A sugárterápia folyamata

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Sarangolt faválasztékok tömör köbtartalmának meghatározása
Advertisements

KLINIKAI ALAPISMERETEK
Prototype Kft. Prototype kft. - Alapítás ban - 8 alkalmazott - A Stratasys Inc. képviselet - MK-Technology GmbH képviselet - GOM GmbH képviselet.
A kritikus infrastruktúra védelem nemzetközi háttere és a magyar nemzeti program kialakítása, az ebből fakadó szakmai feladatok Balatonföldvár, március.
Malignus Lymphomák Molnár Zsuzsa O.O.I..
Az ötlettől a projekttervig
ALAKZATOK TRANSZFORMÁCIÓJA ÚJ KÉPSÍKOK BEVEZETÉSÉVEL
Mozgó Objektumok Detektálása és Követése Robotkamera Segítségével
Matematikai modellek a termelés tervezésében és irányításában
Vámossy Zoltán 2004 (Mubarak Shah, Gonzales-Woods anyagai alapján)
Szervezetfejlesztési Program
A SPECT képalkotás Szigeti Krisztián. A szeminárium menetrendje dátumtémaelméletiklinikai SPECTSzigeti Krisztián (fizikus)Korom Csaba (orvos,
Orvosi Képalkotó Eljárások Anatómiai Modul részvizsga II december 15. Humánmorfológiai és Fejlődésbiológiai Intézet nemeskeri.agnes.
Citosztatikus keverékinfúziók előállítása I.
Operációkutatás eredete
Kirschner Róbert, Pécsvárady Zsolt
Rectum tumor > colon tumor
dr. Bartók Vera P.M. Flór Ferenc Kórház Onkológia
Térkép. Mi az adat? Minden információ, amit tárolni kell. Minden információ, amit tárolni kell.  szám  szöveg  dátum  hang  kép, stb.
Statisztika, kutatásmódszertan I.
Mesterséges Intelligencia Alapjai II. beadandó Orosz György – Vörös Gyula – Zsiák Gergő Pál.
Szerelési egységek modellje
1 Informatikai Szakképzési Portál Adatbázis kezelés Alapfogalmak.
Mit vár az onkológus a PET-CT-től?
Diagnosztika intelligens eszközökkel
Pozitronemissziós tomográfia
Emberi Erőforrás Menedzsment Munkakör-értékelés EEM.4.
3.2. A program készítés folyamata Adatelemzés, adatszerkezetek felépítése Típus, változó, konstans fogalma, szerepe, deklarációja.
AngioCT.
CT vezérelt biopsziák.
Képalkotó diagnosztika
Virtuális endoscopia.
A gerinc és medence képalkotó diagnosztikája
Csuklós szorítóegység tervezése
Matematikai eszközök a környezeti modellezésben
Screening (áttekintő) vizsgálati módszerek alkalmazási lehetőségei
Sugárterápia.
A prostata tumor kezelése a sugárterapeuta szemszögéből
Agydaganatok radio- és kemoterápiás kezelésének lehetőségei
Bipoláris technológia Mizsei János Hodossy Sándor BME-EET
Da Vinci.
Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar Informatikai Automatizált Rendszerek Konzulens: Vámossy Zoltán Projekt tagok: Marton Attila Tandari.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
Frakcionált és együléses sztereotaxiás sugárkezelés fizikai alapjai
A véleménynyilvánítás szabadsága. A szólás- és a sajtószabadság
A pozitron sugárzás gyakorlati alkalmazása
Az üzleti rendszer komplex döntési modelljei (Modellekkel, számítógéppel támogatott üzleti tervezés) II. Hanyecz Lajos.
Felbontás és kiértékelés lehetőségei a termográfiában
6. Az atommag is ... a. szcitigráfia.
Automatika Az automatizálás célja gép, együttműködő gépcsoport, berendezés, eszköz, műszer, részegység minél kevesebb emberi beavatkozással történő, balesetmentes.
hatásterület lehatárolása az IMMI 2011 szoftver segítségével
Munkakörelemés és –tervezés röviden
Máté: Orvosi képfeldolgozás12. előadás1 Regisztrációs probléma Geometriai viszony meghatározása képek között. Megnevezései: kép regisztráció (image registration),
Villa Medica MRI A G-scan mágneses rezonanciás vizsgáló készülék az Esaote cég legmodernebb, legújabb technológiával kifejlesztett, legkorszerűbb MRI vizsgáló.
»Profitál már a vásárlásaiból?« Ft /hónap fő Ft/hónap.
A cél-meghatározási, projektdefiniálási fázis Készítette: Szentirmai Róbert (minden jog fenntartva)
SIGNUM ….. Fejlesztési dokumentumokat kezelő rendszer Dr. Fenyő Róbert Ügyvezető igazgató.
A A Az eredeti és a hamisítványok. Az Ultherapy úttörő, a többi csak másolat Az Ulthera vezető az innováció és az új alkalmazások terén.
Az intézményi felkészülés módszertana 14. előadás.
TRD.  Jelszóval védett tartalom  Több felhasználó név és jelszó  Egyedi jogosultságok  Mérőeszközök  Riportok  Biztonsági mentés  Felhasználók.
Hazai kórházi-járványügyi helyzetkép: adatok és aktualitások
Orvosi képalkotó eljárások fizikai alapjai
A virtuális varrás és tervezés
1Pongrácz Ferenc, 1Valálik István
Az ötlettől a projekttervig
Függvényábrázolás.
Virtuális endoscopia.
Adatbázis-kezelés 2. Relációs adatbázisok.
A közigazgatás szervezete
Tanszékvezető: Prof. Dr. Polgár Csaba, egyetemi tanár Tel.:
Előadás másolata:

A sugárterápia folyamata V. Betegpozicionálás Alapvető fontosságú a szerepe a sugárterápiában: A CT felvétel készítésekor megjelölt referenciapont alapján a tervezés során definiált „target pont” (a tervezett mezők tengelyinek metszéspontja) megjelölése. Gyors, megbízható betegpozicionálás a kezelő helységben. VI. A kezelés Lineáris gyorsító: Betegpozicionálás lézerjelek segítségével Multi-leaf kollimátor – individuális alakú mezők Mezőellenőrzés: film vagy elektronikus portkészítő eszköz Többmezős besugárzás – szekvenciális „Record and verify” rendszer IV. 3D Besugárzás-tervezés Célja: az optimális besugárzási terv megtalálása. Előírt dózis a céltérfogatokra, maximális rizikószerv védelem. Alapja: a beteg anatómiáját szimuláló 3D modell. III. Tumor lokalizáció A modern 3D besugárzás-tervezéshez a CT szeleteken meg kell határozni a fontosabb struktúrákat: Céltérfogatok (GTV, CTV, PTV) és rizikószervek (OARs) II. Képalkotás A konformális sugárterápiában komputertomográfia (CT) vizsgálat elengedhetetlen a 3D besugárzás-tervezés folyamatához. Funkcionális képalkotás (MRI, PET, SPECT) hasznos lehet a céltérfogatok minél pontosabb meghatározásához. I. Betegrögzítés A modern besugárzási technikák alkalmazása meredek dózisgradiens a céltérfogat és a környező szervek között a reprodukálható betegrögzítés létfontosságú a sugárterápiában. Beállítási pontatlanság – aluldozírozás a céltérfogatban, túldozírozás a normál szövetekben.

Komputertomográfia (CT) Képalkotás szerepe a besugárzás-tervezésben: A céltérfogatok és a rizikószervek bekontúrozásán alapuló 3D modell szükséges a besugárzás-tervezéshez optimális nyalábirányok. A dózisszámítás a CT képek denzitás értékein alapszik. Dózis-térfogat hisztogramok a céltérfogatokra és a rizikószervekre optimális terv kiválasztása. A 3D anatómiai modell szükséges a pontos betegpozícionáláshoz a besugárzó eszköznél. Komputertomográfia (CT) Betegrögzítés A bizonytalanság eredhet - A beállítási pontatlanságból - Szervmozgásokból és - változásokból Követelmények a betegrögzítő eszközzel szemben - Jó reprodukálhatóság. - Kompatibilitás a képalkotó eljárásokkal. - Praktikus, könnyű használat. - Kényelmes a beteg számára. Termoplasztikus maszk, referencia pontok!

3D modell Kontúrozás Kontúrozás Besugárzás-tervezés Kétfajta struktúra meghatározása szükséges: A céltérfogatok Rizikószervek (OARs), melyek védendőek. GTV, CTV, PTV GTV - Gross Tumor Volume Makroszkópos tumor, jól elkülöníthető a képalkotó eljárásokkal. CTV - Clinical Target Vomume (GTV+margó) tartalmazza a mikroszkópikus daganatsejteket is. PTV - Planning Target Vomume (CTV+margó) figyelembe veszi a beállítási pontosságból és a szervmozgásból származó bizonytalanságokat Kontúrozás 3D modell Besugárzás-tervezés Elsődleges cél: Jól definiált homogén dózis a céltérfogatokban. Másodlagos cél: a rizikószervek dózisát minimalizálni. A tervezési folyamat: optimális mezőirányok meghatározása. (rizikószervek elkerülése) mezőalak illesztése a céltérfogat alakjához (minimalizálni a dózist a környező egészséges szövetekben). több különböző irányú mező alkalmazása az optimális dóziseloszlás érdekében (alacsonyabb dózis a normál szövetekben. a mezők (dózis) összegződnek a céltérfogatban.

Tipikus besugárzási technikák Opponáló tangenciális mezők Elsősorban teljes emlő besugárzás technikája. 4-mezős BOX-technika Többnyire prosztata, rectum, nőgyógyászati daganatok terápiája során. Opponáló laterális mezők Főként teljes koponya, esetleg fej-nyak tumorok besugárzásához.

Mezőellenőrzés Film vagy elektronikus port készítő eszköz (EPID) lehetőséget ad a beteg pozíciójának ellenőrzésére. Port felvétel – DRR összevetése. CFD CLD CFD CLD