OPAKFI Zajvédelmi Szeminárium 2010 Tiszafüred A süket zenész is zenész avagy munkahelyi ártalom-e a hivatásos zenélés? Márkus Péter szakértő.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Passzívház.
Advertisements

A zajszennyezés.
Zajszennyezés.
A hangtan Az akusztika Lingvay Dániel XI. oszt.
Lean klub Budapest. Szabályismertetés 1.Kötetlen öltözék 2.Reklámmentesség 3.Tegeződés.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Pénz-Gyönyör-Szabadság
ÉLETÜNK ÉS A ZAJ Keresztény Egészségtudományi Napok Pécs, június Zsilinszki János – egészségnevelő, zajszakértő.
Panasz utca Elköltöztünk
Munkahelyi zajmérésekhez kapcsolódó speciális szakértői feladatok
HELLER ÁGNES: FILOZÓFIA MINT LUXUS
Akusztikai környezet Hang: Rugalmas közegben terjedő mechanikus rezgés, mely hallásérzetet kelt Terjedési sebesség levegőben: 340 m/s Másodpercenkénti.
Tudatos és tudattalan modern felfogása
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked 2005 február.
3. tétel.
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik
ZAJVÉDELEM Koren Edit 4..
A hallás és a pszichoakusztika alapfogalmai
Népszerű kultúra és magaskultúra
Vizsgálati módszerek Közlekedési zaj mérésének alapelvei - közút
Matematikai Statisztika VIK Doktori Iskola
Tartalom jegyzék Delfinek(Fogas cetek) Bemutató Életmódja Leírásuk
ZAJVÉDELEM SZÁMÍTÁSI PÉLDA Koren Edit 3.. Feladat A gyárban folyamatos a termelés. Három műszakban dolgoznak. Nőket csak abban a műszakban lehet foglalkoztatni,
Hangok összetétele egyszerű harmonikus rezgés (tiszta hang):
Gondolatok a művészet rendszeréről
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
INNOCSEKK 156/2006 Hasonlóságelemzés-alapú vizsgálat a COCO módszer használatával Készítette: Péter Gábor
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
6. tétel.
A szomatikus marker feltevés
A hangerősség Hlasitosť
Az Élet Igéje augusztus Chiara Lubich 1949-es írása.
KÍVÁNOM NEKED AZ ELEMEK EREJÉT Neked
ELEMI FOLYAMATSZAKASZOK VIZSGÁLATA Válóczy István.
JÓ REGGELT ! Megköszönöm jó Atyám, hogy az elmúlt éjszakán megőriztél engemet és új napot kezdhetek.
ISTEN hozott köztünk!.
Személyiségünk a betűkben
A pszichológia mint tudomány
A pszichológia a személyiség vizsgálatának tudománya
Gyakorlati alkalmazás Biológiai felmérés és monitoring.
Gyakorlati alkalmazás
Szociológia Közgazdászoknak BEVEZETÉS A SZOCIOLÓGIÁBA
Adjunk hálát az Úrnak, aki meghalt és feltámadt
Miért nem valóságos az idő?
A MINŐSÉG GARANCIÁJÁNAK EGYIK VETÜLETE: KOCKÁZATELEMZÉS Sipos Gáborné Minőségirányítási vezető.
Pszichológiai Ismeretek
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Programozási alapismeretek 11. előadás. ELTE Szlávi-Zsakó: Programozási alapismeretek 11.2/ Tartalom  Rendezési.
Megyei Matematika verseny
Pozitív gondolatok.
A BHAGAVAD GITA EGYSZERŰEN.
A pécsi Kodály Központ II. rész: Mérések a kész teremben Kotschy András, Nagy Attila Balázs, Tamás Ferenc Kotschy és Társai Kft Törökbálint, Álmos.
Hangtechnika.
Magas zenei teljesítményszint visszaszorítása zártkörű előadó helyiségekben Arató Éva MTA Akusztikai Osztályközi Állandó Bizottsága ülése Szeptember.
A tanulói jelentés.
Személyiségteszt.
(FA)IPARI ZAJMÉRÉS: NÉMETH GÁBOR • Nyugat-Magyarországi Egyetem • Erdészeti és Faipari Vizsgálólaboratórium • NAT /2007 (FA)IPARI ZAJMÉRÉS:
Mesterséges Intelligencia 1. Eddig a környezet teljesen megfigyelhető és determinisztikus volt, az ágens tisztában volt minden cselekvésének következményével.
Akusztikai mérések Sztahó Dávid
Róbert Péter Egyetemi tanár Széchenyi Egyetem, Győr
A gyermekeket érő zajterhelés maximális értékének korlátozása
Győrfi András demonstrátor SZE, MTK, BGÉKI, Környezetmérnöki tanszék
Sokan csak azért beszélnek, mert azt hiszik a hanggal könnyebb bánni, mint a csönddel.
A munkavégzéssel kapcsolatos legfontosabb munkavédelmi ismeretek
Művészetek Palotája. Budapest legfiatalabb többfunkciós kulturális létesítménye m²-t meghaladja az alapterülete.
Mit jelent önmagunk és mások szeretete?
1 A zaj és vibráció elleni védelem, valamint a megvilágítás aktuális kérdései a foglalkozás-egészségügyben Dr. Solt János Munkavédelmi Kutatási Közalapítvány.
Országos Tisztifőorvosi Hivatal
Előadás másolata:

OPAKFI Zajvédelmi Szeminárium 2010 Tiszafüred A süket zenész is zenész avagy munkahelyi ártalom-e a hivatásos zenélés? Márkus Péter szakértő

A katonazenekar munkarendje A munkaidő: 07: :30 08: :45Egyéni hangszeres befúvás, bemelegítés 08: :00Szünet 09: :45Zenekari próba I. 09: :00Szünet 10: :45Zenekari próba II. 10: :00Szünet 11: :45Zenekari próba III. 11: :00Szünet 12: :45Zenekari próba IV. 12: :30Ebédszünet 13: :15Egyéni hangszeres gyakorlás 14: :30Hangszer, ruházat karbantartás 14: :30Sportfoglalkozás

Határérték 66/2005

Katonazenekari próba Játszott darab Munkakör leírása Hangnyomásszintek L Aeq (dBA) L Ceq (dBC) L max (dBC) INDULÓ Karmester98,4108,0128,2 Ütősök105,3112,2137,1 Tubások101,9109,0128,4 HIMNUSZ Karmester92,996,3122,2 Ütősök94,2100,4133,5 Tubások99,1101,8124,2 VEGYESTrombitások101,4108,8131,6

Induló

Himnusz

Következmények A már említett parancsnoki intézkedés szerint a vizsgálati eredményekből kiindulva többek között a következő intézkedéseket kellene végrehajtani:  a zenekarok tagjai részére hallásvédő eszköz viselése kötelező  évente időszakos orvosi vizsgálaton kell részt venni  szünetek összevonása tilos  a szüneteket 70 dB(A) alatti zajszintű helyiségben kell eltölteni

Ellenérdekeltség A zenekari tagok jelenleg abban érdekeltek, hogy ne használjanak egyéni védőeszközöket, viszont minél hangosabban zenéljenek, ugyanis jelenleg tevékenységük feltételezhetően káros mellékhatásai miatt veszélyességi pótlékot kapnak. Másrészt az ő esetükben még az átlagosnál is nehezebben lehetne elérni az egyéni védőeszközök használatát, hiszen akkor ő már nem hallja jól a zenét, tehát nyílván nem tudna ugyanúgy mint eddig, tisztán játszani. És hát persze: elmaradna a pótlék!

Átlagos csillapítási értékek (dB) FüldugóTípus125 Hz250 Hz500 Hz1000 Hz2000 Hz4000 Hz8000 Hz Alpine MusicSafe Pro Arany18,815,616,018,527,723,922,0 Ezüst14,815,015,718,726,624,418,9 Fehér10,211,214,317,924,023,418,0 ElacinER 1517,517,618,016,317,315,820,8

Átlagos csillapítási értékek (dB)

Induló

Himnusz

Hallásvizsgálati görbék

Mi hát a valóság? Úgy tűnik, hogy a hallásvizsgálati eredmények egyáltalán nem igazolják a mérési eredmények által jogosan várt halláscsökkenést, pláne nem súlyosabb károsodást. Felmerül a szakirodalomból már ismert gyanú: Vajon a zene ugyanúgy okozhat-e halláskárosodást, mint az ipari zaj? Azt már régóta tudjuk, hogy a zene egészen más módon működik bennünk, mint a számunkra elfogadhatatlan zaj.

C.G. Jung: agyi féltekék működése  Bal félteke  Külső, objektív, racionális: az agy értékei a fontosak  Gondolkodás, logika  Elme, anyag, tudomány  Maszkulin – cselekvés, levegő/tűz  Jobb félteke  Belső, szubjektív, nem racionális: a szív értékei a fontosak  Ösztön, érzés, intuíció, művészet  Zene  Feminin – létezés, föld/víz

A zenei élmény A zene a befogadás aktusával válik rendezett vagy rendezetlen hangok sorozatából muzsikává. E szónikus képződmények hatása az emberi pszichére hozza létre a zenei élményt. A zene kapcsolata a tudattalannal tehát fölöttébb intenzív, annak egyéni, kollektív és univerzális válfajával egyaránt.

Hogyan hat ránk a zene? dr. Donáth Tibor e témával foglalkozó tanulmányából idézünk: „A továbbiakban joggal merül fel a kérdés, ha a zajok szervezetünkben negatív hatást váltanak ki, milyen a zenei hangoknak, a zenének a központi idegrendszeren keresztül az életminőségre gyakorolt hatása… Úgy tűnik, hogy az ember – szemben a zajokkal, zörejekkel –, a zenei hangok iránt sajátos biológiai válasszal bír.” Ami pedig az általunk hangosnak ítélt és zajosnak mért zenét illeti, elgondolkoztató Tarnóczy professzor azon megállapítása, amelyet a színkép szerepét taglalva tett: „a színes zenei hangok mindig jóval hangosabbak, mint az ugyanakkora akusztikai teljesítményű tiszta hangok.”

Hogyan hat ránk a zene? A zene tehát elsősorban a jobb agyi féltekénk működésének eredménye, ebből következően irracionális jellegű, vagyis a lelki tényezőknek és a pszichének jut jelentős szerep a zenélés során is. Ami nem feltétlenül jelenti azt, hogy az állandóan védekező helyzetben lévő hallószerv nem károsodik, de még az átlagosnál is nehezebben derül ki, hogy milyen mértékű és jellegű a tényleges halláskárosodás.

A zenehallgatás és a siketség A zenehallgatás élménye még a siketek számára is adott. Hanghullámok rezgésének érzékelésével kaphatnak információkat arról, milyen zenét is élvezhetnek éppen. A legismertebb példa a siketek és a zene kapcsolatára maga Ludwig van Beethoven volt, aki azután írta számos remekművét, hogy teljesen elvesztette hallását. (Evelyn Glennie 12 éves kora óta siket, mégis gyakran foglalkoztatott ütőhangszeres.)

Köszönöm a figyelmet! Márkus Péter Bencsik Rita Márkus Miklós Gúth Gábor