Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
Advertisements

A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
Szociális munka a börtönben
Az iskolai szociálismunka
„Megváltozott világ?!” TÁMOP /1-2F projekt Dr. Ádám Szilvia.
Mészáros Attila Menedék Migránsokat Segítő Egyesület
Szakmafejlesztés a gyermekvédelemben
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Szabó Miklós Az oktatás szerepe a társadalomban. Az oktatás filozófiai alapja „A helyes cselekvéshez és megértéshez szükség van a jó tudására.” (Platón)
„Híd a forráshoz – forrásteremtő civil találkozó” (2009. május , Budapest) TÁMOP – TIOP A pályázati lehetőségek rendszere.
Migránsok Magyarországon LeCiM-projekt.
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
A sikeres integráció, inklúzió feltételei
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
Új megközelítés - Anyaklubok Magyarországon Jónás Jánosné Szarvasi Fiatalok a Holnapért Egyesület április 3.
MENEKÜLTEK INTEGRÁCIÓJA A MAI MAGYAR TÁRSADALOMBA ÁPRILIS 15. Készítette: Majer Zsuzsanna Konzulens: Kóbor Krisztina.
Nemzetközi migráció az Európai Unióban
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
1 Oktatás és iskolázottság – nemi egyenlőtlenségek konferencia Az előadás címe: A hátrányos helyzetűek oktatásban való részvétele gender szempontból (különös.
A harmadik országbeli állampolgárok honosítással kapcsolatos vélekedései, és ezek összefüggése a migráció különféle aspektusaival Örkény Antal Budapest.
Menedék - Migránsokat Segítő Egyesület
NEA szakmai támogatások (2014) Budapest, november
Esélyegyenlőség a dokumentumokban és a gyakorlatban Budapest, November 10.
Kuti Éva Szociális gazdaság, nonprofit szektor, civil társadalom Versengő koncepciók és intézményi leképeződésük.
Migrációs trendek és helyi közösségek Baranya megyében Konfliktusok és stratégiák a hátrányos helyzetű kistelepüléseken RAGADICS TAMÁS PTE BTK, SZOCIOLÓGIA.
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
Szociálpolitikai keretek
Dr. Fodor Imréné Pécsi Regionális Képző Központ igazgatója
Köztünk élnek. Ismered őket? EIA/2012/
Megpályázható tevékenységek BM/4747-1/2012. sz
Megpályázható tevékenységek BM/ /2012. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap.
Mi is az a társadalmi integráció?
A bevándorlási politika néhány kritikus pontja az Európai Unióban Szalayné Sándor Erzsébet PTE ÁJK november 5.
Speciális célcsoportok a szakmai protokollban Biró Dániel Budapest május 7.
Az Európai Unió által társfinanszírozott projekt 1 Ikonok és Indexek Projekt (A felnőttképzés hozzáférésének fejlesztése Újpesten, különösen a halmozottan.
TÁMOP / „Munkába lépés” A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásával valósul meg. TÁMOP.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Munkaintegráció útjai Zalában, a második esély iskolák szerepe.
Új utak az elsődleges munkaerőpiacra Zalai alternatív munkaerő-piaci szolgáltatások bemutatása.
Koncepciók, dimenziók az integráció kutatásában
A VISSZAÚT ÉPÍTŐKÖVEI Készítette: Balatoni Ágnes | Utcai Szociális Segítők Egyesülete |
A KEZDŐ KÉPZÉSI SZAKASZ FEJLESZTÉSI IRÁNYAI ÉS LEHETŐSÉGEI Dr. Csonka Csabáné 2007.
Első esély - esélyegyenlőség a mai iskolarendszerben
A „soft law” hatása az oktatás és képzés szabályozására az európai integráció tükrében dr. Várnagy Péter egyetemi docens PTE FEEK.
Önkéntesség, mint társadalmi szerepvállalás
Nemzetközi migráció és az Európai Uniós választások
Civil Európa – civilek Európában
Megpályázható tevékenységek BM/9674-2/2011. sz. nyílt pályázati felhívás alapján Európai Integrációs Alap dr. Gyöngy Anna BM EUEFO.
A nevelési program, mint a fejlesztés stratégiája
MIGRÁCIÓS SZAKIRÁNY Nemzeti Közszolgálati Egyetem
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
„Határon innen és határon túl – integráció és migráció a Kárpát-medencében” A Szociális és Munkaügyi Minisztérium és a munkaerő-migráció Korózs Lajos államtitkár.
A évi allokáció általános bemutatása- zárása
Inklúziós Pedagógiai Fejlesztések Központja
Elektronikus Munkaerőpiaci Adatbázis és Karrierpont Hálózat TÁMOP / ,,e-KARRIER” CSAT Egyesület Cím: 4025 Debrecen, Arany János utca.
Törzsök Erika: Színes szőttest - avagy milyen kisebbségpolitikára van szükség? 2006.
Ki az a mentortanár? „az a pedagógiai gyakorlattal rendelkező tanár, aki tapasztalatai és a továbbképzésben szerzett speciális képzettsége eredményeként.
AZ IDŐS ÉS FOGYATÉKOS ELLÁTÁS FEJLESZTÉSI LEHETŐSÉGEI A HELYI ESÉLYEGYENLŐSÉGI PROGRAMOKBAN JÚLIUS 3.
BIHARINÉ dr. KREKÓ ILONA főiskolai docens
Migráció és nemzetközi jog
Az emberkereskedelem kérdései az áldozatok szempontjából Gál Eszter Európai Együttműködési Főosztály október 21. Belügyminisztérium.
Interkulturális kommunikáció Győr-Moson-Sopron Megyei Kereskedelmi és Iparkamara HR-klub október 24.
Napjaink „globális” migrációi (Amerika, DK-Ázsia és Ausztrália, valamint Európa), a közös és eltérő vonások, várható eredmények JAKAB DÁVID
Barcsák Marianna - KPSZTI
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Alapvető fogalmak és tények a bevándorlás megértéséhez
„Út a munkához” program „Jó gyakorlatok” 2009
Társadalmi követelmények és igények speciális könyvtári ellátásra
Előadás másolata:

Migránsok társadalmi beilleszkedése együttműködéssel Örkény Antal MENEDÉK – Migránsokat Segítő Egyesület elnöke Az ELTE Társadalomtudományi Karának egyetemi tanára

Sarokpontok A migráció jelenségének újragondolása A migránsok társadalmi integrációjának kihívásai Különös tekintettel a munkaerőpiacra, a nyelvi-kulturális beilleszkedésre és a honosításra A menekültekkel való bánásmód kérdése mint a migráció sajátos esete

A migráció mint globális tömegjelenség Össztársadalmi jelenség Folyamatosan bővülő trend Túl a nemzetállami integráció hagyományos paradigmáján Egyszerre globális és nemzeti kérdés Egyéni,interperszonális és rendszerszintű kihívás

Migrációs trendek

A migránsok társadalmi integrációjának kihívásai Társadalmi nézőpont vs. egyéni perspektívák Beilleszkedés és elfogadás Az integrációt fenntartó intézményekhez való hozzáférés Munkaerőpiac Oktatás Szociális és jóléti szolgáltatások Politika, demokratikus participáció Mindenfajta hátrányos megkülönböztetés tiltása Nyelvi pluralizmus, vallási önrendelkezés Kulturális elfogadás és befogadás Nemzeti keretek és multikulturális integrációs normák

A munkaerőpiaci integráció nemzetközi összehasonlításban Forrás: Immigrant Citizen Survey 2012

A nyelvi integráció nemzetközi összehasonlításban Forrás: Immigrant Citizen Survey 2012 (Magyarország: határon túli magyarok nélkül)

Az állampolgári integráció nemzetközi összehasonlításban Forrás: Immigrant Citizen Survey 2012 (Magyarország: határon túli magyarok nélkül)

A menekültek A migránsok speciális csoportja, befogadásuk nem gyakorlati, haszonelvű szempontok szerint történik, hanem humanitárius alapon A magyarországi migránsok elenyésző kisebbségét alkotják (1% körül) A menedékkérők elenyésző hányada kap menekült státust vagy más védelmet Az elismert menekültek közül nem mindenki marad Magyarországon, de aki marad az általában komoly erőfeszítéseket tesz a beilleszkedés érdekében

Kihívások a magyarországi integrációt illetően Természetes támogató környezet hiánya Nagyfokú anyagi kiszolgáltatottság, szegénység Nyelvtudás hiánya Dokumentumok (pl. iskolai bizonyítvány) Eltérő kulturális kompetencia, jártasságok Munkaerőpiac elvárásainak megfelelő, konvertálható tudás, készség, tapasztalat hiánya PTSD, trauma, veszteségek, gyász, szétszakadt családok Adekvát szociális támogatás igénye a kezdeti időszakban Biztonságos és megfizethető lakhatás hiánya A többségi társadalom elutasítása

Az integráció területei Jogi, adminisztratív státus Lakhatás Szociális helyzet Nyelvi kompetencia Munkaerő-piaci helyzet Oktatás Egészségi állapot (mentális is!) Családi állapot, család egysége Közösségi élet, társas kapcsolatok Állampolgárság, társadalmi szerepvállalás

A Menedék Egyesület szociális szolgáltatásai menekültek számára Ügyintézésben való segítségnyújtás (szociális támogatásoktól a gázóra leolvasásig) Hozzáférés javítása más ellátórendszerekhez: eü., oktatási, foglalkoztatási, szociális Álláskeresés: tréning, klub, egyéni álláskeresés Életvezetési tréning, tanácsadás Családegyesítés (a Helsinki Bizottsággal közösen) Honosítás (az állampolgárság megszerzése) Szupportív jellegű segítő beszélgetések Pszichológiai segítségnyújtás Közösségi programok