Ligeti Miklós A Transparency International Magyarország jogi igazgatója.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Korrupció az igazságszolgáltatásban és a bűnmegelőzésben Állami szereplők és a korrupció „Kormányzati válaszok” Sántha György, dr. IRM Miniszteri Kabinet.
Advertisements

Készítette: Pósa Szabolcs Németh Gábor
Kormányzati szándékok a közérdekű bejelentők védelmében
A hatályos és a január 1-jén hatályba lépő közbeszerzési szabályozás
A KORRUPCIÓ ÉS A MINDENNAPI ÉLET: A MAGYAR KÖZVÉLEMÉNY
ÜDVÖZLÖM ÖNÖKET A TELEPÜLÉSI ÖNKORMÁNYZATOK ORSZÁGOS SZÖVETSÉGÉNEK NEVÉBEN!
A helyi lapok szerepe az önkormányzati kommunikációban
Globális Korrupciós Jelentés: Klímaváltozás Bemutató május 11. Budapest.
Olcsóbb és több demokrácia! A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai az olcsóbb választásért.
Martin József Péter A Transparency International Magyarország ügyvezető igazgatója.
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet.
Az öngondoskodás és a magánforrások szerepe az egészségügyi reformban
1 „Az FSZH hosszú és rövidtávú elképzelései a foglalkoztatási célú civil szervezetekkel való együttműködésre, különös tekintettel a szolgáltatás-vásárlásokra.
A közérdekű bejelentők védelmére vonatkozó új szabályozás Budapest, január 18. Dr. Klotz Péter antikorrupciós szakértő Közigazgatás-fejlesztési és.
A POLGÁRI DEMOKRÁCIA MODELLJEI, III.
Demokrácia és diktatúra
12.4 A választási rendszer. A helyi önkormányzatok feladatai, szervezetei és működésük. Középszint A választójog: az általános, egyenlő, közvetlen és titkos.
A KÉPVISELETI DEMOKRÁCIÁK
Államszervezet és közigazgatás
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium
Kit kérdezzen meg a felhasználó? Budapest, május 26.
Az Új Széchenyi Terv kiindulópontjai Szepesi Balázs, NGM parlamenti és gazdaság-stratégiai államtitkár kabinetfőnöke.
XVII. Országos Könyvvizsgálói Konferencia Balatonalmádi, szeptember
dr. Szöllősy András UCP Osztály július 29.
Polgármesteri Akadémia Korrupciós kockázatok az államháztartás helyi önkormányzati alrendszerében Dr. Lóránt Zoltán főigazgató, c. egyetemi docens 2010.
A Safer Internetplus Program célja és területei eContentplus és Safer Internetplus Nemzeti Információs Nap Budapest, április 18. Simor Gabriella,GKM.
ÚMFT első éves tapasztalatai, az uniós pénzek felhasználásának várható üteme Közbeszerzés.
Kevés- vagy sokpártrendszer Enyedi Zsolt (CEU). Pártrendszer-fragmentáció a választók szintjén.
Transzparencia, információszabadság és közérdekű adatok nyilvánossága Dr. Fazekas Judit Igazságügyi Minisztérium európai uniós ügyekért felelős helyettes.
Cselekedni most és mindenkiért Kormányszóvivői tájékoztató „A közpénzek felhasználásáról és a köztulajdon használatának nyilvánosságáról, átláthatóbbá.
Hack Péter: Parlamenti reformjavaslatok Átlátható kampányfinanszírozást! Műhelykonferencia Budapest, április 2 9.
Állami és önkormányzati vállalatok átláthatósága - a FŐTÁV Zrt. esetében Budapest, április 28.
Figyelő Top 200 Üzleti etika és korrupció Alexa Noémi október 11.
A Közigazgatás Korrupció-megelőzési Programja 2012 – 2014 Szentkirályi-Szász Krisztina közigazgatási stratégiáért felelős helyettes államtitkár.
A évi Integritás Felmérés eredményei a belső kontrollok és a korrupciós kockázatelemzés tükrében Budapest, január 19. Dr. Benkő János, ÁSZ.
A belső kontrollok és kockázatelemzés az Integritás felmérés alapján
Kormányzati lépések a közigazgatási korrupció csökkentéséhez Horváth Viktor főosztályvezető.
főigazgató-helyettes
Az Átlátszó Oknyomozó Újságíró Központ a közélet tisztaságáért, a közpénzekkel történő átlátható gazdálkodásért küzdő civil watchdog szervezet. Az atlatszo.hu.
Települési Önkormányzatok Országos Szövetsége
Olcsóbb és több demokrácia II. A Fidesz- Magyar Polgári Szövetség javaslatai a választások állami költségeinek csökkentésére.
Átláthatósági megállapodások Transparency International szeptember 29.
Gazdasági Tanácsok a felsőoktatási intézményekben január 13.
Romhányi Balázs Költségvetési Felelősségi Intézet március 27.
Alapfogalmak, definíciók ÁVF Civil társadalom és nonprofit elméletek 1.
KÖZHASZNÚ SZERVEZETEK. irányadó jogszabályok: az egyesületi jogról, a közhasznú jogállásról, valamint a civil szervezetek működéséről és támogatásáról.
Az igazságszolgáltatás szociológiája
Adatvédelmi nap 2010 Kamerás megfigyelés Magyarországon Jóri András.
1 Politikai mélypont Magyarországon? november 22. Somogyi Zoltán, igazgató Political Capital Institute.
A BEJELENTŐ-VÉDELEM HELYE ÉS SZEREPE AZ OMBUDSMANI TEVÉKENYSÉGBEN
Az ÖNET megújításának lehetséges módja Schmidt Jenő, ÖNET munkacsoport vezetője, TÖOSZ elnök Budapest, május 19. „Önkormányzati kapacitásépítés norvég‐magyar.
Mezey Barna Egyetemi tanár
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A közbeszerzések elméleti háttere I. A szeptember 15-től hatályos Kbt. alapján.
112 Dr. Dósa Imre.  Áttekintő  Új adatvédelmi törvény  Alapjogi beágyazás  Ráncfelvarrás  Újdonságok  Javaslatok a felkészüléshez.
Rendszerváltás Diktatórikus államberendezkedés demokráciává alakul Magyarországon ezt a folyamatot rendszerváltásnak nevezzük. Magántulajdon Hosszú,
ÁLLAMTAN I.A magyar államszervezet II.Az egyes szervtípusok III. A jogforrási hierarchia.
A magyarországi önkormányzatok átláthatósága és korrupciós kockázatai
Az ügyészi szervezet és feladatok
Minisztériumok, központi közigazgatás
Az alkotmány és az alkotmánybíróság.
4. Az Alkotmány.
ÁT LÁTHATÓSÁG? ÁT LÁTHATÓSÁG? Bátorfy Attila.
Az integritás szerepe a jó kormányzás megvalósításában
A magyar kormányzati rendszer
Közbeszerzési kartellek és a korrupció elhatárolása
az összeférhetetlenségre vonatkozó magyar szabályozás bemutatása
Előadás másolata:

Ligeti Miklós A Transparency International Magyarország jogi igazgatója

-Alaptörvény: Magyarország független, demokratikus jogállam, az állam működése a hatalommegosztás elvé alapul -A hatalommegosztás elvét a fékek és ellensúlyok rendszere valósítja meg a gyakorlatban → a közhatalmi szereplők kölcsönösen kontrollálják egymást -2010: a Fidesz-kormány alkotmányozó erejű többségre tesz szert, ezt felhasználva gyengíti a hatalmát korlátozni hivatott intézményeket → 1) iránta elkötelezett személyeket juttat közjogi kulcspozíciókba, 2) a vonatkozó törvényeket átírva szűkíti az intézmények ellenőrzési lehetőségeit -A fékek és ellensúlyok intézményrendszere alig korlátozza a hivatalban lévő kormány hatalmát -Más összetételű kormányt a politikailag elkötelezett közjogi szereplők béklyók közé szoríthatnak -A kormány pillanatnyi érdekeit érvényesítő közhatalmi döntések nem a közjót szolgálják → „KÖZROSSZ”

-Alaptörvény: mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez & a közpénzeket az átláthatóság és a közélet tisztaságának elve szerint kell kezelni -Alkotmánybíróság: az állami szervek és a végrehajtó hatalom nyilvánossága a jogállami államberendezkedés garanciája, az állam működésének átláthatatlansága fokozott veszélyt jelent az alkotmányos szabadságjogokra -A Fidesz-kormány gyengítette a közhatalom elszámoltatását és a közpénzek nyomon követését szolgáló jogi megoldásokat -2012: adatvédelmi biztos intézményének felszámolása -2013: közérdekű adatok hozzáférhetőségének szűkítése, bírói kontroll elbizonytalanítása -Magyarországon a polgárok ma nehezebben férnek hozzá az általuk fizetett adóból fenntartott közhatalom működésére és az adójuk elköltésére vonatkozó adatokhoz

-A politikai pártok választási kampányainak a finanszírozása Magyarországon a rendszerváltozás óta megoldatlan, ez az egyik legnagyobb korrupciós kockázat -A pártok gazdálkodása nem eléggé átlátható, beszámolóik alapján nem ítélhető meg a pénzügyi helyzetük -2010: 386 millió helyett 1,2-1,5 milliárdos kampányköltés (Fidesz, MSZP) -2014:  -költségvetésből fizetett kampánytámogatás -egyéni jelöltek esetében készpénzhasználat tilalma -elektronikus médiareklámok ingyenessége -2014:  -kampánypénzek elcsalásának a lehetősége -kampányok kiszervezésének a lehetősége -pártlisták esetében készpénzhasználat ellenőrizetlensége -Az új törvény szinte több kiskaput nyit ki, mint amennyit bezár

-A kormányok vagy nem alkotnak átfogó korrupció elleni stratégiát, vagy azt nem hajtják végre -A kormányok vonakodása miatt a TI és más civil szervezetek 2008-ban és 2013-ban is kiléptek a korrupció elleni kormányzati munkacsoportból -A pártok korrupció elleni elkötelezettsége kormányra kerülve az ellenzék elleni kampányokra korlátozódik → elszámoltatás -Elszámoltatás = politikai élet kriminalizálása & kriminálpolitika hiszterizálása -nem hoz érzékelhető változást a korrupció megítélésében -jogállami szempontból gyenge lábakon áll es korrupció elleni kormányprogram próbakövei: a közérdekű bejelentők védelme elégtelen, a lobbiszabályozás még a látszatra sem ad -Magyarországon a korrupció még mindig alacsony kockázattal jár az elkövetőnek, mert kicsi a lebukás és még kisebb a megbüntetés veszélye

-Magyarország évente 1300 milliárd forint közpénzt oszt szét közbeszerzéseken → GDP 4,7%-a, (az állam ennyit költ az egészségügyre!) -A szabályozás nem segíti a tisztánlátást -„háromajánlattevős” látszatversenyeknek -indokolatlanul titkosított közbeszerzések -megengedő összeférhetetlenségi szabályok -A rendszerszerű korrupció a közbeszerzéseket százalékkal drágíthatja -A közbeszerzések rendszere mára egyes kivételezett üzleti csoportok kormány általi jutalmazásának az eszközévé vált

Annak érdekében, hogy a korrupció kockázatát ne csak a társadalom, hanem a korruptak viseljék: -A mindenkori végrehajtó hatalmat az aktuális kormány politikai összetételére tekintet nélkül ésszerűen korlátozni képes közjogi megoldásokat kell kialakítani -Őszinte és szigorú kampányfinanszírozási szabályokat kell alkotni, amelyeket a pártok nem akarnak és nem is tudnak kijátszani -Az információszabadság jogi és intézményi garanciáit helyre kell állítani, a közhatalmi szerveknek önként nyilvánosságra kell hozniuk a közérdekű adatokat -A közpénzből történő jutalmazást kizáró, valódi versenyt teremtő, olcsó és jó minőségű szolgáltatást eredményező közbeszerzési szabályozást kell bevezetni -A korrupcióról információval rendelkező polgárokat együttműködésre bátorító és őket megvédő szabályozást kell bevezetni -A közhatalmi döntéshozóknak őszintén és teljes körűen számot kell adniuk a gazdagodásuk mértékéről és forrásáról