A november 18-i workshop napirendje

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Norvég Alap Zöld ipari innováció. Célok – Zöld ipari innováció Zöld vállalkozások versenyképességének erősítése, meglévő iparágak zöldebbé tétele, zöld.
Advertisements

E URÓPAI D OKUMENTÁCIÓS K ÖZPONTOK. Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) Az Európai Dokumentációs Központok (EDK) hálózatát az Európai Bizottság hozta.
Pályázati információs nap Nyugat-Dunántúl GRIP-IT Kádiné Fülöp Erika Nyugat-dunántúli Regionális Fejlesztési Ügynökség - Győr, április 4. -
Adattárház alapú vezetői információs rendszer
A TISZK-ek fenntarthatósága 1 Budapest, január 14.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program Csatlakozás az Európai Felsőoktatási Térhez - Infrastruktúra-fejlesztési Program magántőke bevonásával.
Folyamatmodellezés feladatai és ütemezése
TÁMOP A/ projekt:„SZIGET, AMELY BEFOGAD” – AZ INKLUZÍV ELLÁTÁS EGYÜTTMŰKÖDŐ, EGYMÁSRA ÉPÜLŐ MODELLJE SZOLNOKON.
Magyar Universitas Program A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja június 15.
NAPII. - mikrogazdaság Jobbágy Valér GKM. Iránymutatások - mikrogazdaság Tudással és innovációval a növekedésért 7. A K+F célú beruházások növelése és.
1. oldal A vezetői döntéseket támogató mutatószám rendszer Pilot projektzáró jelentés szeptember 9.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
Minőségi oktatás hatékony vezetéssel az európai dimenzióban
„A szakképzés koordinációjának lehetőségei a Dél-Dunántúli Régióban” Egy konferencia „beharangozója”
Pályázati eredmények Humánerőforrás – fejlesztési Operatív Program Pályázati eredmények Humánerőforrás – fejlesztési Operatív Program Hátrányos helyzetű.
Népfőiskola a helyi tudás megtöbbszörözésére, a településfejlesztés eszközeként Lakitelek, március 26. Lakitelek, március 26.
ELTE TÁMOP /2/B/KMR projekt workshop
Emberi Erőforrások Minisztériuma Emberi Erőforrások Minisztériuma
1 Kormányszóvivői tájékoztató Magyar Universitas Program június 16. A magyar felsőoktatás nemzetközi versenyképességének programja.
I. Nemzeti Fejlesztési Terv ( ) Készítette: Koczka Csaba (M6MGTO)
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM A Diplomás Pályakövetési Rendszer eredményeinek beépítése az egyetemi döntési folyamatokba Dr. Szűcs Edit minőségbiztosítási.
VERSENYKÉPES DEBRECENI EGYETEM Karrier- és alumni szolgáltatások továbbfejlesztése a Debreceni Egyetemen Alprojekt-vezető: Pilishegyi Péter DE hallgatói.
Győr, NYME Minőségbiztosítási Bizottság munkaértekezlete Az EFQM modell - rövid ismertetés- Vas Beatrix Minőségfejlesztési és Informatikai Központ.
Pedagógusképzést segítő szolgáltató és kutatóhálózatok kialakítása TÁMOP /1/B Prof. Dr. Font Márta Pécs, január 28.
Közoktatás – pedagógusképzés - neveléstudomány
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A Stratégiai Környezeti Vizsgálat (SKV) szerepe a gazdasági tervezésben Dr. Fogarassy Csaba egyetemi docens.
Szervezetfejlesztési Program
Derzsényi Attila mk. alezredes. Feladat végrehajtáshoz szükséges eszközök, anyagok (elhelyezési szakellátás), készletek, szolgáltatások nyilvántartás,
MINŐSÉGFEJLESZTÉS A FELSŐOKTATÁSBAN TÁMOP kiemelt program VESZPRÉM 2007 november 28.
„Felsőoktatás új utakon” Fejlesztési célok és források a felsőoktatásban november 28. Budapest.
2009. december 8. Pomázi Gyula SZTE felsőoktatási stratégiai szakértő
2009. december Előadó: Farkas Krisztina december
Felkészülés a „Könyvtári minőségfejlesztés 21.” bevezetésére Skaliczki Judit 2002.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Gazdaságinformatika és vezetői információs rendszer
IV. ETR konferencia fejlesztés – bevezetés - támogatás Rós László Budapest, január
Zrínyi Miklós Nemzetvédelmi Egyetem
Controlling a gyakorlatban
Magyar Controlling Egyesület Szolnok, október 29. MCE Konferencia 2009 A controlling gyakorlata Bepillantás az államigazgatási kontrolling gyakorlatába.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Merre, hogyan tovább budapesti egészségügyi ellátás?
A Platform 2013 évi további programja Jövő Internet Nemzeti Kutatási Program Szerkesztő Bizottság megalakulása- március 31 Workshop május vége: Beszámoló.
Farkas Katalin – Vilmányi Márton június 15.
Sapientia-EMTE informatikai rendszerének kialakítása és fejlesztése Dr. Dávid László Dr. Györfi Jenő Budapest, November 11.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
A szakképzés fejlesztés jelenlegi állása
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Szakfordító és tolmácsképzések Csillebérc augusztus 29. Dr. Sárvári Judit OKM Felsőoktatási Főosztály
Projekt eredményeinek disszeminációja – 2. és 12. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban lévő önkormányzatok számára”
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Középtávú szakképzési koncepció Borsod-Abaúj- Zemplén Megyében Egységes szerkezetű TISZK-ek létrehozásának lehetősége Előadó: Dr. Simon Csaba Ph. D. mb.
Könyvtári fejlesztési koncepció a községekben, megvalósítási lehetőségek Dr. Kenyéri Katalin NKÖM Könyvtári Főosztálya 2005.
Sportirodák szerepe az intézményi sportéletben
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
1 AZ IKTA-2000 projektjeinek szakmai bemutatója IKTA-144/2000 projekt november 28.
HEFOP Tananyag-fejlesztési projekt Főpályázók tájékoztatása november 8.
Az önkormányzati cégek és önkormányzat közötti szerződéses kapcsolatok vizsgálata és az önkormányzati feladatellátást szabályozó külső szerződések rendszere.
Integrált gazdálkodásirányítási informatikai rendszer fejlesztése és funkcióbővítése Stratégiai eszközrendszerek fejlesztése, működési hatékonyság javítása.
Debreceni Egyetem Kompetencia-alapú tanítási-tanulási programok elterjesztése a Hajdú-Bihar megyei pedagógusképzésben. HEFOP / /1.0.
Minőségmenedzsment a felsőoktatásban UNI-EFQM Vas Beatrix ügyvivő szakértő Minőségfejlesztési és Informatikai Központ
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Emberi erőforrás tudatos fejlesztése
A BKK szerepe a TIDE nemzetközi projektben Új megoldások a közösségi közlekedésben - fenntarthatóság - integráció - finanszírozás - Pécs, november.
Innovációs célú nemzeti és regionális szintű pályázati források
Menedzsergyakorlatok a gazdasági vezetők szemszögéből
Az állami fenntartású felsőoktatási intézmények gazdálkodása az erőforrásokkal Budapest, november 18. Földesi Gabriella főosztályvezető Intézményfinanszírozási.
Működéskorszerűsítés a felsőoktatásban Dr. Gábor András Debrecen, 2006
Előadás másolata:

A november 18-i workshop napirendje HEFOP 3.3 – A felsőoktatás szerkezeti és tartalmi fejlesztése A november 18-i workshop napirendje

Napirend – a Miskolci Egyetem vezette konzorcium 10.00-10.15 Bemutatkozás, tájékoztató a projektről 10.15-10.45 A modellezési munka menetének áttekintése (ütemezés, feladatok, szerepek) 10.45-11.15 Tagok delegálása a modellezési team-ekbe 11.15-11.30 A felsőoktatási folyamathierarchia áttekintése 11.30- 12.00 A felsőoktatási szervezeti modell áttekintése

Napirend – a Pécsi Tudományegyetem vezette konzorcium 13.00-13.15 Bemutatkozás, tájékoztató a projektről 13.15-13.45 A modellezési munka menetének áttekintése (ütemezés, feladatok, szerepek) 13.45-14.15 Tagok delegálása a modellezési team-ekbe 14.15-14.30 A felsőoktatási folyamathierarchia áttekintése 14.30- 15.00 A felsőoktatási szervezeti modell áttekintése

Az alapgondolat a Corvinus és a Miskolci Egyetem közös kísérleti projektje alapján fogalmazódott meg Szervezeti modell 2004. január – február: Az Oktatási Minisztérium megbízásából a felsőoktatási intézmények pilot szervezeti- és folyamatirányítási (FOI) modelljének elkészítése. 2004. májusától: Pályázati konzorciumok szervezése a korábbi munkában közreműködők kezdeményezésére. 2005. júliusától: Az elnyert támogatás ismeretében a közös munka megkezdése. Normatív, azaz nem a jelenlegi állapotot írja le, hanem jövőbemutató, innovatív szervezési megoldásokat tartalmaz Egységes alapelvek mentén kialakított, átlátható struktúra Folyamat modell Tartalmi és módszertani minta a folyamatok kialakításához, biztosítva az adaptáció lehetőségét az intézmények számára A teljes intézményi működést lefedő folyamatrendszer

Hierarchikus felépítésű modellünkben stratégiai, alap- és támogató folyamatok szerepelnek Intézményi stratégiai és irányítási folyamatok Stratégiaalkotás és működésfejlesztés Controlling és teljesítmény-menedzsment Stratégiai humán erőforrás menedzsment Alap-folyamatok Oktatás Kutatás Egyéb alap-tevékenység* Támogató folyamatok Az alaptevékenységet kiszolgáló szakmai tevékenységek * Gazdasági adminisztráció Létesítmény-gazdálkodás Humán erőforrás gazdálkodás Hallgatói kapcsolatok gondozása Kötelezettségvállalás, beszerzés, beruházás és készletgazdálkodás Információs rendszerek menedzsment *Az „Egyéb alaptevékenység” és „Az alaptevékenységet kiszolgáló szakmai tevékenységek” folyamatainak kidolgozása nem tartozott a projekt terjedelmébe.

A folyamatmodell tartalmának áttekintése a folyamatcsoportok szintjén Intézményi stratégiai és irányítási folyamatok: a stratégiai szintű kérdések tisztázásával, valamint az intézmény irányításával, a felsővezetői döntések meghozatalával kapcsolatosak. A stratégiai folyamatok részét képezi a működés nagyobb alrendszereinek fejlesztése és kialakítása. Az irányítás feladataihoz rendeljük az intézmény elsőszámú vezetőjének közvetlen irányítása alá tartozó folyamatokat. Alapfolyamatok: az oktatás és kutatás területeit képezik le. Az alapfolyamatok részének tekintjük azokat a kiszolgáló szakmai feladatokat, amelyek közvetlenül nem képezik részét az oktatásnak és kutatásnak, azonban szerepük meghatározó azok színvonalas ellátásában. Esetenként törvényi előírás rendelkezik a biztosításukról (pl. könyvtár, sportolási lehetőségek). Támogató folyamatok: az alapszolgáltatások infrastruktúráját biztosítják, az oktatást és kutatást szolgálják ki. Mindenekelőtt a gazdasági és humánadminisztráció, a létesítménygazdálkodás és az informatika területei tartoznak ide. A támogató folyamatok részének tekintjük azokat a területeket is, amelyek az intézmény profiljából (pl. egészségügy, agrár) eredően gyakorló terepet biztosítanak a hallgatók számára. A részletes modell a http://www.om.hu/folyamatmodell/ címen érhető el.

Két nyertes konzorcium hasonló célkitűzésekkel – a hazai felsőoktatásban kritikus tömeget képeznek A felsőoktatási intézmények minőségkultúra váltásának pilot programja (folyamatirányítási alprojekt) A működési folyamatok mintaszerű újraszervezése az integrált vidéki nagy-egyetemek minőségközpontú támogatása érdekében Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola Budapesti Corvinus Egyetem Eszterházy Károly Főiskola Miskolci Egyetem Szolnoki Főiskola Veszprémi Egyetem Debreceni Egyetem Pécsi Tudományegyetem Szegedi Tudományegyetem

A konzorciumok egy új típusú egyetem/főiskola modelljének kidolgozását és megvalósítását tervezik Célok: Az intézmények irányításában korszerű, a hatékony működést támogató megoldások és módszerek adaptálása. A folyamatok fejlesztésével párhuzamosan a szervezetek korszerűsítése. A bevételi források körének bővítése, a bevételek folyamatos növelése. A működés kiadások csökkentése, a hatékony gazdálkodás alrendszereinek megteremtése. A nyújtott szolgáltatások minőségének javítása.