A munka fogalma és társadalmi jelentősége

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Lukács Oktatási Központ -
1. 2 Hol vásárol? Hogyan vásárol? Mikor vásárol? Milyen szempontok alapján dönt? Ki vagy mi befolyásolja a döntést? ( fekete doboz elmélet)
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
A kereskedelmi vállalkozás erőforrásai
Pedagógiatörténet Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem február 16. Körmendy Zsolt.
„XXI. SZÁZADI KÖZOKTATÁS ( FEJLESZTÉS, KOORDINÁCIÓ )” TÁMOP / A pedagógus(tovább)képzés kérdései és lehetőségei az egész napos iskola-
I. AZ EMBERI ERŐFORRÁS MENEDZSMENT SZEREPE A SZERVEZETEKBEN
A deviancia összetett fogalma
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Egészségtudatos magatartás kialakítása
& ERŐFORRÁSOK AZONOSÍTÁSA
A fogyasztói magatartás
Az állam a nemzetközi jog alanyaként Állam = szervezett politikai közösségnek alávetett terület és népesség Állam: a nemzetközi jog (NJ) egyetlen alanya.
Befogadó tervezés. Átlagosak – nem átlagosak átlagosak – nem átlagos.
A pedagógia alapjai 3. előadás Emberformáló folyamatok: szocializáció, nevelés, a nevelés lehetőségei és korlátai Birta-Székely Noémi BBTE, Pszichológia.
A nevelés tartalma. a tanulás iránti igény is társadalmilag meghatározott, ezért az iskolai munka minőségi mutatója nem lehet pusztán a tanulók igényeinek.
Alapfogalmak.
A tanulók társas helyzete az iskolában
Önkéntesség a Debreceni Egyetem hallgatói táborában Lipcsei László MSZT Konferencia november 12.
Könyvtárvezetési stratégiák, vezetési típusok
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Vezetés és kommunikációs ismeretek KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A felnőttoktatás funkciói Magyarországon
Egyéni döntések a szervezetben
Dr. Berghammer Rita Magatartástudományi Intézet
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
A modern fogyasztói étosz rejtélye
Elméleti közgazdaságtan
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Marczellné Szilágyi Eszter (intézetvezető-helyettes, Zsigmond Király Főiskola, Gazdaság – és Vezetéstudományi Intézet) A tudástranszfer sűrűségét befolyásoló.
Fogd A Kezem Alapítvány
A vidéki tér sikertényezői
Második és informális gazdaság Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 21.
Munkaügyi kapcsolatok rendszere Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia április 7.
Fogyasztásszociológia Balogh Eszter. Miről szól a kurzus? Szociológiai aspektusok Közgazdasági aspektusok.
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Az EEM helye a menedzsmentben
Az egészségügy, a foglalkoztatás, a szociális ellátás találkozási pontjai avagy: Hova változzunk? dr. Harangozó Judit SE Közösségi Pszichiátriai Centrum,
Mi is az a társadalmi integráció?
A hippokratészi eskü értelmezése
Az alapvető művelődési igények meghatározói
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Marginalitás és jól-lét – kibékíthető koncepciók? Inkluzív társadalom – jól-lét – társadalmi részvétel A Kodolányi János Főiskola szakmai konferenciája.
A munkával való elégedettség
LOGISZTIKA Előadó: Dr. Fazekas Lajos Debreceni Egyetem Műszaki Kar.
Személyiségünk szerepe - a lelki-, és energiaegyensúly megtartásában
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek III. Marketing KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
13K – Tárgyalási technikák – 2. előadás
Endogén területfejlődésCélmeghatározás: A TERÜLETFEJLESZTÉS CÉLJA 1 Mandulavirágzási Tudományos Napok – a Fenntarthatóság Európája március 4-5. STRATÉGIAI.
Vállalkozásmenedzsment I.
A CSOPORT HATÁSA A KLUBTAGRA
SZTE Gazdaságtudományi Kar Differenciált integráció – kiútkeresés az Európai Unió válságából Budapesti Corvinus Egyetem április 29. Farkas Beáta.
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás A projekt generáló szerepe, a továbblépés lehetőségei, komplex fejlesztési elképzelések.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
Összeállította: Piacsek László Zoltán
Értékteremtő folyamatok menedzsmentje
Freud motivációs elmélete A strukturális modell
LEADER, Identitás, Sport
Mi készteti az embereket cselekvésre? Hogyan fokozható ez a késztetés?
Az életszínvonal és a kereskedelem kapcsolata
MOTIVÁCIÓ FOGALMAK Személyiség tulajdonság-e?
A jólét mérésének elméleti alapjai és problémái
A jellem. A jellem fejlesztése
nagy mennyiségû ismeretanyag átadása helyett produktív képességek fejlesztése a matematikára vonatkoztatva azzal a következménnyel jár, hogy az egyenletek,
A települések szükséglet oldali vizsgálata Kerner-Hegyi Judit Ph. D
A projektek hosszú távú előnye – tartós foglalkoztatás
Előadás másolata:

A munka fogalma és társadalmi jelentősége Debreceni Egyetem Közgazdaság- és Gazdaságtudományi Kar Munkaszociológia 2010. Február 24.

„Munkatársadalom” elmélet Legfőbb társadalomszervező erő/elv a MUNKA Struktúra meghatározás Társadalmi integráció „munkaparadigma” társadalomba és kultúrába ágyazott Makroszinten: foglalkoztatás kérdésének jelentősége

A „Munkatársadalom” elmélet kritikája Új társadalomszervező elvek: Fogyasztói társadalom Szabadidő társadalom Információs társadalom Munka tartalmának megváltozása A munkaszervezés új módjai

Napjaink trendjei Foglalkoztatási trendek Egyének munkával kapcsolatos attitűdjei Politikai gondolkodás és foglalkoztatáspolitikai tervek Az élethez szükséges anyagi erőforrások előteremtésének eszköze még mindig a munka A munka társadalmi jelentőségének továbbéléséről tanúskodik

Munkaértelmezések I. Ideológiai értelmezés: A munka értékkel bír, ami a politikai-ideológiai használatból adódik. Értelemmel felruházott, és ez az értelemkapcsolás befolyásolja az egyének magatartását. Pozitivista értelmezés: A munka értelme adott, valós, igazi jelentéssel bír. Hermeneutikai nézőpont: A munka jelentése nem eleve adott, nincs magától értetődő értelme vagy értéke. A munkáról szóló tudás néha hamis, a valóságot pedig ennek megfelelően fikcióval szervezik meg. (Dalminé 1994)

Munkaértelmezések II. A munka magában foglalja a szellemi és fizikai munkát, kiemeli, hogy célorientált tevékenység, melyben a célok a szükségletek kielégítésére irányuló javak és szolgáltatások előállítására irányulnak (Giddens 2003). Az ember és természet közötti kölcsönhatás része a munka, egyfajta értékteremtő, értéktermelő tevékenység. Azon túl, hogy alapvető szükségletek kielégítéséhez járul hozzá, az egyén számára a munka más szempontból is jelentőséggel bír: értékteremtés (Marx 1961).

Munkaértelmezések III. A munka jellemzői: Ember és természet közötti kölcsönhatás Célorientált „a fej és a kéz tevékenysége” Értékteremtő Az ember és természet közötti különbségtétel eszköze (Fukász 1965)

A munka társadalmi jelentősége I. Társadalmi integráció eszköze Szocializációs szerep (Giddens 2003) Társadalmi kapcsolatok építésének eszköze A társadalom esszenciális összetevője (Schumacher 1991) A munka gazdasági szerepe A munka, mint norma A munka, mint a felnőtt lét küszöbe (Straub 2007)

A munka társadalmi jelentősége II. A (legális) munka hiányának következményei: Munkanélküliség Fekete foglalkoztatás Instabilitás Kiszámíthatatlanság Bizonytalanság (Társadalmi) költségek

A munka pszichológiai jelentősége I. Stabilitás Státusz Identitásteremtés Önbecsülés Aktivitási szint / Hasznosság érzés Változatosság Társadalmi integráció (Idő) struktúra Nevelés, személyiség formálás

Munkapszichológiai elméletek I. A munka mint a szükséglet kielégítés eszköze: Célorientált tevékenység Fontos a célok meghatározása Cél a szükségletek kielégítése Motivációs tényezők létét feltételezi

Munkapszichológiai elméletek II. Herzberg kéttényezős modellje Mely tényezők befolyásolják a munkával való elégedettséget? Higiénés tényezők: hiányuk elégedetlenséget szül, amiből egyenesen következik, hogy romlik az egyén munkához való viszonya. Motivátorok: Hiányuk nem okoz közvetlenül elégedetlenséget, de mindenképpen szükségesek az elégedettséghez. Jelentősége még: rámutat, hogy a munka a társas érintkezés, valamint a kapcsolatok kialakításának és fenntartásának a színtere.

Munkapszichológiai elméletek III. Maslow: a szükségletek hierarchiája Növekedésalapú motívumok Hiány motívumok

Munkapszichológiai elméletek IV. Toffler: a munka mint a szükségletek kielégítésének eszköze Közösség iránti igény Struktúra iránti igény Fontosság iránti igény Jahoda: A munka funkcionális megközelítése Manifeszt (kézzel fogható, tárgyiasult) funkciók Látens (rejtett, mögöttes) funkciók Jelentősége még: A szociális érintkezés színtere; távlati célok elérésének eszköze; a társadalmi státusz kialakításának eszköze

Munkapszichológiai elméletek IV. Warr „vitamin”-modellje „Rossz” munka „Jó” munka: Pszichológiailag nem megterhelő Magas jövedelemmel jár Változatos Magas szintű szakmai tudás felhasználására nyújt lehetőséget Társadalmilag elismert Megfelelő a munkahelyi légkör Stabil

Munkapszichológiai elméletek V. Warr „vitamin”-modellje „Vitaminok” – a mentális egészséget befolyásoló tényezők: Tevékenység feletti kontroll A képességekkel való „élés” Célok kitűzése Változatosság Átláthatóság Jövedelmezőség Biztonság Munkahelyi társas kapcsolatok A végzett munka társadalmi megbecsültsége

Munkapszichológiai elméletek VI. Warr „vitamin”-modellje AD „vitaminok” Túlzott jelenlétük a mentális egészség ellen hat Elemei: a tevékenység feletti kontroll, a képességek kiaknázásának lehetősége, a célok kitűzése, a változatosság, az átláthatóság az interperszonális kapcsolatok

Munkapszichológiai elméletek VII. Warr „vitamin”-modellje CE „vitaminok” Bármilyen mértékben is vannak jelen, nem okoznak mentális károkat. Elemei: a jövedelmezőség, a fizikai biztonság, a társadalmi megbecsültség Kritikája: „vitamin” hiány?

Köszönöm a figyelmet!