SPLIT KLÍMÁK CSŐVEZETÉK SZERELÉSE.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Ajánlások.
Advertisements

A napfogyatkozas Készítete Heinrich Hédi.
A szabványosítás és a szabvány fogalma, feladata
6.tétel Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb hardveres hibák.
Hőpréselés alatt lezajló folyamatok •A kompozit alkotóelemei z irányban végleges helyükre kerülnek; Mi történik?
Nagyhatásfokú szellőztető készülékek működési elve, és a zónaszabályozás Tóth István.
A normalizálás az adatbázis-tervezés egyik módszere
C++ programozási nyelv Gyakorlat hét
AGMI Anyagvizsgáló és Minőségellenőrző Rt. Anyagvizsgálati Üzletág
Változó hűtőközegáramú rendszerek
A KÜLSŐ NYOMÁSKIEGYENLÍTÉSÜ
Vízelvezetés. Megoldások, tervezendő műtárgyak. Részletrajzok.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 16.
Árnyékoló fóliák összehasonlító mérése
Elektromos alapismeretek
C A C nyelv utasításai.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Termikus napenergia hasznosítás
Ideális kontinuumok kinematikája
HŐCSERE (1.) IPARI HŐCSERÉLŐK.
Adatgyűjtés, mérési alapok, a környezetgazdálkodás fontosabb műszerei
KÖZMŰVEK, KERESZTEZÉSEK
Porleválasztó rendszerek kialakítása és üzemeltetése
Műszaki és környezeti áramlástan I.
Csővezetékek tervezése László Ormos
Élelmiszeripari gépek I
Energioptimering LOGSTOR előszigetelt csővezetékek alkalmazása Metsys Kft - Szorcsik Gábor TÁVHŐSZOLGÁLTATÁSI SZAKMAI NAPOK Visegrád, november.
Bevezetés Hegesztő eljárások Fémek hegeszthetősége
Nominális adat Módusz vagy sűrűsödési középpont Jele: Mo
Hálózati réteg.
Hőszállítás Épületenergetika B.Sc. 6. félév március 23.
Hőigények aránya Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Épületgépészet B.Sc., Épületenergetika B.Sc.
Csőben áramló közeg nyomásveszteségének számítása
Az elemzés és tervezés módszertana
Folyadékszűrők (szakmai ismeretek C13 tétel) A hűtőrendszer nyomóágába építhető leggyakrabban használt típusok: A hűtőrendszerbe szerelt szűrők feladata.
- Ismertesse a kapilláriscső előnyeit és hátrányait!
A SZÍVÓOLDALI PRESSZOSZTÁT - Ismertesse a feladatát a hűtőrendszerben!
- Vázolja fel a hűtőkompresszor jelleggörbéit!
KOMPRESSZOR HÜTŐTELJESÍTMÉNYE
Abszorpciós és elektromos folyadékhűtők COP és hatásfok összehasonlítás Tóth István.
A bemutatót összeállította: Fogarasi József, Petrik Lajos SZKI, 2011
Gyűjtősínek Jenyó Tamás 2/14 E.
ORSZÁGOS KÖZÉPISKOLAI TANULMÁNYI VERSENY FIZIKA KÍSÉRLETI FORDULÓ Budapest, április 5.
Áramlástan Áramlási formák Áramlás csővezetékben Áramlás testek körül
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
Atom - és Elektronpályák
Hőszivattyú.
Egyenes vonalú mozgások
HIDRAULIKA_4 Öntözőrendszerek tervezése Ormos László.
Gyakoroló feladatok Bernoulli egyenlet valós folyadékokra I.
Csővezetékek.
Adatszerkezetek és algoritmusok 2008/ Algoritmus Az algoritmus szó eredete a középkori arab matematikáig nyúlik vissza, egy a i.sz. IX. században.
70 cm-es fix yagik, Fotókon az első cső és a további lehetséges elhelyezési pontok, közben leírás a konkrét telepítéshez. További – és nagyobb –
Biztosítóberendezési ismeretek Szigetelések elhelyezése Rétlaki Győző TEB Technológiai Központ.
A változó tömegáramú keringetés gazdasági előnyei Távhővezeték hővesztesége Kritikus hőszigetelési vastagság Feladatok A hőközponti HMV termelés kialakítása.
VÁKUUMTECHNIKAI ALAPISMERETEK Bohátka Sándor és Langer Gábor 13. SZÁMÍTÁSI GYAKORLAT TÁMOP C-12/1/KONV projekt „Ágazati felkészítés a hazai.
Levegőellátás - a levegő tulajdonságai, a sűrített levegő előállítása,
Természettudományi mérések. Tudományos hőmérő Mára már nem higanyos hőmérőt alkalmaznak, tudományos hőmérésnél, hanem Termoelemmel.
Áramlás szabad felszínű csatornában Hő- és Áramlástan I. Dr. Író Béla SZE-MTK Mechatronika és Gépszerkezettan Tanszék.
Gőz körfolyamatok.
Mintavétel.
Az impulzus tétel alkalmazása (Allievi elmélete)
Dow Vegyi Kitettségi Index
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Áramlástani alapok évfolyam
Környezetvédelmi számítások környezetvédőknek
Szivattyúk fajtái 1. Dugattyús szivattyú - nem egyenletesen szállít,
Előadás másolata:

SPLIT KLÍMÁK CSŐVEZETÉK SZERELÉSE

Az utóbbi években megszaporodtak a split rendszerű klímaberendezéseknél a szerelési hibákra visszavezethető működési problémák. Egyes esetekben komoly károk keletkeztek, a hermetikus motorkompresszorok egy-két idény után tönkrementek. Az alábbiakban néhány fontos szempontot ismerünk meg amelyek betartásával elkerülhetők a lényeges működési problémák.

A meghibásodások elsődleges oka a hűtési csővezetékek hibás nyomvonalvezetése. A hibák néha nem azonnal, hanem egy-két idény működés után jelentkeznek. A split angol szó, annyit jelent: kettéosztott. Ebből következik, hogy egy olyan berendezésről van szó, amely ketté van osztva. Teljesen más fogalom, mint például egy folyadékhűtő és különálló hűtőtest összeállítás. Ennek megfelelően kell tehát a működés összes fázisát végiggondolni. A klímaberendezéseken alkalmazott hűtőkörök főbb elemeinek működését ismerni kell, most csak a vonatkozó részleteket kell átismételni.

A legfontosabb: a hűtőkörökben - szinte kizárólagosan - alkalmazott hermetikus motorkompresszorok olajozását ellátó hűtőgépben az olaj és a hűtőközeg együtt kering az összes elemben, ezt az áramlást kell folyamatosan fenn- tartani. Az áramlást a kompresszor által létesített nyomáskülönbség tartja fenn, a folyadékcsőben nyomott, a gázcsőben szívott üzemben. Ebből következik, hogy minél hosszabb a két cső, annál nagyobb az ellenállás is. Ellenállást okoz továbbá a csövek iránytörése (alaki ellenállás), valamint a függőleges távolság is. Ha a megfelelő működés feltételeit akarjuk biztosítani, a teljes áramlási kört kell méretezni.

A gyakorlatban a gyártók a csőátmérők egyidejű meghatározásával ki szokták kötni, hogy mi az a maximális csőhossz, amivel a berendezéseket szerelni lehet. Kisebb teljesítményeknél 5-15 m a szokásos határ, a függőleges nyomvonal külön szabályozásával. De mi a helyzet nagyobb hűtőteljesítményeknél? Ugyanis az is split kategóriának tekintendő, ha egy külön motorkondenzátor-egység és egy- például építőelemes légkezelőben elhelyezett közvetlen elpárologtatású - hűtési hőcserélőt kell összecsöveznünk. A belső áramlási körülményeket a következő változók befolyásolják: . az alkalmazott hűtőközeg típusa (például R22, R407Cstb.), . a berendezésben alkalmazott hűtőgépolaj típusa (ásványolaj, észterolaj stb.), . a csővezeték nyomvonalának geometriai mé- rete (mérőszalaggal lemérve), . a két egység közötti függőleges távolság, . a hűtőközeg áramlási sebessége, . a hűtőközeg tömege, . a berendezés típusa (csak hűtő- vagy hőszivattyús).

Tapasztalatok szerint a legtöbb probléma a csővezeték függőleges nyomvonalának vezetéséből adódik. A belső áramlási viszonyokat lényegesen meghatározza az úgynevezett öntisztító sebesség. A csatornázásban már régen jól ismert meghatározás azt jelenti, hogy a kör keresztmetszetű csőben csak egy bizonyos, szűk sebességhatár között lesz egy olyan állapot, amikor az áramló hűtőközeg és az olaj oldat formájában együtt fog keringeni. Ha ennél kisebb a sebesség, akkor a berendezés ,elhagyja' az olajat, de elhagyja akkor is, ha a sebesség a határ fölé kerül. A másik nagyon fontos tényező, hogy - különösen a dugattyús kompresszorok - nem szívhatnak be folyadékot a szívó gázcső oldalán, mert ha ezt összenyomják, szeleptörést okoznak, és az egész kompresszor tönkremegy.

A hűtőközeg folyadékállapotban való beszívását tehát a csővezeték kialakításával is meg kell akadályozni. Erre a célra is alkalmazható a csatornázásban használt szifonegység. Az alábbiakban egy meghatározó légkondicionáló gyártó ajánlásait vizsgáljuk, azzal a megjegyzéssel, hogy minden más esetben a gyártó utasításait kell figyelembe venni. A berendezések működése minden esetben ugyanazon az elven történik, azonban a gyártók a saját méréseik alapján adnak szerelési útmutatót, amit azonban más esetben is figyelembe lehet venni.

Gázcső; A vízszintes csőszakaszokon a minimális áramlási sebesség 3,5 m/s, a függőleges szakaszokon 7,5 m/s; Folyadékcső; A maximális áramlási sebesség 1,25 m/s. Háromféle összeállítási mód lehetséges; 1. A kültéri egység magasabban van, mint a beltéri egység. Ebben az esetben 5-6 méterenként (függőleges méret) szifont kell kialakítani, a gázcső lejtsen a kültéri (kompresszor) egység felé. 2. A kültéri egység azonos szinten van, a beltéri egységgel: a gázcső lejtsen egy kicsit a kültéri egység felé, a beltéri egység előtt szifont kell kialakítani. 3. A kültéri egység alacsonyabban van mint a beltéri egység: a cső lejtsen a kültéri egység felé, a beltéri egység előtt szifont kell kialakítani. A lejtések a vízszintes csőszakaszokon 4% nagyságúak.

További fontos részletek: Minden körülmények között meg kell akadályozni a kompresszor esetleges folyadékütését, ezért is kell beépíteni a szifonokat (ki lehet egészíteni mágnes-szelepekkel is). További fontos részletek: A hűtési csővezetékek a lehető legrövidebbek, és lehetőleg egyenesek legyenek. A csővezetékeket rezonanciaelnyelő rögzítő bilincsekbe kell szerelni. A csőkötéseket minimum 15% ezüsttartalmú keményforrasztással kell készíteni, a csővezetékben semmilyen pára, nedvesség nem maradhat. A gázcsövet minden körülmények között párazáró hőszigeteléssel kell ellátni.

A folyadékcsövet csak akkor kell hőszigetelni, ha nem kívánatos a magas hőmérséklet, például ha közvetlenül hozzáérhet valaki. Amennyiben a gyár nitrogén töltéssel szállítja a motorkondenzátor-egységet, először le kell szívatni a nitrogént, és csak a hűtőkör összeállítása után lehet feltölteni hűtőközeggel. A hűtőkör kialakításánál mindig helyezzünk el folyadéknéző üveget, nedvességszűrőt, az elpárologtató elemnél aktív elpárologtató elemet (termosztatikus adagoló szelep), esetleg - a folyadékütés elkerülése érdekében - mágnesszelepet. A csővezetékek kialakításánál használni lehet úgynevezett egyenértékű csőhosszakat, amelyek a nagy átlagot képviselik, geometriai csőhosszakat, 30-40% szerelési ellenállást, alaki ellenállásokat.

Az első táblázat a gázcső, míg a második a folyadékcső kialakításához nyújt segítséget. Ismételt megjegyzés: elsősorban mindig a gyártó ajánlását kell figyelembe venni. Az alkalmazott vörösréz csövek nagyjából egységes átmérővel kaphatók hazánkban. Értelemszerűen a milliméterbe átszámolt átmérőhöz legközelebbi átmérőjű csövet kell választani (a csőátmérőt mindig a külső átmérőn mérjük!). Egy jó tanács: sose engedjük, hogy a megrendelő határozza meg a csővezetékek kialakításának módját, mert mindig az a felelős a berendezés megfelelő működéséért, aki azt tervezte, szerelte. A gyártók sem fogadnak el semmilyen utólagos reklamációt nem szakszerűen méretezett és kivitelezett csővezetés esetén.