Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Az előadás letöltése folymat van. Kérjük, várjon

Digitális Pénz (Bit Coins)

Hasonló előadás


Az előadások a következő témára: "Digitális Pénz (Bit Coins)"— Előadás másolata:

1 Digitális Pénz (Bit Coins)
Géniusz -2016

2 Munka bemutatása Téma: Digitális Pénz (Bit Coins)
Kutatás, Forrásmunka feldolgozása Kérdőív Kutatás eredményének kimutatása

3 Több, mint a teremtett pénz egyfajta elektronikus megjelenési formája
A DIGITÁLIS PÉNZ Több, mint a teremtett pénz egyfajta elektronikus megjelenési formája

4 Mi a digitális pénz? Információmennyiség értékkel rendelkezik
a kereskedelemben elfogadják, fel lehet használni: vásárlásra, Készpénzfelvétel bizonyos korlátok között. értéket önmagában hordoz, reprezentál egy bankszámlán, hitelkártyaszámlán elhelyezkedő összeget.

5 Mit jelent a digitális pénz kifejezés?
valódi készpénzes fizetéssel megegyező tulajdonság teljesen anonim lehet a fizetés kedvezményezettjének a tranzakció után a fizető fél felé nincs követelése. monetáris értéket képvisel, (önmagában vett értéke van) Az értéket egyedileg azonosítható elektronikus jelcsomagok, ún. tokenek vagy érmék reprezentálják, amelyek a felhasználó számítógépén tárolódnak.

6 A pénz 4 közgazdaságilag klasszikus funkciói:
Forgalmi funkció Fizetési funkció Megtakarítási funkció Értékmérő funkció Hogyan történik a Bit Coins tárolása? egyszerűen merevlemezen szigorú kriptográfiai megoldások védelmében, megbízható célhardveren, ún. elektronikus pénztárcán (chipkártya).

7 A digitális pénz előnyei
egyszerű átadással cserélhet gazdát alkalmas P2P fizetésekre is az anonimitás megvalósítható ellenőrzési eljárásokat igényel amelyek csökkentik a rendszer hatékonyságát és növelik a tranzakciós időt, így anonimitás és a hatékonyság között általában kompromisszumot kell találni tiszta, könnyen szállítható tetszőlegesen nagy tömegben könnyű előállítani, nehéz hamisítani, vagy másolni könnyen tárolható bármikor újratölthető kopása alacsony jól tűri a környezeti hatásokat

8 A digitális pénz veszélyei
egyre komolyabb szabályozási problémákba ütközik a részvényár szélsőséges ingadozása elijesztheti a komoly befektetőket

9 A DIGITÁLIS PÉNZ MEGJELENÉSE
nem létezett olyan fogalom, hogy pénz Árucsere – árura Nehéz kereskedelem (az áru élő állat volt) ezt azonnal el kellett “költeni” kialakult a pénz képes értéket tárolni, helyettesíti az árut, kicsi a helyigénye, könnyen kezelhető, mások által is elfogadott

10 különböző földrajzi területeken , különféle tárgyak terjedtek el pénzként

11 Kezdetek – kezdete... Hitelkártya
szakít a hagyományos pénz fogalmával és funkcióival pénzünket kártyát kibocsátó bankba tartjuk, és az ottani számlánkra csak hivatkozunk a hitelkártya segítségével vásárlás, kifizetés, egy banki átutalás

12 A digitális pénz korszaka
A digitális pénz előnyös tulajdonságai: már nincs konkrét alakja, megjelenése függ a hordozójától, lehet egy számítógépen tárolt fájl, lehet egy chipkártyában tárolt memóriarészlet, használata gazdaságos  maga az érték egy digitális bitsorozatként tárolódik megőrzi a készpénz előnyös tulajdonságait, további kényelmet és biztonságot nyújt használóinak.

13 A DIGITÁLIS PÉNZRENDSZER BIZTONSÁGA
elsőrendű fontosságú. a legfontosabbnak a biztonság és a személyes adatok védelme Adatbiztonság Az adatot védi az illetéktelen kezekbe kerüléstől és a jogosulatlan felhasználástól Adatvédelem Személyes adatokat védi, az adatok tartalmára helyezi a hangsúlyt.

14 A BIZTONSÁGOS MŰKÖDÉS KÖVETELMÉNYEI
Bizalmasság Hitelesség, hitelesítés Integritás Letagadhatatlanság A bizalmasság A bizalmasságot a kriptográfiai technikák és rejtjelzések explicit módon illetve mellékhatásként biztosítják. Az integritást az anonimitásért felelős kriptográfiai technikák biztosítják.

15 Hitelesség, hitelesítés
Integritás tranzakció minden mozzanatában implicit vagy explicit módon ott kell lennie biztosíthat egy résztvevőt arról, hogy egy entitás hiteles. Biztosítja, hogy a tranzakciót nem tudja megváltoztatni olyan résztvevő, aki közvetlenül nem vesz részt az ügyletben. Letagadhatatlanság Miután érvényesen lezajlott egy tranzakció, egyik résztvevő sem tudja letagadni annak végbemenetelét.

16 ONLINE BANKI ÜGYINTÉZÉS
pénzügyek interneten való intézése, az ezt lehetővé tévő szolgáltatást jelenti Előnye a hagyományos banki szolgáltatásokkal szemben meggyorsítja az ügymenetet, nem kell a tranzakciók miatt a bankot személyesen meglátogatni, nincs szükség a banki alkalmazottak közvetlen közreműködésére növekszik azok száma is, akik mobilbank-szolgáltatást vesznek igénybe (lehetővé teszi a mobiltelefonról való ügyintézést is).

17 Szolgáltatások Feltételek Számlaegyenleg lekérdezése
Számlakivonatok lekérdezése Átutalások indítása Megtakarítások kezelése Értékpapír számla kezelése Csoportos beszedési megbízások kezelése Ügyfélszolgálat történhet számítógépen, laptopon vagy okostelefonon banktól kapunk egy felhasználónevet és egy vagy két jelszót Egyes bankok chipkártyát vagy tokent is rendelkezésre bocsátanak a biztonság további növelése érdekében

18 Védelem Banki ügyleteinket ne intézzük idegen számítógépekről,
A számítógépen legyen tűzfal és vírusirtó program Kódoljuk le adatainkat Ellenőrizzük folyamatosan számlánk mozgását

19 DIGITÁLIS PÉNZTÁRCA banki szolgáltatás,
példának az OTP Bank digitális pénztárcáját veszem igénybevehessük, ha van az adott banknál bankszámlánk Ezt az ún. programot, vagy applikációt akár telefonunkra is letölthetjük, és így láthatjuk azt, hogy mennyi pénz van a számlánkon, vagyis a digitális pénztárcánkban. nem kerül a kereskedőhöz a vevők kártyaadata A fizetési megoldás össze van kötve a Masterpass kártyaelfogadó rendszerével, ezért az OTPay tavaszi indulásakor világszerte több mint harmincezer boltban lehet majd a webes-mobilos kombinált módszerrel fizetni.

20 KUTATÁSOM EREDMÉNYE

21

22 8) Mi a véleménye a mostanában feltörő (Szerbiában még újnak számítandó) E-BANKról?
jónak, praktikusnak tartják minden otthonról elintézhető hasznosnak tartják egyes személy szerint sértő valaki szerint előnye az időspórolás, de kell a testmozgás van aki nem tartja biztonságosnak vannak akik nem próbálták Még nem próbáltam, de tetszik az ötlet mivel nem kell este szaladgálnom befizetni a számlákat, ha épp elmaradt

23 11) Amennyiben ellenzi a digitális pénz használatát (nem tartja jónak), írja le, mi végett gondolja így! összesen 9 válasz érkezett sokak szerint nem biztonságos nem ellenzik félnek, hogy átverik őket, mivel hogy az emberek még nem tájékozottak róla. van aki nem tud véleményt mondani, mivel nem használta

24 13) Mennyire biztonságos Szerbiában a hitelkártya használata Ön szerint? Osztályozza le 1-től 10-ig!
-A válaszolók szerint 5-8ig biztonságos a hitelkártya használata 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nem válaszolt összesen 39

25 KÖSZÖNÖM A FIGYELMÜKET!


Letölteni ppt "Digitális Pénz (Bit Coins)"

Hasonló előadás


Google Hirdetések