Szociális informatika hallgatói visszajelzések Eichardt Ildikó – Petró Judit.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

E-learning alapú távoktatásos képzés
Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.
Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.
E-learning alapú távoktatás tapasztalatai a Széchenyi István Egyetemen
Teleházakban telementorálás •Cél korosztály év •„Virtuális kitekintés” •„ On-line ” képességfejlesztés •Informatika tanárok hiánya a régióban Egyéni.
e-NIVÓ zárókonferencia Jászfényszaru szeptember 23.
Az iskolai szociálismunka
Látássérült munkavállalók és munkaadóik felkészítése Siketvakok Országos Egyesülete AMSZ LFR program Látássérült Személyek Foglalkozási Rehabilitációja.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
Nyerjünk együtt! Esély a megváltozott munkaképességűek sikeres foglalkoztatásáért TAMOP /
Tan-tér program Felső-Kiskunsági Közösségi Munkások Egyesülete.
A könyvtár mint a felnőtt képzés helyszíne Tapasztalatok a Gödöllői Városi Könyvtár és Információs Központban.
Alapinformációk az átmenetben nyújtott munkaerőpiaci szolgáltatásról Munkaerőpiaci szolgáltatás az iskola és a munkaerőpiac közötti átmenetben.
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Baranya Megyei Munkaügyi Központ Állami Foglalkoztatási Szolgálat Pécs, Király u. 46.
A foglalkoztatás és a szociális szolgáltatások összekapcsolása
„Kutatás az atipikus tanulási formák (távoktatás/e-learning) modelljeinek kifejlesztésére célcsoportonként, a modellek bevezetésére és alkalmazására” Megbízó:
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Az ÉRÁK legfontosabb céljai A képzés és a munkaerő-piaci szolgáltatások egységes normák szerinti működtetése. A munkanélküliek folyamatos képzésbe kerülésének.
E-learning alapú távoktatásos képzés
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Kutatási terv Az inklúzió fenntarthatóságának vizsgálata az oktatási intézményekben, fókuszba helyezve a hálózati együttműködést, a kreatív alkotó műhelyek.
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
Főigazgatói értekezlet A KÖZFOGLALKOZTATÁSI TERVVEL KAPCSOLATOS KIRENDELTSÉGI FELADATOK AZ ÁLLÁSKERESÉSI MEGÁLLAPODÁS LEGFONTOSABB VÁLTOZÁSAI november.
NETre Kész – IT-mentor roadshow, Pécs A célcsoport munkaerő-piaci helyzetét és életminőségét javító információk az Interneten és azok használata Czanik.
IT mentor Digitális írástudás.
EGYENLŐ ESÉLYEK Tapasztalatok, teendők, tervek Dr. Derera Mihály igazgató MEOSZ Oktatási, Továbbképző és Távmunka Intézet.
Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében Benedek András Felsőoktatás szerepe a távmunka elterjesztésében VI. Országos Távmunka Konferencia Budapest,
Bozsik József mb. főosztályvezető e-Gazdaság Főosztály.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Az európai országok eredményei és tapasztalatai Szigeti Tóth János © Magyar Népfőiskolai Társaság 2009.
Látássérült Nők Munkaerőpiaci Reintegrációja a Fehér Bot Alapítványnál A „Sorstárssegítők a Szociális Szférában” című programról.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
Vélemények az Egészségügyi Szociális Munka mesterképzésről
Fehér Kereszt szervezetek képzési és működtetési tapasztalatai.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
HALLGATÓI ELÉGEDETTSÉGI VIZSGÁLATOK A WJLF-EN A es tanév eredményei.
Fogyatékossággal élő hallgatók a Nyíregyházi Főiskolán Göncziné dr. Szabó Terézia „Egyenlő esélyek biztosítása a felsőoktatásban” november 26.
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
„Kiút a hátrányos helyzetből” c. projekt innovatív elemei.
Szoftverfejlesztés az Informatikus Szakigazgatási Agrármérnök szakon Bakó Mária Várallyai László DE, Gazdaságtudományi Kar.
Foglalkoztatási Információs Pontok
A HEFOP / /4.0 „A társadalmi befogadás elősegítése a szociális területen dolgozó szakemberek képzésével” projekt keretében tervezett.
Miért nem internetezik mindenki? Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ Internethajó Be kell hozni a hátrányt,
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
INNOLEARN KONFERENCIA Gödöllő, szeptember 26.
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
IKT alapú kompetenciák a XXI. századi pedagógusképzésben
„NŐ AZ ESÉLY” TÁMOP B-2- 12/ , 0012.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
Nyíregyháza június 1..  Speciális élethelyzet, speciális és egyénre szabott segítségek.  Érintettségből adódó rálátás a helyi szükségletekre.
SZIME XVII. KONFERENCIA
A II. Nemzeti Fejlesztési Terv szociális vonatkozásai Korózs Lajos Politikai Államtitkár Ifjúsági Családügyi Szociális és Esélyegyenlőségi Minisztérium.
TÁMOP-2.1.2/ Az eTanácsadó hálózat szerepe a TÁMOP kiemelt projektben.
Megváltozott munkaképességűek és fogyatékkal élők foglalkoztatását elősegítő támogatások és módszerek Tatosné Takács Andrea december 18.
„NŐ az esély” TÁMOP B-2-12/
HEFOP /1 „Lépj előre” – Őrségi kistérségi összefogás a szociális szakemberek képzésével a munkanélküliség hatékony kezelése érdekében HEFOP / /4.0.
Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Fővárosi Petrik Térségi Integrált Szakképzési Központ
A szervezet bemutatása
Előadás másolata:

Szociális informatika hallgatói visszajelzések Eichardt Ildikó – Petró Judit

Interjúalanyok Lekérdezés: •telefonos interjúk – 13 szociális területen dolgozó –/24-57 év; 9 alapozó, 4 szakosító; 12 nő, 1 ffi; 10 felső, 3 köz.végz./ –négyen nem fejezték be a tanfolyamot (1 személyes ok) –Honnan:idősgondozás, családsegítő, középiskola, pszichiátria, hajléktalan-ellátás, fogyatékosok ellátása, gondozási központ, romákat segítő civil szervezet, illtetve szociális és tanácsadó alapítvány •irányított beszélgetés – 4 diplomás segítő /vakok foglalkoztatási csoportja, Otthon Segítünk Alapítvány, fogyatékkal élőket segítő szervezet, borsodi idősklub és Teleház/

Kiemelkedő alcsoport •speciális csoportot képez az ötvenes korosztály /7 fő/ Ők a tanfolyam önbizalom-növelő és modern korral lépést tartó szerepét hangsúlyozták – különösen lelkes hallgatók.

A tanfolyam tartalma - tantárgyak A legérdekesebb: 1. Munkaerőpiaci ismeretek •„személyre szóló” információk a hallgatóknak •„Ibolya órái fokozták a szociális érzékenységet” •„Ibolyának maximális a tudása, a hozzáállása, az emberközpontúsága” 2. Távmunka 3. Távtanulás

A tanfolyam tartalma - tantárgyak A leghasznosabb: 1. Számítógépes ismeretek •„Az idősebb korosztály nagy hátrányban van ezen a téren, mert iskolában nem tanulta, viszont szüksége van rá, hogy használja.” •nagyon eltérő tudással érkeztek a hallgatók •jó lett volna, ha van előzetes szintfelmérés •egymástól is sokat tanultak •a legtöbben szívesen tanulták volna nagyobb óraszámban ezt a tantárgyat 2. EU-s ismeretek •A hallgatók a fő hangsúlyt a mai helyzetre és a konkrétumokra helyeznék, kevesebb történeti áttekintés is elég lenne.

A tanfolyam tartalma - tantárgyak Pszichológiai ismeretek •konkrét esetmegbeszélések Kommunikációs tréning •„kellemes meglepetés” •Jó volt, hogy a csoport tagjai sokféle helyről, sokféle előképzettség- gel érkeztek. „Így olyan információkat is meglátsz vagy meghallasz, amit ha csak a saját körödben mozogsz, nem.” •„jó csoportélmény”

A tanfolyam tartalma - tananyag •A tananyag könnyen érthető volt, elsajátítása nem okozott gondot. •A többség szerint az órákon való részvétel hasznosabb volt, mint a kiadott tananyag. •Sokat segítettek az oktatók által javasolt internetes oldalak. •A kapott információ mennyisége: - több, mint amire számított - kevesebb, mint amire számított - „részben más, mint amit igazán hasznosítani tudna”

A tanfolyam tartalma - szervezés •„A színvonalat az oktatók adták, akik saját szakmájuk csúcsán vannak.” •a szervezéssel kapcsolatos információk hiánya •oklevéllel kapcsolatos problémák •Gondot okozott, hogy a képzés nem akkreditált, és ez ráadásul nem is volt teljesen egyértelmű. •„Úgy tűnt, nincs felelőse a szervezésnek, a kontaktembert nehéz volt elérni.” •A problémák ellenére a résztvevők jó színvonalúnak nevezték a tanfolyamot. •Hasznos volt, hogy használhatták a gépeket szünetekben és ebédidőben.

A tananyaggal kapcsolatos javaslatok •A tananyag a résztvevők szerint tartalmas volt, nem hagynának ki belőle semmit. •Javaslatok a tananyag kibővítésére: - több számítástechnika - jogi háttér (szociális törvények) és az aktuális változások - pályázatírás - vállalkozási ismeretek - atipikus foglalkoztatással, munkahelyteremtéssel kapcsolatos gyakorlati tudnivalók •A tananyag a speciális területen dolgozók problémáira is kínáljon megoldást (hajléktalan-ellátásban dolgozók, súlyosan fogyatékos embereket segítők)

A tanfolyammal kapcsolatos javaslatok •Kihelyezett tanfolyam – egy intézmény több munkatársát bevonni •Iskolai végzettség szerinti csoportbontás •A hallgatókat az általuk segített hátrányos helyzetű csoportok alapján kellene tanfolyami csoportokba sorolni •Az alapozó képzést sikeresen befejezett hallgatók értesítése az induló szakosító képzésről •Utólagos konzultációs lehetőség a tanfolyam oktatóival

A tanultak hasznosíthatósága •magabiztosabb számítógép- és internethasználat •szélesebb körű számítógép-használat az adminisztráció során •önéletrajzírással kapcsolatban tanultak •Ibolya foglalkozásérdeklődési kérdőíve (családsegítőben) •saját cím •pszichológiai ismeretek (hajléktalan-ellátásban)

Tapasztalatok átadása a segítetteknek •információk továbbadása •számítógép-használat •munkahely-keresés, CV-írás •iskola- és kollégiumkeresés •szociális segélyek és lakáspályázatok felkutatása •Volt, aki szerint nem javultak a hátrányos helyzetűek munkába állási esélyei.

Tapasztalatok átadása - nehézségek •akik nem hallottak saját, speciális területükről (idősellátás, hajléktalanok, fogyatékosok),nem látják a tanfolyam gyakorlati hasznát /4 fő/ •idősek, fogyatékosok és pszichiátriai gondozottak–munka? •a kirekesztetteknek is sokkal nagyobb igényük volna információra, IKT eszközökre és számítástechnikai képzésre „A látássérültek esetében ehhez sajnos se az eszközeink, se a személyi feltételeink nincsenek meg. A képzőközpontok viszont általában nem vállalják látássérültek képzését, nyilván a segédprogramok beszerzése is akadályokba ütközik.”

A tanultak alkalmazásának akadályai •technikai feltételek, IKT eszközök hiánya (hozzáértő szakemberrel) •jogi problémák „nincs összhangban a gyermekvédelmi, szociális és közoktatási törvény, nem is beszélve az egészségügyiről…” •többszörös (elektronikus és papír alapú) adminisztráció •ügyintézési nehézségek /van, aki sorozatosan tapasztalja, hogy az ügyintézőknél tájékozottabb a friss jogszabályok terén/ •jogszabályváltozások - gyorsan elavuló szoftverek (gondozóprogram) •„Az akadályok szervezeti-felépítési problémákat vetnek fel, rugalmatlanok az önkormányzati szervezetek, nehezen veszik át a változásokat, lassan mozdulnak. Azzal együtt, hogy rugalmatlanok, viszont kiszámíthatóak.”

További akadályok •Többen szívesen létesítenének távmunkaközpontot, de ennek akadálya, hogy nincs elég vállalkozási és informatikai ismeretük. •Egy fogyatékosokkal foglalkozó segítő véleménye: számukra az egyedüli megoldás a külön távmunkaközpontokban való foglalkoztatás lenne „a társadalom nem tolerálja a más embereket”.

Szociális munka és IKT •Internet kulcsfontossága a mindennapi munkában, fontos volna a segítettek számára is elérhetővé tenni •Internet használat levelezés, kapcsolattartás, jogszabálykeresés, pályázatok keresése, állások böngészése, adminisztráció és programszervezés •Intranet használat /2 + 1kiépítés alatt/ •Két segítő elégedett munkahelye IKT-ellátottságával („Nálunk adott minden technikai feltétel” illetve 20 számítógép speciális programokkal) •többiek: több számítógép és telefonvonal kellene.

IKT •jó program adatrögzítésre, kezelésre és továbbításra /3 helyen/ •„Jó lenne pl. egy egységes országos nyilvántartás, ami kompatibilis lenne a munkaügyi központok nyilvántartásával is. Egységesen használt pályaalkalmassági és pályamódosítási tesztekre lenne szükség.” •„Kellene pl. olyan program, amelyikbe ha beleírnánk a gyerekek adatait, születési évet, hogy egyedülálló neveli vagy nem, hány testvére van stb., kidobná, milyen szociális támogatásokra jogosult (természetbeni és pénzbeli).” •számítógépet használnak, de speciális programokat nem, és ennek nem is érzik a hiányát /2 helyen/

IKT – elektronikus ügyintézés •elektronikus ügyintézés - nincsenek jó tapasztalatok /időpontkérés és az információkérés működik csak/ „Az Internetről sok formanyomtatvány letölthető, de a kitöltött nyomtatványt be kell vinni a hivatalba. Ráadásul nem sorolják fel, hogy mit kellene még benyújtani, így kétszer kell sorba állni. Szívesen kitöltöttem volna Interneten a nyomtatványt, és inkább be sem mentem volna.” „Nekem az okozott gondot, hogy sok mindent el lehetne küldeni Interneten, de be kellene hozzá szkennelni a mellékletet, és akkor itt el is akad a dolog, mert szkenner már kevés helyen van, csak faxunk van.”

E-befogadás Javaslatok a társadalmi kirekesztés csökkentésére és az e-befogadás növelésére: •távmunka-lehetőség biztosítása rászorulóknak (foglalkoztató ház nyitásával, PC-fejlesztéssel) •minden terepmunkát végző szociális munkás kapjon saját telefont, laptopot vezeték nélküli Internettel az adminisztráció megkönnyítésére, információszerzésre •személyes segítés és motiválás szükséges (hiába tesznek ECDL- vizsgát éves emberek, ha nem hasznosítják tudásukat és továbbra is személyesen mennek az információkért) •IKT-eszközökhöz való hozzáférés növelése, házhoz hozott tanfolyamok •ingyenessé kellene tenni az Internet-használatot az önkormányzatoknál és a könyvtárakban is

Köszönjük a figyelmet!