Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

TÁMOP / Zalaegerszeg, november 29.
A rehabilitációs járadékban részesülő személyek (re)integrációs esélyeinek növelése a munkaügyi központok segítségével Vincze Györgyné Pécs, április.
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
A megváltozott munkaképességűek ellátásai
„A Partnerség erősítése” Foglalkoztatáspolitikáért felelős Államtitkár
Jó gyakorlatok a norvég foglalkozási rehabilitációban Kihívások és válaszok konferencia Szombathely Støren- Váczy Blanka szociálpolitikus.
„Első munkahely garancia” központi munkaerő-piaci program Munkáltatói Fórum március Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ.
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Az ÁFSZ szervezetfejlesztési törekvései különös tekintettel.
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
A Rehabilitációs Foglalkoztatás lehetőségei
A megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatási támogatási rendszerének tervezett változásai Készült Dávid István, az Emberi Erőforrások Minisztériuma.
ORSZÁGOS MUNKAERŐ-PIACI SZOLGÁLTATÓ ÉS SZAKMAI TÁMOGATÓ HÁLÓZAT
A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása
Baranya Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központ Workshop
A komplex felülvizsgálatok és a fogyatékos emberek foglalkozási rehabilitációját megvalósító intézményrendszer működésének tapasztalatai,  a megváltozott.
A komplex rehabilitáció Új feladat – új szemlélet! Dél-dunántúli Regionális Munkaügyi Központ november 26.
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatása 2012.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
A MENTOROK SZEREPE A KOMPLEX REHABILITÁCIÓ FOLYAMATÁBAN Tengelic.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP /A
TÁMOP „Megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése” c. kiemelt projekt dél-dunántúli regionális alprojektjének.
Civil szervezetek részvétele a munkaerőpiaci szolgáltatások ellátásában a Közép-magyarországi régióban.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
A TÁMOP /1 projekt működési modelljéről, a megvalósult fejlesztésekről Budapest, november 19.
A foglalkozási rehabilitáció helye és szerepe a munka- ügyi szervezetben Harkány, október 16. Szellő János.
Tranzit foglalkoztatás a Civil Nonprofit Kft-nél
A megváltozott munkaképességű személyek ellátásai
A BÉKÉS MEGYEI KORMÁNYHIVATAL REHABILITÁCIÓS SZAKIGAZGATÁSI SZERVE
A megváltozott munkaképességű személyek foglalkoztatásának lehetőségei
Munkáltatói Fórum, A foglalkozási rehabilitációs ügyintézők tevékenységének bemutatása Előadó: Kissné Kovács Marianna foglalkozási rehabilitációs.
A foglalkozási rehabilitáció aktuális kérdései
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű képzési.
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
Főigazgatói értekezlet november 27–28. Sárvár „Út a munkához” program bemutatása.
Rehabilitáció - Érték - Változás (RÉV): Megváltozott munkaképességű személyek munkaerő-piaci helyzetének elősegítése érdekében történő rendszerszintű.
Horvát-Magyar Szakértői Akadémia szeminárium megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása, rehabilitációs projektek.
Az egészségkárosodáson alapuló nyugellátásban és nyugdíjszerű ellátásban részesülők ellátásainak átalakítása Jogszabály helyek ▫ évi CXCI. törvény.
Az Esélyegyenlőség és az ESZA alapelveinek érvényesítése Európai Unió Magyarország -Budapest Európai jogfejlődés Luxemburgi és Lisszaboni folyamat.
Kunszentmártoni kistérség munkaerő-piaci helyzete, támogatási lehetőségek Készítette: Deák István kirendeltség-vezető.
1 Tájékoztató munkahelybővítést és megőrzést elősegítő központi és decentralizált pályázatokról, lehetőségekről Kisbér, április 8.
Mentorhálózat a A-11/1 pályázatban A-11/1 „Bentlakásos intézmények kiváltása” Információs nap Budapest, március 1.
FOGLALKOZTATÁS BŐVÍTŐ TÁMOGATÁSOK ÉS KEDVEZMÉNYEK ÉV Vas Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja, Szombathely Szombathely,
Fogyatékos munkavállalók foglalkoztatásának magyarországi keretei Előadó: Tatosné Takács Andrea június 23.
A kiváltás stratégia Emberi Erőforrások Minisztériuma
MILASSIN ERIKA IGAZGATÓ
A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium EKOP projektjeinek jelene és jövője dr. Rupp Zoltán főosztályvezető E-közigazgatásért felelős helyettes államtitkárság.
Projektindító nap TÁMOP /1-2, TÁMOP /1
Tájékoztatás a társadalombiztosítás nyugellátásáról
HU Phare program: A fogyatékkal élő emberek munkaerőpiacra jutásának elősegítése (A foglalkozási rehabilitáció eszköztárának rendszerszemléletű.
Foglalkozási rehabilitációs támogatási rendszer átalakításának irányai „Munka és rehabilitáció” október Harkány Dr. Páva Hanna főosztályvezető.
Munka és/vagy rokkantosítás?
RÉV Projektiroda Átvezetés Munkacsoport. Egységes Szolgáltatás Módszertan Átvezetésszolgáltatás-módszertan A munkacsoport tevékenységének célja.
Fejér Megyei Kormányhivatal Rehabilitációs Szakigazgatási Szerve.
TÁMOP „Út a munka világába” Közép-magyarországi Regionális Munkaügyi Központ dr. Nyári Tibor projektvezető.
TÁMOP „Munkaerő-piaci program a hátrányos helyzetűek foglalkoztatásáért a Közép-magyarországi Régióban” - Budapest.
TÁMOP /1 Bács-Kiskun megyében Bács-Kiskun Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központja Szegfű Rita projektvezető Kecskemét, február 27.
1 A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható támogatások Székesfehérvár, január 29.
"Munkahelyek megőrzéséért" központi munkaerő-piaci program Készítette: Koren Monika ÉMRMK Gyöngyösi Kirendeltsége 3200 Gyöngyös, Vezekényi u. 24.
2008. június 16.foglalkozási rehabilitációs képzés1 Foglalkozási rehabilitációs képzés az ELTE GYFK-n ELTE Bárczi Gusztáv Gyógypedagógiai Főiskolai Kar.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
1 A Nyugat-Dunántúli Regionális Munkaügyi Központ Nagykanizsai Kirendeltség és Szolgáltató Központ Munkaerőpiaci képzés.
„Újra tanulok” A Nemzeti Munkaügyi Hivatal képzési stratégiája Bálint István Foglalkoztatási főigazgató-helyettes.
A foglalkoztatáshoz nyújtható támogatás forrása, célja, alanya és felhasználása Magyar Köztársaság éves költségvetéséről szóló törvényében Célja: foglalkoztatás.
Ifjúsági Garancia Rendszer keretében megvalósuló GINOP munkaerő-piaci program.
Társadalmi tudatformálás
Foglalkoztatáspolitika a gazdaságfejlesztés szolgálatában
Lorem ipsum.
Megváltozott munkaképességűek foglalkoztatása a közbeszerzés tükrében
Előadás másolata:

Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály A fogyatékos emberek foglalkoztatásának helyzete Magyarországon 2013. évben Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Néhány gondolat az ENSZ egyezményből Értékes hozzájárulás közösségük általános jólétéhez és sokszínűségéhez Teljes körű részvétel a társadalom emberi, szociális és gazdasági fejlődésében   Munkavállalás és foglalkoztatás nyitott, befogadó és hozzáférhető munkaerő-piacon szabadon választott és elfogadott munka révén nyerhető megélhetés lehetőségének jogát. a fogyatékos személyek hatékony hozzáférése a közvetítői szolgáltatásokhoz, valamint a szakképzéshez és továbbképzésekhez. Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 2013. 10. 2. 2

Néhány gondolat az ENSZ egyezményből Elősegítsék a fogyatékossággal élő személyek munkatapasztalat-szerzését a nyílt munkaerőpiacon; támogassák a fogyatékossággal élő személyeknek szóló szakképzési és szakmai rehabilitációt, a munkában tartási és munkába való visszatérést segítő programokat. Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 2013. 10. 2. 3

Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály és az EU 2020 stratégiából Kiemelten fontos, hogy a döntéshozók a kormányzat valamennyi szintjén tudatában legyenek annak, hogy az intelligens, fenntartható és inkluzív növekedés biztosítása érdekében az Európa 2020 stratégiát hatékonyan kell végrehajtani helyi szinten. Az is rendkívül lényeges, hogy mindegyik szereplő kivegye a részét a folyamatból, és életbe léptesse a szükséges változtatásokat . Biztosítani kell, hogy a 20–64 évesek körében a foglalkoztatott ság aránya elérje a 75%- ot. Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 2013. 10. 2. 4

Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály Szakmai alapelvek A meglévő értékek megtartása A munkában lévők megtartása, létszám bővítése Értékteremtő munka erősítése Átlátható, egyszerű rendszerek működtetése Egységes támogatás, rugalmas felhasználás Kimeneti szabályozás, teljesítménykövetelmény Stabilitás és nyitottság megteremtése Ösztönzés és érdekeltség megteremtése Teljességre törekvés, szempontok figyelembe vétele Tartalmi elemekre fókuszáló ellenőrzés Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 2013. 10. 2. 5

A foglalkozási rehabilitáció új rendszeréhez kapcsolódó jogszabályok 6 A foglalkozási rehabilitáció új rendszeréhez kapcsolódó jogszabályok 2011. évi CXCI. törvény a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól és egyes törvények módosításáról 327/2011. (XII. 29.) Korm. rendelet a megváltozott munkaképességű személyek ellátásaival kapcsolatos eljárási szabályokról 7/2012. (II. 14.) NEFMI rendelet a komplex minősítésre vonatkozó részletes szabályokról 8/2012. (II. 21.) NEFMI rendelet a foglalkozási rehabilitációs szakértőkről. 95/2012. (V. 15.) Korm. Rend. a Nemzeti Rehabilitációs és Szociális Hivatal és a szakmai irányítása alá tartozó Rehabilitációs Szakigazgatási Szervekről 327/2012. (XI. 16.) Korm. rendelet A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltatók akkreditációjáról, valamint a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásához nyújtható költségvetési támogatásokról 38/2012. (XI. 16.) EMMI rendelet A megváltozott munkaképességű munkavállalókat foglalkoztató munkáltató akkreditációs eljárásáért fizetendő igazgatási szolgáltatási díj szabályairól 47/2012. (XII. 11.) EMMI rendelet A rehabilitációs orvos- szakértői névjegyzékről 2013. 10. 2. 6 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Jogszabályváltozások A 2013. január 1-jétől a rehabilitációs ellátás melletti kereső tevékenység esetén az ellátás folyósítása csak a heti húsz órát meghaladó munkaidő esetén szünetel majd. A határozott idejű foglalkoztatás az Mt-től eltérően 5 évet meghaladóan is lehetővé vált a rehabilitációs foglalkoztatásban és a szociális foglalkoztatásban is. Foglalkoztatási támogatásban részesíthető megváltozott munkaképességű emberek köre kibővült  pl. aki 2012. március 31-éig benyújtott nyilatkozatában kérte a komplex minősítés elvégzését 2013. 10. 2. 7 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Várható Jogszabályváltozások Szociális foglalkoztatás szerződéseinek hatálya egy évvel meghosszabbodik Munkaidőkeret kiterjesztésre kerül a tartós támogatottakra is „E” kategóriába tartozók támogatott foglalkoztatásban történő részvétele lehetővé válik A rehabilitációs mentor és tanácsadó pl. egy személy is lehet osztott 2-2 órában a 20 fő alatti foglalkoztatók esetében, és amennyiben MMK- s személy látja el 100%-ban elszámolható Egyszerűsödik az akkreditációs eljárás Bevezetésre kerül a munkahely- teremtési támogatás Ősszel az Mmtv. is módosításra kerül Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 2013. 10. 2. 8

Az új rehabilitációs foglalkoztatási támogatási rendszer célja a megváltozott munkaképességű munkavállalók fejlesztése, a képzettségüknek és egészségi állapotuknak megfelelő munkavégzés feltételeinek biztosítása, az állapotukból adódó foglalkoztatási hátrányok kiegyenlítése, a felülvizsgálat alapján rehabilitálható megváltozott munkaképességű munkavállalók nyílt munkaerő-piacra való visszavezetése 2013. 10. 2. 9 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

A célok elérésének eszközei Rehabilitációs hozzájárulás Szociális foglalkoztatás Akkreditált foglalkoztatás Rehabilitációs kártya Munkaerő-piaci szolgáltatók Pályázati, fejlesztési programok Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály 2013. 10. 2. 1010

Az alapelvek megvalósítása, példa tartós foglalkoztatás: a megváltozott munkaképességű munkavállaló munka- készségének, egészségi állapotának, testi és szellemi képességeinek védett körülmények között, munkaviszony keretében történő megőrzése, fejlesztése. időtartama: legfeljebb 3 évre állapítható meg és korlátozás nélkül ismételten megállapítható. tranzit foglalkoztatás: a rehabilitálható munkavállaló védett körülmények között történő felkészítése a nyílt munkaerőpiacon való folyamatos foglalkoztatásra. időtartama: egy alkalommal, legfeljebb 3 évre állapítható meg. Célja akkor valósul meg: ha a megváltozott munkaképességű munkavállaló a tranzit foglalkoztatást követően legalább 6 hónap folyamatos munka keretében a nyílt munka- erőpiacon elhelyezkedik, ezt 6 hónapig nyomon követik. Munkapróba: munkatapasztalat, munkagyakorlat szerzése céljából legfeljebb 4 hónapra befogadó munkáltatóhoz kihelyezhető. 2013. 10. 2. 1111 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

A Rehabilitációs kártya Rehabilitációs kártya igénylésére az a megváltozott munkaképességű személy jogosult, akinek a rehabilitációs hatóság által végzett komplex minősítés szerint a) foglalkoztathatósága rehabilitációval helyreállítható b) tartós foglalkozási rehabilitációt igényel, c) az a személy is jogosult, aki 2011. december 31-én III. csoportos rokkantsági, baleseti rokkantsági nyugdíjban, rendszeres szociális járadékban, rehabilitációs járadékban részesült. A munkaadó az érvényes Rehabilitációs kártyával rendelkező megváltozott munkaképességű személy foglalkoztatása esetén adókedvezményben részesülhet, ez maximum a minimálbér kétszeresének 27%-a lehet. A rehabilitációs kártyát a rehabilitációs hatóságnál (RSZSZ) lehet igényelni. 2013. 10. 2. 1212 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Pályázatok az Új Széchenyi terv keretében az átalakítás támogatására TÁMOP 5.3.8 Cél a leghátrányosabb helyzetű csoportok munkaerő-piaci esélyeinek növelése, piaci integrációjának elősegítése, javítása Célcsoport: kiemelt projekt konzorciumi tagjai egyéb munkaerő-piaci szolgáltatók a megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztató vállalkozások Eszközök: képzések szakmai és informatikai fejlesztések munkaerő-piaci szolgáltatások biztosítása országos szakmai módszertani és informatikai központ létrehozása Időtartam: 2012-2014 Forrás: 9,8 Mrd Ft 2013. 10. 2. 1313 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály TÁMOP 1.1.1 Cél a megváltozott munkaképességű emberek rehabilitációjának és foglalkoztatásának segítése Célcsoport a nyílt munkaerőpiacon történő munkavégzéshez sikeresen rehabilitálható megváltozott munkaképességű emberek Eszközök: nyílt munkaerő- piaci munkahelyeken a foglalkoztatás feltételeinek megteremtése korábbi munkahelyre való visszatérés vagy az újbóli elhelyezkedés támogatása komplex munkaerő- piaci programok és szolgáltatások foglalkozási rehabilitáció támogatása Időtartam: 2012- 2014 Forrás : 11,7 Mrd Ft 2013. 10. 2. 1414 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály TIOP 4.2.1 A pályázat célja: a közszolgálatot ellátó intézmények akadálymentesítése felmérésén alapján valósulhat meg. a program távú célja továbbá az is, hogy a TIOP és más operatív programok keretében megvalósuló akadálymentesítési konstrukciók költséghatékony módon kerüljenek felhasználásra. A program időpontja a 2013-es év. A megpályázható forráskeret 5,2 milliárd Ft. 2013. 10. 2. 1515 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

A megváltozott munkaképességű emberek támogatott foglalkoztatása Az új szabályozás előtti foglalkoztatás Bértámogatás 11 500 fő Költségtámogatás és költségkompenzáció 24 000 fő Szociális foglalkoztatás 8 000 fő Összesen 43 500 fő Az új szabályozást követő foglalkoztatás Rehabilitációs kártya 19 000 fő Foglalkoztatási támogatás 30 500 fő Szociális foglalkoztatás 8 000 fő Összesen 57 500 fő A Rehabilitációs kártyával történő foglalkoztatás havonta bővül, a tranzitfoglalkoztatás új támogatott foglalkoztatottnak ad lehetőséget. 2013. 10. 2. 1616 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály

Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály Köszönöm a figyelmet! Dávid István főosztályvezető  Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális és Családügyért Felelős Államtitkárság Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály telefon: (06-1) 7952546 telefax: (06-1) 7950018 mobil: 06 30 950-53-06 e-mail: istvan.david@emmi.gov.hu http://www.kormany.hu/hu/emberi- eroforrasok-miniszteriuma 2013. 10. 2. 1717 Foglalkozási Rehabilitációs Főosztály