Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Antropológia VIII. A lélek.
Advertisements

Móricz Zsigmond Családi háttere Iskolái Foglalkozása, munkája Művei.
Van Gogh Művészete.
ADVENT 2008
Helios: augusztus 14-én Athén mellett lezuhant, és 115 utasával valamint hatfőnyi személyzetével együtt elpusztult a ciprusi Helios légitársaság.
Köszönöm Neked Szebenyi Judit.
Stephen Edwin King Állattemető. A szerzőről •1947. szeptember 21-én született a maine-i Portland városában. •Amerikai író, a jelenkor egyik legolvasottabb.
Erzsébet Amália Eugénia
Canta Nat king Cole: Fascinación Photographs from the internet December 2008 Editor : Ady Biber ©
Teljes néven:Babits Mihály László Ákos
Történet a boldogságról. Milyen értéke van egy évnek, kérdi a tanuló aki nem ment át a vizsgán. Milyen értéke van egy hónapnak, kérdi az anya, aki hamarább.
Csongor és Tünde Készítette: Piele Klaudia Réka 10/b.
ADVENT.
A Jókedv, a Bánat, a Bölcsesség.... és sok más között a Szeretet.
Tűnödtem… wondered: " Kik az én számítógépes barátaim ? "
10 RÓZSA SZÁMODRA. Ha ezt az üzenetet megkapod … az azért van, mert különleges ember vagy!
Tanácsok nőknek!!.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat!
FRANCIA REGÉNY Kialakítói: Stendhal, Balzac és Flaubert
Zsikazsu Emlékkönyve.
Ahogy én tolmácsolnám nektek…
Albert Schweitzer Tucy
10 RÓZSA SZÁL Önnek.
Egy csokor a barátságunkra Music: Nightengale Serenade
A művészetek születése Bevezetés az irodalomtörténetbe I.
A nagy mesemondó Készítette: Kamenszki Zita.
Készítette: Herczeg Jakab 7/a
„VIRÁGOK KÖZT VELED LENNI, TUDOM SZÉP VOLNA KEDVESEM” (BRÓDY JÁNOS)
Áldott,Békés Ünnepeket Kívánok!
REPÜLŐGÉP TÁRSASÁGOK REPÜLŐGÉP TÁRSASÁGOK.
Kis történet kedves embereknek! Space- billentyűvel tovább…
Élete szeptember 20-án született Farkaslakán
Napra Valentin.
Ez a kislány Tippi Degre jelenleg majdnem 20 éves és Franciaországban, Párizsban él. Afrikában, Namibiában született 1990-ben és ott élt a szüleivel akik.
Honoré de Balzac ( ). Ifjúkora A család eredeti neve Balssa volt. Apja, Bernard-François a császárság idején, mint hadsereg-élelmezési tiszt,
Moliere 24/B.
Cervantes: Don Quijote 21/C. 1. Miguel de Cervantes Spanyol regény és drámaíró ( )‏ Kisnemesi családban született Tanulmányai Madridban, majd.
Precízné Aranyossy Ildikó.  Eredeti neve Jean-Baptist Poquelin.  Párizsi királyi kárpitos fiaként született.  A jezsuitáknál megtanult latinul, eredetiben.
AzÉletigéje március „Az én eledelem az, hogy annak akaratát tegyem, aki engem küldött, és hogy elvégezzem művét.” (Jn 4, 34)
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
10 kívánságot küldök neked 2008-ra Zene.Unbreak my heart-Romantik Violine.
Antoine de Saint-Exupéry
1905 – 1937 Készítette: Michalek Szilvia
Voltaire és Rousseau 23/B.
Az emberi kapcsolatokról
DORMÁND.
Létezik valamilyen emberi alkotás, amely megközelíti a természet szépségét? Talán a zene! Kapcsolja be a hangszórókat! Automatikus diatovábbítás.
Szilárd Leó. Tartalom jegyzék Életének kezdete Élete az országokban Németország Anglia Amerika Későbbi tevékenységei.
Barát Müller Péter.
Készítette: Ócsai Gerg ő „Gondolkodom, tehát vagyok” Tovább.
Szeretlek,és mindig foglak Szeretni.
A Csongor és Tünde forrásművei
Az Élet Igéje szeptember.
Oldal váltás kattintásra !
FEKETE VALÉR (SIOR) PÁSZTORVÖLGYI ÁLTALÁNOS ISKOLA ÉS GIMNÁZIUM.
Három hetet meghaladó projekt-hét Neked, rólad, hozzád szól a dal
Halász Judit Semmi sem tökéletes
Szerkesztő: Zolidoki Te azt kérdezed, szeretlek-e téged, én azt felelem, veled maradok, mert örülök a szemedben a fénynek, mely minden sarkot puhán.
Hát én lennék, és Botond!! 
Franz Kafka ( ).
Guglielmo marconi rádió feltalálása
BÖLCSESSÉGEK A MISZTÉRIUMBAN.
Zene: Szűcs Judit - Ha belehalok százszor is
A Pun-Római háborúk.
Kőrösi Csoma Sándor Készítette: Bajnóczi Krisztián.
A világháború kezdete július 28. – november 11.
Készítette: Görgics Zoltán
Szeretet szolgálat Joli néninél
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
ANTOINE DE SAINT- EXUPERY Gondolatok „A kis herceg” című könyvből.
Előadás másolata:

Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény Házi olvasmány Szerző: Antoine de Saint-Exupéry A mű címe: A kis herceg Műfaj: regény

,A kis herceg A regény a szerző többi művéhez hasonlóan egy repülőkalanddal indul, de ezúttal a cselekmény a képzelet világában folytatódik. A Szaharában feltűnő másik bolygóról származó kisfiú egy másik, emberségesebb, tisztább, szebb világot szimbolizál a háború poklában repülőgép-balesetet szenvedett pilóta számára. Saint-Exupéry felnőtteknek írt meséjét máig majd ötven nyelvre fordították le. Utolsó bevetésére 1944. július 31-én indult el. Repülőgépét soha többet nem látták. Saint-Exupéry valószínűleg egy német repülőgéppel vívott légicsatában vesztette életét valahol a Földközi-tenger felett.

Antoine de Saint-Exupéry 1900. június 29-én született vidéki nemesi család sarjaként. Saint-Exupéry négyéves volt, mikor édesapját elvesztette. Tehetséges, művészi hajlamú anyjával és testvéreivel élt. Miután egyetemi felvételije nem sikerült építészetet tanult. 1921-ben behívták katonának. ahol pilótának képezték ki. 1922-ben Párizsba utazott, és eldöntötte, hogy író lesz.

Első novellája, A pilóta 1926-ban jelent meg Első novellája, A pilóta 1926-ban jelent meg. 1926-ban hivatásos pilóta lett egy polgári légitársaságnál. Három évig szállította a leveleket Észak-Afrikába. Sivatagi magányában tanulta meg szeretni a sivatag nyers szépségét. Első regénye, A déli futárgép 1929-ben látott napvilágot. A regényben Saint-Exupéry a repülés hősies úttörőinek állított emléket. Hősei kalandjaik közepette is elgondolkodnak a dolgok lényegén, keresik az élet értelmét. A regényt 1937-ben megfilmesítette.

1929-ben Saint-Exupéry Dél-Amerikába költözött 1929-ben Saint-Exupéry Dél-Amerikába költözött. Az Andokon való keresztülrepülés élménye adta alapját második regényének, az Éjszakai repülésnek (1931), mely hatalmas sikert aratott. 1933-ban film készült a regényből. 1931-ben Saint-Exupéry megnősült és a francia hadsereg tesztpilótája lett. 1937- ben repülőgép-balesetet szenvedett Líbiában, de az eset nem szegte kedvét, és vásárolt egy új gépet magának. Még ugyanebben az évben újra balesetet szenvedett, melynek következtében súlyos sérüléseket szenvedett.

1998-ban egy halász Marseille-től délre talált valamit az óceánban, amit Saint-Exupéry ezüst karlánca volt. (Rá volt vésve a feleség és a kiadó neve.) 2004. április 7-én egy francia kutatócsoport igazolta, hogy az a Lockheed P–38 roncs tényleg Saint-Exupéry gépe volt. A szerencsétlenség okát továbbra sem ismerték: - egy német gép lőtte volna le, -műszaki hiba okozta, - öngyilkosságot követett el, - idősebb volt, és gyakran voltak szívproblémái, talán rosszul lett repülés közben, és így zuhanhatott le.

  CSAPATMUNKA   Mit nyert a róka azzal, hogy a kis herceg megszelídítette? Mondd el, mire ébredt rá a kis herceg a rókával való megismerkedésnek köszönhetően! Mit jelentenek a róka szavai: „jól csak a szívével lát az ember”? Miért lehet a róka számára a várakozás a boldogság forrása? Volt- e már olyan helyzet, amelyben a várakozás számodra jó érzés volt?

  CSAPATMUNKA   Gondoljátok végig saját helyzeteteket! Ti miért és kikért tartoztok felelősséggel?

  SZÓMAGYARÁZAT   FÜLLENTÉS TUTAJ KEVÉLY EGYÜGYŰ DZSUNGEL TÖRÖK DIKTÁTOR HIÚ AGGÁLYOS TÁVCSŐ KACÉR VÉRT LAJSTROM

  MIT JELENT?   (O.Nagy Gábor: Szólások és közmondások) Zöld ágra vergődik. Hetvenkedik. Élet-halál kérdése. Fölugrott, mintha villám csapott volna le mellette.

  Mi jut eszedbe a ...   RÓZSÁRÓL A rózsa nemcsak szép és illatos, de finom is. Szirmaiból, illetve terméséből készítenek például teát, lekvárt és édességet is. MAJOMKENYÉRFÁRÓL RAJZRÓL BÁRÁNYRÓL

    Mi szeretett volna lenni a mesélő mielőtt megtanult repülőt vezetni? Milyen messze volt a mesélő a lakott vidéktől? Mire való a virágoknak a tüske? Milyen színű a kis herceg haja?

Antoine de Saint-Exupéry és A kis herceg készítette: Arnold Ildikó