Bemutató óra és megbeszélés ECML Kontaktpont 2007. október 4.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Miből tanítsak? A taneszköz-választás kérdései a 6-10 évesek nyelvoktatásában Kuti Zsuzsa Oktatási Minisztérium.
Advertisements

Tájékoztató a kötelezően választható szakirányokról és specializációkról Német Nyelv- és Irodalomtudományi Tanszék.
Ne akarjon a tanító az emberből más embert faragni, hanem tanítsa meg a maga megismerésére, a maga tehetségeivel (...), s akkor áldott és gyönyörűséggel.
Az idegen nyelvi kompetencia fejlesztésének programja
„Ezt egy életen át kell játszani”
Európai fiatalok- hasonlóságok és különbségek. Pedagógiai módszerek:  tanórán kívüli foglalkozások  előadások, beszámolók, kérdőívek  nyelvi előkészítés.
LKG–HEFOP Szakmai Nap, / Kompetensek leszünk!? Bánhegyesi Zoltán Leövey Klára Gimnázium
Kompetencia alapú képzés
NAT, kerettantervek, helyitantervek ( ember és természet műveltségi terület) 2013.
Miért? Minden ember más, egyedi és megismételhetetlen.
A fiatalkorúak képzési, fejlesztési lehetőségeinek módszertani kihívásai Hegedűs Judit – Lénárd Sándor, ELTE PPK.
Angol nyelvi kompetencia
A kompetencia-alapú oktatás megvalósítása a Katedra Informatikai és Művészeti Szakközépiskolában HEFOP / /1.0.
Arany János Általános Iskola Kisújszállás, Kálvin u. 3.
Új oktatási/nevelési célok: a kulcskompetenciák
Az EU oktatási és képzési rendszerének célkitűzései
Globalizáció és oktatás
Kulcskompetenciák Európai Bizottság 2005
Modern tanulási környezet Civitas Pedagógiai Intézet DPM TISZK 2007.
AZ INTERKULTURÁLIS KOMMUNIKATÍV KOMPETENCIA FEJLESZTÉSE ÉS ÉRTÉKELÉSE
Az idegen nyelvekről a NAT-BAN
„Let’s speak!” angol nyelvi diákkör Jónás Lászlóné.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A kompetencia alapú oktatás esélyei Modernizáció a közoktatásban dr. Pála Károly 2007.
TANTÁRGY-ORIENTÁLT IDEGEN NYELV OKTATÁS Istvánffy Miklós Általános Iskola.
NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS NYELVI EL Ő KÉSZÍT Ő ÉVFOLYAMMAL INDULÓ EMELT IDEGEN NYELVI KÉPZÉS.
Nyelvtanárok szemléletbeli paradigmaváltása Győr, október.26 Rusznak Karolina Dr. Végvári Valentyina PTE BTK Szláv Filológia Tanszék Pécsi Orosz.
A SZOCIÁLIS KÉSZSÉGEK ÉS KÉPESSÉGEK FEJLESZTÉSE
A pedagógus-életpályamodell, a minősítés rendszere
A kulturális intelligencia
NAT 2007 kompetenciák.
KOMPETENCIA- KOMPETENCIA- ALAPÚ OKTATÁS.
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Orosházi Evangélikus Általános Iskola és Gimnázium
Tudás + képességek + attitűdök ismeretekalkalmazás 20 m hosszúságú kerítéssel téglalap formájú konyhakertet kerítenek el. Ha a kert szélessége 4 m, akkor.
Mit tehet egy önfejlesztő iskola az idegennyelv- pedagógiai paradigmaváltás érdekében? XII. Önfejlesztő Konferencia „Magyar közoktatás az alapfoktól az.
A közösségépítés mint a készség- és képességfejlesztés eszköze (Gulyás Gabriella) Országos Múzeumandragógiai Konferencia Széphalom, május
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Kompetencia alapú idegen nyelvi
Ismeretátadás ismeretbe ágyazott képességfejlesztés túlméretezett tananyagreális tananyagmennyiség pedagógusközpontú, egységes módszertan tanulóközpontú,
Az első és második nyelv elsajátítás elméletei
Közismeret Osztályfőnöki Kommunikáció-magyar ( KO-MA) Matematika Idegen nyelv Természetismeret Társadalomismeret.
"Talán a legnagyobb pedagógiai téveszme az a vélemény, hogy az ember csak azt tanulja meg, amit megtanítanak neki. A mintegy mellékesen elsajátított, tartós.
Az idegen nyelvi kompetenciák fejlesztése, valamint az intézményeken belüli implementáció és megyei szaktanácsadás. KOMPETENCIA-KONFERENCIA Debrecen, 2006.
avagy lehetőség a konfliktusok kezelésére a tanórán
TÁMOP / „Karöltve” Integrációs közoktatási referencia intézmény kialakítása hálózati együttműködés keretében a Csertán Sándor Általános.
Az iskolai pedagógiai program átdolgozásának előkészítése Nevelési értekezlet 2007.szept.20.
Kompetencia alapú nyelvtanítás Projektindító szakmai értekezlet Sümeg2010.
Avagy: Mit lát a pitypang magja repülés közben?
Innováció Intézményi fejlesztés Egyenlő hozzáférés
Az idegen nyelv fejlesztésének célja és rendszere Készítette: Robinson Erika Anna.
Dr. Schiffer Csilla Társas interakciók a tanulók között
„Migráns tanulók a magyar közoktatásban” Oktatási és Kulturális Minisztérium Társadalmi Megújulás Operatív Program „BÁBEL- interkulturális pedagógia porjekt”
 Programs in particular areas of lifelong learning (e.g. language teaching) Dr. László HÁRY.
1 Üzleti szakfordító és tolmács SZAKIRÁNY Nyelvi és Készségfejlesztési Tanszék Vogelné Takács Gabriella tanszékvezető
A szövegértés-szövegalkotás programcsomag jellemzői
A Francia Tanszék 50 kredites képzési formái az alapképzésben (BA)
K OMPETENCIA ALAPÚ OKTATÁS. Háttér 2000 Lisszabon EU határozata 2004 Európai Bizottság dokumentuma Hazánkban: Nat Oktatási Minisztérium stratégiája Nemzeti.
EÖTVÖS JÓZSEF ISKOLAALAPÍTVÁNY SZAKKÖZÉPISKOLÁJA BÉKÉSCSABA.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Kulcskompetenciák, munkaerő-piaci kulcskompetenciák
A két- és többnyelvűségről Vélemények és gondolatok.
Harruckern János Közoktatási Intézmény Gyula „Zöld út a jövődhöz” május 01. – február 28 TÁMOP B
Az üzleti az valóban üzleti? Teaching Business English ELC, Brighton, Egyesült Királyság A projektet az Európai Unió támogatta. A bemutatóban megjelentek.
E Z ITT A REKLÁM HELYE Társadalmi célú reklámok a rasszizmus és kirekesztés ellen Készítette: Hős Orsolya május 14.
DARUS a gyermekekért.
A KONSTRUKTÍV ÉLETVEZETÉS MINT NEVELÉSI ÉRTÉK
Csoportos technikák, kompetencia-fejlesztő foglalkozások
Tanító szak, nappali- és levelező tagozat
Dr. Rozgonyi Tiborné Debrecen 2010.
Előadás másolata:

Bemutató óra és megbeszélés ECML Kontaktpont október 4.

33 KULTURÁLIS JÁTÉK A NYELVÓRÁN Segédkönyv tanároknak az interkulturális kompetencia fejlesztéséhez nyelvórákon és kommunikációs tréningeken Lázár Ildikó

Interkulturális találkozások Furcsa volt, amikor … Zavarba jöttem, amikor … Nem értettem a helyzetet, amikor … Nem tetszett, hogy … Meglepődtem, amikor … Izgalmas volt, amikor … Nagyon tetszett az, hogy …

REGGELI INDULÁS AZ ISKOLÁBA

breakfast = reggeli •eggs, French toast with orange juice •7:30-8am •with the family (3 or 4 people) •often in the car •fresh white bread with jam and milk •6:30-7am •with the family (6 or 7 people) •at the kitchen table

I had fresh bread and jam for breakfast with my grandma at 6:30 this morning. •Miért hajnalban? •Honnan volt friss kenyér olyan korán? •Hogy került oda a nagymama?

I have to go to school now.

I have to cross the street when I go to school.

Mit jelent?

Egy szöcske kártevő háziállat előétel Egy sárga rózsa szeret nem szeret féltékeny

Mit jelent? Egy kiabáló ember mérges neveletlen segítőkész Egy órán suttogó diák fegyelmezetlen, tiszteletlen érdeklődő udvarias

Portrék 1.Mit reggelizett? 2.Milyen házban lakik? 3.Mi a foglalkozása? 4.Szereti a jazzt? 5.Mit gondol a környezetszennyezésről?

KER és NAT A Közös Európai Referenciakeret szerint sürgős reformokra van szükség az oktatásban az európai kulturális és nyelvi sokszínűségnek a tananyagba való beépítése érdekében. A NAT nyelvoktatási iránymutatása 1995 óta hangsúlyozza a kulturális tudatosság és más kultúrák megismerésének és elfogadásának fontosságát.

Az OM ajánlása (2005) A kommunikatív nyelvi kompetenciák fejlesztése a következőket jelenti: •(1) a kötelező oktatás végére a tanulók legyenek képesek egy vagy két idegen nyelvet személyes, oktatási, közéleti és szakmai kontextusban megfelelően használni; •(2) a nyelvtanulás során a tanulókban alakuljon ki és maradjon ébren a kedvező attitűd és motiváció a nyelvtanulás, a tanult nyelv, az azon a nyelven beszélő emberek és kultúrájuk, valamint általában más nyelvek és kultúrák megismerésére; •(3) a tanulók legyenek képesek nyelvtudásukat egész életükön át önállóan fenntartani, fejleszteni, emellett új idegen nyelveket hatékonyan és sikeresen tanulni.

társalgási és viselkedés módok (köszönési, beszélgetési, udvarlási, vitatkozási szokások) társadalmi, családi és nemi szerepek, logika, a pontosság, szerénység, tisztelet, barátság, bűn, szépség, tisztaság, siker stb. meghatározása, munkaetika, problémamegoldás, döntéshozás, párválasztás, gyermeknevelés szokásai és alapelvei, az emberi kapcsolatokhoz, élethez, halálhoz, tanuláshoz kapcsolódó értékrendek Film, zene, színház, irodalom, történelem, építészet, híres emberek, jelképek, ételek, ünnepek, gesztusok és testbeszéd Mi a kultúra? Film, zene, színház, irodalom, történelem, építészet, híres emberek, jelképek, ételek, ünnepek, gesztusok és testbeszéd társalgási és viselkedés módok (köszönési, beszélgetési, udvarlási, vitatkozási szokások) társadalmi, családi és nemi szerepek, logika, a pontosság, szerénység, tisztelet, barátság, bűn, szépség, tisztaság, siker stb. meghatározása, munkaetika, problémamegoldás, döntéshozás, párválasztás, gyermeknevelés szokásai és alapelvei, az emberi kapcsolatokhoz, élethez, halálhoz, tanuláshoz kapcsolódó értékrendek

Mi a kultúra? A kultúra egy világnézet, azoknak az elfogadott szabályoknak a rendszere, amely szerint látunk, hiszünk, értékelünk és viselkedünk. Kramsch, C. (1998). Language and Culture

Interkulturális kompetencia •nyelvi kompetencia •interkulturális ismeretek (kisbetűs és nagybetűs kultúra) •interkulturális készségek (megfigyelési, közvetítői, stb.) •attitüdök (érdeklődés, nyitottság, előítéletmentesség, stb.) Byram, M. (1997) Teaching and Assessing Intercultural Communicative Competence

Nyelv és kultúra Ahhoz, hogy ne váljunk folyékonyan beszélő bolondokká, jobban meg kell értsük a nyelv kulturális tartalmát. A kommunikáció eszköze a nyelv, ami viszont mindig tükrözi értékrendünket és gondolkodásunkat is. Bennett, M. (1997)

Köszönöm a figyelmet! Lázár Ildikó ELTE BTK Angol Nyelvpedagógia Tanszék