2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

A betegségek globális súlya
Tisztelt Látogató! E dokumentum archivált tartalom, amely elavult, nem hatályos információkat is tartalmazhat. Kérjük, hogy a dokumentumra való hivatkozást.
Lehetnek számunkra hasznosak a mikrobák?
Kutatási gyorsjelentés Omnibuszos kutatás meghatározott szakpolitikai témában – Egészségügy január.
"Tabletek, kispolski, miegymás - Mi is az a Bűvösvölgy?” Média animátor – H95 Bűvösvölgy szeptember Legeza Katalin.
Dr.Anya, dr. Apa, avagy hogyan segítsük beteg gyermekünk gyógyulását? Madarasi Anna EDUVITAL Tudományos Újságírók Klubja,
Prof. Dr. Szabó Máté Dr. Lenkovics Barnabás
Európai Betegjogi Karta. Európai Betegjogi „Karta” Célja: A betegek tizennégy jogának proklamációja, alapvető jogok gyakorlati megvalósíthatóságát szolgálják.
Méltósággal segíteni, Jót s jól tenni
TÜDŐGYULLADÁS - PNEUMONIA
Az evolúció régen és most
A évi EMH kampány csatlakozási feltételei Hogyan szervezzünk sikeres és mégis költséghatékony városi kampányt? Szerencsi Éva Nemzeti Fejlesztési.
INFORMÁCIÓRENDSZEREK FEJLESZTÉSÉNEK IRÁNYÍTÁSA.. Alkalmazás - projekt Alkalmazás - a vállalat tökéletesítésére irányuló új munkamódszer projekt - az új.
A méhnyakrák elleni küzdelem világhete ALKALMÁBÓL Január
A védekezés.
AIDS Acquired ImmunoDeficiency Syndrome (Szerzett Immunhiányos Tünetegyüttes)
Világjárványok az emberiség történelmében
A Víz Világnapja Március 22..
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Védőoltások.
Az emberiség életében Készítette: Árvay Brigitta
A Family-Business legújabb terméke Budapest, november 4. Dr. Bérci István.
Egy non-profit egészségügyi alapítvány PR-tevékenysége Száraz Éjszakák – Derűs Nappalok Alapítvány Sarlós Gábor PeppeR 21 PR Ügynökség.
A dystrophiától a gyermekbántalmazásig
Allergia Tacsi Korpácsi Tamás 10.b.
Immunrendszer Betegségei.
Globális Szövetség a gyermekek on line szexuális kizsákmányolása ellen szeptember Balatonalmádi ÚJ UNIÓS KEZDEMÉNYEZÉS A GYERMEKEK ONLINE.
Készítette: Leidecker Orsolya
A nők és férfiak közötti társadalmi egyenlőség november 11.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Az immunrendszerrel kapcsolatos egészségügyi vonatkozások
UNICEF PROJEKT: GYERMEKBARÁT ISKOLA 2011/2012
Légzőszervi betegségek elleni védekezés
AZ EMBERI IMMUNRENDSZER FELÉPÍTÉSE, MŰKÖDÉSE
A szervezet természetes védekezőképessége
Hitek és tévhitek az influenzáról
Nemzetközi szolidaritás. Gazdagok kontra szegények Életszínvonal.
A munkahelyi biztonság és egészségvédelem mindenkit érint. Jó Önnek. Jó a vállalkozásoknak. Együtt a kockázatok megelőzéséért Egészséges munkahelyek kampány.
Dr. Dobó Marianna október 4..  vízkár elhárítás: az árvizek belvizek, helyi vízkárok, vízminőségi haváriák károkozó hatásának megelőzésére, csökkentésére.
Védőoltás veleszületett immundefektus esetén
A befogadó kisgyerekkori fejlesztés szakpolitikai kihívásai és megoldásai A Biztos Kezdettől a gyermekvédelmi gondoskodásig 25 éves az ENSZ Gyermekjogi.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
(Erőszak és elhanyagolás a családban)
Világot fenyegető vírus Semmi sem biztos; csak a halál.
Vírusok.
TÖOSZ Polgármesternői Tagozat Vitaindító – 2007-re tervezett tevékenységek.
A következő kérdések a mai gyerekekre vonatkoznak:  Felkészíti-e az iskola a gyermekeinket a való világra?  Kapnak-e.
Világjárványok az emberiség életében
HARC A VÍRUSOK ELLEN, A VÉDŐOLTÁSOK FEJLESZTÉSE LABORATÓRIUMI KÖRÜLMÉNYEK KÖZÖTT Szekeres Zsófi.
Az iskola-egészségügy tapasztalatai a védőoltásokról
Humán Papillóma Vírus (HPV)
Johan Béla Országos Epidemiológiai Központ National Center for Epidemiology, Budapest, Hungary Új veszélyek - régi félelmek járványügyi „biztonság” Dr.
Azok, akik nem is élnek de sokszorozódnak
CSALÁDI ÉLETRE NEVELÉS 11. Szexuális úton terjedő betegségek.
A HIV ÉS AZ AIDS. A.I.D.S. = Acquired Immune Deficiency Syndrome = Szerzett immunhiányos tünetegyüttes. HIV = humán immunhiány vírus Fertőzés következtében.
Európa válasz(kísérlete) a gyermekszegénységre Dr. Lux Ágnes Országgyűlési Biztos Hivatala Eurochild Április Szécsény.
Vakcinák. Edward Jenner Fekete himlő Tehén himlő Fekete himlő Tehén himlő
Fontosabb fertőző betegségek a gyermekközösségekben
„A vakcinológia régen és most.
Veszettségre gyanús sérülések előfordulása a Dél-alföldi régióban
VÁLTOZÁSOK A ÉVI VÉDŐOLTÁSI MÓDSZERTANI LEVÉLBEN
A nemi betegségek napjainkban
Mezőgazdasági termékek élelmiszerbiztonsága
Miben különbözik a természetes fertőzést követő immunitás az oltóanyag által kiváltott védettségtől? Timár László 19. ORSZÁGOS VÉDŐOLTÁSI TOVÁBBKÉPZŐ TANFOLYAM.
18. Országos Védőoltási Továbbképző Tanfolyam WHO EURO magyarországi
Égető probléma – nemi betegségek a XXI. században
Immunitás és védőoltás. A védőoltás A védőoltás (vakcina) gyengített vagy elölt kórokozókat, azok részeit vagy kész ellenanyagot tartalmazó készítmény.
Az egészséges nő A HPV-ről és a méhnyakrák megelőzéséről
Dr. Palya Vilmos - Dr. Benyeda János
Előadás másolata:

2014. ÁPRILIS UTOLSÓ HETE AZ IMMUNIZÁCIÓ VILÁGHETE „ Ön mennyire naprakész ? ’’ Szerkesztette: dr Lázár Sarnyai Nóra

Mi az immunizáció ?  Az immunizáció a fertőző betegségekkel szembeni védetté (immunissá) tétel – védőoltások segítségével.védőoltások  Az immunizáció lehet: Aktív immunizáció: aminek során gyöngített vagy elölt kórokozók szervezetbe juttatása révén a természetes fertőzés folyamatát utánozzák s ezzel a szervezet természetes védekezőképességét (az ellenanyag-képződést) serkentik a fertőzések kivédése, az immunizáció létrehozása érdekében. Passzív immunizáció: amikor egy bizonyos kórokozó elleni specifikus antitesteknek (a már kész ellenanyagnak) a szervezetbe juttatásával hozzák létre az immunitást. A passzív immunizáció jellemzője, hogy a védelem csupán néhány napig vagy hétig tart, amíg a szervezetből ki nem ürülnek a beoltott ellenanyagok.

„ Ön mennyire naprakész ? ’’  Az immunizáció széles körben elismert, egyike a valaha vezetett legsikeresebb és költséghatékony egészségügyi beavatkozásoknak.  Évente 2 és 3 millió haláleset előzhető meg így, megvédve a gyermekeket nemcsak a már rég ismert gyermekbetegségektől, mint a torokgyík, tetanusz, gyermekbénulás, himlők, de olyan betegségek ellen is, mint a két leghalálosabb gyermekbetegség- a tüdőgyulladás és a rota- vírus okozta hasmenés.  Köszönhetően az új és kifinomult vakcináknak megelőzhetőek továbbá a serdülők és felnőttek egyes halálos kimenetelű megbetegedései is, mint az influenza, agyhártyagyulladás és egyes daganatos betegségek( méhnyakrák, májdaganat).

„ Ön mennyire naprakész ? ’’  A statisztikai adatok mégis azt mutatják, hogy e siker ellenére 5 gyerek közül 1 mégis kimarad az immunizációból.  2012-ben a becslések szerint csecsemőt nem oltottak be. Ezeknek a gyermekeknek több, mint a fele 3 ország: India, Indonézia és Nigéria területén él.  A nem megfelelő ellátás nemcsak az oltóanyagok hiányából adódik, hanem az egészségügyi dolgozók elégtelen számából, a nem megfelelő politikai és pénzügyi támogatásokból is.  Másrészről a védőoltásokról szóló ismeretek hiánya is döntően befolyásolhatja a felnőtteket abban, hogy megakadályozzák saját maguk vagy gyermekük beoltását.

„ Ön mennyire naprakész ? ’’  Az idei immunizációs hét kampánya arra irányul, hogy csökkentse azt a tudásbeli szakadékot, amely megakadályozza, hogy az emberek az immunizáció mellett döntsenek.  Konkrét céloknak számítanak szerte a világon, hogy az emberek megismerjék, milyen védőoltások állnak rendelkezésre egyes betegségek ellen,,érdekeltek legyenek maguk és családjuk vakcinációs állapotának ellenőrzésében, valamint abban, hogy felvegyék a szükséges védőoltásokat.

„ Ön mennyire naprakész ? ’’  ben az Egészségügyi Világszervezet Közgyűlése elfogadta azt a cselekvési tervet, amely segítséget nyújt az immunizálás előremozdításában az egész világon.  A terv célja, hogy az előttünk álló időszakban egészen 2020-ig, javuljon az egészségügyi ellátás és azon belül az immunizáció, minden ember érezhesse a védőoltások előnyeit attól függetlenül, hogy hol született, ki ő és hogyan él.  A mobiltelefonok és az internet, mint technológiai eszközök ösztönző alternatívát jelentenek e cél megvalósításában csakúgy, mint a plakátok, kampányok, nyilvános tájékoztató rendezvények valamint a média műhelyek.