A tudományos kutatóintézetek értékelése, teljesítményének mérése Makara B Gábor.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Számadás a talentumról
Advertisements

Magyar regionális Tudományos Társaság VIII. vándorgyűlése Dr. Harsányi Endre DE AGTC Területfejlesztési Regionális Tudásközpont.
Németh Tamás — Főtitkári beszámoló … Főtitkári beszámoló az Akadémia évi költségvetésének végrehajtásáról Németh Tamás Magyar Tudományos Akadémia.
A felsőoktatási minőségbiztosítás európai A felsőoktatási minőségbiztosítás európai sztenderdjei Szántó Tibor Magyar Felsőoktatási Akkreditációs Bizottság.
A szaktanácsadás támogató szerepe
Szabó Pál ELTE TTK Regionális Tudományi Tanszék Budapest.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
Köszönti Önöket az és vezetője, Bohnné Keleti Katalin, okleveles közgazda, nemzetközi marketing szakértő, a Magyar Marketing Szövetség elnökségi tagja.
A fejlesztés hatása a szervezetre
Európai Uniós támogatásokat kezelő intézményrendszer a környezeti fejlesztésekben Kiss Pál 2007/04/20 Igazgató Fejlesztési Igazgatóság Környezetvédelmi.
Felsőoktatási Minőségfejlesztési Rendszer
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Az EU-pályázati rendszer gyakorlata Magyarországon
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Jelentések Munkakezdő jelentések Időközi jelentések  Támogatási szerződés által meghatározott időpontokban és/vagy mérföldkövenként  Tartalma: az adott.
Megvalósíthatóság és költségelemzés Készítette: Horváth László Kádár Zsolt.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. Pannon Egyetem Georgikon Kar Szegedi Tudományegyetem.
Versenyképes, gyakorlatorientált felsőoktatás Magyarországon Dr. Tuka Katalin főosztályvezető-helyettes Tudománypolitikai Főosztály augusztus 30.
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Egyéni döntések a szervezetben
Lázár László ÉRTÉKEK ÉS MÉRTÉKEK A vállalati erőforrás-felhasználás leképzése és elemzése hazai üzleti szervezetekben.
KPSzTI Minőségfejlesztési munkacsoport
SZINTEK ÉS SZEMPONTOK AZ EURÓPAI FELSŐOKTATÁSI TÉRSÉGBEN Előadás a Felsőoktatási Kutatóintézet és az Oktatásügyi Közvetítői Szolgálat „Felsőoktatási konfliktusok”
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
TUDOMÁNYOS MUNKA, KUTATÁSI TEVÉKENYSÉG Dr. BARTHA LÁSZLÓ Mérnöki Kar Tanácsülése.
Ellenőrzés, visszacsatolás
Az elektronikus tanulmányi nyilvántartás mint minőségbiztosítási eszköz dr. Princzinger Péter ELTE Oktatási Igazgatóság január 25.
Minőségdíjak.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Minőségbiztosítás az oktatásban - minőségértékelési eljárás
Partnerség és együttműködés Érdekcsoport-elemzés
Emberi Erőforrás Menedzsment Teljesítményértékelés
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
Vállalati tanácsadás pályázatainak értékelése
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Merni Mérni MINŐSÉG…bevállaljuk? Alföldiné Dán Gabriella PhD Sopron, március.
A felnőttképzés szerepe a vidék egyetemének stratégiájában
Kutatási kiválóság egytemi-akadémiai együttműködésben: egyetemi perspektíva Szabó Gábor elnök, MRK Egyetemi Tagozat rektor, Szegedi Tudományegyetem
Kulturális Projekt Ciklus Menedzsment A kultúra gazdaságtana
A nemzetközi felsőoktatási térben és a hazai felsőoktatás-politikai térben Pécs október 18. Dr. habil Fábri György egyetemi docens ELTE Egy magyar.
Konkoly Obszervatórium Tudományos kutató intézmények értékelése Tudományos Tanács, december 6.
Intézményi minőségfejlesztés (TÁMOP-3.1.8)
FEMIP „Minőségfejlesztés a felsőoktatásban” TÁMOP / Bángi-Magyar Attila szakmai vezető OFI Szakmai Napok december 7.
Mikroszintű versenyk é pess é g. Az üzleti szervezetek versenyképességének elemzése, a versenyképesség növelése Egy, a magyar közgazdászok által 1995-ben.
Prof. Dr. Neményi Miklós tudományos és külügyi rektorhelyettes A doktori és publikációs adatbázis kialakításának elvei és megvalósítása Nyugat-magyarországi.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Nyitó konferencia szakmai elemei 1.Duális képzési filozófia alapelemei (10 parancsolata) 2.Duális képzések nemzetközi gyakorlatának összefoglalása 3.Duális.
Pályázatok értékelésének tapasztalatai Hoffmann Miklós független szakértő.
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
A kutatóegyetemek helye az innovációban (Ahogy mi látjuk) Dr. Greiner István alelnök Magyar Innovációs Szövetség június 22.
Útközben A BME kutatóegyetemi pályán Útközben A BME kutatóegyetemi pályán „Minőségorientált, összehangolt oktatási és K+F+I stratégia,
Környezettudomány mesterszak (MSc) Analitikai, Környezettudományi és Limnológiai Intézet Pannon Egyetem, Mérnöki Kar.
„Interdiszciplináris kutatói teamek létrehozása és felkészítése a nemzetközi programokban való részvételre környezetbiztonsági kutatási területeken” GEO-TEAM.
MESTERSÉGES MEGTERMÉKENYÍTÉS SIKERESSÉGÉNEK NÖVELÉSE NON-INVAZÍV MÓDSZEREKKEL TÁMOP D-15/1/KONV ZÁRÓ RENDEZVÉNY november 19.
A Z MTA ÁLTAL KÍNÁLT PÁLYÁZATI LEHETŐSÉGEK A FELSŐOKTATÁSBAN TEVÉKENYKEDŐ KUTATÓK SZÁMÁRA Balla Andrea, MTA Kutatóintézeti Főosztály május 11.
HEINNOVATE OECD-EU partnerségi projekt Magyarország részvételével, 2016 Kovács István Vilmos, ELTE PPK Felsőoktatási és innovációkutató csoport.
A MAGYAR TUDOMÁNYOS AKADÉMIA 187. KÖZGYŰLÉSE május 2–3.
Mitől innovatív egy vállalkozás? Nyert a pályázatom! Hogyan tovább? Segítünk a megoldásban!
Csík Orsolya, Horváth László TÁMOP X. Pedagógiai Értékelési Konferencia Szeged április Kompetencia- és tanulási eredmények alapú képzési.
Kutatás-Fejlesztés-Innováció versenypályázati tükör
SZÖM II. Fejlesztési szint folyamata 5.1. előadás
A 2013-as munkajelentés elkészítése
Magyar Tudományos Művek Tára
Készítette: Szabó Tamás
Ünnepélyes eredményhirdetés
Králik Tibor igazgató, minőségfejlesztési szakértő
Új lendülettel az európai kutatóegyetemek élvonalába
A politika feladatai a kutatásban, a fejlesztésben és az innovációban
Egészségügyi ellátás tárgyi és humán erőforrás feltételeinek szabályozása.
Az SZMBK Intézményi Modell
Előadás másolata:

A tudományos kutatóintézetek értékelése, teljesítményének mérése Makara B Gábor

Miért kell értékelni, teljesítményt mérni?  El kell számolni a közpénzzel  a teljesítmény összhangban van-e a költségekkel?  Vizsgálni érdemes, kutató és a kutatás oda való-e ahol van?  milyenek a versenytársai?  Érdemes megismerni a szervezetet kívülálló értékelők által  Tervezni a jövőt

Általában a tudományos munkát kell értékelni?  Tudományos munka folyik  felsőoktatási intézményben,  főhívatású kutatóintézetben és  közgyüjteményekben  Mikor és hol van szükség kutatóintézetre a tudomány művelésére?  A főhivatású, kutatóintézeti kutatás jellegzetességei 

Tudományos kutatóintézet - A feladat mérete, kb fõt meghaladó, több évre kiterjedõ erõfeszítés szükséges - A feladat sokirányú szakképzettséget igényel (erős interdiszciplinaritás esete) - Gyorsan változnak a feladatok - Résztvevõk nem kívánnak egyetemi környezetben dolgozni - Kiterjedés, veszélyesség, üzemszerűség (űrkutatás, oceanográfiai kutatások, Antarktisz kutatás, bizonyos mezőgazdasági kutatások, stb.) - feladatváltás esetén kisebbek a tematikus akadályok - Másodlagos az oktatás, elsősorban PhD! Egyetem és tudományos kutatóintézet Egyetem - Oktatás és kutatás egyenrangú feladatok - Oktatás és kutatás: összhang kell - Sok az egyéni kutatási téma - Nehéz egy téma interdiszciplináris megközelítése tanszékeken - Kisebb és rövidebb időtávú kutatási feladatokon dolgoznak az oktatók

Az értékelés célja - a minőség biztosítása, fenntartása - az intézményi dinamizmus kialakítása - az irányítás eszköze

Az értékelés szintje - Alapja a kutatócsoportok, vagy projekt teamek, fõs szervezeti egységek egyedi értékelése - Az intézet értékelésének alapja a kutatócsoportok, projekt teamek értékelése

Idősávok  Az éves értékelés mindenkire kiterjedően gyüjti az adatokat, információt (pályázatok, szerződések, szakértések, kutató-nevelés, oktatás, közlemények, (nemzetközi) visszhang)  Az éves értékelés során egy független külső tanácsadó testület érzékelheti, hogy időközi változtatásra van-e szükség?  A kutatócsoportok 4-6 éves külsõ értékelése legyen aszinkron  Az aszinkron 4-6 éves team értékelés meghatározhatja a team sorsát  Az intézet értékelés az igazgatói kinevezések, pályázatok időrendjéhez illeszkedhet

Az értékelés munkaigénye Az értékelt munkája  Az értékelés adat-nyersanyagát az éves értékeléshez kell gyüjteni és kumulálni  Az éves team jelentések rövidek, a munka irányát mutassák be, az eredményeket elég felsorolni, töltelék nem kell  Az 5 éves önértékelés komoly írásmű Az értékelő munkája  Komoly figyelmet és idő ráfordítást igényel  Nem társadalmi munka

Összetett, minőségi és mennyiségi szempontú értékelés Team  Alapja a vállalt feladat  A csapattagok egyéni teljesítményei  15-30% tudománymetria,  a többi a pályázatok, szerződések, kiemelkedő eredmények, trendek és a tervek összevetéséből tevődik össze.  Intézet  A vállalt feladat, az elnyert pályázat célkitűzései, külső elvárások  Összes pályázata, szerződése, pénzügyi egyensúlya  Csoportjainak, teamjeinek kiválósága, dinamikája

Az értékelés alapja az önértékelő beszámoló  Az értékelt szakasz szöveges értékelése  Az eredmények összesítése  (A részlegenkénti vezetői értékelés)  Vezetői tevékenység leírása, elemzése  A világszinvonallal való összevetés  A potenciális versenytársakkal összevetés  Kitekintés a következő szakaszra  Töltelék nélkül!

Az értékelők köre  Minden fontos tevékenységet lefedő szakértők  Külső, tekintélyes, kiváló szakértők  Értékelésben járatosak (ez is szakma)  Nem versenytársak  Költségeik megtérítendők  Hosszabb szakaszon (>5 év) át rendszeresen visszatérnek  Véleményükhöz nevüket adják

„Standard Evaluation Protocol ” A holland Királyi Akadémia, a hollad kutatási alap és az egyetemi szövetség közös dokumentuma  éves bontást alkalmaz,  kétszintű értékelést valósít meg (csoportok és/vagy programok, valamint intézetek),  nem csupán mennyiségi adatokra épül,  képes figyelembe venni az egyes intézetek egyedi vonásait. Az adaptációt célszerû innovatív módon A nemzetközi összehasonlítás lehetõsége

Értékelés akkor is készül, ha nem akarjuk  Elkerülhetetlen, hogy a szakma, a versenytársak értékeljenek  Belső „értékelés” folyik a szervezeten belül, kialakul egy belső, informális rangsor  Külső rangsor is készülhet  Jobb egy gondos belső/külső rangsor, mint egy felületes külső rangsor

Az értékelés következményei (?)  Az értékelt team számára tükör, aminek átgondolásából tennivalói lehetnek Team, kutatócsoport  A vezető feladata az értékelés alapján cselekedni  A következmény nélküli értékelés pótcselekvés  Fejlesztési tervek, kiegészítő támogatás esélye  Új pályázat kiírása, ha a teljesítmény szerény Intézet (?)