Készítette Varga István 1 VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
BEVEZETŐ A fizika az anyag általános tulajdonságaival és a tulajdonságok változásával foglalkozik (tekintet nélkül a testek dimenziójára), amely nem terjed ki az összes tulajdonságokra és általában folytonos. Például: a testek felmelegítése, lehűtése, a folyadékok párolgása, kondenzálása, stb. 2
A kémia tárgyköre azokat a jelenségeket foglalja össze, amelyekben a kémiai mozgásforma dominál. Ennek belső fő ellentéte a kémiai kötésben megnyilvánuló vonzás és taszítás. Például: a vizet elektrolizálva, vagy 1500 2000 C-ra hevítve a molekulái hidrogénre és oxigénre bomlanak. Ha a két gáz elegyét (durranógáz) meggyújtjuk, heves reakció eredményeként ismét víz keletkezik. 3
A fizikai kémia fizikai tételek és kísérletek alapján magyarázza meg az összetett testekben lejátszódó kémiai átalakulások okát. Ma ennél a fizikai kémiát sokkal tágabban értelmezzük: ez a tudományterület alapozza meg a kémia legfőbb elveit, és magyarázza meg az anyag fizikai és kémiai tulajdonságaira vonatkozó megfigyeléseket. 4
A fizikai kémia megalapítója és kifejlesztője Wilhelm Friedrich Ostwald, a rigai műegyetem kémia professzora és a lipcsei egyetem fizikai kémia professzora. Ő különítette el a szervetlen és szerves kémia mellett e tudomány harmadik ágaként. W. F. Ostwald (1853 1932) 5
A fizikai kémia jelentősége és módszerei A fizikai-kémiai kutatási módszerek nemcsak a szervetlen és szerves kémiában, valamint analitikai kémiában nélkülözhetetlenek, hanem a kémiai technológia haladásában is. Az anyagok tulajdonságainak megismerésére, összefüggéseik és kölcsönhatásaik feltárására a fizikai kémia a következő módszereket alkalmazza: termodinamikai módszer, kinetikus-statisztikus elmélet, és az atomfizika (kvantumkémia) módszerei. 6