Készítette: Nákám Róbertné

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Középbél, máj, hasnyálmirigy, vastagbél
Advertisements

Táplálkozási alapfogalmak
A ló emésztésének sajátosságai
Az előbél felépítése és működése
A belek „alagútjain”.
A szivacsok a csalánozók és a gyűrűsférgek törzse
Anatómia-élettan óra Ureczky Dóra.
ANYAGCSERE BETEGSÉGEK DIÉTÁS KEZELÉSE
Az emésztőszervrendszer
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Táplálékok, tápanyagok
(Program-akkreditációs lajtsromszáma: PL-2661)
Enzimek az élet esszenciái
A köztakaró és képletei Testüregek
A vitaminok és ásványi sók
ISMERTESSE AZ EMLŐSÖK EMÉSZTŐKÉSZÜLÉKÉNEK FELÉPÍTÉSÉT ÉS EMÉSZTÉSÉT!
A szájnyílástól a belekig
A légzőrendszer.
A garat, a gége és a hangképzés
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A tápcsatorna felosztása; szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor
Emésztőrendszer.
Jellemezze a méhek tápcsatornáját és mirigyeit!
Táplálkozás Az egészséges táplálkozás alapelvei
TÁPLÁLKOZÁS.
Az egyes gazdasági állatfajok emésztési sajátosságai
A monogasztrikus állatok emésztési sajátosságai
A kérődző állatok emésztési sajátosságai
Emésztés, felszívódás, transzport
Az élelmiszereket felépítő anyagok
Az intermedier anyagcsere alapjai.
A belek „alagútjain”.
A helyes táplálkozás.
A légzőrendszer.
A férgek törzsei.
A szájnyílástól a belekig
A növények ásványianyag-felvétele
Gyermekek fejlődése és gondozásuk módszertana
A tápcsatorna funkciói:
A táplálkozási szervrendszer felépítése és működése
ANATÓMIA-ÉLETTAN.
Légzőrendszer orrüreg orrnyílás nyúltagy orrgarat garat gégefedő gége
Az emésztőkészülék.
Táplálékaink, mint energiaforrások és szervezetünk építőanyagai.
Enzimek.
Az ember táplálkozása.
„….valami bűzlik Dániában….” /Shakespeare/
Táplálékok , tápanyagok
Mi és emésztőnedveink
Tápanyagok.
Emésztés, felszívódás, transzport
AZ EMÉSZTŐRENDSZER ÉLETTANA
Emésztőrendszer (apparatus digestorius)
Ismétlés Heterotróf életmód Mindenevő Táplálkozás folyamata
Emésztési rendellenességek
Egyed alatti szerveződési szintek
Táplálkozás A mai táplálkozás legfőbb problémái Káros hatások
Légzés szervrendszere
Gyomorsav és epe szerepe a szervezetben
Tápanyagaink.
3.4.2.Az állatvilág főbb csoportjai a szervi differenciálódás szempontjából 2.
TÁPLÁLOKOK, TÁPANYAGOK
A HELYES TÁPLÁLKOZÁS MIT, MIKOR, MENNYIT.
Apparatus digestorius - Emésztőrendszer
30. Lecke Az anyagcsere általános jellemzői
A SZÁJNYíLÁSTÓL A BELEKIG
Nem kórokozó baktériumok
Élelmiszerek Az élelmiszerek fogalma. Az élelmiszerek árujellemzői és forgalmazásuk feltételei.
Vegetatív működés II..
Előadás másolata:

Készítette: Nákám Róbertné Emésztés szervrendszere 8.oszt. Készítette: Nákám Róbertné

TÁPCSATORNA SZAKASZAI  - előbél: szájüreg, garat, nyelőcső, gyomor /nyál, gyomornedv-pepszin/ (táplálék felvétele, darabolása, továbbítása a középső szakasz felé) -középbél : vékonybél /máj-epe, hasnyálmirigy-hasnyál, bélnedv/ (táplálék lebontása, felszívása, eljuttatása a vérbe, a sejtekhez), -utóbél : vastagbél / vakbél- féregnyúlvány/, végbél , végbélnyílás (víz , ásványi anyagok visszaszívása, az emésztetlen anyagok kiürítése) Emésztőrendszer feladatai 1. a táplálék: - felvétele, feldolgozása (aprítás, kémiai lebontás) - emésztése 2. tápanyagok: - lebontása, - felszívása, a vérbe juttatása 3. az emésztetlen salakanyagok kiürítése  A táplálék a bélcsatorna üregében halad végig. Közben különböző emésztőnedvek hatására jellegzetes fizikai és kémiai változásokon megy keresztül. A béltartalmat a bél ún. perisztaltikus (keverő, továbbító) mozgásai továbbítják. Az emésztőnedveket a bélfal mirigysejtjei és a bélcsatornához csatlakozó emésztőmirigyek termelik.  

Tápanyagok: energiaforrásul szolgálnak -fehérjék (állati, növényi) -szénhidrátok (egyszerű cukrok-szőlőcukor; -összetett cukrok-keményítő) -zsírok (állati, növényi) Építőanyagok: sejtépítők(nem energiaforrások) Vitaminok: (zsírban és vízben oldódó; gyorsan kiürül, csak kis része raktározódik> folyamatos bevitel szükséges) Szerves anyagok: fehérjék, szénhidrátok, zsírok, vitaminok Szervetlen anyagok:  víz (testünk 70%-a víz; sejten belül-kívül) ásványi sók (konyhasó) Enzimek: szerves biokatalizátorok, irányítják az életfolyamatokat fehérjebontó: pepszin, tripszin, erepszin szénhidrátbontó: amiláz, maltáz, alktáz, szacharáz zsírbontó: lipáz -

Nyál: híg váladék; nyálmirigyek termelik; 1,5 l/nap SZÁJÜREG: szerepe: falat képzése, nyelés, ízérzés, hangképzés Nyál: híg váladék; nyálmirigyek termelik; 1,5 l/nap összetétele: víz, sók, baktériumölő anyagok, szénhidrát (cukor)- bontó enzimek;  Nyálelválasztás: reflexfolyamat> elindítja: táplálék elgondolása, látványa, szájba kerülése Szájüregben emésztés, tápanyag felszívódás nincs (enzim van, de rövid az idő) De felszívódhatnak: alkohol, egyes gyógyszerek, mérgek  NYÁLMIRIGYEK: nyálat termelik kis nyálmirigyek: szájüreg falában szétszórtan nagy nyálmirigyek: állkapocs alatti, nyelv alatti, fültőmirigy Rágóizmok Nyálmirigyek  

FOGAK: felső állcsont és az állkapocs fogmedrébe beékelődve helyezkednek el A FOG RÉSZEI: FOGAK SZÁMA,TÍPUSAI Számuk: Első generáció: tejfogak> 6-30 hónapos korban> 20 db; - fogváltás 6-13 éves korig Második generáció: maradandó fogak>felnőtt>32 db Harmadik generáció: hiánypótló>műfogak  Típusai (negyedenként):   Korona (fehér zománccal borított) nyak (foghússal körülvett) gyökér (állkapocsba illeszkedik) szemfog (1) metszőfogak (2) kisőrlők (2) nagyőrlők (3)

GARAT : a falat a szájüregből a nyeléssel kerül a szájgaratba, majd a nyelőcsőbe nyelés: reflexes folyamat>akarattól függő része> nyelvvel a falat hátrafelé tolása akarattól független része> nyelvgyökhöz, lágy szájpadhoz érő falat indítja be> gégefedő bezárul> falat továbbhalad a nyelőcsőbe Nyelőcső : ujjnyi vastag, izmos falú, nyálkahártyával bélelt, kb. 25 cm hosszú -nyelőcsőben a falat vagy a folyadék> izmok továbbító mozgása miatt mindig lefelé, a gyomor felé halad -nyelőcső és a gyomor határán> gyomorbemenetben körkörös izomcsoport> biztosítja, hogy a lejutott étel ne visszafelé haladjon    

Gyomor felépítés GYOMOR: üreges szerv; rekesz alatt, középvonaltól kissé balra helyezkedik el befogadóképessége: 1,2-2 liter (max. 4-5 l) sejttípusai: fősejt>emésztőnedvet termel (fehérjebontó>pepszin) fedősejt>sósavat termel melléksejt>nyákot termel (bevonja, védi)   gyomornedv: mennyisége>2-2,5 liter/nap tartalma> víz, emésztőnedv, sósav, nyák   izomzata: bejáratnál, kimenetnél gyűrűizom; réteges felépítése teszi lehetővé a perisztaltikus és keverőmozgást; üres gyomoré> levegővel kevert> gyomorkorgás; perisztaltika „megfordulása”: hányás gyomorba került falatra (keverés közben) hat a gyomornedv emésztés: -fehérjeszerű anyagok , pepsin hatására> kisebb alkotórészekre bomlanak (emésztőnedvet a sósav aktiválja)> teljes lebontás vékonybélben kimozin>tejfehérjét csapja ki (megalvasztja a tejet a gyomorban) -szénhidrát (cukor) emésztés> nincs (enzim sincs) -zsíremésztés> nincs, mert savanyú közegben nem lehetséges tápanyag-felszívódás> nincs; de gyógyszer, alkohol, méreg felszívódik A táplálék általában 2-8 órát emésztődik a gyomorban

VÉKONYBÉL: Kb. 5 m hosszú - részei: patkóbél/nyombél/, éhbél, csípőbél -bélbolyhok borítják> ezek a nyálkahártya 1 mm hosszú,kesztyűujjszerű kitüremkedései, a tápanyag-felszívás elemei növelik a felszívás felületét. emésztés a vékonybélben:  a gyomorból a patkóbélbe jutott savanyú vegyhatású gyomortartalomhoz>az epehólyagból és a hasnyálmirigyből is emésztőnedvek ürülnek Az emésztés elkezdődik -fehérjék, szénhidrátok, zsírok>> építőelemeire bomlanak -fehérjék, szénhidrátok> felszívódnak a bélbolyhok vénás vérébe -zsírok> a nyirokutakba három emésztőnedv fejti ki hatását: hasnyál, bélnedv, epe   BÉLBOLYHOK

EMÉSZTŐMIRIGYEK- EMÉSZTŐNEDVEK Mi termeli Mit bont Liter/ nap Emésztőnedv neve Mi termeli Mit bont Liter/ nap NYÁL NYÁLMIRIGYEK KEMÉNYÍTŐT BONTJA CUKORRÁ /PÉPESÍT IS / 1,0 GYOMORNEDV GYOMOR NYÁLKAHÁRTYÁJÁNAK MIRIGYEI FEHÉRJÉT 2,0 EPE MÁJ NAGY ZSÍRCSEPPEKET APRÓ CSEPPEKKÉ BONTJA 0,7 HASNYÁL HASNYÁLMIRIGY KEMÉNYÍTŐT, SZÉNHIDRÁTOT FEHÉRJÉT, ZSÍROKAT BÉLNEDV VÉKONYBÉL FALÁBAN LÉVŐ MIRIGYEK BEFEJEZI A TÁPANYAGOK LEBONTÁSÁT