„ÚTKÖZBEN” A megreformált Pártfogó Felügyelői Szolgálat fejlődésének mérföldkövei – az „Útközben” program bemutatása TÁMOP-1.4.3.-08/2-2009-0026 „Útközben”

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A kiemelt projekt tapasztalatainak hasznosítása „Tett - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 16. Siófok Lénárd Krisztina.
Advertisements

„A tanfelügyelet kialakuló rendszere, átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban” Az intézmények minőségfejlesztési folyamatainak támogatása /4. pillér/
„Útközben” – nyitókonferencia Budapest – szeptember 24. Új módszerek alkalmazási tapasztalatai esetismertetésen keresztül TÁMOP /
Tisztelettel köszöntöm
Utógondozás szabadulás előtt és után Utógondozás területi koordinátor
Pedagógiai problémák-pártfogói programok A pártfogó felügyelet lehetséges válaszai a szakmai problémafelvetésre Budapest, 2009.
Az eredményeket nem látni, hanem érezni kell Az EQUAL program hatása és kihatása Május 20 VGYKE.
Társadalmi Egyesülések Zala Megyei Szövetsége. • Székhely: Zalaegerszeg • Alapítás éve: • Tagok: civil szervezetek, alapítványok, klubok • Fő tevékenység:
Pártfogás Napja – Magyarország Cím: Börtönből a közösségbe Előadó: Steve Pitts.
Tanácsadási szolgáltatások „ A jövő önkormányzatának alapja Pusztamonostoron – ÁROP-1.A.2/A számú forrás felhasználásával” projektben Bíró Gabriella.
A „FoglalkoztaTárs – Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt keretében megvalósuló szakmai tevékenységek TÁMOP /
Tehetségpont létrehozása
Heves megye civil szervezeteinek szervezetfejlesztése A program az Európai Unió támogatásával valósul meg. K á rp á tok Alap í tv á ny – Magyarorsz á g.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
SZEREP TANMŰHELY ESÉLYEGYENLŐSÉGI RENDEZVÉNY március 25. West Hungary Humán Szolgáltató Közhasznú Nonprofit Kft.
T UDATOS INNOVÁCIÓ VAGY MÓKUSKERÉK ? Locsmándi Alajos Budapest, szeptember 25.
Alprojektek eTanulás rendszer fejlesztése
Szabad-e a szabadult? A TÁMOP kiemelt projekt szerepe a reintegrációs folyamatban Botka Bianka szolgáltatás módszertani vezető, Belügyminisztérium.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
A TÁMOP /01 „FoglalkoztaTárs- Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt április 24.
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Reintegrációs tanácsadó munkakör
TÁMOP / Humánszolgáltatások szabaduló fogvatartottak részére.
A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt projekt Elítéltek többszakaszos,
Az utógondozás szerepe és fontossága az Igazságügyi Szolgálatnál Dr. Kunfalvi Zoltán, KIMISZ Főigazgató Intenzív utógondozás: lehetőségek és kockázatok.
Várakozások az eredmények tükrében,
Projektértékelő kutatások alprojekt, reintegrációs adatbázis „TEtt - Program az áldozatokért és tettesekért” nyitókonferencia december 15. Siófok.
Miben ugyanaz, miért más?
A szervezeti együttműködések szintjei és szerepe a jelenkor szociális problémáinak megoldásában Dr Váry Annamária Klinikai és pályatanácsadó szakpszichológus,
Büntetés-végrehajtási
A pártfogó felügyelő szerepe és feladata a jelzőrendszerben Budapest, március 28.
Sajátos nevelési igényű tanulók együttnevelése Együtt egy-másért! TÁMOP-3.4.2/09/ október 28.
A gyakorlatvezető mentor
Szervezetfejlesztési Program
Iskolahálózatok itthon és külföldön Pénziránytű műhelymunka MNB, november 10.
TÁMOP 3.1.5/ – 0001 PEDAGÓGUSKÉPZÉS TÁMOGATÁSA
TÁMOP szakmai támogatás Educatio Nonprofit Kft
„FoglalkoztaTárs-Társ a foglalkoztatásban” kiemelt projekt - TÁMOP / A kiemelt projekt célja Az innovatív és a tranzitfoglalkoztatási.
A diákok/fiatalok és az aktív államporság „Civil szervezetek és a közoktatási intézmények közösségi kapcsolatai” Salgótarján, január 29.
A társadalmi kohézió erősítése bűnmegelőzési és reintegrációs programokkal TÁMOP kiemelt projekt.
Igazságügyi és Rendészeti Minisztérium
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Teleházak pályázati lehetőségei. TIOP 3-as prioritás A munkaerő-piaci részvételt és a társadalmi befogadást támogató infrastruktúra fejlesztése
Az EU-s hálózati munka tapasztalatai a hajléktalan- ellátásban FEANTSA
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg Nemzetközi és határ menti együttműködések támogatása.
Prezentáció címsor A TÁRSADALMI KOHÉZIÓT ERŐSÍTŐ BŰNMEGELŐZÉSI ÉS REINTEGRÁCIÓS PROGRAMOK MÓDSZERTANI MEGALAPOZÁSA” TÁMOP / kiemelt.
Vállalati kapcsolatok fejlesztése Nógrád Megyei Szakképzés-szervezési Társulás.
A Nógrád TISZK nyomonkövetési és pályakövetési rendszer modelljének, ezen belül a partneri igény és elégedettség mérési rendszerének kidolgozása. Salgótarján.
Kordás László december Társadalmi Párbeszéd Központ.
"Új látásmód" érzékenység, innováció és közös tanulás a látássérült emberek munkaerő-piaci re/integrációjáért TAMOP /
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.

Vezeti: Szigetváriné Söjtöry Andrea
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
AZ ÚJ OKTATÁSKUTATÓ ÉS FEJLESZTŐ INTÉZET – ÉS A KOMPETENCIAFEJLESZTÉS Budapest, január 18.
Emberi Erőforrás Menedzsment Bevezetés
Fény vagy Te is, ragyogj, hát” TÁMOP / Társadalmi Megújulás Operatív Program Hétszínvirág Óvoda, Bölcsőde, Gyermekjóléti és Családsegítő.
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
TÁMOP / A fogvatartottak többszakaszos, társadalmi és munkaerő-piaci reintegrációja és az intenzív utógondozás modellje A projekt megvalósulása.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
A MINŐSÉGFEJLESZTÉSI TERÜLET TÖREKVÉSEI 2007
A TÁMOP szerepe a büntetés-végrehajtási szervezet életében
A Diplomás pályakövetŐ rendszer megújítása
Stratégiai emberierőforrás-fejlesztés
„Országos Foglalkoztatási Közalapítvány INFORMÁCIÓS NAP 2009” Gosztolai Géza OFA- Hálózat Közép-dunántúli Regionális Iroda Székesfehérvár, 2009.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Az ÁFSZ minőségirányítási rendszerének kialakítása
Előadás másolata:

„ÚTKÖZBEN” A megreformált Pártfogó Felügyelői Szolgálat fejlődésének mérföldkövei – az „Útközben” program bemutatása TÁMOP-1.4.3.-08/2-2009-0026 „Útközben” Nyitó konferencia 2009. szeptember 24., Budapest Dr. Hatvani Erzsébet főigazgató Igazságügyi Hivatal

A reintegrációs folyamatokat támogató eszközrendszer fejlesztése a pártfogó felügyelői tevékenységek teljes spektrumában A végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltekkel való foglalkozás módszertatának kiszélesítése, a lehetséges tevékenységek bővítése Megszerzett tudás rendszerszintű működtetése

A társadalmi integráció követelményei[1]: 2006-tól Európa-szinten követelmény: Az alapvető forrásokhoz való garantált hozzáférés biztosítása, jogok és szolgáltatások a társadalmi részvétel biztosítására, a kirekesztődés extrém formáinak kezelése és harc a diszkrimináció formái ellen, melyek kirekesztődéshez vezetnek. Az aktív társadalmi beilleszkedés biztosítása mindenki számára, a munkaerőpiacon való részvétel támogatása, a szegénység és kirekesztődés elleni harc. Annak biztosítása, hogy a társadalmi befogadást támogató szociálpolitika koordinálásban a kormányzat minden szintje és a releváns érintettek részt vegyenek …beleértve a gazdaságot, a költségvetést, az oktatást és képzést, valamint a strukturális alapok felhasználást. [1] Developing local social action, 2008 január, UNCCAS 15 oldal;

Reintegráció Rendszerintegráció – Szociális integráció Társadalmi integrációs erőtér gyengülése Egyéni deviancia veszélyek Társadalmi intézményrendszerbe való kapcsolódás lehetősége objektív és szubjektív feltételek

Szabaduló elitéltekkel való foglalkozás 2008-ban összesen 8013 ügy

Fejlődési lépések 2003-2008 Pártfogó felügyelői vélemény Jogszabályi háttér – börtönpártfogás lehetősége és kötelezettsége Pártfogó felügyelői vélemény Közösségi foglalkoztatók, magatartási szabályok, „csoportos foglalkozások”, helyreállító szemlélet és módszerek

Pályázati programok OBmB „Van Kiút!” és SYNORG EQUAL HEFOP 2.2 MATRA OBmB „Van Kiút!” és SYNORG EQUAL HEFOP 2.2 TÁMOP 1.4.3 TÁMOP 5.6.2

Történeti visszatekintés Képzések a szervezet felállítása óta: Mediáció Asszertivitás Másság-kezelés Családi Döntéshozó Csoportkonferencia Motivációs interjú Munkaerőpiaci képzés (egyéni és csoportos tanácsadás ART Szociális készségfejlesztés csoportos foglalkozás

Hol tartunk most, „útközben”? További módszerek megismerése, kidolgozása - PILOT A megszerzett tudás rendszerszintű működtetése, a szervezeti célokhoz kapcsoltan Tanulást és disszeminációt követően tudás menedzsmentre való áttérés

Disszemináció vagy Knowledge Managment (KM)? Az Eu pályázati rendszer által gyakran használt terminus. Latin dis +seminare Jelentése szétszórni, vetni. Többnyire egy eljárás/módszer elterjesztésére használják a kifejezést.

Knowledge management 1. KM = tudás menedzsment Új diszciplína, 1991-ben már oktatták MBA, informatikai rendszerek stb. területén. Jelentése: A KM olyan eljárások rendszere amelyet egy adott szervezet használ arra, hogy beazonosítsa, létrehozza, terjessze és adaptálja a tudást és tapasztalatot amely az egyének vagy a folyamatok szintjén nyilvánul meg.

Knowledge management 2. A tudás olyan strukturált adatokon alapuló információ, amit valaki végiggondol, megért és a saját fogalmi struktúrájába építve, a tapasztalatai, ismeretei által meghatározott környezetben hasznosít, valamint másokkal megoszt.

Az „Útközben” mint KM A projekt célja nem csupán egy-egy módszer elterjesztése, hanem ennél komplexebb, a létező tudás-vagyon rendszerszintű felhasználására törekszik. olyan szervezeti célokhoz kapcsolódik, mint a teljesítmény javítása, innováció, a tapasztalatok megosztása, folyamatos fejlődés.

Tudás menedzsment stratégiák A szervezeti tudás mérése, a szellemi tőke leírása, kompetencia menedzselés Projekteken átívelő tanulás –vagyis annak ismeret, hogy mások mit tanultak A képzések utáni felmérések Tudás térkép készítése (ehetővé teszi egy adott a, mindenki által megszerezhető tudás helyét a szervezetben) Alkalom a sztorizásra, (as a means of transferring tacit knowledge) Egymástól való tanulás Jó eljárások adaptálása (best practice néven ismert) Tudásmegosztásra alkalmas fizikai környezet megteremtése A mester- tanuló viszonyok menedzselése a szervezetben Tudás- adatbázisok Tudás brókerek: egy-egy személy felel bizonyos tudás-területért és annak szervezeti menedzseléséért Szociális szoftverek: blogok, közös könyvjelzők, stb. Jutalmazás - a tudás megosztásának jutalmazása

Tudásmenedzsment „Útközben” A fő célkitűzések: Az EQUAL, HEFOP projektek során alkalmazott speciális módszerek elemzése, értékelése és rendszerbeállítása, esetleges elvetése. A bűnelkövetők foglalkoztatási esélyeiben érintett szervezetek együttműködései a formális együttműködések szintjétől továbbfejlődnek a hálózati jellegű működések szintjére. A pártfogó felügyelők tevékenységének ismertsége növekedjék mind az érintett szakemberek, mind a pártfogoltak, utógondozottak körében

Tevékenységek „útközben” 1. Felmérés és tanulmány a HEFOP, EQUAL, SYNORG, OBmB projektjei keretében átadott új módszerek további hasznosításáról Speciális módszerek adaptációjának megtervezése Tanulmány az intenzív utógondozásról Tanulmány a hosszú tartamú szabadságvesztésből szabadulók speciális kezelésre Tájékoztató film a szabadulás előtt álló fogvatartottaknak a pártfogó felügyelők beavatkozási lehetőségeiről (Bővebben lásd a mappában levő ismertetőn)

Tevékenységek „útközben” 2. Bevált módszerek további hasznosítása a szervezetközi együttműködés fejlesztésére: SYNORG projektben kidolgozott, a szervezetek együttműködési hajlandóságát vizsgáló kérdőív alkalmazása nagyobb mintán. Innovatív eljárások rendszerszintű alkalmazásának megtervezése és megvalósítása A szabadságvesztésből szabadulókkal végzett egyéni és csoportos módszerek pilot kipróbálása és rendszerszintű elterjesztése Munkaerőpiaci csoportos tanácsadás pilot tesztelése pártfogoltakkal a Fővárosi és a Pest Megyei Igazságügyi Hivatalban tapasztalatok értékelése, képzése felügyelőknek és külső szakembereknek Pártfogó felügyelők egyéni reintegrációs módszereinek fejlesztése: Tematika összeállítása, közös tréning pártfogó felügyelőknek és külső szakembereknek, a képzési program akkreditációs lehetőségeinek elemzése, esetleges kezdeményezése

Tevékenységek „útközben” 3. A bűnelkövetők reintegrációjában érintett szervezetek közötti együttműködés fejlesztése: - a Pártfogó felügyelők és bv. nevelők együttműködését fejlesztő tréning továbbfejlesztése és rendszerbeállítása; - a bűnelkövetők reintegrációjában érintett szervezetek vezetői által végzett műhelymunka; - a regionális szintű együttműködési tréningeken megfogalmazott javaslatok továbbítása a vezetői szinthez.

Tevékenységek „útközben” 4. A gyakorlatban kipróbált modellek széles körű hozzáférhetővé tétele: Reintegrációs jó gyakorlatot bemutató film készítése a bűnelkövetők reintegrációjában érintett szakemberek számára Elektronikus szakmai hírlevél a szervezeten belüli és külső szakemberek számára Javaslattétel megfogalmazása döntéshozók felé, javaslattétel együttműködési megállapodások módosítására

Eredmények A szervezeti tudás szint emelkedik, egyenletesebb lesz Az eddig behozott tudás értékelése megtörténik, ennek függvényében a visszacsatolás alapján döntés születik a további felhasználásról, terjesztésről. A projekt 20 rendezvényt érint, közvetlenül 755 fő vesz részt benne.

Köszönöm a figyelmet!