2008. 03. 17Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Mit lehet tudni a célcsoportról?
Advertisements

Az iskolai szociálismunka
Mentorszülők – mentőszülők autizmusban
Szociálpedagógia szak (BA). A képzés célja: • olyan szociálpedagógusok képzése, • akik képesek a gyermek és ifjúsági korosztály • tanulási, szociális.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
HEFOP Bihari Foglalkoztatási Mentor Hálózat kiépítése - a megvalósított projekt bemutatása.
A program továbbfejlesztésének lehetőségei HEFOP Daróczi Lajos.
Nyitó rendezvény „Motiváló képzések és kapcsolódó szolgáltatások a ”Pro-Team” Nonprofit Kft-nél.” TAMOP A2-12/ október 18.
M ű szaki és Természettudományi Egyesületek Szövetsége Szabolcs – Szatmár – Bereg Megyei Szervezete.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Foglalkozási Rehabilitációs Szolgálat működése Előadó: Pátkai Andrásné szolgálatvezető Budapest, 2006.október 24.
Szeretettel köszöntjük a TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai TÁMOP „Jó pályán”! projekt békéscsabai szakmai fórum résztvevőit! szakmai fórum résztvevőit!
Információs nap Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért Támop /2 Közösségi felzárkóztatás a mélyszegénységben élők integrációjáért.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
Tájékoztató az aktuális foglalkoztatási és képzési programokról.
Büntetés-végrehajtási
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
„Szociális és Oktatási Önkéntes Tevékenység
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Digitális szolidaritási háló – a szerves megoldás Gáspár Mátyás
„A kulcskompetencia az ismeretek, készségek és attitűdök transzferábilis, többfunkciós egysége, amellyel mindenkinek rendelkeznie kell ahhoz, hogy személyiségét.
Projektmunka.
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Munkaasszisztensi tevékenységek Regionális Szociális Forrásközpont Nonprofit Kft. ___________________________ Integrált Foglalkoztatást Segítő Szolgálat.
Támogatott Foglalkoztatás célcsoport specifikus ismeretek a foglalkoztatáshoz kapcsolódóan – értelmi sérültek TÁMOP Országos Hálózati Találkozó.
MENTORI MEGSEGÍTÉS A GÖLLESZ VIKTOR SPECIÁLIS SZAKISKOLÁBAN.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt.
Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT-mentor projekt Motiváció felkeltése és fenntartása internethasználattal.
2008. március 27. Magyar Tartalomipari Szövetség – A/016 – EQUAL IT mentor projekt.
Együttműködési lehetőségek és megoldások a foglalkoztatási és szociális terület munkájában Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális.
Legjobb_kor. Az eMunka, dMunka, sikeres alkalmazásának társadalmi és technológiai feltételei megteremtődtek. dr. Mlinarics József ügyvezető elnök Magyar.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató Információs társadalom a javuló esélyekért Az Informatikai és Hírközlési Minisztérium 2002.
A JÓ PAP IS… – Képzések és tanácsadások szakembereknek, munkáltatóknak Előadó: Garadnay Tea FEMI vezető Budapest Esély Nonprofit Kft.
Közkincs kerekasztal a kecskeméti Kistérségben Szakmai konferencia június 9. Kecskemét.
Értelmi fogyatékossággal élő személyek támogatott lakhatása
A stratégiai kulcsmentorok bemutatkozása IFKT mentor képzés Budapest, december 13.
A nemzeti hálózat ma 1887 működő végpont 1430 kiképzett eTanácsadó 19 megyei központ.
Kompetencia alapú képzés  Képességek, kézségek fejlesztése  9.C Közlekedési osztály  9.D Informatikai osztály.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
Foglalkoztatási Információs Pont a Kunbaracsi Teleházban Foglalkoztatási Információs Pontok és tanító Teleházak Molnár Andor, Szeged, december 15.
Szakmai fórum BMK, szeptember 19. PALLÓ – segítség a felnőttkori tanuláshoz A segítő szolgáltatás lehetőségei a közművelődési intézményekben.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
„Kihívások és válaszok” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, október 24.
TÁMOP / „Integrációs bázisiskola a Jászságban”
Dél-alföldi SZAK-TÁR Dél-alföldi SZAK-TÁRTÁMOP /2/B Projekttájékoztató nap Szakmai program bemutatása Béthel Alapítvány.
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
ESÉLYTEREMTŐ OKTATÁSI MODELL A TÁRSADALMI MEGBECSÜLÉSÉRT HEFOP P /2.0.
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
A Roma-Net Helyi Támogató Csoport lehetőségei a szociális városrehabilitáció tervezésében és végrehajtásában Mini-konferencia ,
Foglalkoztatási Információs Pontok Békés megyében
A Szabolcsi Fiatalok a Vidékért Egyesület, a Svájci – Magyar Civil Alap Szociális szolgáltatások nyújtása tématerületére 2013-ban benyújtott „Tanítsuk.
1 Egy HEFOP projekt tapasztalatai Farkas András február 26. Digitális tanulási környezet alkalmazása az informatikai kompetenciák.
Érdekképviselet, képzés, távmunka Bihall Tamás alelnök Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Budapest, december 7.
TÁMOP /1 Együtt az alapszolgáltatások fejlesztéséért Hartal Katalin
„Gondoljunk a jövőre!” - szakmai nap Előadó: Pántya Erika projektmenedzser Szombathely, június 22.
Hálózatok Támogató, segítő szerepek az ifjúsági munkában.
1 Felelősségvállaló szereplő avagy mit tehet a könyvtár a fogyatékosok érdekében.
Szociális foglalkoztatás szerepe a rehabilitációban Csicsely Ágnes Nemzeti Erőforrás Minisztérium Szociális és Gyermekjóléti Szolgáltatások Főosztály.
1996 óta az ügyfelekért. Tevékenységünk: Külföldi folyóiratok – print / print + online Online folyóiratok Szakkönyvek, könyvsorozatok CD – ROM adatbázisok,
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Égigérő mesefa Biblioterápiás foglalkozások az életminőség javításáért
Az Európai Uniós csatlakozás könyvtári kihívásai
Család – és Gyermekjóléti Központ
Együtt a változásokért
Benedek András, BME Felnőttképzés és iskola – a szakértői kompetenciafejlesztés lehetőségei december 1.
Kovács Ibolya szociálpolitikus Foglalkoztatási és Szociális Hivatal
Előadás másolata:

Goronné Ondré Katalin Bihari Mentor Hálózat kiépítése a résztvevő szemével

Goronné Ondré Katalin Mentor fogalma az értelmező kéziszótár szerint : - idősebb tanácsadó, pártfogó, atyai jóbarát - az Odüsszeiában szereplő Mentórnak, Télemakhosz nevelőjének a nevéből

Goronné Ondré Katalin A Wikipédia szerint ( lásd Internet  ) : •Munkahelyi környezetben olyan személyt jelent, aki egy munkatársa számára tanácsadóként áll rendelkezésre, pl. szakkérdésekben. A mentor elkíséri a munkatársat szakmai fejlődése során és példát mutat neki. •Itt már meg is jelenik az IT mentor fogalma, azaz, az informatikai társadalom mentora. Az IT mentorok feladata elsőrendűen az, hogy az e-Magyarország pontokon segítsék azokat az embereket, akik önállóan nem képesek igénybe venni az információs társadalom nyújtotta szolgáltatásokat, nem tudják (ki)használni az információs és komunikációs technológiák kínálta lehetőségeket.

Goronné Ondré Katalin Mik az IT mentor fő feladatai ? •problémás élethelyzetek felismerése, •szükségletek feltárása, •meghatározza, hogy ki tud segíteni az adott probléma megoldásában, •tervet dolgozhat ki, ha erre szükség van, •felhasználja az információs hálózat adta lehetőségeket a probléma megoldásában, •folyamatosan fejleszti saját képességeit, •tapasztalatait megosztja másokkal, ezzel részt vesz az információs hálózat kialakításában, •elemzi a tipikus élethelyzeteket és problémákat és a speciális célcsoportok szükségleteit, •elősegíti a célcsoport helyzetének javítását az információs társadalomban, a „digitális” esélyegyenlőség megteremtésében. Az IT mentorok speciális hálózatot jelentenek és teremthetnek meg az információs társadalom keretein belül. Kialakult hálózatuk csökkenheti az különböző társadalmi csoportok közti egyenlőtlenségeket.

Goronné Ondré Katalin Milyen tulajdonságokkal rendelkezzen egy IT mentor ? •logikus gondolkodás •kreativitás •kapcsolatteremtő képesség •jó kommunikációs képesség ( ami gyakorlattal fejleszthető ) •fejlődési, tanulási képesség •empátia •asszociációs készség •némi műszaki érzék •LEGFONTOSABB : TÜRELEM 

Goronné Ondré Katalin Milyen területekről jöttek a részvevők ? •családsegítő szolgálat •gyermekjóléti szolgálat •önkormányzat •munkaügyi központ •művelődési intézmény •oktatási intézmény •teleház •HEFOP program •kisebbségi önkormányzat •magánszemély

Goronné Ondré Katalin •Ezen területen dolgozó résztvevőkkel már a képzés során kialakult egy mini közösség, amely képes egymásnak segíteni a problémás helyzetek kezelésében. Ilyen, organikusan kialakult közösségek képesek a leghatékonyabb segítő tevékenységre. •Saját területükön való tájékozottságuk és a képzés teszi alkalmassá őket a „hálózatban” való munkára.

Goronné Ondré Katalin Milyen területekkel foglalkoztunk a képzés során ? ECDL képzés 4 modullal ( alapvető információ technológiai ismeretektől a prezentáción keresztül az Internet használatáig ) Foglalkoztatási mentor képzés = munkaügyi ismeretek = szociális ismeretek = információs társadalommal kapcsolatos ismeretek = pályázati ismeretek

Goronné Ondré Katalin Mire lettünk képesek ? •információs társadalomban való eligazodás, tájékozódás, •hatékonyabb segítség nyújtás IT eszközök segítségével, •integrációra képes gondolkodás alkalmazása a gyakorlatban, •„szociális munkásba oltott informatikus” szemlélet megvalósítása a gyakorlati munkánkban, •informatikai eszközök használata az általános célok megvalósítása érdekében.

Goronné Ondré Katalin Záró gondolat : Összejönni – jó kezdés. Együtt maradni – haladás. Együtt dolgozni – siker. ( Henry Ford ) Csak az nem követ el hibát, aki nem csinál semmit. ( Theodore Roosevelt )

Goronné Ondré Katalin Köszönöm a figyelmet. Goronné Ondré Katalin mentor