Világörökségünk A budai vár.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Híres épületek a Reformkorban
Advertisements

Képeslapok a Dunáról.
Mindenszentek temploma Pécs
Összeállította: a szakkörvezető és a fotószakkör gyorssegély szolgálata Országjárás másképpen Bemutató a kollégium országjárás-vezető szakkörének szakmai.
Készítette: Albert Krisztina
Téma:Becse és környéke
Játékos katonák, katonás játékok
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
1106 Budapest, Fehér út 68. Telefonszám: + (36) 20 /
Világörökség 2012 A Várnegyed bemutatása. Az örökség olyan érték, amelyet a gyermekek a szüleiktől kapnak, s megőrzik azt saját gyermekeiknek.
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Egy-egy ország leggazdagabb könyvtári gyűjteményei a nemzeti könyvtárak.nemzeti könyvtárak A világon kb. 160 nemzeti könyvtár van. Az adott ország publikációinak.
Mátyás corvinái, könyvtára
Információs szupersztráda Gyalogolj át a könyvtárba! A szolnoki Damjanich János Múzeum Szakkönyvtárának kihívásai a XXI. században Budapest, május.
Szeged címere. Szeged címere Szeged Magyarország harmadik legnagyobb városa amely nagy történelmi múlttal sok turisztikai látványossággal rendelkezik.
Magyarország természeti kincsei
BUDAPEST, MINT VILÁGVÁROS
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Budapest Mint Világváros
Budavári Palota funkciójának, struktúrájának fejlesztése
Mátyás király, az igazságos
Szendrő nevezetességei
Közép-Magyarország turisztikai régió vonzerői
Budapest turisztikai marketingje
Dobó István Vármúzeum Eger
Eger vonzerői Készítette: Panghy Bence.
Budapest turisztikai marketingje
P ÉCS TURISZTIKAI MARKETINGJE Készítette: Kálmán Aliz.
Pécs turizmusa.
Budapest.
Pécs városi turizmusa Andalits Alexandra.
Budapest turisztikai marketingje
2010.februr.13. Szombat Budapest és környéke természeti értékei III. Természetismereti és létesítményellenőrző túra MEGHÍVÓ.
Bemutatkozik az Arcanum Digitális Tudománytár
Budapest nevezetességei!
Budapest mint világváros
Budapest mint világváros
Az utazás.
BUDAPESTI SÉTA 6. ÉVFOLYAM.
BUDAPEST Készítette: Bugyinszki Fruzsi. A közel egy hónapig tartó vásár évente több mint fél millió látogatót vonz Magyarország és Európa minden tájáról.
Készítette: Bujdosó Villő
DEBRECEN I. RÉSZ.
Automatikus diaváltás A hangszórókat kérem bekapcsolni Most: van A pontos id ő : 19:58
Határtalanul pályázat
MEGHÍVÓ Budai várhegy délkeleti oldala. Természetismereti séta Szombat Szombat.
Mátyás templom Készítette: Veszi Viktória.
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulás a főváros első Kossuth-szobrához Vasárnap Foto:Telek és internet Zene: Giovanni.
Budapest Turisztikai Marketingje Készítette : Romolhatatlan Norbert.
Susann Nordströms Orkester - True Love
A világ 7. legszebb villamosvonalán
Világörökségek Magyarországon
02/10/ :56 T.B. STRASSBURG A Kis Franciaország „A Kis Franciaország“ egy nagyon kedves és bájos terület, csatornákkal, jellegzetes, múlt századbeli.
Sárrétudvari.
Törökök Magyarországon
UNESCO - Világörökségi Bizottság november 16-án született meg az ezidáig legjelentősebb eszköz földünk egyetemes természeti és kulturális értékeinek.
Már a kvád törzsek is bányásztak itt ércet a hegyekben, a honfoglalás után kis bányatelepe a zólyomi vár tartozéka volt. A várost a németek alapították.
MEGHÍVÓ Budai várhegy alja Természetismereti séta
Országos Széchényi Könyvtár
Budapest Programajánló
MEGHÍVÓ Természetismereti kirándulásra és találkozóra vasárnap
Retusált látképek Mennyire ismered Magyarországot?
Kolozsvár.
MAGYARORSZÁG SZÉP VAGY, GYÖNYÖRŰ VAGY EGER
Magyarországi Barangolások A Budai Várnegyedben
Pesti Nikolett és Nyiri Anna Sára
Magyar Világörökség Kiemelkedő természeti és kulturális kincseink.
Előadás másolata:

Világörökségünk A budai vár

A világörökségi helyszínek olyan kulturális vagy természeti értékek, melyet az UNESCO Világörökségi Bizottsága erre a listára felvesz. A nemzetközileg elfogadott Világörökség-egyezmény 1972. november 16-án született.

A program célja az emberiség kulturális és természeti értékeinek, örökségének védelme, megőrzése.

A Budai várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven A Budai várnegyed Budapest I. kerületének egyik városrésze Vár néven. Területén számos középkori eredetű műemlék, valamint 17–18. századbeli lakóház és középület található. A Budai várnegyed három fő része a Budavári Palota, a Szent György tér és a történelmi lakónegyed.

Története: IV. Béla a mongol/ tatárjárás után kezdte meg a Budai vár építését védelem céljából. 1354-ben I. Nagy Lajos király Visegrádról Budára helyezte az udvartartását. A vár és környéke ezután folyamatos egészen a török támadásokig. Mátyás király idején fejeződött be a trónterem a királyi lakosztály a könyvtár a csillagvizsgáló építése. 1526-ban a mohácsi-csatavesztés után Szulejmán török szulán elfoglalja a Budai várat, de rövid idő múlva kivonult az országból. 1541-ben Budát a török másodszorra elfoglalja és 145 évig maradt itt.

1686. szeptember 2-án foglalják vissza Budát a szövetséges hadak a törököktől. Az 1848-49-es szabadságharcban a magyar honvédsereg elfoglalja a várat a császári csapatoktól.

A II. Világháború alatt a Budai palota és a Várnegyed jelentős része elpusztult.

Az 1960-as években az épületek jelentős részét helyreállították, újjáépítették. 1987 óta az UNESCO Világörökség listáján Budai várnegyed néven szerepel.

A Budai Vár és környékének látnivalói:

Budavári Palota Budavári Palota a volt magyar királyi palota ma használatos neve. Budapest egyik kulturális és turisztikai központja Budapesti Történeti Múzeum Budapest egyik legjelentősebb múzeuma, a főváros történetének dokumentumait, tárgyi emlékeit gyűjti Magyar Nemzeti Galéria A magyarországi képzőművészetet bemutató legnagyobb közgyűjtemény. A Budavári Palota épületében található

Országos Széchényi Könyvtár Az Országos Széchényi Könyvtár Magyarország nemzeti könyvtára. Feladata a magyar kulturális örökség gyűjtése, feldolgozása, megőrzése és hozzáférhetővé tétele a kéziratos kódexektől a nyomtatott dokumentumokon keresztül az elektronikus kiadványokig

- Sándor-palota A mindenkori magyar köztársasági elnök rezidenciája Szent György tér Budavári Sikló A Budavári Sikló egy különleges vasút a Budavári Palota megközelítésének egyik eszköze - Sándor-palota A mindenkori magyar köztársasági elnök rezidenciája - Várszínház

Történelmi lakónegyed Dísz tér Gótikus lakóházak Szentháromság-szobor A Szentháromság-szobor a Szentháromság téren áll, a Mátyás-templom előtt. Az 1691-es pestisjárvány során a polgárok fogadalmat tettek, hogy ha a járvány elmúlik szentháromság-szobrot állítanak hálából. Ennek emlékét őrzi a szobor Régi budai városháza

Mátyás-templom

Halászbástya A Halászbástya Budapest egyik legismertebb műemléke, amely a budai várban található, legjelentősebb idegenforgalmi látványosság

Hadtörténeti Intézet és Múzeum A budapesti Hadtörténeti Intézet és Múzeum a magyar hadtörténelmi emlékeket gyűjtötte össze

Bécsi kapu tér Magyar Országos Levéltár

Mária Magdolna-templom A Budai Várban lévő templomot a 13. században építették 1541 után az egyetlen templom volt, melyet a törökök meghagytak keresztény imahelynek. 1792-ben itt koronázták meg I. Ferenc királyt Mária Magdolna-templom

Budavári Labirintus Sziklakórház A Budavári Labirintus a Budai Vár alatti legnagyobb barlangrendszer Sziklakórház 1939-44-ig majd 1958-62-ig építették, légoltalmi szükség-kórháznak

Óvjuk értékeinket! Köszönjük a figyelmet!