Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
CCNA 1. Szemeszter: Esettanulmány feladat
Advertisements

A számítógépes hálózatok és az Internet
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
Az információ átviteli eljárásai és azok gyakorlata
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Készítette: Nagy Márton
Nagy Tamás.  Nincsenek akadályozó, „megtörő” kábelek  Költséghatékony  Akár másodlagos hálózatként is használható  Folyamatosan fejlődik, gyorsul,
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
Hálózatok.
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Vezeték nélküli hálózatok eszközei
Hálózati architektúrák
Készítette: Vasvári Zoltán
A számítógép-hálózatok elméletéről
2008. augusztus 6.Budapest New Technology Meetup Group1 Zoltan Kalmar: Hahó Zoltan Kalmar: Hahó Kalmár Zoltán Internet Szolgáltatók.
Vezetékes átviteli közegek
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Cisco Hálózati akadémia
Az Ethernet és az OSI modell
Adatátvitel. ISMERTETŐ 1. Mutassa be az üzenet és csomagkapcsolást! Mi köztük az alapvető különbség? 2. Melyek a fizikailag összekötött és össze nem kötött.
Sebesség A gépeket összekötő eszköz egyik fontos jellemzője, hogy milyen mennyiségű jel haladhat rajta keresztül 1 másodperc alatt. Ezt átviteli sebességnek.
A hálózati kártya Mészáros Mária Médiatechnológus asszisztens.
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium Nagyvárad Nagy Zsolt IXA Tanár: Fenesi Győző.
Készítette : Szente Szilvia Felkészítő tanár : Mgr. Spek Krisztina Iskola : Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Gúta.
Vezeték nélküli hálózatok
TT Kovács Sándorné.
Mi akadályozza és mi segíti Magyarországon az internet alapú audiovizuális szolgáltatások terjedését? Rozgonyi Krisztina NHH Tanácstag Hírközlés 2006 CEBC.
Hálózati és Internet ismeretek
Hálózati eszközök.
Teszt minta kérdések. Az alábbiak közül melyik korlátozza az optikai alapú Ethernet sebességét? Adótechnológia Az optikai szál abszolút fényvivő kapacitása.
PC Hálózatok.
Hálózati architektúrák
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Az internet.
Hálózat továbbítás közege
Hálózatok.
Rétegmodellek 1 Rendelje az alábbi hálózati fogalmakat a TCP/IP modell négy rétegéhez és a hibrid modell öt rétegéhez! Röviden indokolja döntését. ,
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Számítógép-hálózatok alapjai
Erőforrások a hálózaton
Számítógép hálózatok.
Számítógép- hálózatok
A fizikai réteg. Az OSI modell első, avagy legalsó rétege Feladata a bitek kommunikációs csatornára való juttatása Ez a réteg határozza meg az eszközökkel.
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Topológiák Hálózati eszközök
ADSL alkalmazása xDSL frekvenciaosztásos elven működik, azaz különböző frekvencián továbbítja az előfizető és a szolgáltató felé haladó adatokat.
4.Tétel: xDSL, VoIP, FTTx, NGN
Kommunikáció.
Hálózati eszközök. Router Az első routert egy William Yeager nevű kutató alkotta meg a 1980 januárjában Stanford Egyetemen.A feladata a számítógéptudomány.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Szerver(Szolgáltató) PC LAPTOP Telefon ROUTER Wi-Fi.
A számítógépes hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok.
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Hálózati alapismeretek
Előadás másolata:

Kommunikáció a helyi hálózaton és az Interneten 21. tanóra

Alapfogalmak Sávszélesség Késleltetés Válaszidő Az adatátviteli csatornán mp-ként áthaladó bitek száma (bit/s azaz bps) Késleltetés Az az időmennyiség, amely egy csomag hálózati kapcsolaton való továbbításához szükséges (tracert) Válaszidő Az az időtartam, amelyre szüksége van egy hálózati rendszernek, hogy a feladó általi kért igényre válaszoljon. (ping)

Alapfogalmak Skálázhatóság A hálózatok bővítésének egyik alappillére, hogy a meglévő hálózatot úgy tervezzük meg, hogy alkalmas legyen a jövőbeli bővítések kivitelezésére. Kisebb bővítés megvalósítható kapcsolókkal, nagyobbak pedig gerinchálózati eszközökkel.

Alapfogalmak Rendelkezésre állás Egy olyan százalékban megadott mérőszám, amely körvonalazza a hálózatok folyamatos működőképességét az év minden pillanatára. Az Internetszolgáltatóknak kötelező megadni ezt a paramétert, mivel az ügyfeleknek szerződésben foglalt joga, hogy mekkora hálózati kiesést engedhet meg a szolgáltató részéről. Az előzőekben látott ábrán redundáns rendszer kiépítésével védekezünk a hálózati forgalom kiesése ellen.

Hálózatok fejlesztése Egyre újabb és újabb hálózati eszközök jelennek meg, emiatt folyamatos fejlesztés szükséges. Fizikailag kiterjedtebb hálózatok megvalósítása Sávszélesség-bővítés (új módszerek és eszközök) Adatátviteli módszerek fejlesztése Skálázható hálózat kialakítása Hibatűrő rendszerek kialakítása

Hálózatok összehasonlítása Otthoni, Munkahelyi, Internet

Otthoni hálózat Eszközök Átviteli közegek: Blueray, Settopbox, Smart-TV, Wifi-s fényképező stb. Átviteli közegek: Wifi, UTP, Bluetooth, Infra

Munkahelyi hálózat Eszközök Átviteli közegek: Access pointok, Okos routerek, Okos switchek, Intézményi szerverpark, Hálózati UPS, Hálózati Nyomtatók Átviteli közegek: Optikai kábel, Ethernet kábel, UTP-kábel, Wifi

INTERNET hálózat „Eszközök” Átviteli közegek: Internet szolgáltatók (ISP) Átviteli közegek: Optikai kábel

INTERNET hálózat Az internetnek nincs központi épülete. Minden hálózat, amely az internethez csatlakozik, önálló életet él. Ezen hálózatok csatlakoztatásának összehangolását, az ezzel kapcsolatos információk szolgáltatását, illetve a felmerülő mérnöki tevékenységeket az 1992 januárjában létrehozott, profitmentes Internet Society (ISOC) irányítja. http://hu.wikipedia.org/wiki/Internet http://www.boredpanda.com/google-data-centers/ http://hu.wikipedia.org/wiki/Internetszolg%C3%A1ltat%C3%B3

INTERNET hálózat

Hálózatok típusainak összevetése Azonosságok Külöbségek Technikai megoldások (eszközök, átviteli közegek, szolgáltatások) Elvek, szabályok (erkölcsi, etikai, nyelvi) Felmerülő problémák és megoldások Ne felejtsük el a hálózatok alapvető céljait: Milyen erőforrásokat, hogyan oszt meg? Költséghatékonyság, anyagi-, presztizs- és egyéb előnyök Adatok biztonságos tárolása

Következő órán http://www.axis.com/products/video/about_netwo rkvideo/ip_networks.htm http://www.axis.com/products/video/about_netwo rkvideo/internet.htm