MILYEN KIIGAZÍTÁSOK SZÜKSÉGESEK A PROGRESSZIVITÁSI SZINT, A KAPACITÁS ELOSZTÁS ÉS A TEK VONATKOZÁSÁBAN A RENDSZER MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Országos Egészségbiztosítási Pénztár
Advertisements

A időszak végrehajtási intézményrendszere
Hulladékgazdálkodás állami irányítása Dr. Dióssy László c. egyetemi docens.
„Konvergens forradalom” Kórházvezetés 2007
EGÉSZSÉGÜGY AZ „ÉDENTŐL KELETRE” AZ EGÉSZSÉGÜGY ÁTALAKÍTÁSÁNAK MENETÉRŐL ÉS ÜTEMTERVÉRŐL DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, JANUÁR 17. ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI.
Szakmai Tanácskozás Miskolc
„A családi napközi kettős szerepe a női foglalkoztatásban” – 2011
BIZTONSÁG ÉS PARTNERSÉG Lépésváltás az egészségügy korszerűsítésében.
1. Szakmai célkitűzések  az egészségkárosodáson alapuló ellátások rendszerének felülvizsgálata  ellátási kategóriák számának csökkentése, átláthatóságának.
DILEMMÁK, PROBLÉMÁK, SIKEREK… …az elmúlt évek tapasztalatai alapján.
A TELJESÍTMÉNYVOLUMEN-KORLÁT ELTÖRLÉSÉNEK KÖVETKEZMÉNYEI AZ INTÉZMÉNYEKBEN DR. RÁCZ JENŐ NAPI GAZDASÁG KONFERENCIA BUDAPEST NOVEMBER 10.
15. Egészség-Gazdaságtani Szimpózium Dr. Szócska Miklós Egészségügyért felelős államtitkár EMBERI ERŐFORRÁSOK MINISZTÉRIUMA.
Semmelweis terv - Értékek, alapelvek, célok és megvalósíthatóságuk feltételei Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva tanszékvezető.
ÉRDEKVÉDELEM Dr. Borsi Éva május. Dr. Papp Lajos Miatyánkja Mikor hittél abban, hogy téged megbecsülnek, Munkád elismerik, lakást is szereznek,
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
A kiegészítő támogatásról. Tények Oktatási miniszter- AME elnök megállapodása 1,4 md Ft Részletes alku a pályázatokra, szerződésekre Két fordulós pályázat,
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A távhőszolgáltatás időszerű (hatósági) kérdései
Az egészségügy finanszírozásának informatikája
Reflexiók a szakpolitika részéről - Városhálózati hatásértékelés Területfejlesztési értékelések workshop Budapest, április 25.
Az ÚMFT SLA rendszere - a független értékelő szemszögéből -
EU KÖLTSÉGVETÉS MEGÁLLAPÍTÁSA ÉS SZERKEZETE. IDŐZÍTÉS Április 1-ig: tervezett összegek Július 1-ig: becslések Szeptember 1-ig: előzetes költségvetési.
ADÓ Farkas Gábor Szenior Menedzser február 28. Adózás 2006.
Mit ér a forint az egészségügyben ?
Molnár Gábor, az MGE igazgatója
Egészségügy átalakítás előtt Nógrádi Tóth Erzsébet egészségügyi szerkesztő Világgazdaság Konszenzus az egészségügyért II. konferencia szeptember.
A Magyar Vasúti Hivatal tevékenységének bemutatása dr. Szmodis Jenő Jogi szakértő október 25.
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM Monitoring és értékelés.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program ( ) folyamatos és félidei értékelése Tájékoztató a évi értékelési tevékenységről a Monitoring.
EGÉSZSÉGÜGY-EGÉSZSÉGIPAR TÉNYEK ÉS TERVEK DR. RÁCZ JENŐ BUDAPEST, 2OO3.O5.29.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
Felügyelési tapasztalatok Konzultáció könyvvizsgálóknak Fülöp Tamás Pénztárak felügyeleti főosztálya.
INTÉZMÉNYKÖZI MEGÁLLAPODÁS SZERKEZET. TÖRTÉNET, SZEREPLŐK 1999-es megállapodás 2002-es megállapodás 2006-os (hatályos) megállapodás Módosítások: 2007,
Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató Közigazgatási Reform Programok IH dr. Bálint Ákos főigazgató.
Társadalmi Felzárkózásért Felelős Államtitkárság Nemzeti Társadalmi Felzárkózási Stratégia január 26.
Készítette: Hegyesi- Németh Márta MPI Győr, április 29.
1 Milyen a magyar egészségadatok minősége VI. Egészséginformációs Fórum május Király Gyula / 8.
ELVÁRÁSOK-LÁTSZAT-VALÓSÁG dr. Rácz Jenő BALATONFÜRED 2010.AUGUSZTUS 25.
Az egyes egészségügyi tárgyú törvények módosításáról.
Konzervatív alternatíva Avagy: A normális megoldás Dr Pusztai Erzsébet MDF.
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
Egészségügy a beteg szemszögéből Jogszabályi útmutató.
TANÁR-TOVÁBBKÉPZÉSI ALPROGRAM
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Az EU új Közúti Közlekedésbiztonsági Akcióprogramja és a magyar álláspont kialakítása A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium kapcsolódó feladatai Előadó: Schváb.
Országos Egészségbiztosítási Pénztár Addiktológiai ellátás az egészségügyi reformfolyamat tükrében Tájékoztató a Kábítószerügyi Eseti Bizottság számára.
Az európai és hazai vasúti szabályozás aktuális kérdései
MIRE ELÉG AZ OEP KASSZA? ZELL AM SEE I. Nemzetközi megítélés.
MILYEN MÉLY A GÖDÖR? A KÓRHÁZAK GAZDASÁGI HELYZETÉNEK FELMÉRÉSE DR. RÁCZ JENŐ-DEMES ISTVÁNÉ-TOMJANOVICS GÉZA BALATONFÜRED OKTÓBER 17.
KI FIZET A VÉGÉN ? Dr. Csiba Gábor elnök Stratégiai Szövetség a Magyar Kórházakért Budapest, november 10.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
A Társadalmi Infrastruktúra Operatív Program aktuális pályázati lehetőségei aktuális pályázati lehetőségei szeptember 26. Szolnok.
Az egyetemi klinikák és az ellátási területükhöz tartozó kórházak közötti feladatmegosztás speciális kérdésének kezelése a szakmai egyeztető fórumokon.
Dr. Rácz Jenő ÖNKORMÁNYZATI EGÉSZSÉGÜGYI NAPOK BUDAPEST FEBRUÁR 24.
A kerékpáros nemzet: jó példák Hollandiából Virág Álmos tudományos munkatárs.
„I. Alternatív finanszírozási stratégiák” Sopron, október 3.
Hibák és tévedések a forrásteremtésben A szűkösség anatómiája A Magyar Kórházszövetség XVII. Kongresszusa Debrecen Dr. Szepesi András.
„Szervezeti hatékonyság fejlesztése az egészségügyi ellátórendszerben – Területi együttműködések kialakítása” TÁMOP B Magyar kórházszövetség XXVII.
Egynapos sebészet a finanszírozás tükrében
Nem a forrás hiányzik, hanem a döntés… Csató András MKSZ Kongresszus – április 23. WWW. ETOSZ. ORG.
A kistelepülési könyvtári ellátáshoz kapcsolódó támogatások hatékony felhasználása Emberi Erőforrások Minisztériuma Kultúráért Felelős Államtitkárság Kulturális.
Az OSzMK tevékenysége különös tekintettel a fogorvosi ellátásra Dr. Brunner Péter főigazgató Országos Szakfelügyeleti Módszertani Központ Budapest,
Az egészségügyi intézményrendszert érintő jogszabályi változások főbb következményei. Kapacitások és finanszírozás változásai dr. Koós Tamás Budapest,
BYTE Projekt FP 7 Gergely László MBA NIIF Intézet Big Data 2016 Európában és a világban – nem csak a szakma, esettanulmányok is.
Dr. Stubnya Gusztáv. Egészségpolitika Az egészségpolitika azon szabályok és szervezett cselekedetek összessége, amelyek az egészség (gyógyításon kívüli)
Szakmapolitikai fórum
Bértámogatások és béremelések hatása a SZSZBMK gazdálkodására
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
Önkormányzati Egészségügyi Napok január 18. Orosz Éva
Előadás másolata:

MILYEN KIIGAZÍTÁSOK SZÜKSÉGESEK A PROGRESSZIVITÁSI SZINT, A KAPACITÁS ELOSZTÁS ÉS A TEK VONATKOZÁSÁBAN A RENDSZER MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN? MILYEN VÁLTOZTATÁSOK A FINANSZÍROZÁS IGAZSÁGOSABBÁ TÉTELE ÉRDEKÉBEN? DR. RÁCZ JENŐ Önkormányzati Egészségügyi Napok január 15.

ELŐSZÓKÉNT: A MAGYAR EGÉSZSÉGÜGY TÖRTÉNETE A FOLYAMATOSAN VÁLTOZÓ ÉS SOHA VÉGIG NEM VITT REFORMOK TÖRTÉNETE

A MOSTANI VÁLTOZÁSOK • A PROGRESSZIVITÁSI BESOROLÁSOKNÁL • A KAPACITÁS ÁTRENDEZÉSBEN • AZ ÚJ TEK-BEN • JÚLIUS 1-TŐL LÉPTEK BE • 1 HÓNAPOS TÜRELMI IDŐVEL • MIKÖZBEN A RENDSZER ÖSSZES TÖBBI ELEME IS MOZGOTT

MILYEN KIIGAZÍTÁSOK SZÜKSÉGESEK A PROGRESSZIVITÁSI SZINT, A KAPACITÁS ELOSZTÁS ÉS A TEK VONATKOZÁSÁBAN A RENDSZER MŰKÖDŐKÉPESSÉGÉNEK JAVÍTÁSA ÉRDEKÉBEN? A „NIL NOCERE” ELV ALAPJÁN KICSIT HAGYJUK BÉKÉN A RENDSZERT!

AZ EGÉSZSÉGÜGYI REFORMOK HATÁSA AZ ELLÁTÁS EREDMÉNYESSÉGÉRE, MEGFELELŐSÉGÉRE, IDŐSZERŰSÉGÉRE ÉS A HOZZÁFÉRÉSRE (Mihalicza P.és mtsai Egészségügyi Gazdasági Szemle 50. évf.III.) • ig terjedő időszak • Vizsgált terültek: –Keringés-AMI –Keringés-stroke –Onkológia –Pszichiátria-addiktológia –Szülészet-neonatológia • Megállapítások: –AMI: javuló PCI-hozzáférés, stagnáló túlélés –Stroke:intézkedésektől független stagnáló rossz értékek –Onkológia:javuló hozzáférés, romló eredmények –Pszichiátria: negatív struktúra váltás, romló eredmények –Szülészet-neonatológia: javuló ellátás, javuló eredmények

LEVONHATÓ KÖVETKEZTETÉS • 5 ÉVES INTERVALLUMOT VIZSGÁLVA • TUDOMÁNYOS MÓDSZEREKKEL VÉGZETT RÉSZLETES ELEMZÉS • UGYANAZON EGÉSZSÉGPOLITIKAI VÁLTOZÁSOK • KÜLÖNBÖZŐ SZAKTERÜLETEKEN TELJESEN ELTÉRŐ EREDMÉNYEKET PRODUKÁLNAK

AZ EGÉSZÉGÜGYI ELLÁTÓRENDSZEREK TELJESÍTMÉNY ÉRTÉKELÉSE • WHO: • TELJESÍTMÉNY- ÉRTÉKELÉST TÁMOGATÓ MONITORING RENDSZER KONCEPCIÓJA • SZIGETI SZ. ÉS MTSAI JAVASLATA AZ 5 CIKLUSÚ ÉRTÉKELÉSRE (Eü.Gazd.Szle.:50. évf. III.) 1. AZ ÉRTÉKELÉS TERVÉNEK ÉS MÓDSZERTANÁNAK KIALAKÍTÁSA ÉS VÉLEMÉNYZÉSE 2. INDIKÁTORKÉPZÉS ÉS ÉRTÉKELÉS 3. SZAKMAI AJÁNLÁSOK MEGFOGALMAZÁSA 4. AZ ÉRTÉKLÉSEK, AZ AJÁNLÁSOK ÉS A MÓDSZERTAN SZAKMAI VÉLEMÉNYEZÉSE 5. JELENTÉSEK ÉS AJÁNLÁSOK VÉGLEGESÍTÉSE

NEM AZÉRT, MERT NINCSENEK HIBÁK • PR SZINTEK: TRAUMATOLÓGIA AZ IDEGSEBÉSZET FÜGGÉSÉBEN • MEGSZŰNŐ KAPACITÁS KONVERTÁLÁSA JÁRÓ ÉS EGYNAPOS ELLÁTÁSSÁ, A FELADATOT ÁTVEVŐ INTÉZMÉNYNEK SE ÁGY, SE TVK • AZ ÚJ TEK-BEN IS VANNAK ANOMÁLIÁK • A KORREKCIÓRA VAN JOGSZABÁLYI LEHETŐSÉG • NEM EGYSZERŰ AZ ELJÁRÁSREND, ÉS AZ A FRÁNYA HATÓSÁG! • A SZOLGÁLTATÓK SEM MIND ANGYALOK • TIOP /12/1/B

IGAZSÁGOSABB FINANSZÍROZÁS?

ÚJRA KELL GONDOLNI AZ ALAPMODELLT • BISMARC-FÉLE? –NÉMETORSZÁG 1883 –JÁRULÉKFIZETÉS –MUNKABÉRARÁNYOS –FELSŐ KORLÁT –BIZTOSÍTÁSI ALPON JÁRÓ SZOLGÁLTATÁS • BEVERIDGE-FÉLE? –NAGYBRITANNIA 1946 –ADÓALAPÚ –ÁLLAMPOLGÁRI JOGON JÁR –ÁLLAMI EGÉSZÉGÜGYI ELLÁTÁS

A FORRÁSOK FÜGGVÉNYÉBEN ÚJRA KELL GONDOLNI A SZOLGÁLTATÁSI CSOMAGOT

AZ ÚJRA KELETKEZŐ PROBLÉMÁK TÜKRÉBEN ÁT KELL GONDOLNI NÉHÁNY KÉRDÉST • MIÉRT TERMELŐDIK ÚJRA EGYRE NÖVEKVŐ MÉRTÉKŰ ADÓSSÁG? • MITŐL NAGY A SZÓRÁS AZ INTÉZMÉNYEK KÖZÖTT? • MITŐL NAGY A SZÓRÁS A TERÜLETEK KÖZÖTT? • MEDDIG LEHET FEDEZET NÉLKÜL FELADATOKAT ELŐÍRNI (MINIMÁLBÉR) • DUÁLIS FINANSZÍROZÁS? • MI VAN BENNE A FINANSZÍROZÁSBAN? • MEDDIG LEHET/KELL TÖVÉNYSÉRTŐEN GAZDÁLKODNI? (FEDEZET NÉLKÜLI KÖT.VÁLL., CSŐDBÜNTETT, HŰTLEN KEZELÉS) • FELELŐSSÉG-BIZTOSÍTÁS?

MERRE TOVÁBB? • EGYES ELEMEK KÜLÖN FINANSZAROZÁSA (TÉTELES FIN., BÉRELEMEK) • DEGRESSZIÓ CSÖKKENTÉS • PONT/Ft DÍJ EMELÉS? • TVK EMELÉS? • BÁZIS FINANSZÍROZÁS? • KORRIGÁLT FEJKVÓTA ALAPÚ FINANSZÍROZÁS • TERÜLETI KIEGYENLÍTÉS?

MERRE TOVÁBB? KIEGÉSZÍTŐ FORRÁSOK • KIEGÉSZÍTŐ BIZTOSÍTÁS • EGÉSZSÉG-PÉNZTÁRAK • VÁRÓLISTÁN KÍVÜLI ELLÁTÁS MEGFIZETTETÉSE • TEK-EN KÍVÜLI ELLÁTÁS MEGFIZETTETÉSE • SZOLG. CSOMAGON KÍVÜLI ELLÁTÁS MEGFIZETTETÉSE

MA AZ EÜ. SZAKELLÁTÁSBAN A 2 LEGKRITIKUSABB KÉRDÉS 1. INTÉZMÉNYI ADÓSSÁG /2012.(XII.29.) KORM. REND. EZEK MEGOLDÁSA ABSZOLÚT PRIORITÁS. A TÖBBI TERÜLETEN ADDIG CSAK „MINIMAL INVASIV” BEAVATKOZÁST CÉLSZERŰ VÉGREHAJTANI.

KÖSZÖNÖM MEGTISZTELŐ FIGYELMÜKET!