Az iskolai szociálismunka

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az Európában élő körülbelül 10–12 millió roma közül sokan naponta szembesülnek az előítéletekkel, a tolerancia hiányával, a hátrányos megkülönböztetéssel.
Advertisements

1994-ben telepedett le Arlóban, Magyarország északi határának közelében (Ózd mellett). Küldetésük a szemlélődésből és a testvériség megéléséből fakadó.
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Komplex Instrukciós Program
Gyermekvédelmi munka áttekintése
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Ifjúságvédelem és szabadidő - szervezés pedagógiai vonatkozásai
Professzionális iskolai kutatások
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Beszámoló a fenntarthatósági időszakban végzett feladatokról TÁMOP – 2.2.3–07/1–2F–2008–0008 „Mércénk az ember” Bókay János Humán Szakközépiskola.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
„Lépj feljebb! Tanulj tovább! Segítünk! A sarkadi Ady Endre - Bay Zoltán Középiskola és Kollégiumban”
„SZAKMÁVAL AZ ÉLHATŐBB JÖVŐÉRT”
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Tanácsadó Intézet
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
Didaktika 2. Tanügyi és iskolai szabályozás
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Zákányszéki Általános Iskola és Alapfokú Művészetoktatási Intézmény prezentációja 2009.
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Gyakorlati tanácsok és módszerek a jogkövető magatartás kialakításában.
Workshop A gyermekvédelmi jelzőrendszer működésének
Integrációs és képesség-kibontakoztató felkészítés az intézményekben Bedőné Fatér Tímea IPR szakértő Integrációs szaktanácsadó
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
Évzáró értekezlet 2006 Minőségbiztosítás Önértékelés 2006 mérés.
Patrónus program és ezzel együtt az IPR bevezetése 2007/ 2008-as tanévtől a halmozottan hátrányos helyzetű tanulók esélyenlőségének biztosítása céljából.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
A testnevelésre vonatkozó sportiskolai kerettanterv ismerete.
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán
Az iskola tényleges feladata és a valós helyzet
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
LÉPÉSRŐL – LÉPÉSRE program
Az oktatási gyakorlat fejlesztése
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Szociális háló Készült a suliNova Kht. megbízásából.
DIAKONIA KERESZTYÉN ALAPÍTVÁNY Koordinációs iroda KOLOZSVÁRI FIÓK MAROS- VÁSÁRHELYI FIÓK SZENT- GYÖRGYI FIÓK SZÁSZ- RÉGENI FIÓK 100 alkalmazott BRASSÓI.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
AZ ISKOLAI KÖZÖSSÉGI SZOLGÁLAT.  NAT 2012, EMMI-rendelet 2012  2016-tól az érettségi vizsga megkezdéséhez 50 óra közösségi szolgálat teljesítése szükséges.
A szakképzés és felnőttképzés struktúrájának átalakítása a TÁMOP /2-2F projekt Az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Fejlesztési.
 Iskolák magatartása  Tanulók motiváltsága  Szülők elhivatottsága  Gyermekjóléti Szolgálatok, családsegítők, gyámok, nevelőszülők véleménye JULI.
A 18 éves korra emelt tankötelezettséggel kapcsolatos pedagógusi tapasztalatok Istenes Mónika Budapest január 27.
Team munka egy többcélú intézményben
A családsegítő és gyermekjóléti szolgálatokat érintő változások A család és gyermekjóléti szolgáltatás Emberi Erőforrások Minisztériuma Szociális Ügyekért.
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
A közoktatás fejlesztési irányai és a társadalmi felzárkóztatás kapcsolata.
„ÍVELJETEK CSILLAGOK!” ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROJEKT A II. RÁKÓCZI FERENC ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS AMI-BAN TÁMOP B
Az iskola és a szülők kapcsolattartási formái a Csaholci Általános Iskola intézményében Készítette: Kádár Ágnes mesterpedagógus szaktanácsadó
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
ÁRPÁD SZAKKÉPZŐ ISKOLA ÉS KOLLÉGIUM, SZÉKESFEHÉRVÁR Tóth Ágnes MÉCS vezető.
Járási jelzőrendszeri tanácsadó feladatai és tapasztalatai 2016
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Személyes életvitel.
„Lépj feljebb. Tanulj tovább. Segítünk
főosztályvezető-helyettes
Tájékoztató a csillagfény tanodáról toborzó Győr, Széchenyi Egyetem február 07. efop
Család – és Gyermekjóléti Központ
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Az iskolai szociálismunka A gyermekjóléti szolgálat által iskolában végzett szociális munka

Az iskolai szociális munkáról általánosan Középpontjában a gyermek, valamint a gyermek és iskola kapcsolata áll Segíti az iskolát, hogy érzékenyebb legyen a gyermek szükségleteire Segítse a hátrányos helyzetű, valamint iskolai kudarcoknak kitett tanulót a sikeres integrálódásban A szülők gondolkodását, szemléletét, iskolával kapcsolatos elvárásaikat formálja

Definíció „Az iskolai szociális munka olyan tevékenység,amely az iskoláskorú gyerekek képességeinek, lehetőségeinek legoptimálisabb kibontakozását segíti szociális kapcsolataik, társadalmi integrációjuk javításával” (Bányai 2000).

Az iskolai szociális munka célja A tanulók, pedagógusok és a szülők részére adekvát szakmai segítség nyújtása Az elsődleges prevenció segítése Az észlelő és jelzőrendszer működésének a segítése A gyermek- és ifjúságvédelmi felelősök munkájának szakmai segítése, megerősítése Egységes szemléleten alapuló szociális segítségnyújtás megszervezése A szociálisan hátrányos helyzetű gyermekek helyzetét javító szolgáltatások nyújtása lehetőségeik maximális kihasználása érdekében A veszélyeztetett gyermekek kiszűrése A 6-18 éves korosztály szociális jólétének javítása

Az iskolai szociális munka általános feladatai Információnyújtás a diákok számára, hogy hol, mikor, kitől kaphatnak segítséget problémáik megoldásához A diszfunkcionális tanár-diák-szülő kapcsolat javítása A negatív magatartásformák kialakulásának megelőzése, értékek megerősítése A tanulók önismeretének és stresszoldó képességének fejlesztése Meg kell keresni azokat a tényezőket, amelyek az iskolai légkört optimálissá teszik a diákok számára

Az iskolai szociális munkás konkrét feladatai Érdekvédelem Információnyújtás és tanácsadás (szociális és mentális segítségnyújtás),segítő beszélgetés Kulturális és szabadidős programok szervezése Felvilágosítás (szexuális, a serdülőkor problémái, devianciák) Folyamatos egyéni esetkezelés Családlátogatások Értékeket, normákat közvetítő szerepet tölt be az iskola és a családok között, feltárja a szülő-gyermek-tanár közti konfliktust Rendszeres kapcsolattartás diákokkal, tanárokkal, gyermekvédelmi felelősökkel,iskolai diák önkormányzatokkal, Nevelőtestületi és egyéb értekezleteken való részvétel,amely tanulási/vagy magatartási problémákkal küzdő gyermekekről is ad tájékoztatást Fegyelmi tárgyalásokon való részvétel Pályaválasztás és továbbtanulás elősegítése Adminisztráció a szociális munka etikai kódexének, és az adatvédelmi törvénynek megfelelően Aktuális pályázatok ismertetése, az egyéni pályázási lehetőségekre való figyelemfelhívás a diákok körében Szóróanyagok és tájékoztató füzetek beszerzése a fiatalokat érintő aktuális témáról Jogszabályváltozások folyamatos figyelemmel kísérése és az érdekeltek tájékoztatása

Az iskolai szociális munkában végezhető tevékenységek Információnyújtás: a gyermekjóléti és családsegítő szolgálat működéséről, a gyermekvédelemről és az ehhez kapcsolódó jogszabályokról, a gyermeki jogokról és kötelezettségekről Fórumai: - igazgatói értekezlet - tantestületi értekezlet - osztályfőnöki órák - szülői értekezletek - diákönkormányzat, diákparlament

Egyéni tanácsadás fogadóórák keretében Családgondozás, családlátogatás Prevenció: - szabadidős tevékenységek, klubfoglalkozások szervezése,vezetése, felvilágosító foglalkozások tartása, bűnmegelőzési programok szervezése, vezetése Egyéb tevékenységek: az egész iskolát érintő programokban való részvétel, koordinációs feladatok, gyermek-és ifjúságvédelmi felelősök munkájának segítése

Az iskolai szociális munka célcsoportja Veszélyeztetett gyermekek Hátrányos helyzetű gyermekek Az iskola valamennyi gyermeke Tanári közösség szülők