja. A segédlet specifikálja a fejlesztendő területeket. Amennyiben egy-egy fejlesztendő terület csapatszinten jellemző, úgy a fejlesztés hatékony eszköze a team coaching, a szupervízió vagy a tréning lehet.

Fejlesztési vonalak Hogyan tovább? Egyéni szinten coaching Csapatszinten team coaching, szupervízió, elakadásra fejlesztett speciális tréningek Cégszinten motivációs audit, szervezetfejlesztési tanácsadás

Referenciák Multinacionális és hazai nagy – ill. kisvállalatok. Néhány közülük: Libri SEGECE Eckes-Granini OBO Bettermann Megaholz MKB Bank Pioneer DuPont Fürkész Holding FSI Hungaro