Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Készítette:Dobák Lídia
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
EGÉSZSÉGKULTÚRA Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Alap Termékek.
Mentsük meg saját magunkat?! Egészségfejlesztés I.
Tóthné Iski Éva Klinikai táplálási tanácsadó
Készítette: Kovács Zsuzsanna május 29.
„Ez az icike-picike mind megette!”
Egészséges környezet - egészséges gyermek
2010 ÉVI PCOS ORVOS ÉS KÖZÖNSÉGTALÁLKOZÓ
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Body Mass Index vagyis Testtömeg index
Helyes táplálkozás.
Egészséges táplálkozás
Egészséges táplálkozás középiskolásoknak
B-vércsoport.
Az egészséges fogyás útja 1. A túlsúly oka 2. A túlsúly típusai 3
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
A BSF (Body Shape Forming) - Program
Flavon max termékcsalád
Az egészséges táplálkozás lehetőségeiről
Egészséges táplálkozás Mindent tudunk róla A csapból is ez folyik Unalmas téma Nem lehet semmit enni Mi jut eszünkbe róla ?
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Reformtáplálkozás.
Az egészséges táplálkozás irányelvei
Teljes Parenterális Táplálás
A helyes táplálkozás.
A főbb anyagcsere betegségek epidemiológiája
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Dr.Szűcs Erzsébet Egészségfejlesztő főorvos BFKH NSZSZ munkatársa
Kalcium és D vitamin szerepe táplálkozásunkban
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
Az egészségtelen táplálkozás és a túlsúly
EGÉSZSÉGMAGATARTÁS Egészségmagatartásnak nevezünk minden olyan tevékenységet, amelyet egy önmagát egészségesnek tartó személy vagy preventív céllal végez,
II. PCOS Találkozó Zentai Andrea Szt
Aktív, egészséges életmód alsó tagozatos diákoknak
Pharmanex BioPhotonic Scanner™
Százalék számítás - 1. feladat
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
Egészséges életmód Egészségmegőrzés
A táplálkozás és az egészség összefüggései
A helyes táplálkozás.
Ruis Zsuzsanna dietetikus augusztus 26.
Készítette: Oravecz Ágnes Gödöllői Református Líceum 11. Osztály 2012.
Aktív, egészséges életmód
Testi - lelki egyensúly
Német étkezési szokások
Az egészséges táplálkozás szerepe az egészséges életmódban
Egészségnevelés óvodásoknak, kisiskolások és a tinik körében
Klikk a folytatáshoz!. Az elmúlt évek során a cukorbetegség diétájának fogalma átértékelődött. A hangsúlyeltolódás lényege elsősorban az, hogy a II. típusú.
Klikk a folytatáshoz!. A szénhidráttartalmú ételeket újabban aszerint csoportosítják, hogy milyen mértékben emelik a vércukor szintjét. Ezzel új fogalom.
A TÁPLÁLKOZÁS ÖSSZEFÜGGÉSE A KRÓNIKUS BETEGSÉGEKKEL TÁMOP B-14/ „Egészséges alapanyagok – egészséges táplálkozás” mintaprojekt a közétkeztetés.
10. rész :Táplálékunk összetevői Élelmi rostok Klikk a folytatáshoz.
EGÉSZSÉGES TÁPLÁLKOZÁS Készítette: Nadin, Barbi, Cinti, Attila.
10. rész :Táplálékunk összetevői Zsírok Klikk a folytatáshoz.
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
10. rész :Táplálékunk összetevői Szénhidrátok Klikk a folytatáshoz.
7. rész. A magas vérnyomás okairól Klikk a folytatáshoz.
Egyedi mérések összegzése
A sejtet felépítő anyagok A sejtek anyagcseréje Tápanyagok Anyagcsere
DOWN Alapítvány Vámos Magdolna 2016.
Az éhezés.
10. rész :Táplálékunk összetevői
Erzsébet királyné étrendje és edzésterve
Élelmiszer lábnyom.
ÉTLAP Hétfő Kedd Szerda Csütörtök Péntek Reggeli: Joghurt Banán kakaó
Előadó: Dr. Frányó Ildikó háziorvos
Therápia segítő program Családorvosi alprogram
Pulyka az egészséges táplálkozásban
Élelmiszer lábnyom.
Előadás másolata:

Étrendi program a BSF (Body Shape Forming) csomaghoz Henter Izabella Dietetikus Egészségügyi menedzser Kecskemét, 2008. 05.17.

Táplálkozás a számok tükrében Születési súlyunk 20-25-30 szorosát érjük el felnőtt korunkra Életünk során kb. 80.000-szer eszünk 1 év alatt 1800-2000 kcal/nap mellett (víz, üdítő, tea nélkül) 520-560 kg élelmiszert fogyasztunk el 80 év alatt ez több mint 44 tonna Nyugat Európa 15%-a, fejlődő országok 70-80%-a a havi kiadásoknak étkezésre* *Geisser Human Nutrition 2005.

Halálozás okai Magyarországon A daganatos és a szív érrendszeri betegségek kialakulása 30-40 %-ban összefügg a táplálkozással Halálozás okai Magyarországon Demográfiai évkönyv 2003.

Az elhízottaknak - 50x-100x nagyobb esélye, a cukorbetegségre - 5-6x gyakoribb a magas vérnyomás - 8-10 évvel rövidebb az életkilátásuk - 3-5 % fogyás már 60%-al csökkenti 4 éven belül a cukorbetegség kialakulását

BMI Body Mass Index Kg / m2 57 / 1,632 = 21,5 elhízott túlsúlyos normál sovány ffi 30 felett 26-30 25-20 19 alatt nő 29,5 felett 26-29,5 25-19 18,5 alatt Testösszetétel!

Hazánkban 6 millió túlsúlyos és elhízott él

10% fogyás 10-20 Hgmm vérnyomás csökkenés -15% szív- érrendszeri megbetegedés rizikó 10%-al alacsonyabb koleszterin szint 50% csökkenés az emelkedett vércukor szintről -1% HbA1c -14% miokardiális infarktus 10 éven belül Scottish Intercollegiate Guidelines Network / Pados A túlsúly, elhízás megelőzése és kezelése Medintel 2001.

A fogyókúráról.. A fogyókúrás módszerek két fő csoportja mindenki másnak sikerült leadnia a fölös kilóit, csak nekünk nem, a másikba pedig azok, melyekkel nekik sem.

Tudományos bizonyítékok A komplex kezelésnek van hosszú távú hatása Az életmódváltással járó kúrák Ismereteket és erőfeszítéseket igényelnek, de mellékhatások nélküli tartós siker így érhető el.

Az ásványi anyagok megoszlása szervezetünkben Kb. 2.5 kg ásványi anyagot tartalmaz egy felnőtt szervezete = 3-5%-a a testtömegének nátrium kálium klorid 55% magnézium kalcium foszfor 29% 1% 4% 4% 7% 0128_presentation_pmo_strategy_operations_budget.ppt

A nyomelemek aránya a vérben 1 kanál mg/l 3000 litres 1 kanál Vas, réz, cink mg/l 3 millio liter selenium, mangán, fluorid, króm, molibden, jód 0128_presentation_pmo_strategy_operations_budget.ppt

Hány kalóriát ehet? Nők: 700 + 7 x aktuális testsúly (kg) Férfiak: 900 + 10 x aktuális testsúly (kg) A szervezet alapvető energiaigényét Jellemzően ülő életmód esetén 1,2, közepesen aktív életvitel esetén 1,4, Erős fizikai igénybevétel esetén 1,6–1,8. MÍNUSZ 500 - 700 KCAL / nap

Mennyivel csökken az életkor előre haladtával az energiaszükséglet? Életkor/év Energiaszükséglet %-ban Ffi %-ban Nő 18-35 100 36-45 89 92 46-60 82 83 61-75 78 79 76-90 70 75 90-nél idősebb

Hogyan kezdjük a fogyókúrát? Mióta Hány éves Milyen nemű Életmód Betegségek Korábbi tapasztalatok, kísérletek ELHATÁROZÁS

Alapelvek Étrend program BSF csomaghoz, www.mypyramid.gov, www.oefi.hu Zsiradék, édesség Étrend program BSF csomaghoz, www.mypyramid.gov, www.oefi.hu

Tűzzünk ki egy célt

SZÁMOLJUNK Ideális testmagasság – tm cm-ben Ideális testtömeg – ttg – kg-ban Broka index tm – 100= ttg 170 cm – 100= 70 kg Módosított Broka = Broka – 10% 70 – 7 = 63 kg

Az étkezések gyakorisága, időzítése, mennyisége Vacsora 20% Reggeli 20% Uzsonna 10% Tízórai 10% Ebéd 40%

Mozaik étrend 1200 kcal nőknek 1500 kcal férfiaknak Étrend-kiegészítő   1200 kcal nőknek 1500 kcal férfiaknak Étrend-kiegészítő Étkezések kcal Reggeli 220-240 240-280 ***Garcilean Forte-t, az L-Karnitin Plus-t és az "Új" Fatsorber-t Tízórai 120-150 160-180  CLA 500 mg Ebéd 380-420 440-480 Uzsonna 100-150 Vacsora 220-300 320-400 (Utóvacsora) 50-80 80-100

Ételek a mozaik étrendhez energiatartalommal …. Kis étkezések Energia tartalmak Tápanyag táblázat

Mit, hányszor? Teljes értékű gabonafélék napi 3x 4 x Zöldség, gyümölcs Sovány- tej, tejtermék 2 x Hús, baromfi 1x 2 x Hal heti 2-3 x Tojás 3 db Édesség 3x 4x

Mi helyett Mit? Finomított cukor, kristálycukor, kockacukor, méz gyümölcsök, édesítőszer barna cukor ßß, banánß, ananászß Cukros italok, üdítők Ásványvíz, valódi gyümölcs tea, zöld tea, savanyított tejtermék, sovány tej, sovány tejből cukor mentes turmix Zsíros élelmiszerek, tejszín, krémsajtok, szalonna, bacon Alacsony zsírtartalmú termékek – light, 1,5 %-os tej Zsírdús felvágottak, Natúr hal, otthon készített zöldségkrém, hideg sült, sovány felvágottak Krémes sütemények, Gyümölcsös- piték, zsírszegény rétes, gyümölcssaláták, túrós, joghurtos, tej desszertek, müzli szeletek Fehér lisztből készült péksütemények, kenyerek Graham liszt, korpás liszt, tönköly liszt, zabkorpa alapú élelmiszerek, Hamlet, Abonett, Korpovit, Macesz Sültkrumpli, párolt rizs, fehér lisztből készült tészta, tarhonya, galuska Nyers saláták, párolt zöldségek, köles, hajdina, árpa, barna rizs, főtt burgonya, héjában sült krumpli Vaj, margarin, sertészsír, kacsazsír, libazsír Vajkrémß, margarin krémß,hidegen sajtolt olajak ß

TIPPEK Vásárláskor lista Ételkészítés módja Otthon tárolt ételek, élelmiszerek.. Az evés tempója Gyakran keveset Tálalás módja Folyadék időzítése, minősége, alkohol

Nyersanyag választás, vásárlás ételkészítés Lipidek az étrendben: 2100 kcal mellett 30 E% napi 77 g 1500 Kcal mellett 30 E% napi 55 g 100g vagy 1 adag Rántott szelet 284kcal Natúr szelet 157kcal Vaj 746 kcal Vajkrém 390 kcal Margarin kocka737kcal Margarin krém 360 kcal S. burgonya 363 kcal Fóliában s. burg. 212kcal 20%-os tejföl 216 kcal 12%-os tejföl 142 kcal kefír 34 kcal Hamburger 255 kcal McD Csirkés Cézár saláta115 kcal

Folyadék források A kávé és a tea csak fele mennyiségű folyadéknak, az alkohol pedig nem számít hasznos bevitelnek. 7 kcal / g

KIVONAT A TÁPANYAGTÁBLÁZATBÓL efrira1.antsz.hu/oeti/kozerdek/tapanytbl.pdf

Nem az a baj, ha nem tudunk mindent megoldani, hanem az, ha emiatt nem csinálunk semmit.