Visual Basic for Application (VBA)

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Információs függvények
Advertisements

Microsoft Excel 3. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Analitikus függvények
Számítástechnika I. 1.konzultáció
Microsoft Excel 7. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Microsoft Office Programcsalád
Microsoft Excel 2007.
Számítógépes ismeretek 5. óra
Számítástechnika I. 2.konzultáció
ShelfMan Kézikönyv.
Operációs rendszerek Mappa és file-kezelés.
Felhasználó barátság eszközei
BME VEGYÉSZMÉRNÖKI ÉS BIOMÉRNÖKI KAR
Táblázat kezelő programok
Visual Basic for Application (VBA)
Táblázatkezelés-Excel
Prezentációkészítés Microsoft PowerPoint.
Excel: A diagramvarázsló használata
A megoldás főbb lépései:
Windows alapok Fájlkezelés.
Táblázatkezelés– Excel program bemutatása
Címsor menüsor ikonsor munkaterület (ikonsor) állapotsor.
CELLACÍMZÉSI MÓDOK A TÁBLÁZATKEZELŐ PROGRAMBAN
A Microsoft Excel Készítette: Rummel Szabolcs elérhetőség:
Adatbáziskezelés az MSAccess programmal Makány György 2. rész: Adattáblák létrehozása külső adatforrásból.
A körlevél készítésének menete
Táblázatkezelés Az Excel.
MICROSOFT OFFICE EXCEL. Indítása  Start - Minden program – Microsoft Office – Microsoft Office Excel  Asztalról az ikonjára dupla kattintással.
Táblázat módosítása.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki „nagy” örömére… 0. hét.
Gazdasági informatikából megkaptuk a félévi feladatot!!! Mindenki nagy örömére… 0. hét.
Hasonlóságelemzés COCO használatával a MY-X elemzőben
Hasonlóságelemzés COCO használatával
Webszerkesztés Űrlapok a HTML-ben. Űrlap létrehozása Űrlapunk tartalma a … elemek között fog helyetfoglalni Egy lapon több űrlap is elhelyezhető Több.
MATEMATIKA ÉS INFORMATIKA I.
Microsoft Excel Általános ismeretek.
Gazdasági informatika
Microsoft Access Űrlapok tervezése.
Ismerkedés a Microsoft Excel programmal
Microsoft Office Programcsalád
Microsoft Excel 6. óra Előadó: Jánosik Tamás.
Microsoft Excel 2. óra Előadó: Jánosik Tamás.
1 Microsoft Excel 4. óra Előadó: Jánosik Tamás. 2 Formai beállítások Oszlopszélességek beállítása  Egyszerűen: az adott oszlop oszlopcímének jobb szélénél.
Alapszint 2.  Készíts makrót, ami a kijelölt cellákat egybenyitja, a tartalmat vízszintesen és függőlegesen középre igazítja és 12 pontos betűméretűre.
Az Excel táblázatkezelő
Táblázatkezelés tanítása Balogh Zoltán PTE-TTK IÁTT Openoffice Calc.
Delphi Készítette: Rummel Szabolcs Elérhetőség:
Turócziné Kiscsatári Nóra
Pénzügyi feladatok VBA támogatása Barna Róbert KE GTK
Az operációs rendszerek feladatai, csoportosításuk
Az egyik legnagyobb előnye hogy magyar nyelvű és ezáltal egyszerűen használható. További nagy előnye az hogy ingyenesen használható és letölthető. A Gimp.
Első lépések a szövegszerkesztő használatában
Táblázatok.
Bekezdések formázása 1..
8. osztály Egyszerű képletek. Első feladat  Adjunk meg egész számokat, majd számítsuk ki az összegüket, különbségüket és hányadosukat.
Barna Róbert KE GTK Informatika Tanszék Pénzügyi feladatok VBA támogatása 2. előadás.
Függvények.
Mappa- és fájlműveletek
Táblázatkezelés.
Dokumentum formázása.
A 2. géptermi beszámoló VBA anyagának összefoglalása
Makrók alkalmazása VBA felületen
Az 5,6,7 laborok VBA anyagának összefoglalása
A Mozilla magyar nyelvű szerkesztőjének használata
Másolás és automatikus kitöltés
Excel alapok Templom Téri Német Nemzetiségi Általános iskola Pilisvörösvár 2015 A leggyakoribb Excel műveletek, ill. típusfeladatok Készítette: Kárpát.
Kimutatás-pivot tábla, Excel 2010
Házi feladat megoldása
Táblázatkezelés Az Excel.
Ismerkedés a Microsoft Excel programmal
Előadás másolata:

Visual Basic for Application (VBA) Alapszint

Excel bevezető feladatok Nyiss meg egy új, üres munkafüzetet! Hozd létre benne a szorzótáblát! Képletet csak a B2 cellába írj, majd azt másold jobbra illetve lefelé!

Excel bevezető feladatok A http://vacip.web.elte.hu/excel honlapon a feladatok mappából töltsétek le a VBA.xls-t, és oldjátok meg a benne található feladatokat!

Makró rögzítés Makró rögzítő használatával készíts makrót, ami: A munkalap elejére beszúr két sort, ahova fejlécként személyes adatok kerülnek (név, telefon, cégnév, osztály stb., csak kreatívan! ) Az aktuális cella hátterét világoskékre, betűit pirosra színezi, a tőle jobbra található cellába *-ot ír, és az eredeti alattiba áll!

Makró rögzítés Makró rögzítő használatával készíts makrót, ami: A VBA.xls szűrő munkalapjáról egy új munkalapra (előre hozd létre) kimásolja egymás alá a részleg vezetők nevét, és a hozzájuk tartozó egyenleget! A makró csak egy sort csináljon meg, aztán álljon a következő sor elejére!

Makró rögzítés Készítsd el az itt látható elrendezést! Készíts makrót, ami a középső oszlopba „összefésüli” a két számsort, azaz egyet innen, alá egyet onnan vesz! Csak egy sort csináljon meg a makród, aztán álljon a következő sorra!

Immediate ablak Nyisd meg a VB Editort (excelben alt+F11) A Nézet (View) menü Próbaablak (Immediate) parancsát válaszd ki! Az ide írt egysoros parancsok azonnal végrehajtódnak az Excelben; így ez az ablak kiválóan alkalmas egyszerű VBA parancsok kipróbálására. Próbáld ki a következő parancsokat!

Immediate ablak - Workbooks Workbooks.add ?workbooks.count Workbooks.close Kurzorral lépj vissza az első parancsra, és az Enter többszöri megnyomásával hajtsd végre 4-szer! Válaszd ki az egyik munkafüzetet, majd: activeworkbook.close ?Activeworkbook.name

Immediate ablak - Workbooks Workbooks(„Munkafüzet3”).close Workbooks(„Munkafüzet4”).activate Workbooks(2).activate ?activeworkbook.saved Megadja, hogy el van-e mentve. Mivel nem volt benne változás, ezért mentettnek tekinti. A workbooknak ezt a tulajdonságát állíthatjuk is: Activeworkbook.saved=false Most próbáld ismét lekérdezni a „mentettségi” állapotát, majd zárd be kézzel az adott munkalapot!

Immediate ablak - Worksheets Eddig a workbooks gyűjteménnyel és objektumaival foglalkoztunk, nézzük most a worksheets gyűjteményt! Worksheets.add Ezzel az aktív munkafüzethez adtunk hozzá egy újabb munkalapot. Workbooks(1).worksheets.add A legkorábban megnyitott munkafüzethez adunk hozzá egy új munkalapot Próbálj meg egy meghatározott munkafüzethez új lapot adni! Workbooks(”Book1”).worksheets.add

Immediate ablak - Worksheets Worksheets(1).name=”elso” Lehet halmozni az élvezeteket: ?worksheets.add.name Ez a parancs hozzáad egy munkalapot az aktív munkafüzethez, majd kiírja a nevét. Worksheets(”elso”).copy before:= workbooks(”munkafüzet2”).worksheets(2) ?sheets.count

Immediate ablak - Egyebek ?Activewindow.caption Activewindow.caption=”Haha” Most próbáld meg ugyanezt a parancsot használni az ablk feliratának átállítására! Application.quit

Immediate ablak - Cells Cells.select A cellák gyűjtemény összes elemét kiválasztja, tehát kijelöli az összes cellát. Cells(x).select X egy tetszőleges szám; a cells gyűjtemény annyiadik elemét választja ki a parancs. Ennél kicsit kezelhetőbb forma: Cells(x,y).select Érték is adható: Cells(x,y).value=”Helló” ?Cells(x,y).value

Immediate ablak - Range Range(”A1”).select Range(”b1:d12”).select Tartományt jelöl ki Range(”A5”).activate Mi a különbség a .Select és a .Activate között? Kísérletezz! Hogyan lehet vajon a többszörös kijelölést megoldani? Range(”A3”).interior.colorindex=3 Egy cella minden tulajdonsága állítható Néha van értelme halmozni: Range(Cells(x,y),Cells(i,j)).Select

Immediate ablak - Offset Activecell.Offset(s,o).Activate Selection.offset(s,o).select Mi a különbség? Activecell.offset(1,0).activate Az aktív cella alattit választja ki. Hogyan lehet felfelé léptetni? És jobbra hármat? Mikor adnak hibát a parancsok? Activecell.offset(0,-1).value=”Helló” Nem csak az aktív cellához lehet viszonyítani Range(”B2”).offset(1,2).select