Web2 és a blogok. Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Budapest New Technology Meetup Group Tárkányi Ferenc.
Advertisements

DPR és webfejlesztés Aknai Péter Tartalommenedzser, PTE DPR Szakmai Nap, április 15.
Tanyanyagtárházak lépjünk túl egy LMS korlátain Networkshop 2010 Debrecen, április Vágvölgyi Csaba
Videó kommunikáció ben!  Marketingtorta – IV. Fókuszban a webáruházak  WebSEO Kft. Horváth Ernő.
Pár szó a digitalizálásról
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Karbantartás- és eszköz menedzsment Maintenance Assistant™ rendszerrel
„A Honlapod a Holnapod” online marketingkommunikációs workshop december 3. Varga István
Windows SharePoint Services 3.0
Nav N Go Vállalati áttekintés Bevezetés  A Nav N Go Kft ben alakult meg azzal a céllal, hogy forradalmi és innovatív megoldásokat kínáljon.
A lokális szint és a könyvtári hálózat összjátéka, kulturális találkozási lehetőségek Németh Márton MKE Baja 2010 július 16. Hálózati Könyvtári Szolgáltatások.
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Felhasználói tartalmak A kötöttségek nélküli publikálási lehetőségek kinyíltak Web2.0-ás technológia: Tovább bővült a lehetőségek tárháza Egyszerű publikációs.
Statikus vs. dinamikus weblapok
WEB Technológiák Dr. Pance Miklós – Kolcza Gábor Miskolci Egyetem.
A multimédia olyan tartalom, amely többféle csatornát is használ a felhasználók tájékoztatására vagy szórakoztatására. MULTI (latin) = többszörös MÉDIA.
Microsoft Visual Web Developer Express Webfejlesztés Gubicza József.
Instant alkalmazások SharePoint platformon. A fejlesztés és a testre szabás határai elmosódtak. A testre szabást végző legtöbbször nem programozó A.
Microsoft szoftverek a szakképzésben
Szombathely Dinamikus WEB programozás: PHP és JSP.
Közösségi portálok használata
Közösségi oldalak használata
Megújul a Sulinet Könczöl Tamás osztályvezető
Levelezés, és a többiek Takács Béla Irodalom Bodnár –Magyari: Az Internet használata I. (Kiskapu) Bodnár –Magyari: Az Internet használata.
Bánkeszi Katalin Egyházi Könyvtárak Egyesülése Országos Széchényi Könyvtár Digitalizálás Mit? Miért? Hogyan? Mivel? Továbbképzés Budapest,
Nyelv-ész-gép Új technológiák az információs társadalomban.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
mLearning - A Moodle használata mobil eszközökön
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK Korpásné Szűcs Melinda web-referens DEENK.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Hangalapú, közösségépítő virtuális valóság a gyakorlatban Faragó Péter WebLords.
IWiW – második hullám Simó György T-Online Magyarország Zrt, vezérigazgató.
o Minden elektronikus formában érhető el o A munkafolyamatok egy része automatizálható, így a szolgáltatások gyorsabbak és hatékonyabbak lehetnek o A.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Előadóról Név: Zumpf Tamás
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Bevezetés a PHP világába - kezdőknek
Digitalizálás és elektronikus hozzáférés az infokommunikáció világában
Liferay A Nyílt Forrású Sharepoint Alternatíva
Wordforce e-learning szerkesztő lehetőségei és korlátai
A StoreWizard webáruház bemutatása
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER ACalderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
Egyházi Könyvtárak Egyesülése Pécs, június 28. Szakmai továbbképzés.
NIIFI Networkshop március 31. – április 2.PTE Egyetemi Könyvtár Adatbázisba kerülnek a magyar szakfolyóiratok cikkeinek hivatkozásai Szalai László,
Élet az Interneten.
Könczöl Tamás igazgató Sulinet Digitális Tudásbázis.
A weblapkészítés alapjai
CALDERONI FORRÁSKEZELŐ RENDSZER A Calderoni Program során fejlesztésre kerülő rendszer vázlatos bemutatása.
Kommunikáció-technológia specializáció
Miért érdemes egy cégvezetőnek regisztrálni a …………… közösségi oldalra? Hogyan használjuk ki hatékonyan a jelenlétet a világ legnagyobb szakmai hálózatán?
Keresés fajtái Matching (szabadszavas)
Palotás Ádám és Fodor Gergely Oracle Data Integrator Bemutató és gyakorlat
Vizuális programozás Előadó: Csapó Gábor.
"Free phone" Kozellné Szabó Csilla Ozeki Informatikai Kft.
Könyvekről Készítette: Baranyi Kata.   „A blog egy olyan periódikusan újabb bejegyzésekkel bővülő weboldal, amely ezek sorozatából áll, függetlenül.
Assoc. Prof. Ján Gunčaga, PhD. Faculty of Education Catholic University in Ružomberok Nyílt forráskódú szoftverek és IKT az oktatásban.
N E M Z E T I A U D I O V I Z U Á L I S A R C H Í V U M NAVA project BudapestI Műszaki Egyetem Informatikai és Hírközlési Minisztérium NAVA 2005.
Menüpontok szerkesztése.
Turisztikai informatikai alkalmazások BA Turizmus- vendéglátás – Gödöllő Összeállította: Pető István TARTALOMKEZELŐ RENDSZEREK.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Oracle Vállalati Tartalomkezelés Oracle ECM termékpaletta.
Internet tudományos használata Skultéti Attila 2015.
Információ és kommunikáció
Lente Tamás Méliusz Juhász Péter Könyvtár
Integrált ügyfél-kommunikáció a weben
Kulcsrakész Közgyűjteményi Portál
Internet és kommunikáció
DRUPAL Előadja: Nagy Nikoletta :05.
dr. Geges József Ovidius Co. Ltd.
Előadás másolata:

Web2 és a blogok

Mi az a web2? 1.Filozófia (tartalom) szabadság nyitottság közösség 2.Eszköz(készlet) egyszerűség integráció kompatibilitás mobilitás jórészt ingyenesség

Miért jó ez nekünk? Miért, jó ez nekünk? 1.tanulni, tanulni, tanulni programozási nyelvek webdesign, usability digitális tartalmak kezelése 2.nyitni Extra Hungariam non est vita, si est vita, non est ita (nem) 3.szabványosítani az információ (adat) szabad! (volt és lesz is) együttműködni olvasó = felhasználó, fenntartó, segítő

Mire jó ez nekünk? 1.Tartalomkezelés - content management most akkor blog vagy nem blog? (mi az hogy tartalom???) mire kell nekem ez? és kinek szólna? 2.Kommunikáció már nem is csatorna, inkább háló milyen gyorsan, milyen eszközökre? aktív/passzív kommunikáció kényelem!

De mi az, hogy tartalom? Szöveges tartalom élő szöveg kód Statikus (HTML) Nyílt hozzáférésű Ingyenes Multimédia tartalom kép hang videó Dinamikus (CMS: adatbázis + megjelenítés + tartalom) Zárt (korlátozott) hozzáférésű Fizetős KI? MIT? MINEK? KINEK?

A blogok áttekintése A szó eredete: WebLog (Web Log – 2004-ben az év szava) Blog = CMS (annak speciális verziója) Több százmillió/milliárd használó (blogoszféra = az egész világ) (Eredetileg) kétirányú kommunikáció (posztok és kommentek)

A blogok működése Testre szabható (külsőben és működésben egyaránt) Többféleképpen rendezhető és visszakereshető tartalom (kategóriák, címkék, kereső, archívum) Bővíthető funkcionalitás (pluginek, widgetek, szkriptek) Távoli olvasás lehetősége (kulcsrakész RSS-csatorna és es értesítési rendszerek) WYSIWYG-szerkesztő (és kód-nézet)

A blogok működtetése Saját szerveren WordPress Movable Type B2evolution … Saját? Ingyenes Nyilvános Egyszerzős Szolgáltatónál WordPress.org Freeblog Blog.hu Blogger.com … Fizetős Zárt Több szerzős / közösségi

Felhasználási területek Énblog (egoblog, saját napló) Szakmai blog (pl. klogok) Tematikus blog (gasztroblogok, kulturális blogok, autós blogok stb.) Vállalati, szervezeti vagy intézményi blog (pl. könyvtárak blogjai) Fejlesztői, támogatói blog (adott termékhez vagy szolgáltatáshoz kapcsolódva) Blogkönyv, útibeszámoló … Fentiek akármilyen kombinációja