Képzőművész, szobrász és író

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Egészséges életmód Az egészség és az egészséges életmód megfogalmazása elég nehéz. Mivel minden ember különböző igényekkel, és adottságokkal, rendelkezik.
Advertisements

Hogyan tanuljunk? ….és egyáltalán miért?
Stacionárius és instacionárius áramlás
KÉSZÍTETTE: Takács Sándor
VÁLTOZÓ MOZGÁS.
Tájékoztató a licenszdolgozattal kapcsolatban
Iskolatörténeti hét  A murakeresztúri Zrínyi Miklós Általános Iskola a központi iskolaépület 50 éves évfordulójára, január 21-től január 26-ig iskolatörténeti.
Tükrök leképezése.
Mozgások I Newton - törvényei
Energia a középpontban
Széchenyi István Általános Iskola Készítette: Jobbágy Piroska
Készitette:Bota Tamás Czumbel István
A feladatokat az április 14-i Repeta-matek adásában fogjuk megoldani
Lencsék és tükrök képalkotásai
Egy pontból széttartó sugarakat újra összegyűjteni egy pontba
A szemléltetés fontossága a geometria tanításában
Poliéderek térfogata 3. modul.
Testek csoportosítása
Film fénytöréshez Lencsék Film fénytöréshez
Homorú tükör.
Pitagorasz tétel és életútja.
Sztereogram.
Munkácsy: Krisztus-trilógia. Munkácsy Mihály életművében kétségkívül a Krisztus-trilógia jelenti az egyik csúcspontot, még akkor is, ha a három mű együttes.
A folyamatok térben és időben zajlanak: a fizika törvényei
A virtuális technológia alapjai Dr. Horváth László Budapesti Műszaki Főiskola Neumann János Informatikai Kar, Alkalmazott.
Vámossy Zoltán 2006 Gonzales-Woods, SzTE (Kató Zoltán) anyagok alapján
A virtuális technológia alapjai
Készítette: Árpás Attila
 1. dia: Bemutakozó  2. dia: Tartalom  3. dia: Fogalmak  4. dia: Mi a hasznosság??  5. dia: Általános I.  6. dia: Általános II. táblázat  7. dia:
1 Szimmetriával rendelkező mechanikai rendszerek Horváth Ákos ELTE Atomfizikai Tanszék Október 18.
Változatos viszonyok Retro majális és a szocializmus emlékezete Várpalota – Inotán Készítette: Urbán Csilla.
Az emberi agy gyakran becsap!
FIZIKA A NYOMÁS.
1. kísérlet Látható rezgések Fábián Orsolya. – gondolkodott Marci, amikor meglátta ezt a Különös szerkezetet a Csodák Palotájában… Hm… Vajon ez hogyan.
Összeállította: Rakovicsné Erdősi Katalin 2008.
A folyadékok tulajdonságai
Készítette: Horváth Zoltán (2012)
1. feladat Egy henger alakú olvasztótégelyben 25 cm ma-gasan olvasztott viasz van. A henger sugara 15 cm. A viaszból olyan négyzet alapú egyenes gúla.
Telefonos feladat Egy háromjegyű szám elé írtunk egy hármast, majd az eredeti háromjegyű szám mögé írtunk egy hármast. A kapott két négyjegyű szám különbsége.
Nyitókép TÜKRÖK.
A 0-3 évesek rajzfejlődése
Készítette: Garay Adrienn
(kb. i. e. 287.,Szürakuszai – i. e. 212., Szürakuszai )
-fényvisszaverődés -fénytörés -leképező eszközök
Élete és munkássága Készítette: Illés Szabolcs
Matematika feladatlap a 8. évfolyamosok számára
(múzeumban, kiállításon)
„Ki tud többet Egerről?” verseny
Adalékok a magyar tizenévesek vallásosságáról a rendszerváltás után Csákó Mihály CSc egyetemi docens WJLF Pedagógiai Tanszék.
XVII. Hajnal Imre Matematika Tesztverseny
Bepillantás egy boldogabb világba: Anika illúziója és a mozinézők illúziója 10/C.
Jegyzet Készítette: Nikli Károly 2013
CSAPODY VERA március 29. – Budapest, november 6. "Az én hivatásom, hogy másoljam le a természet szépségeit. Mindegyiket, amennyire csak lehetséges."
Az egészség Készítette: Vida Fruzsina.
Charles Augustin de Coulomb
SZIMMETRIA és ASZIMMETRIA az EMBERI TESTBEN
Egyenes vonalú mozgások
HIPERKOCKA.
1 „Még korunk szélhámosainak is tudósnak kell magukat színlelni, mert különben senki sem hinne nekik.” C.F. Weizsacker.
Galileo Galilei élete Kelemen Dávid 9/c.
OPTIKAI TÜKRÖK ÉS LENCSÉK
Javasolt eszközök, módszerek
iPhone Készítette: Egri Dóra
Sergei Bobkov Csodálatos Fa-forgács mûvészete
Ábrázoló geometria feladatai
Hidrosztatikai alapok (hidrosztatikai paradoxon)
Kúpszerű testek.
Stacionárius és instacionárius áramlás
ELEMI GEOMETRIAI ISMERETEK
Milyen matematikai fogalmak szerepeltek az előadásban?
Előadás másolata:

Képzőművész, szobrász és író Csörgő Attila Képzőművész, szobrász és író Készítette: Varga Bence Városmajori Ginázium

Élete: 1965-ban, március 29-én Budapesten született. Tanulmányai: Magyar Képzőművészeti Főiskola tanulójaként 1992-ben festő, majd 1994-ben intermédia szakon diplomázott. 1993-ban Amszterdamban a Rijksakademie van baeldende Kunsten szobrász szakán tanult. Itt 1994-ben három éves Derkovits-ösztöndíjban részesült. 1998-ban Smohay-díjat; 2001-ben Munkácsy-díjat és 2008-ban Nemzetközi Nam June Paik-díjat nyer ( ez utóbbi a munkásságának ediggi csúcsa).

Munkássága: 1991 óta rendszeresen szerepel a kortárs magyar szobrászatot, képzőművészetet, a fiatal magyar, illetve európai képzőművészeket bemutató tárlatokon. Számos, a képzőművészet és tudomány határterületeit, a legújabb médiumok, technikai lehetőségek és a művészeti alkotófolyamat összekapcsolódásának lehetőségeit vizsgáló kiállításon mutatták be munkáit. Jellemzői: Konceptuális jellegű, sokszor minimalista kivitelű - gyakran mobil - munkái természettudományos szabályok, törvények - geometriai problémák, fizikai (optikai, mechanikai) határhelyzetek - köré szerveződnek. Játékosan, s némi iróniát, filozofikusságot sem nélkülöző módon utalnak érzékelésünk, és erre épülő, rendezettnek tűnő világképünk könnyű megingathatóságára, ellentmondásosságára. Hérakleitosz elvét veszi példának: pantha rhei – minden változik. Műveit gyakran egy iromány is kíséri, amin keresztül magyarázza és elemzi azt.

Kiállításai: 1991 óta 21 nagyobb volumenű kiállítása volt, – több nemzetközileg is elismert – ebből 9 egyéni. A legjelentősebb, eddigi közel 20 évnyi munkáját bemutató, Arkhimédészi pont című, több múzeumban is bemutatott (Magyarországon a budapesti Ludwig Múzeumban volt látható) nagysikerű kiállítása volt. Itt maga is tartott tárlatvezetést a publikum számára:

Munkái: Időszakokra ugyan nem, viszont 3 témakörre bonthatóak munkái. Egy- egy témakörön belül a művek ugyan azt a gondolatot viszik tovább, folytatásai egymásnak. Görbült terek: Hogyan szerkesszünk narancsot? (9 ventillátor, 9 papírtest (testátmérő kb. 12 cm), alapterület változó, 1993-94) „Egy négyzet alapú területen fehér papírtestek lebegnek fehér “papírturbinák” felett. A testek készítésekor olyan gömbbe írható formákból indultam ki, mint a szabályos és félszabályos geometriai testek, valamint néhány egészen más szerkesztési elgondolásból, amilyen pl. a gömbfelület spirális megközelítése a narancshámozás mintájára. (Kvázitranszformáció a gyerekkorból.)”

Munkái: Ferde víz (fekete-fehér fénykép, 1995) „A “Ferde víz” egy mindennapos helyzetet használ fel szélsőséges körülmények között. Egy asztalon álló, vízzel töltött pohár mindenki számára jól ismert dolog, mely önmagában nem túl figyelemreméltó. A víz szintje, a vízszintes pedig pszichés koordinátarendszerünk alapja, hiszen gondoljunk csak arra, hogy amit a matematikusok x,y koordinátákkal írnak le, azt mi a köznapi nyelven a vízszintes-függőleges relációval fejezzük ki. De amíg a matematikai koordinátákat kedvünk szerint forgathatjuk, addig hétköznapi koordinátáink merevebben ragaszkodnak a bevált rendhez. Ennek a rendnek egy lehetséges átformálása jelenik meg a “Ferde víz” c. fényképen. Két poharat egy forgó asztallapra helyeztem egy fényképezőgép társaságában, mely így rögzítette a “zárt rendszer” hidraulikáját, a ferde vízszintet.”

Munkái: A Maelström projekt (motorolaj, elektromotor, alumíniumedény, 57x57x 60 cm, 1995) „Az "örvény" 45 liter motorolaj megforgatásával jön létre. A fekete folyadék tükör felületet képez, mely a forgó mozgás által parabola felszínné görbül. A bekapcsolás pillanatától a végleges sebesség eléréséig folyamatos átalakuláson megy keresztül: a parabola íve egyre mélyül. Ez egyúttal a tükörképek változásait is jelenti, két jól elkülöníthető fázissal a parabolatükrök törvényeinek megfelelően. Kezdetben a tükörkép növekedése figyelhető meg, melynek végén a néző arca - ha megfelelő helyen áll - beteríti az egész olajfelületet, majd a tükörkép fordított állásúra és gyorsan zsugorodóra vált, mintha egy örvény szívná le környezetét magába.”

Munkái: Fél-tér (Kép Möibus-szalagra való leképzése 2001) Narancs-tér (2004) Möibusz-tér (2006-2009) „Kamerája egy transzparens félgömb felületére rögzíti a környező tér látványát. Egy lassan mozgó fotografikus szerkezet révén jutunk egy olyan állóképhez, ami nem csupán a négy égtáj irányai, de a teljes – a szemlélőt körbevevő horizonton, mint alapon nyugvó -, látszati leírásban félgömb alakú tér ábrázolását adja.”

Munkái: Hámozott terek: Hámozott város (Testek (város) leképezése síkokra , amik kiteríthetőek akár egy kocka testhálója, 2002) Hámozott csendélet (2008)

Munkái: Időképek – Időszobrok A három test (homok, vetítés, alapterület változó, 1993) „Három silóformájú fadoboz függ a mennyezetről, melyek homokkal vannak feltöltve. A dobozokból a homok különböző formájú rácsokon - háromszög, négyzet, rombusz - pereg alá, hulló homokoszlopokat képezve ezáltal, amelyekre diavetítők ugyanezeket a geometrikus ábrákat projektálják. Így a hulló homok és a vetített kép metszéséből háromdimenziós testek jönnek létre: tetraéder, kocka, oktaéder - három a geometria öt szabályos teste közül. Egy test átmérője kb. 5 cm. Egy doboz tartalma másfél óra alatt hull alá.”

Munkái: Plátói szerelem (fapálcika, zsinór, görgő, elektromotor, 90x70x160 cm, öt különböző állapotú lehet, 1997) „A szimmetrikusan elhelyezett tetraéderek lassú mozgással kockává egyesülnek, majd a kocka újra két tetraéderre bomlik. A két végállapot közötti átrendeződés időtartama lényegesen hosszabb mint az a pillanat, amikor a testek tisztán megjelennek. Ez a köztes fázis egy látszólag rendezetlen, vagy legalábbis formailag nehezen definiálható jelleget mutat. Ha a mozgás egy ilyen átmeneti állapotban rögzülne, akkor nem sok támpontot kapnánk arra vonatkozólag, hogy az össze-vissza álló éleknek bármiféle szabályos testhez köze lehet”

Munkái: Forgástest ( pohár ) (csavarhossz 10 cm, 1992) „Két hosszú csavart szereltem szimmetrikusan egy ventillátorra. A ventillátor egy asztalba süllyesztettem oly módon, hogy forgó része az asztallappal egy síkban legyen. A készüléket bekapcsolva a csavarok nagy sebességgel pörögnek s eltűnik különállásuk. A folyamatos mozgás egy forgástestet, egy “virtuális poharat” hoz létre. A “poharat” egy spot-lámpa világítja meg.”

Munkái: Fényspirálok Félgömb (zseblámpa izzók, forgó alkatrészek, elektromos tartozékok1996) Gömb-örvény (1 db zseblámpaizzó, forgó alkatrészek, elektromotor; gömb: 0-30 cm átmérő, teljes szerkezet: 80 x 40 x 50 cm 4 színes fénykép (egyenként 40 x 40 cm)1999) „egy zseblámpaizzó pályája, melyet három sebességű forgómozgás összekapcsolása különböző hoz létre. A fényforrás pontszerű állapotból kiindulva egy folyamatosan növekvő sugarú spirális 'gömböt' ír le, mely a végső kiterjedés elérése után csökkenő fázisba jut, újra elérve a pontszerű állapotot. A mozgó szerkezet kiállításával párhuzamosan 4 fotó is bemutatásra kerül, melyek különböző exponálási módon (többszörös vagy hosszú expozíció) készültek és a lámpa útjáról szabad szemmel nem látható képet adnak”

Munkái: Fotólabirintus és Fotótorony (Alumínium és fa szerkezet, tükrökkel és fényképezővel felszerelve, 2007-2008) „a véletlen fogalmát vizsgálja két installáció, a Fotólabirintus és a Fotótorony. A Fotótorony egy egyszerű alumínium állvány, közepén egy vízszintesen elhelyezett üveglappal és hat oldalán – a kocka hat oldalának megfelelően – egy-egy fényképezőgéppel. Miközben az állványzat közepében eldobott kocka az üveglapra esik, a hat fényképezőgép egyszerre hat irányból rögzíti a sötétben a kocka röppályáját úgy, hogy a fényképezőgépek zárja az esés egész ideje alatt nyitva van. A Fotólabirintus esetében ezzel szemben egyetlen kamera rögzíti az eldobott kocka esését. A művész bonyolult állványzatra illesztett tükörrendszer középpontjában helyezte el a kamerát, amely a tükrök segítségével hat különböző oldalról készült képet exponál.”

KÖSZÖNÖM A FIGYELMET!

Források: Felkészítő tanár: Kertai Helga Ludwig Múzeum füzet Http://www.c3.hu/~acsorgo/projektek/projektek_terkep2.html http://artportal.hu/lexikon/muveszek/csorgo_attila http://www.youtube.com/ http://cseppek.hu/rendezveny/1055csoergo-attila-arkhimedeszi-pont http://magazin.apertura.hu/uncategorized/csorgoattila/594 http://www.ludwigmuseum.hu/site.php?inc=kiallitas&kiallitasId=478&menuI d=43 http://tranzit.blog.hu/2008/10/21/csorgo_attila_nyerte_a_nam_june_paik_ dijat Felkészítő tanár: Kertai Helga