Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szerkesztők és a törvény A források védelme és a hatóság eljárása.
Advertisements

EGYENLŐ BÁNÁSMÓD A FOGLALKOZTATÁSBAN
Betegjogi bőségkosár avagy az egészségügyi szolgáltatással szemben 16 féle eljárás indítható.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
Vállalkozói - szakhatósági fórum üzleti partnerkeresés Tóth Katinka fogyasztóvédelmi felügyelő Karcag, november.
G M P Dr. Hetényi László.
A felnőttképzés jövőképe (Érdemes-e intézményi stratégiát alkotni?) Akkreditált Felnőttképzési Intézmények Országos Egyesülete – országos konferencia (2008.
A pénzügyi felügyelés fő irányai a biztosítási szektorban. A jövő szabályozási kérdései és irányai Dr. Banyár József Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete.
„Igazságügyi könyvszakértés és a könyvvizsgálat kapcsolata”
Egészségügyi Jog I.
Közérdekből közkedvelt közreműködést Avagy közreműködői szerződés és szakmai felelősség.
A vízjog időszerű kérdései
Egészségügy Betegjogok.
Szolgálatból szolgáltatás avagy változó egészségügy, bővülő betegjogok, szélesedő kártérítési felelősség.
Egyes emberi jogok Törökországban
FOGYASZTÓVÉDELMI ALAPISMERETEK
Az egészségügyi szolgáltatók kártérítési felelőssége
Kiszolgáltatottból kiszolgált helyzetbe? avagy az egészségbiztosítás változásainak hatása a betegjogokra.
XIX. Országos Jegyző-Közigazgatási Konferencia
A nemzeti vámjogszabályok
Legfontosabb törvényeink
HÁZASSÁGI PEREK február 18. Jogász szak, nappali
Tisztességtelen kereskedelmi gyakorlatok
Adatvédelmi fogalmak.
Webshopok nemzetközi ügyleteinek adótervezése Mihály Péter
4th East-Weast Colorectal Days October, 2008 Hajdúszoboszló A betegek jogai és az orvosi felelősség Magyarországon Patient's Rights and Medical.
Az első lépések Dr. Kadocsa Ildikó, osztályvezető
A BETEGEK BIZTONSÁGA ELKERÜLHETŐK-E A HIBÁK?
A POLGÁRMESTEREK VÉDELMI IGAZGATÁSI FELADATAI A JOGSZABÁLYI VÁLTOZÁSOK TÜKRÉBEN MISKOLC, JÚNIUS 06. FAZEKAS GYÖRGY ALEZREDES.
1 eEgészség – Digitális Aláírás Előadás a projekt lezárásához „Megbízható harmadik fél szolgáltatás, a digitális aláírás bevezetése az egészségügyi ágazatban”
Biztosítók irányítási rendszere
1 A NEMZETI MINŐSÉGÜGYI SZABÁLYOZÁSI RENDSZER Dr. Veress Gábor egyetemi tanár 2003.
Távhőszolgáltatás és fogyasztóvédelem dr. Balku Orsolya főosztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Távhőszolgáltatási Konferencia és KiállításPécs,
alkotmány – állam- és kormányformák
Fogyasztói igényérvényesítés – közérdekű keresetek
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Határon átnyúló vitarendezés. Bevezetés határon átnyúló viták nehézségei különböző nyelv jogismeret hiánya, fogyasztói jogvitákban különösen.
BÁCS-KISKUN MEGYEI KORMÁNYHIVATAL FOGYASZTÓVÉDELMI FELÜGYELŐSÉGE Közösen a fogyasztókért: a békéltető testületek és a fogyasztóvédelmi hatóság együttműködésének.
Munkahelyi egészség és biztonság
1 AZ ÜGYVÉD-SZAKORVOS TÁRGYALÓTERMI 15 ÉVES TAPASZTALATAI MOTESZ INTERDISZCIPLINÁRIS FÓRUM AZ ORVOSI FELELŐSSÉGRŐL I. DR. MARTINI JENŐ MÁRCIUS 9.
Az egészségügyi szakmai felelősségről
Felelősen felügyelt felelősség avagy betegjogi képviselők mozgástere a jelenben és a jövőben.
Nem csak a télapó segíthet Betegjogi kívánság-lista (hogy egy puttony ne legyen elég)
Égessük közösen két végén a gyertyát avagy miként juthatunk el a konszenzus biztosította melegséghez és fényességhez?
Kórházi eredetű fertőzések-kártérítési felelősség
Szike helyett machate-t? avagy lesz-e kiút a „protokoll- dzsungelből”?
A HATÓSÁG SZEREPE AZ ÉLELMISZERLÁNC-BIZTONSÁG MEGTEREMTÉSÉBEN Biztonságos élelmiszerlánc - GeoExpo Dr. Búza László Mezőgazdasági Szakigazgatási Hivatal.
A jog, a környezet- és a természetvédelmi jog Előadó: dr. Németh Csaba.
A pénzügyi felügyelés fő irányai Európában Dr. Szász Károly elnök Új kihívások előtt a biztosítási piacok A Magyar Biztosítók Szövetségének I. Biztosítási.
Az Identitás Erősítése a Maros Megyei Iskolákban Civil Elkötelezettség Mozgalom (CEMO)
©2011 Hewlett-Packard Development Company, L.P. The information contained herein is subject to change without notice ©2011 Hewlett-Packard Development.
Az igazgatás és az ápolás-szakfelügyelet kapcsolata
Egészségügyi panaszok az Európai Fogyasztói Központ gyakorlatában „Egészségügyi szolgáltatások – békéltető testületek szerepe és jövője a fogyasztóvédelemben”
Eötvös Loránd tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar
A PROTOKOLLOK SZEREPE A PEDAGÓGIAI SZAKSZOLGÁLATI FELADATOK ELLÁTÁSÁNAK TÁMOGATÁSÁBAN (TÁMOP B) Szitó Imre fejlesztéskoordinátor, főmunkatárs EDUCATIO.
Az egészségbiztosítás hatósági felügyelete Az Egészségbiztosítási Felügyelet helye, szerepe és eredményei.
2. Előadás Kötelmi jog - szerződés
Szakértői bizonyítás a büntető eljárásban
Az adatvédelem szabályozása
Szociális és egészségügyi ellátórendszer kínálta válaszok a demenciában szenvedők és családtagjaik számára.
A fogyasztó és a vállalkozás fogalma, gyakorlati kérdések az Fgytv. végrehajtása során Országos szakmai konferencia Budapest, Dr. Eitmann.
Dr. Fülöp Zsuzsanna szóvivő, osztályvezető Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság Békéscsaba, szeptember 10. Változások, célkitűzések,tervek - a fogyasztóvédelem.
Fogyasztói jogérvényesítési lehetőségek készítette: dr. Tulipán Péter.
1 A fogyasztóvédelem magyarországi helyzete és gyakorlata, a fejlesztés lehetséges irányai Budapest, Dr. Horváth Sándor Főosztályvezető Ifjúsági,
1 FOGYASZTÓVÉDELMI FÓRUM Tatabánya, március 25.
Simon Gábor a Fogyasztóvédelmi bizottság elnöke Budapest, július 13. Előrehaladás a fogyasztóvédelmi ügyek területén első félévében.
Dr. Kovács Krisztina 1 HOVÁ FORDULJON A FOGYASZTÓ? Az egészségügyi szolgáltatásokkal kapcsolatos jogorvoslati lehetőségek.
A közigazgatási eljárás II.
Az off-label gyógyszerhasználat és az orvosi felelősség
Polgári perjog előadás
Előadás másolata:

Az artista sem ugrik védőháló nélkül avagy miben segíthet a jog ?

Mikor védőháló a jog? •Beteg – jog – biztonság •Betegjog biztonság •Védőháló akkor a jog, ha az egyébként össze nem tartozó fogalmakat (beteg- jog- biztonság) összefűzi betegjogbiztonsággá

Beteg jog biztonság •A beteggel és a biztonsággal kapcsolatban a jog maximum definíciót adjon, de az se szükséges igazán, hiszen ismert a fogyasztó és a fogyasztóvédelem fogalma •A jog az a terület, ahol a tartalmi kérdések a lényegesek. Kérdés, hogy a teljes európai és magyar joganyagból, az egészségügy a betegjogbiztonság érdekében mit választ ki, illetve azok felhasználásával milyen speciális jogot alkottat illetve azokat miként alkalmazza

Betegjog biztonság I. •Megalkotódtak-e azok a jogszabályok, amelyek elvileg biztonságos betegjogi helyzetet eredményezhetnek? •Nem kifejezett anyagi betegjogok –Alkotmány emberi jogokat érintő része, polgári jogból a szerződések szabályai, fogyasztóvédelmi jog •Kifejezett anyagi betegjogok –Nevesített betegjogot érintő szabályok •Nem kifejezetten a betegjogok érvényesítését segítő eljárási rendelkezések –Betegjogok megsértése esetén az igényérvényesítés általános eszközei: polgári – büntető és közigazgatási eljárás •Kifejezetten a betegjogok érvényesítését segítő eljárási rendelkezések –Döntően a betegjogok megsértése miatti eljárási lehetőségek

Betegjog biztonság II. •Speciális anyagi betegjogok: –Betegjogok nemzetközi csoportja: kiemelten fontos a betegjogok európai chartája –Betegjogok különös csoportja: Az Egészségügyi törvény egyes fejezeteiben megfogalmazott betegek érdekeit segítő rendelkezések –Betegjogok különleges csoportja: A Egészségügyi törvénynek csak a betegjogokat szabályozó fejezete –Betegjogok kivételes csoportja: Az Egészségügyi törvényben szabályozott egyes különleges betegjogok közül néhánynak az önálló jogszabályban, illetve a bírói gyakorlatban írt részletszabályai, ( pl. visszautasítási jog, tájékoztatási jog stb)

Betegjog biztonság III. •Betegjogot segítő speciális eljárási lehetőségek: –Az Egészségügyi törvényben írt panasz lehetősége „minőségi kifogás” miatt ( szolgáltatóhoz, fenntartóhoz és a jövőben a finanszírozóhoz) –Betegjogi képviselő –Egészségügyi közvetítés –Fogyasztóvédelmi békéltető testület –Egészségbiztosítási Felügyelet előtti eljárás

Beteg jogbiztonság I. •Amikor a betegjogi túlszabályozottság már-már jogbizonytalanságot szül •Beteg anyagi jogi helyzet: –Nem speciális betegjogi rendelkezések közül túl sokat alkalmaznak betegjogi kérdésben –Túl sok a nevesített betegjog –Túl részletes az egyes betegjogok szabályozása –A gyakorlat sem állít fel elég tartalmi korlátot

Beteg jogbiztonság II. •Beteg eljárásjogi helyzet: –17 különböző eljárást indíthat a beteg, ha az egészségügyi szolgáltatás milyenségét kifogásolja –Az egyes eljárások jelentősen átfedik egymást, hasonló szakértői háttérrel, hasonló meghallgatási gyakorlattal működnek –Az eljárások egy része ( pl. közvetítés) túl bonyolultan szabályozott, több eljárás nem döntésképes (közvetítés, betegjogi képviselő), a kifejezetten fogyasztói igények érvényesítésre szolgáló eljárás ( békéltető testület) jelentősen háttérbe szorul

Betegbiztonság és felelősség •A beteg mindig csak az egészségügyi szolgáltatóval kerül közvetlen jogviszonyba •Minden a betegbiztonságot érintő kérdésért a közvetlen egészségügyi szolgáltatást nyújtó egészségügyi szolgáltató felel a beteg irányában, akkor is ha a biztonság érdekében az eljárás más szolgáltató kötelezettsége •Az egészségügyi szolgáltató csak közvetetten tudja az beteg irányában teljesítettek megtérítését követelni a biztonság érdekében ténylegesen felelős szolgáltatótól

Betegjogbiztonság •Cél: ne legyen beteg a betegjog biztonság •Az egészségügyi szolgáltatás csak az egészségügyi szolgáltatásról szóljon •A fentieket a jog segíteni illetve kikényszeríteni tudja ha helyes arányok mellett találkozik: beteg jog és biztonság azaz kialakul a betegjogbiztonság •A betegek napjainkra fogyasztókká váltak, tehát lehetőségeik határain belül mindet megtesznek a betegjogbiztonságért, az egészségügyön a sor, hogy ugyanezt megtegye pl. az említett betegjogi szabályozási anomáliák feloldásával, illetve a betegbiztonság hiányából fakadó esetleges problémák megelőzésével

Az artisták a kupolában történő előadás előtt ellenőrzik, hogy feltették-e a védőhálót, illetve hogy az nem keskeny-e, nem gyenge-e, nem lyukas-e? Az egészségügy a saját produkciója előtt megteszi ezt az ellenőrzést?