A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A jelzőrendszer működésének tapasztalatai
Advertisements

Kapcsolattartás a szülői házzal
Ifjúsági Egészségnap április 7.. Célcsoport és célok •18-28 éves korosztály •A felsőoktatásban tanuló hallgatók •Egészségmagatartás fejlesztése.
A Szily TISZK közösségfejlesztési szolgáltatása /2009/ Bemutatkozás a tagiskoláknak Fejlesztő pedagógusi szakszolgáltatás Iskolapszichológusi szakszolgáltatás.
 A pedagógiai munkát segítő feladatok jogszabályi környezetének ambivalenciája: • A nevelési és oktatási intézmények működéséről szóló 11/1994. MKM rendelet.
Jóvá Tett Hely Közösségi Foglalkoztató
Szociális munka a börtönben
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Gyermekvédelem a védőnői munkában
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermekvédelmi alapellátás
Határtalan Szív Alapítvány (Esztergom)
Ifjúságvédelem és szabadidő - szervezés pedagógiai vonatkozásai
Professzionális iskolai kutatások
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
Kis Bocs Baba-Mama klub Baba- Mama Egészség, Életmód, Szabadidő és Szociális Információs Közhasznú Egyesület.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Beszámoló a fenntarthatósági időszakban végzett feladatokról TÁMOP – 2.2.3–07/1–2F–2008–0008 „Mércénk az ember” Bókay János Humán Szakközépiskola.
V. Kollégiumi Konferencia március 26. A Mérei Ferenc Fővárosi Pedagógiai és Pályaválasztási Intézet és a Deák Ferenc Középiskolai Kollégium rendezvénye.
Integráció a sportiskolai és a művészeti nevelés segítségével A Vajda Péter Ének-zenei Általános és Sportiskola pályázatáról Integráció sporttal és zenével.
A hátrányos helyzet kezelésének középiskolai modellkísérletei Vályi Péter Szakképző Iskola és Kollégium Tamási június 4.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Modellkísérleti program az alapszolgáltatások funkcionális összekapcsolására TÁMOP /1 Kedvezményezett: Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzata.
Mobil: (30) Cím: 4100 Berettyóújfalu, Széchenyi u. 13.
A TISZK támogató szerepe a szakképzésben április 18. Szebenyiné Csóka Beáta szakmai vezető.
A szociálpedagógia színterei
A mentálhigénés képzés hatása a sepsiszentgyörgyi Családsegítő Központ működésére 1.A CS. S. K. rövid bemutatása: ben jött létre a FAMTERRA alapítvány.
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
Pályaorientáció ÁMK Báta Hunyadi János Általános Iskola
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
GONDOLATOK AZ OSZTÁLYF Ő NÖK ÉS A GYERMEKVÉDELMI FELEL Ő S EGYÜTTM Ű KÖDÉSÉR Ő L Csillag Ferenc – pedagógiai szakért ő.
A MAGYAR VÖRÖSKERESZT BÁZISISKOLÁJA SZENT ISTVÁN ÁLTALÁNOS ISKOLA.
„Környezet- és egészségtudatos iskola” Magyar Bioetikai Társaság 20. Nemzetközi Konferenciája szeptember 21.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
„A három-ötperces eseményeknek különös varázsa van az életünkben” Bródy János.
MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET TÁMOP /1-2F MENTORTANÁRI ÉRTEKEZLET A MENTORTANÁROK TEVÉKENYSÉGE JANUÁR
„Mércénk az ember” Fodor Információk átadása, tájékoztatás  folyamatos kapcsolattartás a HUMÁN TISZK iskolái között – igazgatói értekezletek 
"Legyen az esély egyenlő ..."
A fejlesztőpedagógus szerepe a Családok Átmeneti Otthonában
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Dominó Általános Iskola magatartásmódosító programja
Az óvoda-, és iskolapszichológia szakmai feladatkörei
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
Pszichológiai és gyógypedagógiai diagnosztika
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
Pedagógiai munka a Nevelési Tanácsadóban
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
PARTNERSÉG AZ OKTATÁSBAN… HAJDÚSZOVÁT MÁJUS 17.
„ÚT A JÖVŐBE” Pályaválasztást segítő, pályaorientációs program a gyermekotthonokban és lakásotthonokban nevelkedő gyermekek számára.
„FIGYELJÜNK EGYMÁSRA!” KOMPLEX MEGELŐZŐ, EGÉSZSÉG ÉS KOMPETENCIA FEJLESZTŐ MODELL PROGRAM a Szent József Gimnázium, Szakközépiskola és Kollégiumban Berényi.
Esélyteremtés az iskolarendszerben hátrányos helyzetű fiatalok számára Schön Brigitta.
Gyermek- és ifjúsági addiktológia a napi gyakorlatban, a fejlesztés lehetséges útjai Arany Zoltán SZKTT ESZI Dr. Farkasinszky Terézia Ifjúsági Drogcentrum.
II. Kerületi PSZSZ Honfiné Nagy Andrea Gál Nóra
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Sipos Orbán Szakiskola és Kollégium
Szakszolgálati feladatellátás a JNSZMPSZ Kunhegyesi Tagintézményben
főosztályvezető-helyettes
Szociálpedagógia BA szak, Nappali és levelező tagozat
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Csókay László KPSZTI április 13.
Osztályközösségben jelentkező problémák, közösségépítő foglalkozások
Szociális segítő a kollégiumokban
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban

Mi is az a szociálpedagógia? Gertrud Bäumer szerint a szociálpedagógia mindaz, ami „nevelés, de nem iskola és nem család” Heinrich Tuggener szerint a „szociálpedagógia végső célja az egyén nevelése a társadalomba való beilleszkedésre”. szociálpedagógia magában foglalja: -a klasszikus pedagógia körén túl azokat a nevelési metódusokat, amelyek a szociálpedagógia körébe vont célcsoportok társadalmi (re)integrációját, az esélyegyenlőséget és a különböző devianciákkal szembeni prevenciót szolgálják.

Szociálpedagógia területei oktatási- nevelési intézmények (hagyományos és alternatív iskolák, kollégium, óvoda, ..) egészségügyi intézmények (gyermekkórház, terápiás intézmények, ..) családsegítő intézmények, gyermek- és ifjúságvédelem színtere (gyermekjóléti szolgálat, gyámhivatal, gyermekvédelmi intézmények) kultúrát szolgáló intézmények (művelődésházak,) utca, játszótér (Máltai Szeretetszolgálat játszóterei) civil szervezet

Szociálpedagógiai segítési formái egyéni foglalkozás (egyéni esetkezelés, egyéni segítő beszélgetés, egyéni tanácsadás, ügyintézés…) csoportos foglalkozás (csoportos probléma-megbeszélés, csoportos együttműködés fejlesztés…) érdekképviselet szakmai konzultációk (külső és belső szakemberekkel,…) mentálhigéne szabadidő szervezés, közösségi foglalkozás

Szociálpedagógus segítésének formái jelenleg a Kollégiumban 1, Fiatalok megsegítése 2, Pedagógusok támogatása

1. Fiatalok segítése - egészséges életmód megerősítése/kialakítása (pl.:szexuáis kultúra fejlesztés, drogprevenció, egészséges magatartás kialakítása, bűnmegelőzés,.. ) - szociális ügyintézés (pl.:családi pótlék, szociális támogatás kérelmezése, illetékes szociális intézményekkel való kapcsolattartás,.) - tanulmányi munka támogatása (pl.:pályaválasztás, pályaorientáció,továbbtanulás, iskolaváltás .. ) - mentálhigiéné segítése (pl.:különböző kapcsolati problémák, magánéleti nehézségek, testi-lelki problémák, mentális védelem,)

- (re)integrálódás (‘jól érezze magát a Kollégiumban’ elérése, beilleszkedés a kollégiumba, a csoportba, csoport- vagy szoba konfliktus kezelése,) - kortárssegítők támogatása, megsegítése (Kollégiumban 2005 óta rendszeresen működik kortárssegítő képzés és kortárssegítő klub is)

2. Pedagógusok támogatása - szakmai konzultációk céljai: * a tanulók szociális, mentális, pszichés problémáinak feltérképezése, több szempontú áttekintése (pedagógiai, pszichológiai, szociális,) * nevelőtanári kompetenciák erősítése * a lakócsoport mindennapjainak megismerése, segítése

- esetkezelés (rendszeres szakmai konzultáció egy-egy eset mentén, amiben részt vesz a pszichológus, a szociálpedagógus, a nevelőtanár, a vezetőség, a szabadidő-szervező és a fejlesztőpedagógus is) - ‘krízis konzultáció’ (rendkívüli, egy-egy nehéz helyzet esetében szakmai megbeszélés)

A szociálpedagógus munkát segíti: - rendszeres információ áramlás - szakmai konzultációk (pszichológusokkal, fejleszőpedagógussal, pedagógussal, vezetőséggel) - együttműködés a különböző szakemberekkel (alkalmi, rendszeres)

Závoti Józsefné: Szociálpedagógia elmélete és gyakorlata I-II. Köszönöm a figyelmet! Kutasi Tamara 2010. Március 26. Felhasznált szakirodalom: Tomasz Gábor, Kozma Tamás: Szociálpedagógiai szöveggyűjtemény, Závoti Józsefné: Szociálpedagógia elmélete és gyakorlata I-II.