A depresszió korszerű kezelése

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Logisztika alapvetések.
Advertisements

A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
DEPRESSZIÓ.
Dr. Matejka Zsuzsanna „Gyógyszerterápiás gondozás”
Szenvedélybetegségek
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Tabletták helyett egészségnyereség Együttműködésre épülő új modellek „Egészségközpontú egészségügy” Szakmai konferencia Jakab Zoltán.
Bravecto a gyakorlatban 2011 szeptember – november
OTTHONUKBAN ÉLŐK TÁMOGATÁSA, AZ OTTHON IGÉNYBE VEHETŐ SZOLGÁLTATÁSOK
A hepatitisz C ellátásának változásai:
Test és lélek párbeszéde
Magzati alkoholszindróma Háttéranyag a Budakeszi felnőttképzési programhoz június 20. Dr. Sineger Eleonóra.
Depresszió az egyik leggyakoribb pszichiátriai betegség
Dr.Werling Klára VIMOR Elnöke
Antidepresszívumok, neuroleptikumok
A pánikbetegség kezelése
A hepatitis B elterjedése világszerte
ANTIDEPRESSZÍV és ANTIMÁNIÁS vegyületek
Bulémia Rövid leírás : A bulímia falási rohamokkal járó kényszerbetegség, melynek során a beteg rövid idő alatt igen nagy mennyiségű étel - jellemzően.
Alkoholizmus.
Kognitív megközelítések
Gyermekkori depresszió
„Minden ember boldog akar lenni…”
Pszichoprofilaxis és pszichoedukáció a rehabilitációban
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
Túl magas- e Magyarországon a depressziósok száma?
A 2-ES TÍPUSÚ DM: TERÁPIA ÉS GONDOZÁS
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
AKUT BETEGSÉGEK ELLÁTÁSA
A depresszió és a szorongásos kórképek terápiája
Bartha Iván – Dinya Tamás DEOEC I.sz. Sebészeti Klinika
Ápolóeszköz kölcsönzés Négy hónap tapasztalatai Dr Pusztai Erzsébet.
Vérszegénység Olyan állapot, amikor a vérben található vörösvértestek száma jelentősen a normál érték alá csökken. Ez gyengeség, energiahiány, rövidült,
Szakmai feladatok a gyógyszer-expediálás során
Vényköteles gyógyszerek expediálásakor végzendő betegoktatás
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
A pánikbetegség kezelése
A depresszió megelőzése és kezelése természetes gyógymódokkal
Lehetőségek és realitások az asthma kontrollban Dr. Radeczky Éva Százhalombatta, 2003.
A 2-es típusú diabetes mellitus kezelési stratégiája az új orális antidiabetikus gyógyszerek megjelenésének tükrében dr. Bandur Szilvia, dr. Szépkúti Sándor.
Pest megyei Flór Ferenc Kórház, Neurológiai osztály
NovoMix 30 – A KORSZERŰ INZULIN TERÁPIA 2-ES TÍPUSÚ DIABÉTESZBEN
A sclerosis multiplex immunmoduláló kezelése
Az öngyilkosságról Dr. Degrell István.
A kényszeres drogfogyasztó személyisége, drogkarrier
Klasszikus terápia. Dr. Domján Gyula KEZELÉS Kezelés nélkül súlyos betegség esetén 1 év alatt a betegek  80 %-a meghalt. Corticosteroid (CS) és cyclophosphamid.
Fogamzásgátlás és sürgősségi fogamzásgátlás
Paranoid zavarban szenvedő kliens ápolása
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
VÉRSZEGÉNYSÉG Amennyiben a vörösvértestek, vagy a hemoglobin száma egy bizonyos határ alá csökken, vérszegénységről, más néven anaemiáról beszélünk.
Kormányszóvivői tájékoztató T ö b b e n, j o b b a n, t o v á b b Zöld könyv az egészségügyről.
lehetőségek az SM kezelésében
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Pesszárium-Terápia „Dare to care“
Szigony Alapítvány a Közösségi Pszichiátriáért
OTC (vény nélkül kapható) készítmények expediálásának feltételei, előnyök, hátrányok, a gyógyszerész felelőssége Készítette: Bali Andrea Tóth Adrienn 2007.
Öngyilkosság megelőzés Öngyilkossági gondolatai vannak? Krízisben van? Kérjen segítséget! Hívja a at! (ingyenes, vezetékes- és mobiltelefonról,
Off-label gyógyszerhasználat Toxikológia Zacher Gábor Honvédkórház SBC.
Közös nevezőn – compliance, adherence a gyógyításban II. Budapest, október 19. A beteg-együttműködést befolyásoló tényezők az empirikus felmérések.
Horváth-Sziklai Attila hivatalvezető Gyógyszerészek az egészségfejlesztésben Budapest szeptember 29.
Konfliktuskezelő, egyéni megküzdő-képesség fejlesztése A depresszió.
PSZICHOPATOLÓGIAI ALAPFOGALMAK: Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Szorongásos és depresszív állapotok jellemzői Lajkó Károly SZTE, Pszichiátriai.
Depresszió felismerése és kezelése onkológiai betegségekben
A Berlin-Chemie bemutatja. A Berlin-Chemie bemutatja.
Tapasztalatok egésztest polarizáltfény-terápiával gyermekkorban
Pszichoszociális terhelés és intervenció krónikus vesebetegekben
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
SALIN „Sóslevegő a hegyek szívéből”
Szkizofréniák A lakosság kb 1 %-át érinti világszerte
A légzőszervi betegségben szenvedők ismeretei a gyógyszerhasználatról és a rehabilitációs programokról CSMÖ MELLKASI BETEGSÉGEK SZAKKÓRHÁZA, DESZK Farkas.
Előadás másolata:

A depresszió korszerű kezelése

A depresszió diagnózisa A depressziós beteg orvosi ellátásának legfontosabb lépése a pontos diagnózis felállítása. Tünetek : Lehangoltság Az alvás számottevő megváltozása Az étvágy számottevő megváltozása Pszihomotoros nyugtalanság (agitáltság) v. lassultság (retardáció) Energiahiány Beszűkült érdeklődési kör Bűntudat v. csökkent önértékelés Memóriafigyelem- v. összpontosítási zavar Valamint öngyilkossági gondolatok

A kezelés mérlegelése Súlyos depresszió esetén Az antidepresszívum felírása előtt mérlegelni kell a tünetek súlyosságát és azt, hogy a beteg kész-e elviselni az esetleges mellékhatásokat. Súlyos depresszió esetén Gyors gyógyszeres beavatkozás v. elektrokonvulzív terápia kevésbé súlyos esetben Inkább pszichoterápia

Gyógyszerválasztás Antidepresszívumok: depresszió elleni szerek. Következők: Szelektív szerotonin-visszavétel-gátlók: (SSRI) Citalopram Fluoxetin Fluvoxamin Paroxetin Sertralin Valamint: Bupropion Mirtazapin Nefazodon venlafaxin

A terápia költsége Biztosítás nélküli havi összeg (USA-dollárban) A kezelés ideje Átlagos terápia esetén 60-80 6-12 hónap Kombinált kezelés esetén 100 több

A betegek együttműködési készsége Javítja a betegek együttműködési készségét (compliance), ha egyszerűsítjük a gyógyszerelést. (először naponta egyszeri) A fluoxetin, a paroxetin és a citalopram: Általában napi egyszeri dózisban is hatásos. A sertralin a mirtazapin és az elnyújtott felszabadulású (extended-release) venlafaxin is adható napi egyszeri dózisban, de szükség lehet a kezdeti adag két vagy három lépésben történő módosítására. A nefazodont és a lassú felszabadulású (sustained-release) bupropiont általában naponta kétszer kell bevenni. A fluvoxamint általában kényszerneurózisokra használják napi kétszeri dózisban.

A kezelés időtartama A gyógyszereket az előírásnak megfelelően szedő betegek többségének 1-3 hónapon belül javul a közérzete. Ezt hosszabbítja meg az: Alkohol Drogfogyasztás Munkahelyi stressz Családon belüli erőszak A pszichoterápiás konzultációs rendszer elősegíti betegek közérzetének javulását, csökkenti a relapszusok kialakulását. A közérzet visszatérésétöl még 6-12 hónap a kezelés.

Triciklikus antidepresszívumok (TCA) A mai antidepresszívumokra kedvezően reagáló betegek aránya a 80%-ot sem éri el. A régebbi TCA szerek ugyanolyan hatásosak, mint a maiak, sőt vannak betegek, akik állapota csak TCA segítségével javítható. Azért is hasznos lehet az ismeretük, mert általában megfelelő és olcsó alternatívát kínálhatnak más kezelésekkel szemben. A MAOI készítmények sokkal veszélyesebbek.

Alternatív gyógymódok Orbáncfű: Enyhe depresszió esetén eredményes lehet. De sok mellékhatása lehetséges. Pl.: fényérzékenység, csökkenhet a cyclosporin, awarfarin és a retrovírus-ellenes fehérje gátlószereinek szérumszintje.