Az internet világa Böngészés és keresés Előadó: Tóth István, számítástechnika tanár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Keresőrendszerek.
Advertisements

Klaszterportál, adatbázis DDOP számú pályázat záró rendezvénye Pécs, június 30.
A számítógépes hálózatok és az Internet
Mire van szükség? Internet böngészővel ellátott számítógép vagy más készülék közvetlen csatlakozásához szükséges: (Chrome, Internet explorer, Firefox,
HÁLÓZATOK.
Miből is állnak a vezeték nélküli hálózatok?
HÁLÓZATOK.
Számítógépes operációs rendszerek
Skype telepítése és használata
 A Web, kezdeti időszakában csak a szöveges file-okat kezelte.  Ma teljes körű multimédia szolgáltatásokat nyújt  Filmet,  Zenét,  Képeket nézhet.
Élethosszig tartó tanulás a jobb közérzet érdekében
THE BUSINESS AUTOMATION COMPANY Alsópáhok,2012. február 12. Új média Magyar Kolping Szövetség titkári továbbképzés.
•online kommunikáció •branding, márkaépítés •kommunikációs stratégiák kitalálása, felépítése •Közösségi marketing •Szociális érzékenység, non-profit partnerek.
BARÁTOM AZ INTERNET! Készítette: TZ03.
Az Internet adta lehetőségek
Az INTERNET.
Internet ismeretek II..
INTERNET Tudatos Internet-felhasználó képzés Szolnok
Internet Felépítése, működése.
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
Számítógép hálózatok.
Emeltszintű Etanácsadó Otthoni internetes ügyintézés Készítette: Horányiné Horváth Viktória Csilla.
HÁLÓZATOK.
A nonprofit szervezetek információforrásai Készítette: Pál Marietta és Simon Orsolya.
A web és működése A Világháló három szabványra épül:
Távoli online adatbázisok használata és FTP
Internetes böngészőprogram használata, beállításai
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Böngésző programok (Böngészés).
Elektronikus levelezés
Közösségi portálok használata
Hogyan lehet használni a keresőprogramokat? Készítette: Tankó Csongor Felkészítő tanár: András Izabella Gábor Áron Iskolaközpont Szentegyháza.
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
Közösségi oldalak használata
FTP File Transfer Protocol. Mi az FTP? Az FTP egy olyan protokoll, amely fájlok interneten keresztül végzett átvitelére szolgál. A felhasználók többsége.
INTERNET.
Domain Name System – DNS keresése az interneten.
Regionális Civil Egyeztetések (RECE) Program Oprics Judit Társadalmi egyeztetés támogatása program vezetője október.
Bánkeszi Katalin A számítógép és az Internet hatása az olvasáskultúrára (konferencia) Változó olvasói igények – változó könyvtáros világ.
XHTML 1. óra. Miért térjünk át HTML-ről XHTML- re? HTML-szabványban tartalom és forma összemosódott HTML 4.0 szabványban stíluslapok használatát javasolták.
Az internetes keresőkben a felhasználó az őt érdeklő szavakra, adatokra kereshet rá egy általában egyszerű oldalon, egy beviteli mező és egyéb szűrési.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Az internetről.
Készítette: Gocsál Ákos, Gocsál Klára, Fehér Péter 1 A program megvalósulását az Apertus Közalapítvány támogatta. Internet az oktatásban – taneszközök.
WEB 2.0. Amiről szó lesz… Web átalakulóban, a WEB 2.0 –Újszerű weboldalak… –Első a tartalom! –A felhasználók hatalomátvétele?! –A Web mint platform –
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Az internet.
The-i Language Zone Francia nyelvtanfolyam kiegészítő oktatóanyaga – értékelés Rózsa Gábor 2004.
Az Internet alkalmazásának lehetőségei Áttekintés.
Internet, Böngészők, Elektronikus levelezés
Az Internet alkalmazásai
Az internetes keresési módszerek
Elektronikus jelentéstovábbító portál vagyonkezelő szervezet számára Ügyfélkapu használatával.
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Bevezetés az informatikába 11. előadás Internet. Egyetlen nagy egységes elveken működő világhálózat hálózatok összekapcsolása nagy világhálóvá csomagkapcsolt.
E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS . E LEKTRONIKUS LEVELEZÉS Az elektronikus posta ( ) olyan rendszer, amelynek segítségével más felhasználók számára.
Előadássorozat a Független Pedagógiai Intézetben fupi.hu Az internet: miért, hogyan? 2 / 10. Csada Péter Csada Bt. cspc.hu.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
A Z I NTERNET BÖNGÉSZŐ PROGRAM KEZELÉSE, BEÁLLÍTÁSAI Készítette:Giricz Anna.
Internethasználat  Minden jog fenntartva. Az internet kialakulása Az internet az egész világot behálózó számítógép-hálózat. Az internetet kezdetben.
AZ INTERNET SZOLGÁLTATÁSAI Készítette: Horváth Tünde.
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: –Kommunikáció –Hardver megosztás.
Információ és kommunikáció
Hálózatok Számítógépek és egyéb hardvereszközök összekapcsolva valamilyen kommunikációs csatornán. Felkínált lehetőségek: Kommunikáció Hardver megosztás.
Az elektronikus levelezés a számítógép-hálózatok klasszikus szolgáltatása, az Internet alkalmazásának egyik legnépszerűbb formája. Szövegen kívül lehetőség.
Információ és kommunikáció
Számítógépes alapismeretek 3. gyakorlat
Internet és kommunikáció
Internet és kommunikáció
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Az internet világa Böngészés és keresés Előadó: Tóth István, számítástechnika tanár

bevezetés Az internet általában így szokták bemutatni: Segítségével könnyen és gyorsan meg lehet keresni bármiféle információt. Az internet egyik népszerű szolgáltatása, a web révén hatalmas mennyiségű információ érhető el bármely pillanatban. Tájékozódni lehet az álláslehetőségekről, az aktuális hírekről, a vasúti menetrendről és az üdülőhelyekről. Itt értesülhetünk leggyorsabban az éppen aktuális pályázatokról. Az internet az emberek közti kommunikációt is átalakította. Napokig, sőt, hetekig tart, amíg egy postai levél eljut a világ másik sarkában lakó barátunkhoz. Az internet biztosította kommunikációs eszközökkel azonban pár másodperc szükséges csak ahhoz, hogy kommunikálni tudjunk a világ különböző részein élő emberekkel, kapcsolatot tarthatunk az egész civil szektorral. Szolgáltató tevékenységet is végezhetünk az interneten, illetve segítségével könnyebben elérhetjük célcsoportunkat.

A z internet valóságos arca  képtelenség rendszerezni vagy összefogni az óriási információmasszát  Információk nagy része nem releváns  Kritikával kezeljük az információkat  Nem gondolnak a fogyatékkal élők igényeire  Helytelen, veszélyes felhasználások  Vírusok  Spamek (kéretlen reklámlevelek)  Illegális tartalmak (pl.:gyermekpornográfia)

Az internet fogalma  hálózatok egymással összekapcsolt együttese  több milliónyi számítógép van kapcsolatban egymással  azonnali kommunikáció  percre kész információk  hatalmas információs-bázis

Csatlakozás az internetre Az internetezéshez szükséges eszközök Számítógép, vagy a funkcióját képviselő eszköz (mobiltelefon, PDA) Csatlakozó eszköz (modem) belső vagy külső kábeles vagy kábelmentes Internetszolgáltató (előfizetés) - forgalommentes - forgalomarányos

Milyen internetszolgáltatót válasszanak a civilek? Van, hogy nincs választásunk Szélessáv vagy keskenysáv? (a keskenysávú internet nem költséghatékony) Döntsük el forrásainkhoz mérten, hogy állandó, folyamatos internetkapcsolatra van szükségünk, vagy megelégszünk a napi néhány perces használattal!

Előnyök és hátrányok Keskenysávú kapcsolat  Olcsóbb (2000 Ft /hó)  Sokkal lassabb (50kbit/sec)  Nem tervezhetők pontosan a költségek (percdíjak)  Bizonyos szolgáltatások nem elérhetőek  Nem alkalmas letöltésre és fájlküldésre Szélessávú kapcsolat  Drágább ( Ft /hó)  Sokkal gyorsabb (1Mbit/sec)  Pontosabban tervezhető költségek (fix haidíj)  Plussz szolgáltatásokat nyújt  Nagy méretű fájlok is kezelhetők vele

A kapcsolat típusai Három fő típus elterjedt 1. Telefon-vonalon keresztüli kapcsolat (keskenysávú kapcsolat vagy ADSL) 2. Kábeltévé kábeljén keresztüli kapcsolat (kábelnet) 3. Egyéb lehetőségek: - vezeték nélküli megoldások (Wi-Fi, műholdas kapcsolat) - mobil internet (mobiltelefon, vagy adatkártyán keresztül)

A lapfogalmak  A web nem azonos az internettel  A webhelyeken a webböngészőnk segítségével weblapokat érhetünk el  A weben keresztül elérhető számítógépeket webcímek azonosítják

Az internet 7 fő szolgáltatása 1. Levelezés (a-mail) küldhetünk és fogadhatunk üzeneteket 2. Beszélgetés (chat) online kapcsolaton keresztül írásban „társaloghatunk” másokkal 3. Információk elérése kereshetünk és megszerezhetünk bármilyen információt

4. Vitacsoportok, hírcsoportok olvashatjuk és saját véleményünkkel gyarapíthatjuk a levelezőlistákon megjelent írásokat 5. File-transzfer (FTP) file-okat másolhatunk egyik számítógépről a másikra 6. Szoftverek megosztása freeware és shareware mozgalom, szabad szoftverek 7. Távoli gépre való bejelentkezés remote login, telnet, távoli asztalelérés

A z internet nyolcadik „csodája”  VoIP (Voice over Internet Protocol)  számítógépek között ingyenes hangátvitel  sok esetben a vezetékes és mobilszolgáltatókhoz képest olcsóbb tarifák  telefonálás mellett chat-felületként és fájlküldésre is felhasználható  kapcsolattartáshoz kiválóan felhasználható a munkavégzés során

Az internet fő szolgáltatásai civileknek  Ügyintézés (elektronikus pályázás, e-közigazgatás)  Közösségépítés, szektorfejlesztés (szakmai fórumok, beszélgetések, együttműködést érintő széleskörű kommunikáció)  Szolgáltatások nyújtása (online segítségnyújtás, információk és tanácsok adása, hírszolgáltatás)  Információk, szakmai anyagok beszerzése (pályázatok, kormányzati tervek, kutatások, témában dolgozó partnerek megkeresése, előadások letöltése)

A böngészőprogramok  Segítségükkel elérjük és megjelenítjük a weboldalakat 7 rész különíthető el: a. menüsorf. gördítő sáv b. eszköztárak, gombokg. állapotsor c. keresősáv d. címsor e. böngészőablak

tipikus Internet Explorer (7) ablak

Az Internet Explorer beállításait az Eszközök / Internetbeállítások útvonalon érhetjük el. Itt módosíthatjuk kezdőlapunkat pl.: a

A Firefox használata  szabad szoftver, ingyenes  Európában már 10% fölötti a piaci részesedése  vezérlése, irányítása hasonló az Internet Exploreréhez képest  A weboldalak többségét már Firefoxra is optimalizálják  Egyéb böngészők: Opera, Safari

tipikus Mozilla Firefox ablak

A hivatkozások vagy linkek  Átirányító, átléptető funkciójuk van  Univerzálisak  barátságossá és könnyűvé teszik a böngészést  különböző színekkel jelölődnek meg  Linkek segítségével könnyen bejárható egy weblap mindegyik aloldala

A már látogatott linkek elszíneződnek       

A keresés tudománya  Az internet egyik legnagyobb előnye, hogy hatalmas mennyiségű információt képes felhalmozni  Az internet egyik legnagyobb hátránya, hogy ezt a hatalmas mennyiségű információt nem képes megfelelőképpen rendszerezni  Ennek az ellentétnek a kiküszöbölésére használhatók a keresőprogramok

Keresésre használható helyek Két fő típus 1. Linkgyűjtemények - anyagok katalogizálása - a keresés alapvetően böngészést jelent 2. Keresőszoftverek - a Web módszeres és rendszeres végigjárása - keresés egy adatbázisban a felhasználó által megadott szavak alapján - egy találati listát ad vissza

Linkgyűjtemények használata  A megfelelő témakörök lépcsőzetes hierarchiában vannak elrendezve  A célhoz egy logikusan megszerkesztett út vezet  Hátránya: gyakran nem egyértelmű a kategóriák beosztása

a nonprofit.lap.hu

A keresőprogramok használata  Minden keresésnél a legfontosabb szempont a megfelelő „keresőmondat” megfogalmazása  A szavak vagy mondattöredékek között logikai kapcsolatokat is megadhatunk, pl.: - (OR) egyik vagy másik - (AND) és

Globális keresőprogramok      

Magyar nyelvű keresők általános keresők       tematikus keresők       

Részletes keresés A keresések szűkítése  dokumentumtípusok szerint  dátum szerint  nyelvek szerint (csak magyar nyelvű oldalak)  a frissítés ideje szerint

Civileket érintő keresők 1. Az Apeh adószámkeresője: 2. A nonprofit.hu civil szervezetek keresője: 3. A Nemzeti Civil Alapprogram keresője: 4. Az SZMM Társadalmi Párbeszéd és Civil Kapcsolatok Főosztályának keresője: 5. Pályázatkereső

Összefoglaló civil portálok  NIOK Alapítvány:  Pályázatfigyelő:  Sansz:  EU pályázatok:

a Pafi honlapja

A pályázatkeresés lehetőségei 1. Fontos a lehetőségek feltérképezése 2. Legyünk tisztában az adott területen folyó eseményekkel ( 3. Honnan szerezzünk információt? Honlapok (portálok, pályázatfigyelő honlapok, pályáztató szervezetek) Szolgáltató szervezetek honlapjai (NIOK, Civil Házak) Konferenciák, hírlevelek, egyéni beszélgetések stb.

Beépülő modulok Videó és hangfájlok lejátszására használható: Windows Media Player, Quictime, Real Player Animációk lejátszására alkalmas: Flash Player, Shockwawe player Kiegészítő lehetőségeket biztosító modulok: IE7 Pro (Internet Explorerhez) IE Tab (Firefox)

az IE Tab innen telepíthető

a jövő: Web 2.0  a felhasználók interaktivitásán alapszik  a szolgáltató csak a felületet nyújtja  a tartalmat közösségi munkával hozzák létre  Tipikus webkettes szolgáltatások:  Közösségi oldalak (pl.: iWiW, myVip)  Blogok  RSS  Wikipédia  Videómegosztó portálok (pl.:YouTube)