Hardver-szoftver gyakorlás

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Nyitray Norbert 6. Tétel: Ön egy kisvállalkozás számítástechnikai munkatársa. Munkahelyén mindössze néhány számítógépes munkahely van. Feladata a kisebb.
Advertisements

Az operációs rendszer.
Szoftver Fogalma, típusai.
Személyi számítógépek
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Bevezetés Előadó: Tóth István számítástechnika tanár
A számítógép felépítése
Független Pedagógiai Intézetben Az internet: miért, hogyan?
Fontos fogalmak az informatikában.
SZOFTVER.
Mai Számítógép perifériák
Kis Krisztián – Kiksaai.elte 1Kis Krisztián - Kiksaai.elte.
A számítógép alapegységei
A számítógép felépítése
Informatikai eszközök
A számítógép felépítése
Az operációs rendszer.
Ismétlés.
1. Ismerkedés a számítógépes környezettel
BE KI Perifériák Számítógép.
a számítógép kézzelfogható részei.
Alapfogalmak Adat: fogalmak, tények, jelenségek olyan formalizált ábrázolása, amely emberi vagy gépi értelmezésre, feldolgozásra, közlésre alkalmas. Információ:
Hardware Hardver (ang.: hardware) alatt a számítógép fizikailag megfogható részeinek összességét értjük. Legegyszerűbb meghatározás talán, hogy a hardver.
Számítógépes alapismeretek Beadandó 2010
Mai Számítógép perifériák
Mai számítógép perifériák
Az operációs rendszer.
A perifériák általánosan
A számítógép jelentősége a hétköznapokban
SZOFTVEREK.
A számítógép felépítése
A számítógép alapegységei. A számítógép a belsőleg tárolt program segítségével automatikusan hajtja végre a programokat. A memória utasítások és adatok.
SZOFTVER.
A mikroprocesszor frekvenciája (mérete)
A számítógép teljesítménye
Erőforrások: Hardver Manver Szoftver.
A személyi számítógép részei:
Bemutatkozás Név: Vespi Gábor Kelt: december 27.
IT alapismeretek Csíki Gyula.
A számítógép elvi felépítése
Szoftver Program – utasítás sorozat, amelyet a számítógép végre tud hajtani. Operációs rendszer – programcsomag, amely kapcsolatot teremt a felhasználó.
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Bementei és kimeneti eszközök ismertetése
Összefoglalás Az informatikai eszközök használata
A számítógép részei Ismétlés-gyakorlás.
A számítógép felépítése
Mai számítógép perifériák
Informatikai alapismeretek Összefoglalás. AlapfogalmakAlapfogalmak Informatika: Informatika: – Az a tudományág, amely az információk keletkezésével, továbbításával,
A számítógép felépítése
A számítógép (computer)
A számítógép felépítése
A számítógép felépítése
Gyakorló feladatok A számítógépek.
2015. július július július 22. Készítette: Gráf Tímea Informatika 9. évf. Informatikai alapismeretek III.
A számítógép részei Hardver és szoftver elemek
A számítógép feladatai és felépítése
Hardver eszközök.
Szoftver Program – a számítógép számára érthető utasítássor Operációs rendszer – Programcsomag. Kapcsolatot teremt a felhasználó és a számítógép között.
A számítógép fontosabb perifériái Készítette: Weigel Szilvia II. évfolyam Számítástechnika szak.
Sz&p prof.
Az operációs rendszer.
Számítógépes alapismeretek
A számítógép felépítése
Az információ.
A számítógép feladatai és felépítése
A számítógép felépítése
SZOFTVEREK (programok)
A számítógép felépítése
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Hardver eszközök elhelyezkedésük szerint
Előadás másolata:

Hardver-szoftver gyakorlás

Párosítsd össze a megfelelőeket! Szkenner Játékkonzolok elsődleges irányító eszköze szokott lenni. Alaplap Hordozható adattároló eszköz USB-re csatlakoztatható. Írható és olvasható. Memória (RAM) Papírlapról egy másik papírlapra lehet átjuttatni a szöveget vagy képet. Pendrive Összeköti a számítógép belsejében lévő részeket. Merevlemez Ha a saját gépünkre mentünk el valamit, akkor ezen fog tárolódni. Kontroller Papírlapról a számítógépbe visz be adatokat. Fénymásoló Műveleteket végez, irányítja a számítógép eszközeinek munkáját. Processzor (CPU) Ideiglenesen megjegyzi a futó programokhoz szükséges adatokat.

Párosítsd össze a megfelelőeket! Touchpad A gép tartalmát másolhatjuk a CD-re. Joystick Elsődleges kimenet, megmutatja, hogy mit csinál a gép éppen. Hangszóró A számítógép képi megjelenítéséért felelős. Monitor Játékok irányítására szolgáló bemeneti eszköz. Webkamera CD lemez tartalmát másolhatjuk vele a gépre. Videókártya A kurzort tudjuk irányítani vele. CD-író Zene és hangok lejátszására szolgáló eszköz. CD-olvasó Videó beszélgetéshez szükséges eszköz, amely segít a másik félnek látni minket.

Igaz-hamis (ami igaz legyen zöld, hamis piros!) Az egér a számítógép elsődleges kimenete, ez mozgatja a kurzort. A számítógépben több hűtés létezhet, elsősorban a videókártya, a processzor és a tápegység igényel hűtést. Hálózati kártya nélkül nem tudunk internetezni, és hangszóró nélkül nem hallhatjuk a gépen lejátszott zenéket. A CD lemezek sérülékenyebbek a pendriveoknál, és kevesebb adat is fér rájuk általában. Ha áramszünet van vagy kikapcsoljuk a számítógépet, akkor a memória tartalma elveszik, a merevlemezé megmarad. A számítógép működéséhez szükség van bizonyos hardverekre és bizonyos szoftverekre is.

Egészítsd ki a táblázatot! Eszköz Feladat Bemenet/Kimenet/ Mindkettő/Háttértár Headset Nyomtató Floppy Zene hallgatása, nem zavarunk másokat. CD lemez Adatok tárolása, hordozható eszközökben használják általában. USB csatlakozó

Párosítsd össze a megfelelőeket! Operációs rendszer Fekete képernyő, szöveges parancsok, a Windows elődje. Médiaszerkesztő Zene, videó klippek, vicces videók játszhatók le vele. Férgek A számítógép működtetéséért felelnek. Kommunikációs pr. Comodo, Kaspesrky, NOD32, Norton, AVG, Windows tűzfal Hálózati programok Zenét, videót lehet vele vágni. MS-DOS Skype, Facebook, MSN. Youtube Rosszindulatú programok, tönkre tehetik a gépünket. Biztonsági szoftverek A hálózatok (Internet) használata a fő profilja ezeknek a programoknak.

Párosítsd össze a megfelelőeket! Illesztőprogramok A nyomtatott anyagok elkészítését, tördelését segítik. Skype Ezek segítségével készülnek a programok. Képszerkesztők Programok, filmek, zenék letöltése. Vigyázni kell az illegális tartalommal! Fájlcserélők A felhasználó által létrehozott programok csoportjának tagja. Kiadványszerkesztők A hardverek illetve perifériák megfelelő működtetését biztosítják. Aknakereső Szöveg, hang, videó továbbítására szolgáló távbeszélő program. Fejlesztői környezetek Képek módosítása, retusálása, effektusok alkalmazása a fő feladatuk. Prezentációk Játékok csoportjába tartozik.

Igaz-hamis (ami igaz legyen zöld, hamis piros!) A számítógép működéséhez elengedhetetlenek a játékprogramok és az irodai szoftverek. Érdemes egy tűzfalat és egy vírusirtót is telepíteni a számítógépre. A bankok és cégek kifejezetten számukra készült programokat is használnak, melyeket üzleti szoftvernek nevezünk. A tömörítőprogramok arra használatosak, hogy helyet takarítsunk meg a számítógépen. Az alkalmazói programok csoportjába tartoznak. A tervezőprogramokkal megtervezhetjük az órarendünket, vagy a bevásárló listánkat. A számítógép vírusokat kaphat, ha túl sokáig nyitva hagyjuk az ablakot, vagy nem fűtűnk télen.

Egészítsd ki a táblázatot! Szoftvercsoport Feladatok Példapr. (min3) Operációs rendszer Vírusirtó Word, PowerPoint, Excel Zenét, filmet lehet nézni vele. E-mail programok Új képet lehet létrehozni benne. Audacity, Movie Maker, Logomotion Web böngészők

Relációanalízis Az internetes játékoknak nincsenek veszélyei, mert kizárólag gyerekek számára készültek. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis A Torrent programok használata teljesen biztonságos, mert legális tartalmakat is le tudunk velük tölteni. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis A számítógépes játékok hasznosak lehetnek, mert bizonyos játékok fejlesztik képességeinket, például a logikai gondolkodást. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis Ha meg szeretnénk védeni a számítógépünket a külső támadásoktól, akkor vírusirtó és tűzfal programot is telepítenünk érdemes, mert ez a két program együtt 100%os védelemmel látja el a gépünket. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis Az Google Chrome az egyik legkedveltebb böngésző, mert a Microsoft termékei mindig a legjobbak a saját kategóriájukban. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis Az operációs rendszerek a legelterjedtebb programok, mert minden számítástechnikai eszközön szükséges, hogy fusson egy a működéshez. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis A Mozilla Firefoxot nagyon sokan használják, mert a Youtube egy igen népszerű weboldal. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis A vírusirtókat érdemes sűrűn frissíteni, mert a gonosz emberek folyamatosan újabb vírusokat „tenyésztenek” ki a számítógépeink tönkretételére. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis A pendrive sok tekintetben jobb mint egy cd, mert kapható sok féle alakban, így mindenki ki tudja fejezni a személyiségét vele. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Relációanalízis Az asztali PC-k könnyen hordozhatóak, mert a számítógép belsejében sok a műanyag alkatrész. A) Igaz-Igaz, és van összefüggés. D) Hamis-Igaz. B) Igaz-Igaz, de nincsen összefüggés. E) Hamis-Hamis C) Igaz-Hamis.

Vége!