Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Manapság a számítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép- képernyő vagy monitor. A monitort egy kábel köti.
Advertisements

A gép által végrehajtott feladatok eredményeit mutatják, vagyis a géptől a felhasználó felé közvetítenek információkat: • Monitor • Projektor • Nyomtató.
KIVITELI PERIFÉRIÁK Illés Anna Eszter Felkészítő tanár: Salamon Róza
Kimeneti periféria A monitor
Juszkó Anna AYSAP6 Informatikus könyvtáros I.évf.
Monitorok működési elve
Kimeneti egységek Készítették: Boros Gyevi Vivien Tóth Ágnes
Grafikus Hardver Alapok
INFORMATIKAI ESZKÖZÖK: A MONITOR
Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzői
Video.
Hardver, szoftver A hardver
A kijelzők.
Számítógépes konfigurációk
K ÉPERNYŐ MINT KIMENETI ESZKÖZ. adatok, szövegek, képek, filmek vizuális megjelenítését szolgáló készülék, a számítógépek legfontosabb kimenete. Míg.
Az IBM kompatibilis PC perifériák
A Monitor A legfontosabb kimeneti eszköz a monitor. A monitoron megjelenő képek képpontokból (pixel) állnak. A jelenleg még a legelterjedtebb a katódsugárcsöves.
A színek számítógépes ábrázolásának elve
Monitor Alapvető kimeneti eszköz Angol neve: display
Mai Számítógép Perifériák
Készítette: Kecskés Imre
Készítette: Nagy Emese GFLUOU MF09F2
Monitorok működési elve
Monitorok Amit látunk.. Amit eddig is tudtunk Régebben fekete-fehér monitorok voltak. (monokróm) A kép pixelekből áll. (Picture Element) A pixelek alkotják.
Multimédiás technikák 1. kérdés A homogén foltok kódolása milyen tömörítést valósít meg? a)veszteséges b)káros c)veszteségmentes d)redundáns.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
Perifériák.
Monitorok (display, screen)
Monitorok, nyomtatók Liptai Krisztina 13/D.
Az információ és kódolása Kovácsné Lakatos Szilvia
Barati Viktor Perifériák.
Mai számítógép perifériák
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai számítógép perifériák
Memóriák típusai, jellemzői
Gútai Magyar Tannyelvű Magán Szakközépiskola, Szlovákia
Hardver eszközök IV. rész
Perifériák.
Monitorok.
Mai óra anyaga: 1.) Billentyűzet 2.) Monitor.
Monitor, billentyűzet Segédanyag 9. osztályosok számára Készítette: Dobi Attila,
Balaton Marcell Balázs
A számítógép felépítése
Bevezetés: a Számítógépi grafika tárgya (Szemelvények: amit tudni illik)
Mi az RGB? Red Green Blue, a képernyős szín-megjelenítés modellje. Ha mindhárom alapszín teljes intenzitással világít, fehér színt kapunk. Ha mindhárom.
Hetrovicz Máté Kiviteli perifériák Neumann János
Bináris szám-, karakter- és képábrázolás
A Monitor. AszámítógépAszámítógép legfontosabb kiviteli egysége (perifériája) a televíziókhoz hasonló számítógép-képernyő vagy monitor. A monitort egy.
Grafika alapfogalmak.
Bevezetés a számítógépi grafikába
Crt Monitor. Általános  a televízióhoz hasonló  elektronsugár futja végig  a sorok és képek váltásának időpillanatait a vízszintes és függőleges sorszinkron.
Bevezetés az informatikába
A számítógép perifériái
Monitorok.
Kiviteli perifériák  Minden jog fenntartva.
MEGJELENÍTŐK BLASKÓ TIBOR TANÁR NEVE: CZUTH ÉVA MÉRNÖKTANÁRNŐ SZENTENDREI MÓRICZ ZSIGMOND GIMNÁZIUM, 2000 SZENTENDRE KÁLVÁRIA ÚT 16.
Választott téma: Megjelenítők Név: Tóth Levente Áron Felkészítő tanár neve: Gál Tamás Iskola: Budapesti Műszaki Szakképzési Centrum Egressy Gábor Két Tanítási.
Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel.
IKT Olyan eszközök, technológiák összessége, amelyek az információ feldolgozását, tárolását, kódolását és a kommunikációt elősegítik, gyorsabbá és hatékonyabbá.
Kimeneti perifériák.
Balaton Marcell Balázs
Monitorok Készítette: Wirth Levente Osztály: 7.a Felkészítő tanár: Kovács Balázs Iskola neve: Budai Városkapu Iskola Címe: 7629 Pécs, Komlói út 58.
A monitorok Készítette: Anda Attila
Monitorok Speri Krisztián Márk 7.a Felkészítő tanár:
Monitorok Készítette: Orosz Kristóf 6/b.
Név: Ulicska Réka Osztály: 6
Adat- tárolás.
Monitorok.
Készítette: Gaál Sára, Jámbor Laura
Előadás másolata:

Monitorok csoportosítása, működésük, jellemzőik Készítette: Zsipi Dávid 9/A Felkészítő tanára: Gulyásné Lovász Mária József Attila Gimnázium és Szakképző Iskola 4090 Polgár, Kiss Ernő u. 10.

Monitor A monitor a személyi számítógép legfontosabb kiviteli (output) perifériája. Feladata az információk, adatok megjelenítése. Biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

Monitorok és a számítógép kapcsolata A mikroprocesszor a videókártyán keresztül küldi a jeleket a monitor felé. A videókártya a monitor kábelen keresztül csatlakozik a monitorhoz. Régebben többféle videókártya volt (MDA, CGA, EGA..): az egyik digitálisan, a másik analóg jelekkel működött. Ma VGA (Video Graphic Array) és HDMI (High Definition Multimedia Interface) rendszerű monitorokat használunk, amelyeket VGA videókártyán keresztül illesztenek a számítógéphez. Minden monitoron és videókártyán van szabványos VGA csatlakozó (D-SUB).

Monitorok és a számítógép kapcsolata VGA kártya VGA kábel Alaplap a processzorral

A monitorok főbb paraméterei Képátló Felbontás Képpont távolság Megjeleníthető színek száma Képfrissítési frekvencia Színmélység Tovább

A felbontás A grafikus felbontóképességet a függőlegesen és vízszintesen megjeleníthető képpontok alapján egy számpár határozza meg. A felbontás a monitor által megjeleníthető pixelek száma (szorzatként). Egy képernyősorban található képpontok számának és a képernyősorok számának szorzata. A képet annál szebbnek látjuk, minél több képpontból áll egy képernyőkép. VGA SVGA Szebb kép XGA SXGA UXGA Az 1024x768-as felbontáskor a képernyőkép 1024 oszlopot és 768 sort tartalmaz, így egy képernyőkép 786.432 pontból áll össze. Vissza

Képátló Mértékegysége a hüvelyk = coll = inch. 1 inch=2,54 cm A monitor egyik sarkától a szemközti sarkáig terjedő távolság Vissza

Képpont távolság A képpont távolság (pixel pitch) két szomszédos képpont közti távolság. Minél kisebb a képpont távolság, annál élesebb a kép. Ez a távolság ~ 0,21-0,31 mm. Pl.:14"- os monitoroknál 0,28 mm, 17"- os monitoroknál 0,26-0,28 mm. Vissza

Képfrissítési frekvencia Minden monitor a működési elvétől és a technikai megvalósításától függő módon másodpercenként többször is megjeleníti a képet, ezt nevezzük képfrissítésnek. A képfrissítési frekvencia megadja, hogy 1 másodperc alatt hányszor történik meg a képfrissítés. Pl.: 60 Hz esetén 60-szor, 85 Hz esetén 85-ször. Minél nagyobb képfrissítési frekvencia értéke, annál jobb a monitor, annál kellemesebb a szemünknek. 50 kép/sec esetén már folyamatosnak látjuk a képet, de közelről nézve a monitort még lehet érzékelni a vibrálást.

Képfrissítési frekvencia É P F R I S Í T ! F I G Y E L D A vissza VIDEÓ

Színmélység Bitek száma Színek száma Elnevezés 1 2 Monokróm 4 16 A színmélység meghatározza, hogy a monitor hány színt használhat a kép megjelenítéséhez, vagyis hány biten tároljuk a színeket. A számítógép az egyes képpontok adatait az alapszínek (piros, zöld, kék) intenzitását meghatározó bináris számok formájában tárolja. Bitek száma Színek száma Elnevezés 1 2 Monokróm 4 16 16 színű 8 256 256 színű 65 536 High color 24 16 777 216 True color Vissza

Felbontóképesség és színek száma: Monitorok csoportosítása képfelbontás és a megjelenített színek száma szerint Szabvány neve: Felbontóképesség és színek száma: Hercules 720x348 képpontból állította elő a képet és monochrom CGA 320x200 a felbontás és (egyszerre) összesen 4 szín kezelésére alkalmas EGA 640x350 képpontos felbontás és 16 megjeleníthető szín VGA 640x480 a felbontás, de színek száma 256 SVGA 1028x768 képpont és minimum 256 szín megjelenítésére alkalmas Vissza

Feladatok Válaszd ki az igaz állításokat! A monitor a legfontosabb kiviteli periféria. A monitor a legfontosabb beviteli periféria. A monitor feladata az adatok tárolása. A monitor feladata az adatok megjelenítése. A monitort biztosítja a számítógéppel való állandó kapcsolatot a felhasználó számára.

Feladatok Bitek száma Elnevezés Monokróm 4 High color 1 256 színű 24 16 8 True color

Monitorok csoportosítása működési elvük szerint CRT Cathode Ray Tube Katódsugárcsöves monitor LCD Liquid Crystal Display Folyadékkristályos monitor Tovább ! Kattints a képre! PDP Plazma Display Panel Gázplazmás monitor

CRT Katódsugárcsöves monitor Tovább ! elektron katódsugárcső Működési elve A katódsugárcsőben elektronok csapódnak fluoreszcens ernyőre, ahol a luminofor képpontokat gerjesztve, felvillanást hoznak létre. Ezek a felvillanások alkotják a képet. Az elektronok megfelelő helyre jutattásáról (eltérítéséről) mágneses vagy elektromos tér gondoskodik. katódsugárcsőben Vissza !

LCD Folyadékkristályos monitor Tovább ! Működési elve: Két üveglap között vékony folyadékkristály molekulák vannak. Ezek a molekulák az elektromos térerősség hatására elfordulnak. Minden képpontban változtatható az elektromos térerősség, és így szabályozható az átengedett fény mennyisége. Vissza !

PDP Gázplazmás monitor Működési elve: A gázt elektromos árammal plazmává alakítják, amely UV fényt bocsát ki. Az UV fény látható fényt gerjeszt a felületre felvitt foszforrétegen. Vissza !

Monitorok csoportosítása a megjelenített kép típusa szerint Karakteres Grafikus Kattints a táblákra ! Tovább !

Karakteres üzemmód Vissza ! A monitor sorokra és oszlopokra tagolódik. A megjelenítés egysége a karakter, amely a képernyő egy adott nagyságú területét foglalja le. A monitor sorokra és oszlopokra tagolódik. A képernyőn 25 sorban, soronként 80 karakter lehet megjeleníteni. A monitor a karakter képét rajzolja ki a képpontok segítségével. Képek kirajzolása nem lehetséges. Vissza !

Grafikus üzemmód Vissza ! A megjelenítés egysége a képpont. A monitor sorokra és oszlopokra oszlik, de ezek képpontsorok és képpontoszlopok. Bármilyen alakzat kirajzolható, így karakterek ( betűk, számok, írásjelek ) és képek egyaránt. Vissza !

Monitorok csoportosítása színkezelés szerint Monokróm monitor (karakteres) Színes VGA monitor (grafikus) Monokróm VGA monitor (szürkeárnyalatos grafikus) Két színt jelenít meg: Fekete + egy más szín. pl. fehér, sárga, zöld. A színes monitorok a 3 alapszínből kikeverve állítják elő a színes képet. A fekete és a fehér közötti átmenetek megjelenítésére is alkalmas.

Monitorok csoportosítása színkezelés szerint Színes VGA monitor Monokróm monitor Monokróm VGA monitor

A monitor tisztításához nyomd meg a piros gombot! A legújabb találmány ! A monitor tisztításához nyomd meg a piros gombot!

…OK, a Tiéd már tiszta ! Most küldj el minket máshova is... 

Források http://www.asztrolizing.hu/szgepkezeles/italapok/1.2.2.9_Monitor.pdf http://hu.wikipedia.org/wiki/Sz%C3%ADn http://hu.wikipedia.org/wiki/Monitor http://informatika.gtportal.eu/index.php?f0=monitor