Szabadidősport, egészség

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Energia, Munka, Teljesítmény Hatásfok
Advertisements

Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
A depresszió előfordulása a családorvosi gyakorlatban
Régi Új lehetőségek a mindennapos testnevelés oktatásában
Néhány gondolat egy volt „edzőtől”…. Örököltem egy csapatot… ! március március 21.
Hidegártalmak Dr. Páldy Anna, Bobvos János, dr. Trájer Attila
Predonáció előtti GFR jelentősége
Az orvosi biotechnológiai mesterképzés megfeleltetése az Európai Unió új társadalmi kihívásainak a Pécsi Tudományegyetemen és a Debreceni Egyetemen Azonosító.
BAY-IKTI Otthonfelügyeleti rendszerének szoftveres háttere
Kovássy Kata (CX4Z5C) Rekreáció MSc I. évfolyam
Az úszó technika,állóképesség és hajlékonyság kialakítása és szerepük a sportágban Virth Balázs 2013.
Györe István, Juhász Zsolt* Országos Sportegészségügyi Intézet,
Aerobic (Testnevelés)
A HYPERTONIA BETEGSÉG NEM GYÓGYSZERES KEZELÉSE
Sportolás hatása szervezetünkre
A CSALÁDORVOS PREVENCIÓS MUNKÁJA
Humánkineziológia szak
Hypertonia.
Az elhízás.
Bevezetés a táplálkozás-egészségtanba
Cím név.
Kardiovaszkuláris prevenció június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertónia diabetesben június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Fokozott kardiovaszkuláris kockázatú betegek kezelése június Dr. Andréka Péter Semmelweis Egyetem II. sz. Belgyógyászati Klinika.
Hipertóniagondozás folyamata és stratégiája I.
Dr. Masszi Gabriella November 12. SOTE –NET Barna-terem
A metabolikus szindróma nephrologiai vonatkozásai
A hypertonia és kezelése krónikus veseelégtelenségben
Kardiovaszkuláris rizikó becslése a laboratóriumi gyakorlatban
A krónikus vesebetegek csökkent fizikai aktivitása kapcsolatban áll a vesebetegség progressziójával és a fokozott kardiovaszkuláris halálozással Prof.
Szegénység és egészségi állapot
A magas vérnyomás Lakatos Dalma 10.b.
SZŰRŐVIZSGÁLAT.
Obesek mozgásprogrammjairól (Zsírégetés, komorbiditás)
A fizikai aktivitás szerepe a mozgásszervi megbetegedések megelőzésében.    Apor Péter dr.
Obezitás-hypertónia-mozgásprogramok.
A belbetegek (extramurális) ambuláns rehabilitációja Apor Péter dr.
Méltó helyet a fittségnek a kardio-vaszkuláris- metabolikus rizikó megítélésében !
Mozgatórendszer és Anyagcsere adaptáció
A belbetegségekben javasolt edzésprogramok integratív szemlélete Apor Péter dr. Apor-Med Bt., SOTE Testnevelési és Sporttudományos Kara, Svábhegyi Gyermekgyógyintézet.
Részlegvezető: Dr. Kovács András
A cukorbetegség: világszerte növekvő járvány
Fej vagy írás? a tüdőrák éve. Fej vagy írás? 2006 – a tüdőrák éve Mucsi János, Farkas Éva, Tormay Károly Egészségügyi Központ Tüdőbeteg-gondozó.
A prevenciót és a rehabilitációt átívelő horizont
Szívünk napja - Szív Világnapja SZEPTEMBER 24.
NEPHROLOGIAI KÉPZÉS – CSALÁDORVOS REZIDENSEK SZÁMÁRA
BELGYÓGYÁSZAT Dr. Jármay Katalin Főiskolai Tanár
Koszorú- és agyérbetegségek: tények és megelőzés
Egészséges életmód: a testmozgás élettani hatásai
KORASZÜLÖTT PRAEMATURUS
AZ EGÉSZSÉGI ÁLLAPOTOT BEFOLYÁ-SOLÓ TÁRSADALMI TÉNYEZŐK
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
A termálvíz gyógyhatásának vizsgálata térdartrózisban Debrecen Városi Egészségügyi Szolgálat Reumatológiai Szakrendelés Dr. Gomez Roberto.
Objektivitás keresés a fizioterápiában Csermely Miklós dr.
Mindennapi veszteségeink
A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok megelőzése,rizikófaktorok kiszűrése Előadó: Képíróné Gyarmati Zsuzsanna A leggyakoribb kardiológiai betegségek,azok.
A cukorbetegség, mint népbetegség Magyarországon
NYME ACSJK Egészség-tudományi Laboratórium
Modern edzésmódszerek
Hajlékonyság.
ASIMO Fejlesztésének története Felépítése, specifikációi
Fizikai terhelés és veseelégtelenség, vesebetegek tréningje Körtvélyesiné Bari Krisztina Debreceni Egyetem KK, FMC Extracorporális Szervpótló Centrum,
Gyógytornász szerepe a demens betegek mozgásterápiájában
Hypertonia, diabetes és a mozgás Hypertonia, diabetes és a mozgás Dr. Barna István egyetemi docens Semmelweis Orvostudományi Egyetem I. sz. Belgyógyászati.
Egyedi mérések összegzése
Munka - Energia.
Mozgásszervi rehabilitáció
Egészség és sport.
Egészséges élet – egy életen át II.
Az állóképesség fejlesztésének módszertana
Előadás másolata:

Szabadidősport, egészség Apor Péter dr.

FITTSÉG - FIZIKAI AKTIVITÁS A MEGFELELŐ FIZIKAI AKTIVITÁSSAL NÖVELJÜK A FITTSÉGET Korrelációjuk elég szoros ahhoz, hogy a testmozgás és a fizikai terhelhetőség mértékéből következtethessünk a fittségre A fittség az egész test maximális oxigén-felhasználó képessége= aerob kapacitás, illetve az ezt tükröző állóképességi teljesítmények Kinek jó a megfelelő fittség? Az egyénnek: javul az életmínősége javul a jövedelemtermelő képessége csökken az esélye a betegségekre Az országnak: több, jobb, egészségesebb munkaerővel számolhat nem nőnek az egészségügyi kiadások a kardiovaszkuláris és egyéb betegségek miatt nagyobb GDP az egészségturizmus, fitnesz stb. miatt

Idősödés

A „mindenkinek ajánlott fizikai aktivitás” a hét lehetőleg minden napján, 30 (60) perces lihegtető-megizzasztó, a nagy izomcsoportokkal végzett aerob jellegű bármilyen aktivitás --pulzus a 170 mínusz életévek felett--, ezen kívül heti kétszer rezisztencia gyakorlatok.

1 MET-nyivel magasabb fittség --1 km/órával gyorsabb kocogás-- Összhalálozás csökkenése 13% Egy MET fittségtöbblet= 12%-os halálozási esély csökkenés. Myers J et al: N Engl J Med. 2002, 346 793-801. Kardiovaszkuláris halálozás csökkenése 15% Ez megfelel 7 cm haskörfogatnak 5 Hgmm-rel alacsonyabb vérnyomásnak 1 mmol/l-rel kisebb glukóz és Triglyceridnek 0,2 mmol/l HDL emelkedésnek A „gyenge fittség” a 40-es években 9 (ffi) illetve 7 MET (nő) alatt az 50-es 8 6 a 60-as 7 5 Kodama S et al: JAMA 2009, 301, 2024-35. Lee DC et al: J. Psychopharmacol. 2010 Nov, 24 (4 Suppl), 27-35.

Megbetegedések gyakorisága A 8 MET felettiekhez képest az 5 MET alattiak körében a hypertónia: 1,7-2,3-szor COPD: 1,0-2,7-szer diabetes 2: 1,5-3,5-ször dohányzás: 1,6-2,3-szor 30 feletti BMI:1,8-3,0-szor gyakoribb. (Myers 2002)

Pedometer - lépésszámláló 3D piezo elektromos kristály öv, zseb, nyak lépésszám, idő, (táv, kalória)

Akcelerométer törzsre, végtagokra gyorsulások, lassulások járás-futás sebessége, intenzitása, energia igény

Nike és Apple: Nike+ támaszfázis - lengőfázis ideje

Polar Activity Watch 200 akcelerométer + pedométer + barométer testmozgás, szint különbségek (energia felhasználás kor, nem, súly, magasság alapján) gyártók web oldala – motiváció

Az egészség, a funkcionális képességek őrzése megkívánná, hogy mindenki ---lehetőleg a hét minden napján, de legalább ötször ---legalább fél órányi (amely 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból is állhat) ---mérsékelt vagy lendületes aerob jellegű (lihegtető, megizzasztó, a pulzust jelentősen megemelő) testmozgást, ---ezen kívül heti kétszer a nagy izomcsoportokat fejlesztő rezisztencia-edzést végezzen.

A jó (epidemiológiai) vagy a javuló (beavatkozás: edzés- tanulmányok) fittség csökkenti a rizikót (alsó-felső harmadba vagy negyedbe tartozó fittség összevetése): Koronária betegségre Risk Ratio: 0,4-0,8 Diabetes 2-re 0,55-0,7 Perifériás arteriosclerosisra 0,58-0,76 Hypertónia betegségre 0,5-0,8 Egyes karcinómákra 0,7-0,85 Depresszió, szorongás 0,7-0,85

Kinek az érdeke a jó fittség? ---Az egyénnek ---Az országnak (Ellenérdekeltség: ??)

Az időskor sem lehet a „lustálkodás” ideje, mert fent kell tartani a metabolikusan aktív izomtömeget és erőt a csonttömeget (elesés megelőzés) a mozgásügyességet --- „---- a (bizonyos mérvű) hajlékonyságot (napi feladatok) Emiatt a motorikus ügyességet és a hajlékonyságot szinten tartó/fejlesztő gyakorlásokra is szükség van (otthon, idősek tornáján..)

TESTMOZGÁS („EDZÉS”) MOZGATÓRENDSZERI BETEGSÉGEKBEN Osteoarthrosis minden formájában, erő, koordináció, tünet, fittség, erő, élethossziglan mozgásterjedelem quali: A-evid. Rheumatoid arthr. főleg az I-II kat. erő, mozgásképesség, erő és fittség: A (duzzadt, fájó izület: ne) korai halál prev. quali: B tünet: C Osteoporosis főleg az alsó végtaggal aerob, erő, egyensúly, csont: A ügyesség fittség, erő: A quali: B Fibromyalgia rekondicionálás, erő, fittség: A aktív életmód elfogadása tünet: B Krónikus fáradtság felügyelt tünet: B Irodalmi áttekintés: Sportorv. Szemle 2008, No 2, 104-8.

KARBANTARTÁSA/FEJLESZTÉSE A MOZGATÓRENDSZER KARBANTARTÁSA/FEJLESZTÉSE NORDIC WALKING THAI-CHI CALLANETICS STRETCHING BODY ART BODY BALLS PILATES NIA (NEUROMUSCULAR INTEGRATIVE ACTION)

Az egészség, a funkcionális képességek őrzése megkívánná, hogy mindenki ---lehetőleg a hét minden napján, de legalább ötször ---legalább fél órányi (amely 10 perceknél nem rövidebb szakaszokból is állhat) ---mérsékelt vagy lendületes aerob jellegű (lihegtető, megizzasztó, a pulzust jelentősen megemelő) testmozgást, ---ezen kívül heti kétszer a nagy izomcsoportokat fejlesztő rezisztencia-edzést végezzen. ---valamint gyakorlatokat az ügyesség, hajlékonyság és csontállomány megőrzésére.

Állóképesség

Erő

Nyúlékonyság

Ügyesség

Osteoporosis, elesés - megelőzés

Jólét = kényelem? Jólét = fittség!

Konszenzus javaslat 1. A megfelelő (az ajánlásokban pontosan rögzített) fizikai aktivitás növeli a kardiorespiratórikus fittséget (egésztest aerob kapacitást: VO2 max), amely az ismert rizikó tényezők csökkentésén és azokon túl is jelentősen javítja a személyek egészség- és életkilátásait. E hatás mértéke elérheti a 30-40 százalékos rizikó csökkenést a morbiditásra és halálozásra. 2. A fittség a többi rizikótényezőtől független faktor, javításának hatása szélesebb, mint az egyes rizikótényezők kiiktatására irányuló törekvés, de azokkal együtt alkalmazható. 3. Az egyén és a társadalom közös érdeke élni ezzel a lehetőséggel. 4. Költséghatékony beavatkozások sora létezik a fittség javítására rizikócsoport és népesség szinten egyaránt. 5. Káros mellékhatások és a veszélyek elhanyagolhatóak 6. A fittség/fizikai aktivitás mértékének ismerete segíti a veszélyeztetett/beteg személynek adandó orvosi tanácsot. 7. A beteget ellátó orvos bíztatása és adekvát tanácsa a legfontosabb a fittség javításában. 8. A meglévő szakemberek és létesítmények ma is lehetőséget adnának a fittség szélesebbkörű javítására. Méltó helyet a fittség/fizikai aktivitás mértékének a rizikó statusz megítélésében és javításában!

Spiroergometria: VO2max labor/eszköz, szakember, idő!!! legdrágább további lehetőségek:…

Fittség számítása Steady-state terhelések során mért VO2 alapján ‚becsülhető’ Gyaloglás VO2 = (0,1 x seb.) + (1,8 x seb. x emelkedő) + 3,5 1 kg, 1 km: 100 ml O2 Futás VO2 = (0,2 x seb.) + (0,9 x seb. x emelkedő) + 3,5 1 kg 1 km: 200 ml O2

Max VO2: ml/kg/perc (MET) Circulation 1990, 82, 2268-2322

Cooper teszt 12’ alatt megtett maximális táv gyalog, futva korra, nemre (ffi) Kategória 30-39 40-49 50-59 60 felett Igen gyenge <1900 <1830 <1660 <1400 Gyenge 1900-2090 1830-2000 1660-1870 1400-1640 Megfelelő 2110-2330 2010-2240 1880-2090 1660-1930 Jó 2350-2510 2250-2460 2110-2320 1950-2120 Igen jó 2530-2720 2780-2660 2330-2540 2140-2490 Kitűnő >2730 >2670 >2560 >2510

2 km gyaloglás lemért 2 km táv stopper

Kérdőív: IPAQ élénk fizikai mozgás mérsékelt aktivitás gyaloglás ülés elmúlt 7 nap / 1 év nap / hét óra / nap perc / nap International Physical Activity Questionary

Mindennapos aktivitások MET értéke 1 evés, öltözködés, ülőmunka 2 fürdés, vásárlás, főzés, 8 lépcső le 3 1-2 háztömbnyi lassú, vízszintes séta, porszívózás 4 könnyű udvari munka (levélsöprés, gazolás) 5 élénk járás, társastánc, autó mosás 6 fűnyírás, golf, barkácsolás 7 20 kg cipelés, nehéz kerti munka (ásás) 8 lépcsőn fel könnyű teher, nehéz bútor mozgatás, kocogás vízszintesen 9 könnyű kerékpározás, fűrészelés, ugrókötelezés 10 közepes intenzitású úszás, kerékpárral emelkedőn, kocogás (9,5 km/h) 11 tűzifa, gyerek cipelése 2 emeletre 12 élénk futás (13 km/h) 13 minden verseny aktivitás