Készítette: Geszler Nikolett

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A lakosság gazdasági várakozásai GKI Fogyasztói Bizalmi Index Mérők Klubja május 30. Udvardi Attila Kutatásvezető GKI Gazdaságkutató Zrt.
Advertisements

Bizalom, társadalmi tőke, intézményi kötődés
A korrupció észlelése, elfogadása és gyakorlata Keller Tamás – Sik Endre Tárki Európai Társadalmi Jelentés, 2009.
KÖZVÉLEMÉNYKUTATÁS 2011 PÜSPÖKSZILÁGYI TÉRSÉG NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Magyar Tudományos Akadémia
Az első házasság felbomlása
Internet alapú tanulás vidéki térségben. Székelyföldi tapasztalatok Kiss Adél Pro Educatione Egyesület – Tanulmányi és Felnőttképzési Hálózat, Csíksomlyó.
Az életminőség mérése Kelemen Rita
Fejlesztéspolitika a verseny- képesség szolgálatában Dr. Tétényi Tamás Magyar Közgazdasági Társaság Pénzügyi Szakosztályának ügyvezető elnöke A közgazdaságtudomány.
Ahány ház, annyi szabály Székely Levente
Határ menti társadalmi kapcsolatok a lakossági kérdőívek alapján „A határ mentiségtől az integrált határrégióig” konferencia Liszt Ferenc Konferencia és.
Az Európai Konvent működése Bakos Gábor BGF Külkereskedelmi Főiskolai Kar.
A nemzetközi hallgatói mobilitást befolyásoló társadalmi és felsőoktatási tényezők Kiss László.
A Dél-alföldi régió népessége, népesedési folyamatai
Nemzetgazdaságunk ágazati megoszlása a GDP%-ában
SZÉLSŐSÉGES POLITIKAI IFJÚSÁGI CSOPORTOK SZERVEZŐDÉSE ÉS ÉRTÉKVILÁGA. A szélsőjobboldali ideológia reprezentációja a debreceni egyetemisták körében Campus-lét.
A BA/BSc végzettség hasznosíthatóságának vizsgálata a Debreceni Egyetemen és Nyíregyházi Főiskolán végzett fiatalok körében Seres Edina
A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP-4.2.1/B-09/1/KONV „A felsőoktatás.
A Magyar Regionális Tudományi Társaság XI. Vándorgyűlése
Fiatalok az új magyar demokráciában a politikai magatartás és részvétel aspektusából Készítette: Kovács Tamás PTE BTK Politikai Tanulmányok Tanszék MA.
Szlovákia az európai integráció útján Vass Ágnes Nemzetközi tanulmányok Pannon Egyetem – Veszprém Témavezető: Dr. Molnár Anna Éva.
Összehasonlító elemzés egyes külföldi választási reformok tapasztalatairól, társadalmi, politikai költségeiről Keil András OTDK április 16.
SZÉCHENYI ISTVÁN EGYETEM Kautz Gyula Gazdaságtudományi Kar A vidék fejlesztésének titka, a sikeres vidéki térségek és települések Nyugat-Magyarországon.
VII. Nemzetközi Médiakonferencia „A média hatása a gyermekekre és fiatalokra" szeptember Balatonalmádi Fiatal group leaderek Facebook használati.
MTA Regionális Kutatások Központja Nyugat-magyarországi Tudományos Intézet „Határ mentiségtől az integrált határrégióig” Győr, 2005 október 5. Települések,
1 “Oly távol vagy tőlem és mégis közel...” Az Európai Unióval kapcsolatos attitűdök a hazai választók körében Göncz Borbála – Hegedűs István „Részvétel.
Identitás a határon és azon túl… A határon túli magyarok nemzeti identitásdimenzióinak alakulása a magyar- szlovák-ukrán határ mentén Pakot Ágnes BCE Szociológia.
A politikai képviselettel és a bal-jobb dimenzióval kapcsolatok attitűdök Enyedi Zsolt (CEU) Részvétel és demokrácia, Politikai Viselkedés Szakosztály,
A magyar-szlovák- ukrán hármas határ mentén élők identitása Örkény Antal – Székelyi Mária 2012.
„Egyenlő Eséllyel a Rák Ellen” szűrő és felvilágosító program hátrányos helyzetű nőknek
„Párkapcsolatok” Tisztelgés Cseh-Szombathy László emlékének
Az internetes ismerkedés hatása a homofíliára Lőrincz László Budapesti Corvinus Egyetem Szociológia és Társadalompolitika Intézet
Tóth István György – KellerTamás A redisztribúciós kereslet az európai országokban [Income distributions, inequality perceptions and redistributive claims.
Az emberi tőke vizsgálatának lehetőségei társas vállalkozások körében Kutatási terv Pótó Zsuzsanna.
Tanulási célú migráció a világban és itthon
Munkaerő mobilitás Magyarországon
Sikeres pályázás az EU-ban - Pályázatírói Információs Nap (2009. április 28., Budapest) NCA-NK-08-D-P-0053 Forrásteremtés Együtt a Munkaerőpiac Fejlesztéséért.
Módszertan bemutatása A hely szelleme – Kapcsolattartás az elszármazottakkal Identitás Kisebbségkutató Műhely.
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése VÁTI.
TETT KUTATÁS NOGUCHI & PETERS CENTRAL-EUROPE COMMUNICATIONS INC.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
A évi népszámlálás és a külföldiek integrációja Gödri Irén Transznacionalizmus és integráció c. konferencia Budapest, május 17.
Az Európai Unió országaiban élő külföldi állampolgárok
„A Duna mente fenntartható nemzetközi stratégiája, különös tekintettel a turizmus fejlesztésére – DATOURWAY” nemzetközi projekt rövid ismertetése Majorné.
Az EU agrárrendszere 30 óra Heti két óra. Az élelmiszertermelés területi kapcsolatai Agglomeratív tényezők túlsúlyban Regionális tényezők túlsúlyban Súlyvesztő.
Iszony vagy viszony - Magyarország megítélése az Európai Unió tagállamaként - Pavlics Tamás -
Dunaújváros2014. szeptember 15. Projekt eredményeinek disszeminációja – 9. fejlesztési elem ÁROP- 1.A „Szervezetfejlesztés a konvergencia régióban.
Területi politika főbb összefüggései. A disszertáció főbb területei 1.A regionális programozás elméleti alapjai 2.A programozási ciklus az Európai Unióban.
A munkahelyi diszkrimináció
A SZÉLSŐJOBBOLDALI EGYETEMISTÁK MINT VIRTUÁLIS CSOPORT Sőrés Anett Egyetemi élethelyzetek – Campus-lét a Debreceni Egyetemen május 29., DAB Székház.
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
A Dél-borsodi Akciócsoport LEADER programja Értékelési szempontok Tiszaújváros szeptember 30.
TÁMOP A-13/ Az EVDSZ társadalmi szerepvállalásának szélesítése a Dél-Dunántúli Régióban Az EVDSZ projekttel kapcsolatos kommunikációja,
A KÜLFÖLDI HALLGATÓK INTÉZMÉNYVÁLASZTÁSI SZEMPONTJAI TÁMOP C-12/1/KONV Losoncz Annamária Szegedi Tudományegyetem Nemzetközi Igazgatóság.
Be SMART – az új generáció vállalkozásai Budapest, november 20. Szalai Piroska.
A friss hal és haltermékek fogyasztói megítélése 2014-ben Ózsvári László – Fodor István – Bódi Barbara – Kasza Gyula HALÁSZATI TUDOMÁNYOS TANÁCSKOZÁS SZARVAS,
Nemzeti Foglalkoztatási Akcióterv (2004) Magyarország 2006.június
„Kincs, ami nincs” - a hazai szegények egészségi állapota - Havasi Éva és Horváth Gergely.
A magyarországi vállalatok rendezvényszervezési szokásai - üzleti körben végzett online piackutatás fő eredményei - Készítette: Nagy Péter Támogatóink.
A politikai tájékozódás forrásai Magyarországon A médiastruktúra átalakulása előtti és az utána következő állapot Hann Endre előadása a SZEF-Akadémián.
Nemzetközi hallgatók helyi értéke Révész Balázs – Kéri Anita SZTE GTK
Miért jönnek Magyarországra más országokból a tanulni vágyók?
1 hónappal az országgyűlési választások előtt Politikatörténti Intézet Dr. Stumpf István március 11.
Kóródi Miklós Autonómia Alapítvány
„Tudásátadás – generációk összefogása a családban és a munkahelyen”
Demográfiai, iskolázási folyamatok és munkaerő kínálat
„Kutatónak lenni azt is jelenti, hogy te vagy az első, aki megért valamit. Ez egy fantasztikus érzés, amit ha soha nem éreztél, nehéz megérteni.” (Forrás:
Minta prezentáció a régió és területfejlesztés kurzushoz
A nagyváros–vidék kettősség az európai térszerkezetben
Általános iskolások pályaválasztása 2014
Előadás másolata:

Készítette: Geszler Nikolett A magyar politikai és gazdasági elit európai szintű karriervállalási hajlandósága Készítette: Geszler Nikolett

A prezentáció felépítése Kutatási kérdések Minta és módszer Hipotézisek Eredmény

Kutatási kérdések A magyar politikai és gazdasági elit milyen mértékű szupranacionális karrier intencióval rendelkezik? Milyen tényezők magyarázzák ezt a szándékot?

Minta INTUNE (“Integrated and United? A Quest for Citizenship in an Ever Closer Europe”) projekt Az EU integráció megítélésének vizsgálata 3 dimenzión keresztül: identitás, reprezentáció és a kormányzás hatóköre Egy népesség és két elit survey (politikai és gazdasági elit) Magyar elit minta: 122 fő (80 országos parlamenti képviselő és 42 vezérigazgató, illetve top menedzser)

Módszer A szupranacionális karrier iránti hajlandóság vizsgálatához a migrációs potenciál kutatások szolgáltatták a példát Szándékot magyarázó tényezők 3 csoportja: Szociodemográfiai Kapcsolati tőke Szubjektív

Szociodemográfiai tényezők Életkor és külföldi tanulmányi tapasztalat 4 kategória: 50 év feletti külföldi tanulmánnyal rendelkező 50 év feletti külföldi tanulmánnyal nem rendelkező 50 vagy alatti külföldi tanulmánnyal rendelkező 50 vagy alatti külföldi tanulmánnyal nem rendelkező

1. hipotézis A politikai elit esetében a külföldi tanulmányokkal rendelkező – azon belül elsősorban az idősebb – képviselők mutatnak a legnagyobb mértékben európai szintű karrier iránti hajlandóságot. Ezzel szemben a gazdasági elit esetében a kor felülírja a külföldi tapasztalatot és minden esetben a fiatalabb, ambiciózusabb korosztály lesz a nyitottabb az európai szintű karrier iránt.

Kapcsolati tőke tényezők az Európai Unió képviselőivel és intézményeivel az elmúlt évben fenntartott kapcsolat (legalább heti vagy havi szintű) az európai érdekcsoportokkal, társadalmi mozgalmakkal, illetve más uniós országok pártjaival való kapcsolattartás az elmúlt évben (min. a három szervezet egyikével) külföldi médián keresztül történő tájékozódás (legalább napi vagy heti rendszerességgel)

2. hipotézis A politikai elit körében a személyes kapcsolat – legyen az uniós intézményekkel, európai érdekcsoportokkal, civil mozgalmakkal vagy pártokkal fenntartott – növeli az európai karrier iránti hajlandóság esélyét. Ezzel szemben a gazdasági elit karrierdöntése esetében kevésbé az alábbi intézményekkel ápolt kapcsolatok dominálnak, mint inkább a külföldi média rendszeres figyelemmel kísérése.

Szubjektív tényezők Intenzív territoriális kötődést mérő 3 változó: település régió Magyarország

3. hipotézis A politikai elit esetében a saját településhez, régióhoz, illetve országhoz való intenzív kötődés csökkenti a szupranacionális karrier iránti vágy esélyét. Ezzel szemben a gazdasági elit szupranacionális karrier intenciójának esélyét az intenzív nemzeti kötődés csak kisebb mértékben csökkenti, mivel esetleges transznacionális érdekeik felülírják ezeknek a szubjektív tényezőknek a hatását.

A magyar elit európai szintű karriervállalási hajlandósága elittípus szerint

A kor és a külföldi tanulmányi tapasztalat együttes változójának hatása az európai szintű karriervállalási szándékra elittípus szerint

Kapcsolati tényezők hatása a gazdasági elit európai szintű karriervállalási szándékára

Kapcsolati tényezők hatása a politikai elit európai szintű karriervállalási szándékára

Kapcsolati tényezők hatása az elit európai szintű karriervállalási szándékára

A gazdasági elit településhez, régióhoz és országhoz való kötődésének hatása az európai szintű karriervállalási szándékra

A politikai elit településhez, régióhoz és országhoz való kötődésének hatása az európai szintű karriervállalási szándékra

Az elit településhez, régióhoz és országhoz való kötődésének hatása az európai szintű karriervállalási szándékra

Köszönöm a figyelmet!