CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA SIÓFOK 2012.05.16. Takács Imre előadása KIHÍVÁSOK -VÁLTOZÁSOK A SZOCIÁLIS MUNKA LEHETŐSÉGEI.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

1 groupement national interprofessionnel des semences et plants Vetőmagpiac forgalom az Európai Unióban Az EU vetőmag súlya a világ vetőmag termesztésében.
„Esélyteremtés és értékalakulás” Konferencia Megyeháza Kaposvár, 2009
FIATALOK LENDÜLETBEN PROGRAM Fiatalok Lendületben Program •Időtartam: •Célja: –Fiatalok tapasztalati tanulása nem-formális tanulási.
A társadalmi tényezők hatása a tanulásra
Csecsemő és Gyermekgyógyászati Szakmai Kollégiumi ülés
Rendszerszemléletű megközelítés az iskolai agresszió megelőzésében és kezelésében November 30. Ódry Színpad.
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Az iskolai szociálismunka
GYERMEKVÉDELMI TANÁCSKOZÁS
Gyermekvédelmi munka áttekintése
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ Családsegítő Szolgálatának bemutatása Készítette: Varga TündeHeves,
A gyermekjóléti alapellátások aktuális kérdései
Bölcsőde – óvoda közös intézményként történő működtetése
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
Szociális és gyermekjóléti területhez kapcsolódó lehetséges szolgáltatások.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
Deviancia Minden tünet kialakulásánál szerepet játszik:
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Humánkineziológia szak
A TÁMOP / projekt költségei. A projekt támogatási összegei Bolyai János Általános Iskola, Informatikai és Közgazdasági Szakközépiskola.
Saját tapasztalatok M.É 64 éves nő 2007 óta ismert HCV pozitivítás 2008-ban ½ éves sikertelen pegIF+ribavirin th. HCV-PCR: IU/ml Genotípus 1.
CSALÁDSEGÍTŐ INTÉZET MÓDSZERTANI GYERMEKJÓLÉTI KÖZPONT EGER
Fiatal anyák a gyermekvédelmi szakellátásban
(Igazságügyi Hivatal, főigazgató)
A tételek eljuttatása az iskolákba
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
A SZEGÉNYSÉG ÉS KIREKESZTÉS VÁLTOZÁSA, 2001–2006 Ferge Zsuzsa beszámolója MTA MEH 2006–2007-ben végzett stratégiai kutatások eredményeit bemutató ülésszak.
szakmérnök hallgatók számára
A évi demográfiai adatok értékelése
Dr. Kovács Zsuzsanna, Dr. Scheiber Dóra, Toma Andrea
Tájékoztató az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program mezőgazdasági szaktanácsadási intézményrendszeréről és az igénybevehető szolgáltatásokról Pataki.
Kiegészítés a Minőségbiztosítás II. oktatási segédlethez (BSC) A 2. konzultáción kiemelt diasorszámok: 7-10, 17,18-23,31,34-44,59,66,75-82,85-86,88- 90, ,
Kalkuláció 13. feladat TK 69. oldal.
1 Foglalkoztatási kihívások (1), avagy mitől beteg a magyar gazdaság és a társadalom LIGA REGIONÁLIS TANFOLYAM 2010.OKTÓBER 5-6 HAJÓS Dr. Szabó Imre VDSzSz/LIGA.
Megváltozott munkaképességűek tranzitfoglalkoztatással megvalósuló szakképzése Előadó: Szőke Attiláné a MIOK a hátrányos helyzetű emberekért Alapítvány.
2011. JÚNIUS 28. NYÍRBÁTOR A GYERMEKVÉDELEM ZSÁKUTCÁI A MENTÁLISAN SÉRÜLT FIATALOK GONDOZÁSA SORÁN.
Béren kívüli juttatások Adókedvezmények Adóelőleg Ingatlan.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
Közösség és mentálhigiéné – Eszmecsere a közösségi lelki egészségfejlesztésről Török Péter 2013.március 26.
A szociális és gyermekjóléti feladatellátás kistérségi működtetése központi szemszögből Kecskemét június 10.
Biztos Kezdet gyerekházak hálózata
Az Európai Foglalkoztatási Stratégia Készítette: Balogh Judit Nemzetközi Tan. III. évf
Érettségi jelentkezések és érettségi eredmények 2007 Érettségi jelentkezések - érettségi eredmények.
A szociálpolitika kulcsproblémái gyermekvédelmi metszetben Gyermekvédelmi napok 2011 „Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben” konferencia Budapest, 2011.
Dudás Zoltán Gyermekvédelmi és Gyámügyi Főosztály
PROTOKOLLTERVEZET családok átmeneti otthonai részére
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
ÉRDEKEGYEZTETÉS ÉRDEKKÉPVISELET
Kissné Bencze Katalin Nemzeti Erőforrás Minisztérium június 18.
1 Válság a fejekben is Nem látják át és nem veszik igénybe a fogyasztóvédelmi intézményrendszert a magyarok - Gulyás Emese - Tudatos Vásárlók Egyesülete.
Iskolapszichológia a Nevelési tanácsadóban
gyermek- és ifjúságvédelmi koordinátor
Csurik Magda Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Kazincbarcika és vonzáskörzete munkaerő-piaci helyzetének bemutatása
Bárczi Gusztáv Módszertani Központ 2005/2006.tanév I. félév Csíkvárné Takács Anikó Módszertani Központ vezetője.
QualcoDuna interkalibráció Talaj- és levegövizsgálati körmérések évi értékelése (2007.) Dr. Biliczkiné Gaál Piroska VITUKI Kht. Minőségbiztosítási és Ellenőrzési.
1 Gyarapodó Köztársaság Növekvő gazdaság – csökkenő adók február 2.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ 2010.
SZÜLŐI ELÉGEDETTSÉG MÉRÉS ÓVODAI FEJLESZTÉS 2011/2012
Speciális gyermekvédelem
1 Az igazság ideát van? Montskó Éva, mtv. 2 Célcsoport Az alábbi célcsoportokra vonatkozóan mutatjuk be az adatokat: 4-12 évesek,1.
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Csókay László KPSZTI április 13.
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK ORSZÁGOS KONFERENCIÁJA SIÓFOK Takács Imre előadása KIHÍVÁSOK -VÁLTOZÁSOK A SZOCIÁLIS MUNKA LEHETŐSÉGEI A CSALÁDSEGÍTŐ ÉS GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOKNÁL

1. TÁRSADALMI ANÓMIA Társadalmi egyensúly: Az egyén akkor érzi igazságosnak a világot, amikor az érték-, és célhierarchia összhangban van vágyaival, és azok eléréséhez megengedett eszközökkel azok kielégítőek. Azaz, a célokat el lehet érni a megengedett eszközökkel. ANÓMIA : az egyensúly megbomlása

2. A DEVIÁNS VISELKEDÉS A deviáns viselkedés nem(csak) az egyén pszichés zavara, hanem annak a tünete, hogy egy társadalomban ellentét feszül a kulturálisan előírt célok és e célok megvalósításának társadalmilag strukturált útjai között. Az anómia tehát a társadalmi integráció krízise, a társadalmi normák szétesése, a világos viselkedési szabályok hiánya.

3. A társadalmi anómia és a szegénység Az anómia az alsó társadalmi csoportokban erősebb, hiszen a legitim eszközökkel kevésbé tudják elérni céljaikat. Ezért esetükben gyakoribbak a deviáns jelenségek.

4. A SZEGÉNYSÉG FUNKCIÓI 1. Illegális gazdasági tevékenység 2. Kockázatcsökkentés 3. Bűnbak 4. Munkalehetőség 5. Gazdasági funkció 6. Morális legitimáció 7. A fennálló rend konszolidálása 8. Társadalmi identitás újratermelése

5. TÁRSADALMI KIHÍVÁSOK 1. Stigmatizálás, kirekesztések, rasszizmus 2. Társadalmi csoportok elkülönülése 3. Egyenlőtlenségek növekedése, szegénység, munkanélküliség 4. Mobilitás csökkenése 5. Ellenőrzés erősödése 6. Öngyilkosság 7. Elmagányosodás, kilátástalanság, pszichés megbetegedések 8. Normahiány, elbizonytalanodás 9. Szolidaritás csökkenése

6. KÁRTYÁK I. Mi a célja?  Célzottabb támogatás  Uzsora visszaszorítása Technikai problémák:  Felhasználhatósági területek, „beválthatóság” (Iskola, óvoda, szolgáltatók- közművek, kirándulás, nyaralás boltok, áruházak…?)  Korlátozások (Mire használható fel)  Tapasztalatok  (CSSSZ, GYEJO)az eseti gondnokos vásárlásokról: azt is megveszi, amire nincs annyira szüksége, csak ne kelljen másik boltba menni, vagy nincs másik bolt  Ma is működnek azok rendszerek, amelyek a célok elérését elősegíthetik (Esetleg meg lehetne erősíteni azokat)  Aki nem a gyermekére költi az évi Ft-ot, az nem fog tudni iskolába járni, nem lesz ruhája…

7. KÁRTYÁK II. Társadalmi üzenete  „Alkalmatlan vagy” saját életedet irányítani, majd Mi megmondjuk, hogyan kell élned  A Te értékvilágod rossz, Mi azt nem támogatjuk  A társadalom számára deviánsként tünteti fel Őket  Stigmatizál, elkülönít, érdemtelennek nyilvánít, ezzel legitimálja az egyenlőtlen osztálytársadalmat  Ők érdemtelenségükben jelentik a negatív példát  Majd Mi megvédjük őket a gonosztól (Uzsorások, de ki a legnagyobb uzsorás?)

8. KÁRTYÁK III. Hatásai  A legszegényebb családokat érinti( gyermek +rendszeres szoc. segélyesek)  Gyermekesít, csökkenti önállóságukat, ezért nem fejlesztő hatású, hanem retardációhoz vezet  Megfosztja őket autonóm döntésüktől  Nem tudják a saját értékeik szerint élni életüket  Legitimálja a meglevő előítéleteket, a rasszizmust velük szemben (Miattuk nincs munkánk, el kell tartani Őket…)  A társadalmi szelekció és elutasításuk tovább erősödik  Mi és Ők kulturális identitást termel  Feketepiac bővül, kevesebb marad a célcsoportnál

9. KÁRTYÁK IV. Alternatívák  A szociális munka erősítése  Prevenciós lehetőségek biztosítása

10. A SZOCIÁLIS MUNKA FŐBB JELLEMZŐI 1. A prevenció háttérbe szorulása 2. Kríziskezelés dominanciája 3. A családgondozás, mentálhigiénés ellátások csökkenése 4. Gondozásra fordított idő csökkenése 5. Kliensi érdekképviselet csökkenése, intézményi érdek prioritása 6. Eszköztelenség 7. Kontroll funkció felerősödése 8. A gyermekjóléti szolgálatok klienseinek többsége kötelezett 9. Továbbképzési lehetőségek szűkülése 10. Adminisztráció, bürokrácia növekedése 11. Túlterheltség

11. A SZAKMAI TEVÉKENYSÉGET VÉGZŐK SZÁMA A GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOKNÁL ÉV Foglalkoztatottak száma/ fő Felsőfokú szakirányú végzettség % % A női munkavállalók aránya: 87 %

12. A GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK GONDOZÁSI TEVÉKENYSÉGE Év Összesen Alapellátás Védelembe vétel utógondozás

13. A VÉDELEMBE VÉTEL OKAI ÉV Környezeti A szülőnek felróható A gyermeknek felróható Össz

14. A GYERMEKJÓLÉTI SZOLGÁLATOK ÁLTAL KEZELT PROBLÉMÁK MEGOSZLÁSA % ANYAGI GYERMEKNEVELÉSI ÉLETVITELI MAGATARTÁSZAVAR CSALÁDI KONFLIKTUS BEILLESZKEDÉSI SZÜLŐI ELHANYAGOLÁS SZENVBEDÉLYBETEGSÉG CSALÁDONBELÜLI BÁNTALMAZÁS FOGYATÉKOSSÁG 2 2 1

15. BÁNTALMAZOTT GYERMEKEK Év Fizikai Lelki Szexuális Összesen Fizikai elhanyagolás Lelki elhanyagolás Összesen

16. A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK MUNKATÁRSAI ÉV Foglalkoztatottak száma/ fő Felsőfokú szakirányú Középfok % 27 % % 12 % 2010 Nincs adat

17. A CSALÁDSEGÍTÉST IGÉNYBE VEVŐK GAZDASÁGI AKTIVITÁSA AKTÍV KERESŐ ÁLLÁSKERESŐ INAKTÍV ELTARTOTT ÖSSZESEN:

18. A CSALÁDSEGÍTŐ SZOLGÁLATOK TEVÉKENYSÉGÉNEK FŐBB ADATAI 2008 ÉV /fő Szociális, mentális esetkezelés Pszichológiai Jogi Egészségügyi 8, Adósságkezelés Aktív korúak rendsz. szoc Mediáció Ifjúsági tanácsadás

19. A CSALÁDSEGÍTÉST IGÉNYBE VEVŐK HOZOTT PROBLÉMÁI 2009 ÉV 2009/fő 2010/fő ÉLETVITELI nincs adat CSALÁDI-KAPCSOLATRI BÁNTALMAZÁS MENTÁLIS GYERMEKNEVELÉSI