Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Bankszámla és bankkártya
Advertisements

Elektronikus ügyintézés
Modern fizetési formák
DIGITÁLIS PÉNZ.
Készítette RÉZMŰVES RAMÓNA.
„e-NIVÓ – együttműködõ NõI VállalkozÓk hálózata a valóságban és virtuálisan” 1 Emlékszel rá? 1. Hogyan megy a regisztráció? 2. Mire való a regisztráció?
Ön is szokott vásárolni: élelmiszert , üzemanyagot, ruházatot?
Privát banki szolgáltatások és befektetések a Citibanktól.
Bankkártya piac az EU-ban
Kártyaelfogadó | | T.: | F.: | 1. oldal.
A biztonság három oldala Páger Máté, Göcsei Zsolt, Szabó Gábor.
A hitelintézeti számvitelre vonatkozó szabályozás
Használata Készítette: Medve Tamás.
Nemzetközi pénzügyi ügyletek
PÉNZÜGYI ISMERETEK A takarékszövetkezeti rendszer
Magyar Fuvarozói Fórum november 22. És minket mi hajt? Vicze Anikó MOL Magyarország Kártyamenedzsment vezető.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek II. Számvitel és pénzgazdálkodás KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
1 Mobil fizetés és elektronikus fizetés „ Nem minden betétgyűjtés, ami annak látszik…” II. E-Money Symposium november 20, Hilton Budapest WestEnd.
Internetes bankok piacformáló hatása
PÉNZPIACI SZABÁLYOZÁS 1.
A magyar háztartások fizetési szokásai
A külkereskedelmi gyakorlatban alkalmazott átutalások, beszedvények
A magyarországi bankkártya üzletág elemzése
Tájékoztató az OTP Bank Partnerei részére
Az e-kereskedelem (e-business)
Kivonat a Wikipédiából
Fizetés érintés nélkül
EBA STEP2 Az első pán-európai elszámolási rendszer a kisösszegű euró átutalások teljesítésére Bartha Lajos február 23.
A LÁTHATATLAN PÉNZ TITKAI
Elektronikus bankolás Gyors, hatékony és biztonságos módja a kommunikációnak és az üzleti kapcsolatnak a Bankal. Tranzakciókat a saját irodából vagy otthonról.
A készpénz és más eszközök használata
Elektronikus banki ügyintézés Készítette: Hollósy Szabolcs eTanácsadó Ma a pénzintézetek elektronikusan vezetik az ügyfelek bankszámláit. Ez lehetővé tette.
A bankok.
Fizetési művelet, fizetési számla, pénzforgalmi számla, fizető fél
I. A pénzügyi rendszer szerepe a gazdaságban
Lehetséges együttműködési területek az internetes bankkártya elfogadás területén.
GO! STORE® - MAGYARORSZÁG
A Digitális Pénz Kállay Petra Zsirkai Noémi.
Az elektronikus szolgáltatások előnyei és veszélyei
Bevezetés Szerző: Varga József, egyetemi docens
4. Tétel A kereskedelmi bankok mérlegen kívüli bankszolgáltatásai, a kereskedelemfinanszírozás (bankgarancia, elfogadványhitel, akkreditív)! A bankgaranciák.
A hitelintézeti rendszer felépítése
Mítosz vagy valóság? Közműdíj-fizetés mobilról. 2 / Turny Ákos - Közműdíj-fizetés mobilon / 4/1/2015 Dinamikus fejlődés minden területen 1998 – 1999Az.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3
Pénzügyi szolgáltatások gazdaságtana 2. Dr. Vigvári András
Bankmérleg, eszköz oldal
Pénzügyi ismeretek Bankműveletek- bankszámvital Katona Klára.
Pénzforgalom a bankszámlán
Bankkártyát, de okosan! Mire jó a bankkártya?
E-pénz hol vagy? Bartha Lajos MNB, Pénzforgalom és értékpapír-elszámolás IV. E-Money Symposium Budapest, november 3.
Azonosítás és biztonság pénzintézeti környezetben Jakab Péter igazgató Magyar Külkereskedelmi Bank Rt. Bankbiztonság.
Abaqoos Banki virtuális pénztárca. Bankkártya vs. E-Banking alapú átutalás.
Viselkedés alapú kockázatkezelés a pénzintézeti csalások megelőzésében Weissmüller Gábor Magyar Bankszövetség, Csalás Elleni Minkacsoport vezetője
1. Készpénzkímélő fizetőeszköz: bank által kibocsátott, a későbbiekben igazi pénzre beváltható fizetési ígéret Fajtái:  Csekk  Bankkártya, fizetési.
Intelligens Készpénzmentes Fizetési Megoldások
Bankkártyákról általában
Digitális Pénz (Bit Coins)
Bankkártya adatok kezelése
Bankszámlanyitás, bankkártyaválasztás Készpénzzel, vagy anélkül?
A PÉNZ KELETKEZÉSE, FEJLŐDÉSE ÉS A MAI PÉNZ
A PÉNZFORGALOM (I.) „Én csak arra figyelmeztetlek benneteket,
Az elektronikus aláírás
Elektronikus ügyintézés
A részletfizetés tranzakcióról általánosságban
Minden az azonnali fizetési rendszerről
HWSW mobilfizetési konferencia
Internet-szolgáltatások I/13. évfolyam
Az elektronikus aláírás
Az elektronikus aláírás
Előadás másolata:

Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ A digitális pénz Készítette: Schiszler Anett Szekeres Kornél H7T9UZ IQCPCZ

A elektronikus pénz kialakulása Árucsere ↓ Fizetőeszköz arany és nemesfém Papírpénz Információ alapú fizetés

Az elektronikus pénz definíciója és alkalmazási módszerei Készpénz átvétele, illetőleg számlapénz átutalása ellenében kibocsátott elektronikus pénzeszközön tárolt pénzérték, amelyet elektronikus fizetés céljából a kibocsátón kívül más is elfogad. Bankkártya (debit card) Hitelkártya (credit card) Chipkártya (smart card) Internet

A elektronikus pénz helyzete A Nemzetközi Fizetések Bankja (BIS) becslése szerint a világon évente az összes pénzkifizetések mintegy 65%-a még mindig készpénzfizetéssel történik. Az USA-ban a kiskereskedelmi forgalom 55%-át készpénzben, 29%-át csekken, 15%-át elektronikus átutalással bonyolítják.

Tranzakciók viszonyított költségei A tranzakció költsége USD Hitelkártya 0,81 Debitkátya 0,30 Smartkártya 0,02 Csekk 0,43 Készpénz 0,07

A fizetési módszerek és a tranzakciós költségek viszonya Makrofizetés: 10 USD feletti fizetés, lebonyolítása általában hagyományos bankkártyákkal, a tranzakciós költség viszonylag alacsonynak tekinthető Mikrofizetés: a néhány USD-től az 1 cent alatti fizetések, néhány dollár körüli fizetések már nem oldhatók meg a magas tranzakciós költségek miatt bankkártyával

Hitelkártya A hitelkártya elfogadó hitelesíti a hitelalapú tranzakciókat, és biztosítja a kereskedők részére a fizetést. Az interneten a legnépszerűbb fizetési módszer, azonban ez bizonyos mértékű kockázattal jár. (pl. személyesen nem tájékozódhatunk az áruról, hackerek tranzakciós problémák, lopás) Problémái: Viszonyított költsége magas. Biztonsági és titkosítási problémák (pl. kereskedő visszaél a vásárló adataival)

Debitkártya Egy adott bankszámlára terhelt összeget képes elérni és mozgatni. A debitkártya és az elektronikus átutalás: A bankok közti biztonságos, privát hálózatokon zajlik, a GIRO Rt. közvetítésével. A második legnépszerűbb fizetési forma az interneten.

Megoldás az elektronikus pénzzel kapcsolatban felmerülő problémákra: a digitális pénz

A digitális pénz definíciója Egy bitsorozat, pénzhelyettesítő fizetési eszköz, amely ellenérték fejében vásárolható a kibocsátótól. Számítógép merevlemezén, elektronikus pénztárcában, intelligens mobiltelefonban, palmtopon vagy chipkártyán tárolható.

A digitális pénz működési elve Az ügyfél a kibocsátónak befizet X pénzösszeget. Ezért a kibocsátó X összegű digitális pénzt jóváír az ügyfél chipkártyáján. Az ügyfél az elfogadóhelyeken (kereskedő) ezzel a digitális pénzzel X összegig költhet. A kereskedő vagy a kibocsátónál beváltja a kapott digitális pénzt valódi pénzre, vagy tovább vásárol vele más elfogadóhelyeken.

A digitális pénz tulajdonságai Anonimitás (személyes adatokat nem tartalmaz) Tranzakciós díj: 0 (beváltásnál 0,02) Általános elfogadás adott körön belül Azonnali pénzmozgás (csak továbbvásárlásnál) Biztonságos (kis összeg, magas színvonalú hordozó eszközök) A kibocsátó oldaláról: akkor nyer, ha a valódi pénzt a digitális pénz kihelyezése alatt forgatni tudja

Smartkártya A bankkártyához hasonlít, akkora összeg felett rendelkezik a felhasználó, amennyit a KÁRTYÁN tárol. Hátránya, hogy a pénz és a felhasználó titkos kódja is a kártyán tárolódik, így a kártya elvesztésekor elveszhet a teljes kártyán tárolt összeg is. Fizetéskor nem kell a bankkal kapcsolatot létesíteni, csak a kereskedő és a vásárló cserél egymással pénzt és árut. Az online kapcsolat nem szükséges  tehát alacsonyabb a tranzakciós költség. A smartkártyák egy típusa az e-pénz, amely egy korlátolt felhasználási körrel rendelkező kártya. (pl. Aral, Plus, Shell)

A digitális pénzre vonatkozó törvényi szabályozások Jelenleg az EU-n belül a 2000/46/LC irányelv szabályozza az elektronikus pénz kibocsátásának kérdéskörét. A digitális pénz kibocsátására nem csak hitelintézetek jogosultak, hanem olyan jogi személyek is, amelyek megfelelnek az irányelvben részletezett követelményeknek: Induló tőke 1 millió Euro és nem csökkenhet ez alá Az elektronikus pénz kibocsátásán kívül más tevékenységeket is végezhet. pl. adattárolás, elektronikus pénz kezelése. Kimondja adigitális pénz visszaváltásának kötelezettségét (visszaváltási minimumérték<10 Euro)

Magyarországi szabályozás A 232/2001 Kormányrendelet szabályozza a digitális pénz kérdéskörét. Az uniós szabályozással ellentétben, csak a szakosított hitelintézetek kapnak lehetőséget digitális pénz kibocsátására, amelyen érdemes lenne változtatni, a digitális fizetések valódi gyakorlati alkalmazásának minél szélesebb körben való lehetővé tétele érdekében.

Köszönjük a figyelmet!