Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Digitális Sötétszoba A digitális fotó utómunkája.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
Adobe Photoshop Grafikus szerkesztő eszköz. Első verzió • Első verziója, a 0.63-as 1988októberében jelent meg Macintoshra.
Digitális képanalízis Félévi megbeszélnivalók. A tárgy •címe: Digitális képanalízis •szakirányos tárgy •neptun-kód: BMEEOFTASJ5 (BSc) •előadó és gyakorlatvezető:
Verzió 1.1.  Propszt István (csoportfelelős)  Resz János-Antal  Rusz Erzsébet  Varga Anita.
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Adobe Photoshop.
Picasa 3 Kovács Viktória III. Informatikus könyvtáros.
Számítógép grafika.
A számítógép felépítése
Forrás: Infografika Forrás:
OKTV feladatok megoldása C#-ban
Digitális képanalízis
A Venn-diagram használata
Segédprogram Chaospro. Mire szolgál? A geometriában hagyományosan egy görbe egy-, egy felület két-, és egy térbeli test háromdimenziós. Az úgynevezett.
Adobe Photoshop. A világ legnépszerűbb képszerkesztő programja Etalon a képfeldolgozás világában.
2. Technikai alapok – Expozíciós beállítások
Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Retusálás beadandók.
Készítette: Kecskés Imre
Táblázatkezelés Microsoft Excel
Az emberek életében kellemes élmény a jól megszervezett nyaralás. És ezt a legtöbb esetben meg is akarják örökíteni. Csak az nem mindegy mivel teszik.
Excel: A diagramvarázsló használata
HTML (HiperText Mark-Up Language)
Írásvetítő transzparens Készítette: Huszár Anita informatikus könyvtáros szak II. évfolyam, távoktatási tagozat Alsózsolca, 2005.
1. A digitális fényképezőgép felépítése
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
A HTML alapjai Havlik Barnabás Készítette:
Szabó Georgina MA3JCT Kavasch András IY37RL
A GIMP képszerkesztő program bemutatása
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
A Gimp képszerkesztő program
A GIMP képszerkesztő program bemutatása Készítette: Rokonál Zoltán
Rétegek használata GIMP képszerkesztő programban
Horváth István Általános Iskola
A „Nekünk bejössz, ha a könyvtárba bejössz!” című Országos Tini Könyvtári Napok keretén belül a következő programokkal várjuk a Kedves Érdeklődőket: 2008.
Többdimenziós kockák síkbeli megjelenítése
a fotózás technikai alapjai
Képszerkesztési alapfogalmak
MeetOFF.eu Képadatbázisok az OSZK-ban avagy képek archiválása és szolgáltatása a XXI. században. Moldován István Országos Széchényi Könyvtár.
SZOFTVEREK.
Hogyan nézzen ki az ajánlólevelünk?
Gimp v2.2 Csanádi Norbert The Gimp.
Ergonómiai elvek prezentáció készítésekor
2010/2011.Huszár István1. dia Weboldalak tervezése I. ALAPOK.
Prezentáció készítés MS PowerPoint segítségével
Monitorok.
Hernyák Zoltán Programozási Nyelvek II.
Tanulást könnyítő segédprogramok
A photoshop.
Prezentáció és grafika
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Képek feldolgozása 7. osztály.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Néhány jótanács prezentációk készítéséhez
Az NVU webszerkesztő program
A prezentáció-készítés szabályai
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
A böngészőprogram használata. A böngészők értelmezik a html nyelvet, a javascript kódokat és a php kódokat is. Majd ezeket lefuttatja, és azok alapján.
Gimp – retusálás (1. rész)
2. Házi feladat „Digitális kép szűrése”. A feladat I. Az előzően beszerzett digitális kép szűrése Szűrés –Átlagoló szűrés 5×5-ös kernellel –Medián-szűrés.
Képszerkesztés magas fokon
A GIMP program telepítése. A GIMP program ● GIMP – GNU Image Manipulation Program, Spencer Kimball és Peter Mattis, ● Linux, Windows, Mac OS X,
Alapműveletek. Ismerkedés a GIMP-pel
Oktatóbemutató címe Előadó: Név.
A digitális kép bevezetés.
Előadás másolata:

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Digitális Sötétszoba A digitális fotó utómunkája.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Az utómunka során kreativitásunkat, és a kompozíciós irányelveket követve (néha ezeket figyelmen kívül hagyva) „értéket” adhatunk a képhez, kifejezőbbé tehetjük. Ahogyan annak idején a filmre készített képeken szükséges volt utómunkát végezni, így a digitális fotókon ez szintén szükséges. A fényképező gépünk által készített képet nyers fotónak nevezzük. A nyers fotót egy képkezelő, vagy képszerkesztő programba betöltve végezetjük el az utómunka folyamatát.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Legelterjedtebb profi szoftver a digitális utómunkára az Adobe Photoshop nevű programja. Ennek alapszintű megismerésével fogunk foglalkozni fotós szemszögből. A Photoshop már több mint 20 éves, a legelső verzió 1990-ben jelent meg, John és Thomas Knoll-é a program alapötlete. A jelenlegi legfrissebb változat az Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0, ezt fogom bemutatni. A legtöbb ismertetett funkció a CS2-es verzióig visszamenőleg már megtalálható. A pixelgrafikus rajzolóprogramok a képeket mátrix-szerűen elrendezett képpontokból, pixelekből építik fel. Hátránya: az adatállomány nagy méretű; rögzített felbontás; nagyításnál a minőség romlik.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Kezelő felület Eszköztár

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Vágó eszköz (Crop Tool (C)) A vágó eszköz segítségével alkalmazhatjuk a harmadoló szabályt. Levághatunk zavaró részeket, és kiemelhetjük a főtémát. Minden egyes képnél fontos a vágás. A fényképező képaránya állandó, nagyon behatárolja a végeredményt. A CS5-ös verzióban már szaggatottan jelöli a program a harmadoló vonalakat, ezek metszéspontjai pedig a harmadoló pontokat adják.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Hisztogram (Levels (Ctrl+L)) A hisztogram a barátod. tónusok intenzitás Intenzitás számítása: zöld színcsatorna 59%, pirosszíncsatorna 30%,kék színcsatorna 11% Ha a hisztogram széleinél levágások vannak, akkor az beégést jelent a sötét vagy a világos részeknél. A hisztogram megmutatja, hogy mely világosságértékekből mennyi található a fotónkon. Ez azt jelenti, hogy minden egyes pixelnek a világosságértékét kiszámítjuk és az azonos világosságértékhez tartozó pixelek számát összeadjuk, majd a kapott értéket egy grafikonon ábrázoljuk. A hisztogram segítségével megmondhatjuk, hogy helyesen van-e exponálva a kép.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Klónozó bélyegző (Clone Stamp Tool (S)) Sokszor rákerülnek zavaró elemek a képeinkre, ezeket könnyedén eltüntethetjük a klónozó eszközzel. Ezen kívül a retusálás legfőbb eszköze is egyben.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Kijelölés, Lasszó (Marquee (M), Lasso (L))

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Rétegek (Layers (F7))

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Házi Feladat: Film plakát készítése, egy általad kitalált filmhez. A cél, hogy a plakát láttán hihető legyen, hogy lesz ilyen film. Segítségedre lehet, ha egységes színvilágot használsz, és minél szebben illeszted össze a képeket, valamint valamilyen alapzajt, színszűrőt teszel a képekre. A plakát tartama: - - Híres színészek, és neveik - - A film címe, és a bemutató dátuma - - Látványos képi elemek Határidő: április :00

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Ajánlott weboldalak: Házi Feladathoz:

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. Válaszható témák • • Camera Raw program használata • • Képélesítés, világosítás • • Maszkolás tippek, trükkök • • Retusálás • • Feliratok, ecsetminták • • Automatizálás (pl.: vízjelező) • • Egyéb Május 3-án és Június 14-én lesz ismét Photoshop előadás.

Digitális Sötétszoba Adobe Photoshop CS5 Extended v12.0 Fotószakkör 2011/1. „Ne azt várjuk, hogy a művészet váljon a mi számunkra hozzáférhetővé, hanem mi nyíljunk meg a művészet számára.” Werner Hofman Köszönöm a figyelmet!