Hálózati alapismeretek

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A számítógépes hálózatok és az Internet
Advertisements

HÁLÓZATOK.
Takács Béla  Legyen decentralizált, azaz ne egy központi géptől függjön minden!  Legyen csomagkapcsolt, hogy többen is tudják használni a hálózatot!
• Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere • Két számítógép akkor összekapcsolt, ha információcserére képesek • Az összekapcsolás többféle módon történhet,
Hálózati készülékek.
HÁLÓZATOK.
Kliens-szerver architektúra
Készítette: Vígh Zoltán 2008
Hálózati ismeretek.
modul Szövegfeldolgozás Speciális informatikai feladatok.
Készítette: Bátori Béla 12.k
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás  A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese.
SZÁMÍTÓGÉP- HÁLÓZAT.
Számítógépes hálózatok alapfogalmak
Hálózatok.
Számítógépes hálózatok
Hálózatok A hálózatok története HHHHatalmas méretű számítógépek. KKKKis helyen, de hogyan? TTTTöbb felhasználós, párhuzamosan több embert.
Hálózati alapfogalmak, topológiák
Számítógépes hálózatok
Számítógép hálózatok.
HÁLÓZATOK.
Hálózati architektúrák
Mekkora lehet egy hálózat?
A számítógép-hálózatok elméletéről
Hálózatok.
Hálózatok.
HÁLÓZATOK.
HÁLÓZATOK.
Hálózati alapismeretek
HÁLÓZATOK.
Hálózatok fajtái, topológiájuk, az Internet fizikai felépítése
Számítógép-hálózat • Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere
A Hálózatok csoportosítása…
Számítógéphálózatok A hálózatok kialakulása A hálózatok osztályozása
Számítógépes hálózatok világa Készítette: Orbán Judit ORJPAAI.ELTE.
Számítógépes hálózatok
HÁLÓZAT INTERNET. Weblap címek xikon/index.html xikon/index.html.
Hálózati eszközök.
A hálózati kapcsolat fajtái
PC Hálózatok.
modul 3.0 tananyagegység Hálózatok
Hálózati ismeretek ismétlés.
Hálózati alapismeretek. 2 Chuck Norris születése óta a fordulórúgások általi halálozások száma %-kal nőtt.
Házatok: egymással összekötött számítógépek. Ahhoz, hogy gépünket a hálózatra kapcsoljuk szükségünk van hálózati kártyára, és kábelre.
Hálózatok Kialakulásának okai: kommunikációs igény gépek közt,
Hálózat továbbítás közege
Hálózati alapok 1. Fejezet. A számítógépes hálózat definíciója A számítógép hálózat olyan függőségben lévő vagy független számítógépek egymással összekapcsolt.
A hálózatok működésének alapelvei
Hálózatok.
Gerinchálózat (backbone) 3. szóbeli tétel Készítette: Csadó György
Kommunikáció a hálózaton Kommunikáció a hálózaton.
Hálózatok osztályozása
Számítógép-hálózatok Budai László. Alapfogalmak  Hálózat fogalma  Hálózati architektúrák  Hálózati topológiák  Szabványok  OSI modell 2.
Számítógép hálózatok.
Hálózatok a mai világban
HEFOP 3.3.1–P /1.0A projekt az Európai Unió társfinanszírozásával, az Európa terv keretében valósul meg. 1 Számítógép- hálózatok dr. Herdon.
Számítógép hálózatok. Számítógép hálózat fogalma A számítógép-hálózatok alatt az egymással kapcsolatban lévő önálló számítógépek rendszerét értjük.
Számítógépes hálózatok Páll Boglárka. Meghatározás A számítógépes hálózat, számítógépek és egyéb hardvereszközök egymással összekapcsolt együttese. Például:
Bevezetés az informatikába 10. előadás Számítógép-hálózatok.
Hálózatok Készítette: Tomik Ádám 11.a
Hálózatok és hatlépésnyi távolság
A számítógépes hálózatok
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózati alapismeretek - vázlat
Számítógép-hálózatok
Számítógépes hálózatok
Hálózati struktúrák, jogosultságok
Internet és kommunikáció
Hálózati alapismeretek
Információtechnológiai alapismeretek
Előadás másolata:

Hálózati alapismeretek

A hálózati kártya A hálózati kártya egy olyan nyomtatott áramkör, amely lehetővé teszi a személyi számítógép számára, hogy a hálózaton keresztül adatokat küldjön és fogadjon a hálózattal soros, míg a számítógéppel párhuzamos kapcsolaton keresztül kommunikál

A hálózati kártya kiválasztása Három dologra kell figyelni: a hálózat típusára (pl. Ethernet = Belső hálózati felület, több számítógép szimmetrikus összekapcsolása általában fa szerkezetben. Token Ring =vezérjeles gyűrű, a helyi hálózatoknál használt technológiát az IBM fejlesztette ki. az átviteli közeg típusára (pl. csavart érpár, koaxiális kábel, üvegszálas kábel) a rendszerbusz típusára (pl. PCI vagy ISA)

Hálózati alapismeretek Önálló számítógépek összekapcsolt rendszere, melyek így képesek információ cserére. Kialakításuk célja: Erőforrás megosztás Költségmegtakarítás az állományok megosztásának lehetősége egyszer, gyors információcsere a felhasználók között, Nagyobb megbízhatóság Kommunikáció Azokat a gépeket, amelyeket összekapcsoljuk, hálózati végpontoknak (Host) nevezzük.

Számítógép hálózatok Csoportosítás kiterjedés nagysága szerint: A helyi hálózatok (LAN= Local Area Network) maximum néhány kilométernyi távolságokat hidalnak át. Komolyabb kábelek kellenek nagy sebességű hálózat kialakításához, először koaxiális kábelekkel majd mint napjainkban is leggyakrabban csavart érpárral (4db érpár) Pl.: egy intézmény, egy cég egy vagy több épületében lévő gépeinek az összekapcsolása, de ide tartozik az egy helyiségben összekapcsolt gépek hálózata is.

Számítógép hálózatok Városi hálózat (MAN = Metropolitan Area Network) helyi hálózatok összeköttetésével jön létre Több egymástól távol álló épületben. Pl.: budapesti egyetemeket összekötő háló Nagy kiterjedtségű hálózat (WAN = Wide Area Network) Több várost összekötő, földrészeket átfogó hálózat, internet. A kontinensek közötti kapcsolat általában műholdon keresztül valósul meg. Több helyileg elkülönülő LAN-t, MAN-t kapcsol össze.

Hálózatok csoportosítása Egyenrangú (Peer to peer) hálózatok: Nincs kitüntetett szerep, minden számítógép ugyanolyan jogokkal bír. Minden számítógépen meghatározható, hogy kik férhetnek hozzá. Néhány gép esetén hasznos, sok (>10) gép esetén problémás: Ahány gép, annyi jelszó, annyi beállítás. Ha sokan fordulnak egy géphez, az nagyon lelassul. Szervezetlen: Tudnom kell, melyik gépen mi van! Adatmentés: minden gépen külön-külön. Nehezen adminisztrálható.

Egyenrangú (Peer to peer) hálózatok

Ügyfél-kiszolgáló (Client-server) hálózatok A hálózati munkát egy (vagy több) kiszolgáló koordinálja, és teljesítik az ügyfelek kéréseit. Előnyök: Központi azonosítás, ezután minden erőforrás elérhető Az erőforrások bárhol lehetnek (pl. nyomtató), nem kell keresni, a szerver biztosítja elérésüket. Szerverszolgáltatások: Felhasználók központi adminisztrációja Fájlszolgáltatások (tárolóhely, közös elérés) Nyomtatószerver Alkalmazásszerver Adatbázisszerver Levelezőszerver

Ügyfél-kiszolgáló (Client-server) hálózatok

Hálózatok topológiája Topológia: Az a mód ahogy a számítógépeket egymással összekötjük. Kötési módok: Sín (busz) Gyűrű Csillag Fa Teljes

Sín topológia Minden állomás egy közös kábelre csatlakozik egyszerre csak egy üzenet,adat továbbítható. Előnye: egyszerűen bővíthető, gazdaságos, mert a legrövidebb kábelhálózatot igényli. Hátránya: ha egy munkaállomás kiesik, megszakadhat a kapcsolat.

Csillag topológia Az állomások közvetlenül a központi géphez kapcsolódnak. Előny: egy állomás kiesése nem teszi működésképtelenné a hálózatot. Hátrány: költséges a kábelezés. Hópehely topológia: összetettebb.

Gyűrű topológia: Sorba vannak kapcsolva a gépek, az első kapcsolódik az utolsóhoz Minimum 2 sérülés kell ahhoz, hogy gépek essenek ki a hálózatból. minden állomásnak egyedi a címe a struktúra megbízható

Fa topológia Több csomópontból álló ágakat tartalmazhat. Ha egy kapcsolat megsérül akkor az adott ágon levő összes gép leszakad a hálózatból.

Hálós topológia Lényege hogy minden munkaállomás minden munkaállomással össze van kötve egy-egy önálló huzallal. Előnye hogy 2-3 gépes hálózatnál ez a leggyorsabb összeköttetést jelenti. Hátránya: viszont hogy nagyobb gépszám esetén nagyon megnő a kábeligény.