Világimanap 2011. CHILE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Földrajz 7. A Föld története – Afrika – Ausztrália és Óceánia
Advertisements

Dél-Amerika.
Ertetrerter.
Földrajz 7. Az előző évben tanultuk
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Zene: John Lennon - Imagine London délkelet-Britanniában van, a legnagyobb város az Egyesült Királyságban, és évszázadokon át fővárosa a Brit Birodalomnak.
Az elnöki rezidencia Santiago de Chile Santiago látkép.
CHILE Automatikus képváltás, zenével.
Dél Amerika Dél-Amerika területe 17 840 000 km² a Föld felszínének kb. 3,5%-a ös adat szerint népessége több mint 371 000 000. Területe alapján a.
Róma.
Róma az örök város.
EURÓPA ÉS AZ EURÓPÁN KÍVÜLI VILÁG A SZÁZADBAN
A görög történelem kezdetei
A tundrától a trópusokig
AZ AMERIKAI EGYESÜLT ÁLLAMOK POLGÁRHÁBORÚJA
Talpon maradni.
A népesség térbeli eloszlása
FÖLDRÉSZEK.
Az amerikai (USA) kommunikáció
– A Maldív Köztársaság szigetország az Indiai-óceánon, India délnyugati csücs- kénél. 26 atollból, 1192 szigetből áll, ebből 202 lakott, további 87 a.
Görögország vonzerői Andalits Alexandra.
Sarkvidéki öv.
Izrael.
Világ legrégebbi még lakott városa
Észak Korea Dél Korea 조선민주주의인민공화국 대한 민국.
Dél Ausztrália.
Victoria.
Ausztrália Boros Bálint VI..
A U S Z T R Á L I A.
Afrikai teremtéstörténet
Benkovics László, február 2013
Ausztria Valacsay András.
Barcelona Hamar Márk.
Amazonas.
Ausztrália Egyenes Henrik.
Természeti viszonyok és gazdasági élet
Forrás: San Marino.
Olaszország.
Itt vagyunk mi.
CHILE.
Füves puszták.
Svájc.
Mexico.
1960. április 4.-én lett független állam Szenegál egy Magyarországnál több, mint kétszer nagyobb területű ország Nyugat-AfrikábanMagyarországnálNyugat-Afrikában.
Törpeállamok.
Baltikum.
Zene: Plaisir d a mour Az indiai óceán szigetből álló, fős országa.
Francia Köztársaság.
Ausztrália.
Kolumbusz előtti kultúrák: Maják Aztékok Inkák
Szerbia – Szerb Köztársaság
Company Confidential 1 © 2005 Nokia V1-Filename.ppt / yyyy-mm-dd / Initials Közép-Amerika 1. A szárazföldi híd a „banánköztársaságok” földje – kivitel.
Az Európán kívüli világ A felfedezők kora. India és Kína Indiai-félsziget rádzsa, maharadzsa A hatalmas Indiai-félsziget sok királyságokból áll (rádzsa,
Tartalom Himnusz Megalakulása Road trip Szimbólumai Alapinformációk
Fekete Afrika A 2. Világháború jelentős hatással volt Afrikára. A háború után a legtöbb afrikai országban napirendre került a függetlenség kihívása. A.
AFRIKA Gazdasága Észak-Afrika Nyugat-Afrika Közép-Afrika Kelet-Afrika
Róma a világ ura i. e. 27-ben Octavianus Augustust Róma első polgárává választották. Megalakult a császárság, élén a császárral, aki teljhatalmú.
Az Amerikai Egyesült Államok kialakulása
Európán kívüli világ.
Tartalom Obsah A kontinens nevének eredete Felfedezése
IZRAEL ÉS AZ ARAB VILÁG Készítette: Mérő Dominika.
Az amerikai félperiféria gazdaságtörténeti szakaszai
MAGYARORSZÁG NEMZETI PARKJAI
CHILE Automatikus képváltás, zenével.
Ázsia természetföldrajzi képe
ANGOL-AMERIKA FELOSZTÁSA ÉS LAKOSSÁGA
A M E R I K A Amerika az öt kontinens egyike, területe 42 millió négyzetkilométer, ezzel a második legnagyobb földrész. Amerika lakossága 850 millió fő.
Új-Zéland.
Az amerikai félperiféria fejlődéstörténeti szakaszai
TÁMOP / „Bakonyszentlászlói iskola fejlesztése”
Előadás másolata:

Világimanap 2011. CHILE

Chile a Csendes-óceán és az Andok közt terül el Dél-Amerika legdélibb végén – Peru, Bolívia, Argentína határolja, illetve az Antarktisz és a Csendes-óceán.

Területe 756,950 km2, hossza 4,780 km a perui határtól a Horn-fokig. Az ország területe átlagban 200 km széles. 3,780 km-re a szárazföldtől találjuk a Húsvét-szigeteket. Az ország 80%-a hegyvidék, havas csúcsokkal, de van itt füves síkság és sivatag is. Az ország közepén kellemes, mediterrán klímát találunk, délen pedig sarki éghajlatú területet.

Dél-Chile erdőkben és legelőkben gazdag, jellegzetes tájképi elemei a vulkánok és a tavak. A déli part fjordok, szigetek, tengerszorosok labirintusa, amelyek félszigeteket és szigeteket alakítottak ki. Az ország keleti határa az Andok. Az észak-déli irányú kiterjedést számítva Chile a legnagyobb ország a földön.

Az éghajlati sokszínűség miatt Chile élővilága nagyon gazdag Az éghajlati sokszínűség miatt Chile élővilága nagyon gazdag. Az Andok sajátos állata a guanaco, egy ősi, vad teve-fajta, melynek háziasított rokonai a láma, az alpaka és a vikunya. A Humboldt-pingvinek az északi partvidéken élnek. Délen számos színes madárfajt találunk, egészen az antarktiszi pingvinekig.

Bálnák és más tengeri élőlények élnek a vízben. A növények színeikkel és alakjukkal gyönyörködtetnek. A sivatag kaktuszai is kivirágoznak, az Andok lejtőin is teremnek bokrok, a pampák és a hatalmas erdőségek növényei közt hatalmas a változatosság. A COPIHUE a nemzeti virágszimbólum – egy orchideafajta. Persze a civilizáció Chilében is kikezdte az élővilágot – fajok halnak ki vagy kerülnek a kihalás szélére.

Éghajlat Az ország nagy észak-déli kiterjedéséből következően az időjárás változatos. Északon sivatagok vannak, délkeleten tundrák és gleccserek teszik változatossá az ország éghajlatát. Chile déli részén óceáni az éghajlat, a középső, sűrűn lakott vidékeken mediterrán. Az ország legnagyobb részén négy évszak figyelhető meg.

Történelem A 15. század közepén a mai Chile északi és középső része az Inka Birodalom fennhatósága alá tartozott. Magellán volt az első európai, aki 1520-ban Chile területére lépett. A 16. század elején a spanyol konkvisztádorok, miután meghódították Perut, behatoltak az általuk Chilének nevezett területre, de a spanyol gyarmatosítók törekvéseit az indián őslakók ellenállása kísérte. A hódítók 1536 és 1541 között az ország nagy részét elfoglalták. Elszigeteltsége miatt Chile csak 1778-ra szerveződött önálló gyarmattá, addig a perui alkirály alárendelt területe volt. Letelepülőket csak a Központi-völgy vonzott, itt alapították meg a mai fővárost, Santiagót 1541-ben. Spanyolországtól gyakorlatilag 1810-ben lett független, mert a Napóleon által megszállt Spanyolország nem tudta érvényesíteni hatalmát. De a királypártiak és a teljes függetlenség hívei közötti polgárháború csak 1817-ben dőlt el, a függetlenség hívei javára. A XIX. században a chilei társadalom szerkezete még sokat őrzött a gyarmati múltból. Oligarcha családok és a katolikus egyház uralkodtak, de parlamentáris külsőségek között. A köztársaság kiterjesztette területét dél felé az indiánok, észak felé meg Bolívia és Peru rovására az 1879-1883 között megvívott háborúval. Ez utóbbival fontos kikötők és bányák kerültek chilei kézbe, ami a századforduló körüli gazdasági virágzás alapja volt.

A XX. században különböző színezetű polgári és katonai kormányok váltották egymást. Jelentős baloldali - marxista és nem marxista - baloldal működött, amelynek a kormánypolitikára is befolyása volt. Salvador Allende elnöksége alatt (1970-1973) marxisták kerültek kormányra, noha nem egyedül, hanem más erőkkel koalícióban. Végül 1973 közepén csaknem egyidejűleg léptek sztrájkba az orvosok, a tanárok, a diákok, a teherautó sofőrök, a rézbányászok és a kisvállalkozók. 1973. szeptember 11-én Allendét katonai puccs fosztotta meg hatalmától. A fegyveres erők bombázták az elnöki palotát (Moneda-palota), Allende meghalt az ostrom közben. Pinochet tábornok jobboldali rendszere került hatalomra. Kezdeti időszakát kirívó kegyetlenség, gyilkosságok sora jellemezte. Mintegy harmincezren kényszerültek emigrációba. A rezsim szabadpiaci gazdaságpolitikát folytatott, sikeresen. Idő múlásával lassan gyengültek a szólás- és gyülekezési szabadság gátjai.

Az ország a demokratikus parlamentáris rendszerre 1988-ban tért vissza  Az ország a demokratikus parlamentáris rendszerre 1988-ban tért vissza. Azóta kereszténydemokrata és szocialista elnökök váltották egymást, mindig koalíciós kormány élén. 2006-ban megválasztották Chile első női elnökét, Michelle Bachelet Jeriát. 2010-ben húsz év balközép kormányzás után a multimilliomos vállalkozó Sebastian Pinera a jobboldal képviseletében aratott győzelmet a chilei elnökválasztás második fordulójában.

A chilei főváros megalapítása 1541. február 12-én a Cerro Santa Lucia dombon ünnepélyes keretek között Pedro de Valdivia spanyol konquistator megalapította Santiago de Chilét, Chile mai fővárosát. Valdivia választása Santiago stratégiailag kedvező fekvése miatt esett erre a helyre. Míg a település alapításakor mindössze 150 ember választotta lakhelyéül az új várost, mára mintegy 5,8 millióan élnek a chilei fővárosban.

Közigazgatás A Chilei Köztársaság 15 régióból áll. A régiók tartományokra (província), a tartományok községekre (communes) oszlanak, amelyeket tanácsok irányítanak. A polgármestert és a tanácsnokokat a lakosok választják négy évente. Az ország az ENSZ alapító tagja.

Gazdaság Chile gazdasága a kibányászott ércek kereskedelmén alapul. A világ legnagyobb rézexportőre. A Chuquicamata-bánya a leghatalmasabb nyíltszíni fejtés, mely a legszárazabb régióban található. A középső völgyes vidék a mezőgazdaság színtere – gabonaféléket, krumplit, cukorrépát termelnek itt, és a chilei borvidék is itt található.

Északon állattenyésztéssel is foglalkoznak; emellett Chile a világ egyik legnagyobb halexportőre. Az erdőségek kiváló faanyagot szolgáltatnak. Az ország egyik fontos bevételi forrása a turizmus.

Népesség Chile lakosainak nagy része mesztic, vagyis spanyol-indián származású. Az őslakosok aránya csekély, 7%-nál is kevesebb – a többségük a Mapucse törzshöz tartozik. A központi völgyvidék a leglakottabb, a népesség 75%-a él itt, ezen belül 45% a fővárosban, Santiagóban.

Vallás A chileiek 89%-a tartozik a katolikus egyházhoz, 10%-uk protestáns (metodista, evangélikus, anglikán, baptista, presbiteriánus, mennonita stb.), a maradék 1% pedig orthodox, muzulmán, zsidó vagy egyéb. A pünkösdista egyház erős chilei jelenléte egyedülálló Dél-Amerikában. 1999-ben törvény garantálta a vallási szabadságot. A vallásoktatás szabadon választható tantárgy az iskolákban.

Kultúra Az ősi időkből számos emlék maradt fenn Chilében: hatalmas kőépítmények, erődített falvak, barlangrajzok. A sivatagban a sziklákon ábrákat láthatunk. Népszokások, táncok, kézműves eljárások őrződtek meg. Az inka befolyás az öltözködésen is nyomot hagyott: az asszonyok ma is szőnek színes poncsót a gyapjúból.

Chilei nők A chilei nők megjelenése a munkaerő-piacon kései fejlemény. A munkaerő harmadát ők jelentik (36.2%-ot, tudjuk meg állami adatok- ból). Általában kevésbé elismert és rosszul fizető állásokban helyezkednek el, iskolákban,kórházakban, apróbb cégeknél.

A Nemzeti Gazdasági Jelentés szerint 2004-ben a férfiak és nők közti kereseti különbség 33% volt, vezetői állásoknál pedig 38%. Számos nő gyarapítja a családi bevételt kemény mezőgazdasági idénymunkával, piaci árusítással, takarítással, gyermekfelügyelettel, horgászcsali-készítéssel, népi kézművességgel. A szegényebb negyedekben sok asszonyt látni, amint kordéra gyűjtik az újrahasznosítható kartondobozokat.

Gabriela Mistral 1945-kapta meg az irodalmi Nobel-díjat és 195-ben a nemzeti irodalmi díjat. Violeta Parra (1917-1967) néprajzkutató, zeneszerző, énekes és egyben képzőművész is volt. Isabel Allende kortárs regényíró. Ezeket az asszonyokat tehetségük tette ismertté. Michelle Bachelet Jeríát is, aki Chile első női elnöke volt.

A chilei bányászok Istenről tettek bizonyságot

"Köszönöm Uram" Minden bányász egy olyan pólót viselve jött ki a mentőkapszulából, aminek az elején az állt, hogy "Köszönöm Uram". A póló hátulján ezek a szavak álltak: "Neki legyen dicsőség és tisztesség", a 95. Zsoltár 4-ből, a póló ujján pedig "Jézus" neve szerepelt.

A 19 éves Jimmy Sanches még a bányában rekedve írt egy levelet, amit felküldtek a felszínre, ezzel a szöveggel: "Valójában 34-en vagyunk, mert Isten soha nem hagyott el minket itt lent."