Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Együttműködő tanulás/ az együttműködés tanulása és stratégiai tervezés a felnőttképzésben Kihívások - megoldások.
Advertisements

Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok a GVH eljárásaiban
Reklámállítások megítélése Balogh Virág május 5.
Szervezetfejlesztési Program
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
TÁMOP Nagyrendezvény. Az ifjúságsegít ő esetmenedzser létrejötte – case Manager.
Felnőttképzési tv. és a felsőoktatás Sum István OM
Megtakarításokról közérthetően mindenkinek
„VIVANT PROFESSORES” 2010/2011 NEMZETI ERŐFORRÁS MINISZTÉRIUM Közoktatásért Felelős Helyettes Államtitkár.
Záró Konferencia Nógrád Megyei Egységes Gyógypedagógiai Módszertani Intézmény és Gyermekotthon TÁMOP /
Miért fontos a fiatal korosztályok pénzügyi jártasságának fejlesztése? Simor András a Magyar Nemzeti Bank elnöke október 6.
Vállalkozások az EU-ban Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány.
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
A köznevelési törvény tehetséggondozási aspektusai, felkészítés a minőségi felsőoktatásra a közoktatásban Dr. Kaposi József Oktatáskutató és Fejlesztő.
A kompetencia-alapú oktatás bevezetése a kistokaji ÁLTALÁNOS MŰVELŐDÉSI KÖZPONTBAN Biztos alap, biztos jövő.
GINOP 1. prioritás A vállalkozások versenyképességének javítása
A közoktatás fejlesztési tervei az Új Széchenyi Terv keretein belül Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely.
Egészségpolitika.
Pedagógiai Értékelési Konferencia
Szaktanácsadói értekezlet május 27.. Pedagógiai szakmai szolgáltatás a pedagógiai értékelés (benne az azt megalapozó mérés), a szaktanácsadás, a.
Az oktatás az EU-ban Lisszaboni statégia: Célmeghatározás –mit –mikorra –ki által –milyen minőségben Az eszközök között kiemelt helyen az egész életen.
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Mit tesz az MNB a hazai lakosság pénzügyi kultúrájának fejlesztéséért? Dr. Simon András, kommunikációs igazgató Április 7.
TÁMOP / „Átfogó minőségfejlesztés a közoktatásban ” A Magyar Képesítési Keretrendszer fejlesztése 5. pillér – MKKR és a közoktatás.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
Kisújszállás: itt mindenkire szerep vár TÁMOP A közművelődés a nem formális és informális tanulás szolgálatában.
Merre tart a hazai fogyasztóvédelem?
Dr. Baranovszky György Budapest, Ki hogyan élte meg az elmúlt egy évet a fogyasztóvédelem területén?
A fogyasztóvédelmi társadalmi szervezetek működésének tapasztalatai Dr. Eitmann Norbert, elnök Közép-Magyarországi Fogyasztóvédelmi Egyesület június.
Magyarország IV. középtávú ( ) Fogyasztóvédelmi Politikája Vitaanyag június.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi Bizottság elnöke Budapest, június 16. Fogyasztóvédelem és jogalkotás napjainkban.
Hatósági és civil fogyasztóvédelmi feladatok, merre tovább fogyasztóvédelem? Dr. Baranovszky György Gödöllő, április 22.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Fogyasztóvédelmi panaszok, vállalkozások, oktatás dr. Kispál Edit április 3.
Szakmai tanulási utak Előadás S truktúrák és folyamatok szekció SZABÓNÉ DR. BERKI ÉVA szakképzési és felnőttképzési szakértő VII. Nevelésügyi Konferencia.
Az esélyegyenlőséget szolgáló törekvések a törvényalkotásban, különös tekintettel az SNI témakörére.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
A Nemzeti Fejlesztési Terv és a közoktatás lehetőségei Gönczi Tamás Nemzeti Fejlesztési Hivatal Önfejlesztő iskolák egyesülete Szolnok.
1 NÉHÁNY GONDOLAT AZ (INTÉZMÉNY) AKKREDITÁCIÓ MINŐSÉGBIZTOSÍTÁSSAL KAPCSOLATOS KÉRDÉSEIRŐL Dr. Veress Gábor egyetemi tanár MAB, január 22.
Európai Menekültügyi Alap évi allokációja SZAKMAI RÉSZ Pályázható célkitűzések és tevékenységek Célcsoportok Változások A pályázók tájékoztatása,
Program- és tananyagfejlesztés rendszertípus Modern Üzleti Tudományok Főiskolája.
Nógrád TISZK sajtótájékoztató 2009 december 14. A Nógrád TISZK fejlesztése.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 14. Együttműködés a fogyasztóvédelmi ügyek területén.
Az iskola gyermekvédelmi feladata, célja, funkciója
Somogy Megye Önkormányzatának szakképzési koncepciója.
Kormányszóvivői tájékoztató A fogyasztók biztonságáért Középtávú fogyasztóvédelmi politika Csizmár Gábor államtitkár Szociális és Munkaügyi Minisztérium.
VIII. Állatorvosi Kongresszus (Budapest, )
Foglalkoztatási Paktum az Ország Közepe Kistérségben
TÁMOP / Munka és tanulás – Munkahelyi képzések támogatása a Közép-dunántúli Régió mikro- és kisvállalkozásainál.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
ÚMFT TÁMOP / „A képzés minőségének és tartalmának fejlesztése” Kálózi Erika
A projekt általános szakmai célkitűzései
Mire jutottunk? HEFOP Albert Fruzsina, vezető monitor.
A Calderoni Program helye és szerepe a HEFOP-ban Záró-konferencia március 27. Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet 1051 Budapest, Dorottya u. 8. Telefon:
SZEREPLŐK ÉS FELELŐSSÉGEK A SZAKKÉPZÉSI RENDSZERBEN MÁV KONFERENCIA
Gazdasági és pénzügyi ismeretek a köznevelés rendszerében
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Az Emelt szintű eTanácsadó akkreditált felnőttképzés tapasztalatai Dr. Tóth András - Herpainé Lakó Judit AGRIA MEDIA 2011 KONFERENCIA OKTÓBER ,
Szakképzési közfeladatok a Kamarában
Pedagógus szerepek és hatékonyság BMEGT51K011
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
1 A foglalkoztatáspolitika ösztönző elemei, a szolgáltatások szerepe Munkaerő-piaci Műhely Konferencia Pécs november 20. SZOCIÁLIS ÉS MUNKAÜGYI MINISZTÉRIUM.
A SZAKKÉPZÉS-FEJLESZTÉSI KONCEPCIÓ TARTALMI IRÁNYAI MFKB megbeszélés február 5.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
SZAKISKOLAI FEJLESZTÉSI PROGRAM „A” komponens Schottner Péterné komponensvezető
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, december 16. A fogyasztóvédelem ügyei a évi őszi ülésszakban.
A magyar felnőttképzés rendszere - a szakértők szemével
Gyermek- és ifjúságvédelem, vezetői felelősség és támogatás
Előadás másolata:

Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia Budapest, 2011.június 16. A fogyasztók oktatása Dr. Horváth György Fogyasztóvédők Országos Egyesülete Elnök Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia

2 A fogyasztók oktatásának fontossága  A fogyasztó mint „gyengébb fél” helyzetének erősítésére különleges védelmi intézkedésekkel kell kiegyenlíteni az erőviszonyokat.  Európai Bizottság –„szokásosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő átlagos fogyasztó” fogalma Az új elv a fogyasztó helyzetében visszalépés, de: éppen ezért fokozottabb jelentőséget kap a fogyasztói tudatosság növelése, az oktatás és tájékoztatás

A hazai szabályozás Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 3 Fogyasztóvédelmi törvény - A fogyasztók oktatása 17. § (1) A fogyasztóval iskolai és iskolán kívüli oktatás keretében meg kell ismertetni az igényei érvényesítéséhez szükséges jogszabályokat. (2) A fogyasztóvédelmi oktatás elsősorban állami feladat. (3) Az iskolai fogyasztóvédelmi oktatás a Nemzeti Alaptanterv részét képezi. A Nemzeti Alaptanterv fogyasztóvédelemmel kapcsolatos követelményeinek a Kormány részére történő benyújtása előtt be kell szerezni a fogyasztói érdekek országos képviseletét ellátó társadalmi szervezetek véleményét is. (4) A Nemzeti Alaptanterv elvei és követelményei szerint a fogyasztóvédelemért felelős miniszter közreműködik a közoktatás intézményei számára készülő fogyasztóvédelmi tantervi követelmények meghatározásában. (5) Az állam az iskolai fogyasztóvédelmi oktatással kapcsolatos feladatait az oktatási intézményeken keresztül, a fogyasztóvédelmi hatósággal és a fogyasztói érdekek képviseletét ellátó társadalmi szervezetekkel együttműködve látja el.

A megvalósulás I. (NAT) A fogyasztóvédelmi oktatás célja „ A fogyasztóvédelem célja a fogyasztói kultúra fejlesztése, és a tudatos kritikus fogyasztói kultúra fejlesztése, és a tudatos kritikus fogyasztói magatartás kialakítása és fejlesztése a tanulókban” A fogyasztóvédelmi oktatás tartalmi elemei · Szükséges a társadalmi és állampolgári kompetenciák kialakításának elősegítése, a jogaikat érvényesíteni tudó, a közéletben részt vevő és közreműködő fiatalok képzése. · A szociális és társadalmi kompetenciák fejlesztése, · a versenyképesség erősítésével kapcsolatos területek, mint például a vállalkozási, a gazdálkodási és a munkaképesség szoros összefüggése, · cselekvési kompetenciák fejlesztése, döntés mérlegelés képessége Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 4

A gyakorlati megvalósulás az iskolai oktatásban Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 5 Dilemmák:  Minden gyermek képes az ismereteket megfelelően szintetizálni?  A fogyasztói jogokat milyen módon ismerik meg?  Az oktató személy maga rendelkezik-e a fogyasztói jogokra vonatkozó komplex ismeretekkel?

Iskolarendszeren kívüli oktatás Körülmények:  Eltérő és differenciált a fogyasztók tájékozottsága, iskolázottsága, anyagi, szociális stb. helyzete  Nem mindenki számára jelent megoldást hozzáférhető az internethez való hozzáférés Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 6 Következtetés: Az egyes célcsoportok számára differenciált oktatás szükséges. De! Az erőforrásokat nem szabad szétaprózni!

Szemléletváltás szükséges  A fogyasztók oktatását végzők megfelelő szakmaisággal rendelkezzenek.  A képzési programok igazodjanak az abban résztvevők adottságaihoz  Az iskolarendszeren kívüli képzésben meghatározó szerepet kellene kapniuk a fogyasztóvédelemmel foglalkozó társadalmi szervezeteknek, amennyiben az egyes célcsoportokhoz igazodó akkreditált képzési programjuk van  Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 7

Hatékonyabb módszerek az iskolarendszerű képzésben  A Nemzeti Alaptanterv megfelelő átdolgozása a fogyasztóvédelmi ismeretek külön történő oktatása (6-8 tanóra/év)  Papír alapú és interaktív, életkorra szabott oktatási anyagok készítése  Vetélkedők, kampányok szervezése (Pl. sulitotó, rajzpályázat stb.)  A modern, informatikai eszközök alkalmazása, melyen keresztül közvetlenül elérhető a fiatal generáció Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 8

A fogyasztói tudatosság növelése az iskolarendszeren kívül  Célzott fogyasztói kampányok Követelmény: o hatékonyság (célcsoport elérése és ismereteinek növelése a legkisebb fajlagos költséggel) o átláthatóság, ellenőrizhetőség  Speciális képzések o Fogyasztóvédelmi oktatást végzők képzése, továbbképzése o Fogyasztóvédelmi szakemberek képzése, továbbképzése  Vállalkozások bevonása (ÚJ) Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 9

Köszönöm figyelmüket! Magyarország Fogyasztóvédelmi Politikája Országos Konferencia 10