Fiatalok a digitális kultúrában - naiv bennszülöttek? VI. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, 2011. szeptember 27.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Az információs társadalom helyzete Magyarországon
Advertisements

Mintacím szerkesztése • Mintaszöveg szerkesztése – Második szint • Harmadik szint – Negyedik szint » Ötödik szint Tartalom- és módszerfejlesztés a Műegyetem.
Dr. HASSAN Elsayed egyetemi docens DUCHON Jenő műszaki tanár Trefort Ágoston Mérnökpedagógia Központ, Óbudai Egyetem AZ ONLINE FORRADALMAK NEVELŐ SZEREPE.
Fehér Péter PhD Edutus Főiskola Budapest
Több játékot az oktatásba Honti Pál. Előítéletek.
Digitális világ 4. foglalkozás Mobilfónia 1. Eszközök, lehetőségek.
Az „Y generáció” egyeteme
Digitális kompetenciák a pedagógusképzésben Jelli János Apor Vilmos Katolikus Főiskola (HU) Námesztovszki Zsolt Újvidéki Egyetem Magyar Tannyelvű Tanítóképző.
Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon A Magyar Tudomány Hónapja Jövő Internet technológiák és alkalmazások kutatása Magyarországon.
A kibocsátáscsökkentés első számú eszköze az energiahatékonyság
Internet magyarul? Széphalom, 2009 okt.2. Internetezés és nyelvhasználat A magyar nyelvű tartalmakon kívül milyen tartalmakat használ az interneten? (internetezők.
Videó kommunikáció ben!  Marketingtorta – IV. Fókuszban a webáruházak  WebSEO Kft. Horváth Ernő.
Pénz, de honnan?. Office 365 Eszközök 1 milliárd Okostelefon 2016-ra, ebből 350 milliót használnak majd munkára Emberek 82 % A világ online népességének.
Jövő hálózati megoldások – Future Internet
A digitális jövő kutatási előrejelzések tükrében
VI. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra” szeptember 26–28. Balatonalmádi Dr. Biró A. Zoltán Sapientia Erdélyi.
Fenntartható energiagazdálkodással az éghajlatváltozással szemben: retorika vagy realitás? Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem Környezetgazdaságtan.
VI. Interaktív Tábla Konferencia
Információs Társadalom- és Trendkutató Központ 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u St ép 108. • Telefon: • Telefax: •
 Információs társadalom – a fogalom és ami mögötte van  Másvilág – fiatalok az információs társadalomban  Útikalauz stopposoknak – ifjúsági munka virtuális.
Rab Árpád Űrhódító videojáték konferencia 2010 október 15., Budapest Tetszőleges kép A virtuális világok kutatásának megközelítési lehetőségei.
0 Budapest, december 8. Dunai hivatásforgalmi vízi közlekedés kialakítása Budapesten Nyitórendezvény Előadó: Nemecz Gábor Szakigazgató Beruházási.
10 állítás a gyerekek internethasználatáról
Negyedik előadás Március 11
A technológia szerepe a pedagógiai értékelés fejlesztésében
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM
Szülői értekezlet és 5. évfolyam. Téma Hogyan halad iskolánkban a „Korszerű oktatást Mándokon” című projekt megvalósítása? (beszámoló,
. Vass Vilmos igazgató Programfejlesztési Központ Oktatási programcsomag - kulcskompetenciák „A tudásalapú információs társadalomért” Fővárosi Pedagógiai.
Növeli-e a középiskolai erőszak esélyét a televízió, a számítógépes játékok használata, valamint a vallásosság hiánya ? A Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat.
Tiltják? Tűrik? Támogatják? Hogyan viszonyulnak a szülők gyermekük internethasználatához?
VII. NEMZETKÖZI MÉDIAKONFERENCIA „A MÉDIA HATÁSA A GYERMEKEKRE ÉS FIATALOKRA” SZEPTEMBER , BALATONALMÁDI A középfokú médiaoktatás legújabb.
Digitális világ – interaktív táblán
2011.szeptember 26. Balatonalmádi
Veszélyes webes világ? Aggódnak-e a szülők gyermekük internethasználata miatt?
Élet a Ságvári Bence digitális VII. Nemzetközi Médiakonferencia, Balatonalmádi, szeptember 25. ökoszisztémában kisgyerekként...
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
László Miklós Legutolsó dolog, amit megtudsz egy könyv írása közben az, hogy mivel kellett volna kezdened v 1.0 A kutatási sorozat a múlt és jelen kontextusában.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 26.
Fiatalok motiválása a véleményformáló diáksajtósok bevonásával
Bringa - tekerj, hogy haladj Bringa - tekerj, hogy haladj 4. A bringa közösség, és gazdaságfejlesztő szerepe 5. A bringázás kisteljesítményű.
2009. november 23. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 11. előadás.
2009. október 19. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 7. előadás.
2009. október 5. Szegedi Tudományegyetem BTK Informatikus Könyvtáros Szak 1 NEMZETKÖZI TARTALOMIPAR ÁGAZATOK ÉS TRENDEK 5. előadás.
„ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban” „ IKT-val támogatott új tanulási környezetek szerepe az oktatásban ” augusztus.
Idegen nyelvek tanulása
Information Society Research Institute 1111 Budapest, Műegyetem Stoczek u. 3. St ép 108. Telefon: Telefax: Web:
Változások menedzselése felsőfokon Készítette: Schalli Adrienn Dinya László.
Pankász Balázs PTE FEEK Munkapszichológia és Ergonómia Tanszék
Harmadik országbeli hallgatók beilleszkedésének elősegítése
ELEMÉR
Az információs társadalom oktatása az iskolákban Pintér Róbert Információs Társadalom és Trendkutató Központ (ITTK)
Az információ és kommunikáció szerepe a vidéki területek fejlesztésében Katonáné dr. Kovács Judit A Magyar Agrárközgazdaságtudományi.
Utazás a digitális állampolgár koponyája körül Rab Árpád BME-ITTK.
A székely kulturális örökség digitalizálásának szakmai problématérképe Rab Árpád BME-UNESCO ITTK Székelyföld – Jövőképünk Európa küszöbén május 13.,
2020: HR a virtuális térben A humán erőforrás menedzsment jövője.
DIGITÁLIS KULTÚRA ÉS MÉDIAOKTATÁS – Amit a TÁMOP kutatási eredményei üzennek Készítette: Jakab György Budapest december 6.
Social Media 2015-ben, üzleti szemmel - avagy merre tart a közösségépítő világ? Kulcsár István Róbert 1.
Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u Az ökoiskolák előtt álló jelenlegi kihívások és a lehetséges válaszlehetőségek.
A digitális kompetencia mérése. IKT-alapú értékelés
Hajós Katalin Budapest, június 5.
Jogi informatika1 INFORMATIKA III. alkalom szeptember ELŐADÓ.
A kutatási eredmények áttekintése INFONIA Alapítvány június 28.
Gyerekek a hálón – gyerekek a hálóban? VIII. Nemzetközi Médiakonferencia A média hatása a gyerekekre és a fiatalokra szeptember 29 – október 1. Balatonalmádi.
PÁRBESZÉD 2.0. Pécsi Ferenc Közösségi kommunikáció a falakon belül.
A digitális kultúra kettős köre és az ifjúság viszonya Rab Árpád Óbudai Egyetem Digitális Kultúra és Humán Technológia Tudásközpont VIII. Nemzetközi.
FELHŐ ALAPÚ INFORMATIKAI RENDSZEREK VS. LEXIKÁLIS ISMERETEK Networkshop 2016 Konferencia Debrecen Antal Péter, Eszterházy Károly Főiskola,
Papíron túl… Szűcs Roland. E-könyv jelenség képlete 2 E-könyv Üzleti modell Nagyobb kiadói árrés Kockázatmentes Olcsó terjesztés Kultúra Értékek megőrzése.
Digitális ifjúság Andok Mónika (PPKE) Új utak – a protestáns etika
KATTINTASZ, VAGY PATTINTASZ?!
Urbánné Malomsoki Mónika
Előadás másolata:

Fiatalok a digitális kultúrában - naiv bennszülöttek? VI. Nemzetközi Médiakonferencia Balatonalmádi, szeptember 27.

Miről? 2  Változások, megosztottságok, válságok  A fiatalok nyakig benne vannak  Új kulturális jelenségek  Megnövekvő kiszolgáltatottság  Új tudásszerzési és érzékelési modellek  Ezek felülírják az eddigi rendszereket  Bennszülött analógia

Változások Ha nem is a legnagyobb, de a leggyorsabb 3

On és off 4

A fehér ember álma 5

Információ és kommunikáció áradat 6  milliárd e- mail naponta, ennek 90%-a spam. Ez 1,9 millió író internetezőre levetítve naponta átlagosan 15 és fél  Youtube: percenként 48 óránál is több anyagot töltenek fel. 60 nap alatt annyi órányi videó került feltöltésre mint az ABC, CBS, NBC összes sugárzott anyaga 60 év alatt. Nem az adat a sok, hanem nincsenek szűrők

A folyamat és szereplői 7  Látszik, merre halad a folyamat: személyre szabott, always on jelenlét és tudásszerzés  A technológiai váltás kulturális követése náluk zajlik le, real time  Ez a harmadik lépcsőfoka a digitális kultúra vizsgálatának  Digitalizálás  A hagyományos kultúra sajátos mellékterméke  A digitális kultúra alakítja át a hagyományos kultúrát  Megismétlődik az ipari társadalom rejtélye  Új kulturális jelenségek – társasház analógia  Megnövekvő kiszolgáltatottság az üzleti szféra felé

A fiatalok nyakig benne vannak 8  Európai fiatalok, 9-16 év között, átlagosan 88 perc naponta. 93% minden héten, 60% minden nap netezik (EU Kids Online adatok).  49% a hálószobájában is online, 33% mobilon vagy hand held készüléken. Iskolában és otthon is  7-9 évesen lépnek be a digitális térbe  100% - házi feladat, játék (komoly játék!)  86% - megjelenik a video nézés - mass média  75% - megjelenik az interaktív kommunikáció (social netorking, IM, )  56% - megjelenik a letöltés, megosztás  23% - megjelenik a digitális tartalom létrehozása (blogolás, virtuális világok, fájlmegosztás stb.) - egyébként itt élvonalban vagyunk, Magyarország mobil és közösségi oldal függő információs társadalom (26% vs 55%)

Két metafolyamat 9  Újfajta (tudás) szerzési modellek  A kérdések nélküli válaszok rendszere helyett a kérdésekre adott azonnali, töredezett válaszok  Rendszer nélkül drasztikusan megnövekszik a kiszolgáltatottság és az irányíthatóság  Más területeken is: applikációk, vásárlás, étkezés  Eltávolodás a fizikai valóságtól  A látott valóság illúzió, nincsen átélés  Kézzel nem fogható pénz, könyv, levél, ajándék, emlék A kettő együttes következménye egy átalakuló mentális működésmodell, mely már zajlik, és erre vezethető vissza számos feszültség, jelenség, pl. online privacy, szerzői jog, médiafüggés, tanulási fegyelem, értékkezelés stb. Átalakulnak a rendszerek: oktatás, fogyasztás, vásárlás, magánélet szentsége

Digitális bennszülöttek – de nem úgy 10  Nem használják jobban, csak nem félnek a „tüzes víztől”  A bennszülöttek története teli van logikus, kiszámítható, de elkerülhetetlen változásokkal pl. értékek elszórása talmi csillogásért, visszafordíthatatlan változások után kétségbeesett és kudarcra ítélt lázadás  Nem a fiatalok indították el a változást, de ők fogják végigvinni  A mi felelősségünk az, hogy ne legyenek digitális bennszülöttek  Kérdezni tanítás, okos megoldások a megosztottságok csökkentésére, e-egészségügy

Köszönöm a figyelmet! 11  Budapesti Műszaki- és Gazdaságtudományi Egyetem Információs Társadalom- és Trendkutató Központ  Rab Árpád kutatási igazgató 