A mentálhigiéné szerepe és helye a civil szektorban.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
A munkahelyi egészségfejlesztés lehetőségei, nemzetközi tapasztalatok
Advertisements

A Családoktól tanulunk Kutatást végezte: Hegedűs Réka és Dávid Beáta 2005 Home-Start International Otthon Segítünk Alapítvány MTA Szociológiai Kutatóintézet.
Komplex kistérségi programok a gyerekszegénység csökkentéséért Kun Zsuzsa, MTA KTI Gyerekprogram Iroda.
REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA REGIONÁLIS ÉS HELYI EGYÜTTMŰKÖDÉSI STRATÉGIÁK TUDOMÁNYOS KONFERENCIA SZÉKESFEHÉRVÁR.
A társadalmi felzárkóztatás és az életen át tartó tanulás (LLL)
A szociálpedagógus segítségnyújtásának formái a Kollégiumban
A humán ökorendszer A humán ökorendszer egy hasznos keret, „amelynek segítségével megértjük az ember és környezete között fellépő kölcsönhatásokat.” (Welch)
Egyéb prevenció, civilek, iskolán kívüli szervezetek.
Az iskolai szociálismunka
Könnyid István KETEG Alumni
Mentálhigiéné, kiemeltképp a depresszió
Miért boldogabbak az emberek az egyik országban, mint a másikban?
PALLÓ zárókonferencia BMK, január 30. A közművelődési intézmények szerepe és lehetőségei a felnőttképzésben Felnőttképzési információs és segítő.
„EZERARCÚ CSALÁD” A fiatalokkal való kapcsolatfelvétel és sikeres bizalmi kapcsolat kialakításának egyik lehetősége Pistyur Gabriella Sóti Beáta Törzsökné.
Fenntarthatóság – vállalati szemszögből. Fenntartható növekedés - makro  válságot követő stabilizáció  a növekedés mennyiségi/minőségi tényezői  válság.
ÖSSZEFOGÁS JÁSZBERÉNYÉRT március 26. © Baráth László.
Lőwné Szarka Judit ellátottjogi képviselő
„Nyitott kapu” a rendszeres testmozgásért és kapcsolódó egészségfejlesztési programok Vámospércsen Ménes Andrea polgármester.
A vezetőtanáron „innen és túl” Szivák Judit ELTE PPK
A pszichiátriai ellátás szervezeti keretei
Győr Megyei Jogú Város Önkormányzata Családsegítő Szolgálat Gyermekjóléti Központja.
Szabóné Kármán Judit PTE NTI BTK Oktatás és Társadalom Doktori Iskola
Közösségi munka. 1. A közösségi munka előnyei az egyéni és családi esetkezeléssel szemben A szociális munkások rendelkezésére álló eszközök rendszerint.
Szomatikus nevelés az egészségügyi szakképzésekben, különös tekintettel a felsőoktatásra Dr. Hollós Sándor nov. 14.
Óvodai tanterv a 3 és 7 évesek számára
CSALÁD.
Gyermek és fiatalkori devianciák kialakulása
A szociálpedagógus feladatai a Deák Ferenc Középiskolai Kollégiumban
IMA MAGYARORSZÁGÉRT. KEDVES SZERETETREMÉLTÓ EMBEREK!
Dr. Szilágyi Klára Szent István Egyetem
Tanulási partnerségek kezdeményezése A NYITOK hálózatfejlesztési program bemutatása Balázs Ákos Szövetség az Életen Át Tartó Tanulásért június 22.
A hálózati szociális munka koncepciói (R. Brake) I. Hálózat orientált tanácsadás -a kliensek környezetében lévő erőforrások mozgósítása és támogatása -a.
„21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció” TÁMOP / számú kiemelt projekt „21. századi közoktatás – fejlesztés, koordináció”
EURÓPAI TANÁCSADÓK SZÖVETSÉGE (ETSZ), European Consultants Unit (ECU)
A nevelés értelmezése – célja – feladatrendszere
A nevelés értelmezése - célja –feladatrendszere
Biztos Kezdet and the Early Years Foundation Stage
Egészségfejlesztés és helyi ifjúsági munka. a) Az állítás helyes b) Az állítás helytelen c) Az állítás csak részben helyes d) Az állítás nem vonatkozik.
A Munkaerő-piaci helyzet Miskolcon Kiss Gábor főosztályvezető.
Győr Pláza Magyar Máltai Szeretetszolgálat Egyesület „SzínStér” Szenvedélybetegek Alacsonyküszöbű Ellátása Győr.
2010. november 19. Ráczné Németh Teodóra: Egészséges életmód szociális dimenziói.
Hevesi Kistérség Integrált Szolgáltató és Innovációs Központ
HEF OP / A SAJÁTOS NEVELÉSI IGÉNYŰ TANULÓK EGYÜTTNEVELÉSE
A demokrácia problémája a településfejlesztésben Rövid és hosszú távú gondolkodás Miskolc Szegénységellenes Világnap 2014, okt. 17.
X. Országos KEF Konferencia nov. 30.
HÉTFA Kutatóintézet és Elemző Központ A gazdasági növekedés társadalmi feltételei: értékek, intézmények, kizáródás, tudás, egészség - Panelbeszélgetés.
Elgondolások az aktív időskor programjára,
A SZOCIÁLIS SZOLGÁLTATÓ SZEKTOR MUNKAHELYI JÓL-LÉT ÉRZETE.
EGÉSZSÉG ÉS JÓL-LÉT SZÉKESFEHÉRVÁR POLITIKÁJÁBAN Östör Annamária.
Erőszakmentes, egészségtudatos iskola
Motiváció.
Szociálpedagógus a „SÉF” Szakképző Iskolában „Fontos vagy nekünk” QALL – Végzettséget mindenkinek! Regionális konferencia Székesfehérvár 2013.
A TÁRSADALMI JÓL- LÉT KÉRDÉSEINEK ÖSSZEHASONLÍTÁSA EGYES SZOLGÁLTATÓ SZEKTOROKBAN Készítette: Folmegné Czirák Julianna
Maximális teljesítmény
Mentálhigiénés team működése kórházunkban
Boldog Európa, boldogtalan magyarok? Dr. Lelkes Orsolya, European Centre, Bécs II. Magyar Pozitív Pszichológia Konferencia – április 29.
A reintegráció lehetőségei
Gersekaráti IKSZT – esély és lehetőség a közösség szolgálatára IKSZT Szakmai nap, Bak,
Közösségi gyakorlat A Gyakorlóiskolában. TUDÁS Ismeri azokat a főbb módszereket, amelyekkel megismerheti a gyerekek kognitív, emocionális és erkölcsi.
Kaucsek György - Simon Péter Szociálpolitikai és Munkaügyi Intézet „Maradj a Zöld Zónában!” munkahelyi alkohol- és drog-megelőzési program Workshop – Dobogókő,
Az OEFI TÁMOP / számú ”Egészségfejlesztési szakmai hálózat létrehozása” című kiemelt projekt köznevelési alprojektje ELKÉSZÜLT SZAKMAI.
ORSZÁGOS FELNŐTTKÉPZÉSI TANÉVNYITÓ KONFERENCIA
Az Újbuda 60+ Program rendszerének legfontosabb elemei
„FÜGGŐSÉG ÉS/VAGY MUNKAKÉPESSÉG” konferencia
avagy a megismerési folyamatok probléma alapú tervezése
Ágazatközi szakmai találkozók
Család – és Gyermekjóléti Központ
SZOKÁS SZABÁLYRENDSZER, NEVELŐMUNKA TERVEZÉSE ELLENŐRZÉS TERÜLETEI FELADATMEGOSZTÁS Farkasné Egyed Zsuzsa
Csókay László KPSZTI április 13.
Előadás másolata:

A mentálhigiéné szerepe és helye a civil szektorban. Bruttó Nemzeti Termék (gross national product GNP) Bruttó Hazai Termék (gross domestic product, GDP) Bruttó Nemzeti Boldogság Bruttó KisKözösségi Boldogság Bruttó Személyes Boldogság "Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne." (Tamási Áron)

„Az emberi erőforrásokba való komoly beruházás nélkül ; a közegészség, a közbiztonság, a lelki egészség, sőt a közhangulat terén sem várható javulás.” Dr. Veér András 1996

Bruttó Nemzeti Boldogság Mi a mentálhigiéné? A Bruttó Személyes Boldogság, azaz a testi, lelki, szellemi és szociális jól-lét állapota! Ezt a személyek és a kis közösségek hozzák létre az élettereiken keresztül! Mi egy ország mentálhigiénéje? Az egyének és azok kisközösségeinek mentálhigiénéje. Azaz a családok, falusi , városi helyi közösségek, egyházak, sportkörök és más önszerveződő közösségek mentálhigiénéje.

Élettereink: Gazdasági Wellness Munkahelyi Wellness Mentális és Motivációs Wellness Környezeti Wellness Szociális és Kapcsolati Wellness Spirituális Wellness Fizikai, Egészségügyi Wellness Kisközösségi Wellness Egyéni Boldogság – ÖrömForrás Wellness Nemzeti KisKözösségi Egyéni

Lengyel László: Korunkba zárva (1994) „Nehéz korban élünk. Nem tarthatunk a nagy diktatúráktól, de félhetünk az aprócskáktól. A szellemi tisztán maradás és a szellemi tisztálkodás az a mentálhigiéné, amelyre ma nekünk értelmiségieknek a legnagyobb szükségünk van…” Lengyel László: Korunkba zárva (1994)

Mentálhigiénés Irányzatok Pozitív Mentálhigiéné (Humanisztikus Lélektan) Klasszikus Medicinális Pszichiátria (Rendszerszemlélet, Interperszonális Dinamika, Ökoszisztéma) Ökológiai Közösségi Mentálhigiéné (Kognitív pszichológiai, Egészség lélektani, Magatartás Orvostani) Szociobiológiai Koevoluciós (Alternatív Medicina + Spirituális Holisztika) New Age

A Mentálhigiénés koordináció feladatai: Információgyűjtés Felvilágosító és információ közlő tevékenység PR Szervezés Oktatás Lobbizás (szakmai, közösségi, önkormányzati, politikai…) Found Leasing (források felkutatása) Pályázatok (források kihasználása és formálása)

„Én alig hiszem, hogy a test, még ha egészséges is, a maga kiválóságával jóvá tudná tenni a lelket. Fordítva: a jó lélek tudja csak a testet a maga erényével a lehető legjobbá tenni.” Szókratész

A lelki egészség ismérvei Konstruktív együttműködés Empátia Indulatok szabályozása Interperszonális kompetencia Előfeltételek: Az én-ideál és az önkép koherenciája Kimunkált világkép Az egyéni lét értelmezése Azonosság-tudat

A hazai többlet-deviancia tényezői Társadalmi szinten: A politikai rendszertől és a politikától való elidegenedés Szociálisan öröklődő kulturális történeti magatartásminták Ambivalens (elfogadó – elutasító) társadalmi attitűdök a devianciákkal szemben A deviancia-szabályozó intézményrendszer fejletlensége, elégtelensége és hiánya

2. Mikroszociális szinten: Diszfunkcionális család Deviáns szubkultúrák Diszfunkcionális iskola, óvóda Diszfunkcionális helyi közösségek (művelődési ház, egyház, klubok, sportkörök, stb.) 3. Individuális szinten: Identitás bizonytalanság Fejletlen én-védő mechanizmusok Kialakulatlan világkép

Jelen civil helyzet A civil társadalom azt érzi, hogy politizálnia kell, hogy elérhesse céljait Nincs egységes mentálhigiénés rendszer, a régit felszámolták, újat nem építettek Részterületek kiemelésével a rendszer szétzilálódott a pénzforrások aránytalan elosztása miatt Hiányzik az egységes nemzeti mentálhigiénés stratégia

Hiányzik a koordináció a civilek között egy konszenzuson alapuló stratégia alapján Pl.: Nemzeti Drogstratégia Hiányoznak az ún. Módszervásárok, amelyek konkrét támogatást nyújtanak és bemutatkozásra adnak lehetőséget Nincs azonos elvek alapján működő monitorozás (szakmai konszenzus – politikai fenyegetettség) Kevés a használható infrastruktúra (Skócia) Hiányzik az oktatásból a mentálhigiénés szemlélet megvalósítása – csak írott malaszt

Ma Magyarországon az öt fő mentálhigiénés probléma közgazdasági terhei egyenként dohányzás 96,7 Milliárd Ft, alkohol 69,7 Milliárd Ft, drog 16,3 Milliárd Ft; depresszió 45,6 Milliárd Ft; öngyilkosság 13 Milliárd Ft. Ez összesen 241,3 Milliárd Ft. (Rupp Ágnes Ph.d.1996)

Az állam feladata lenne!?! Jogszabályi támogatás, kiskapuk lezárása Helyi közösségek támogatása, Helyi Szociális és Civil Kerekasztalok létrehozása A multiknak kötelezően befizetni egy segítő alapba a jövedelmük 1-3 %-át, mint Amerikában, Ahol szerzik a profitjukat, ott kell fejleszteni pl.: Románia, Erkölcsi elismerést pártmentesen Civil Támogatói Központ létesítése és működtetése a régiókban

Lengyel László: Korunkba zárva (1994) „Nehéz korban élünk. Nem tarthatunk a nagy diktatúráktól, de félhetünk az aprócskáktól. A szellemi tisztán maradás és a szellemi tisztálkodás az a mentálhigiéné, amelyre ma nekünk értelmiségieknek a legnagyobb szükségünk van…” Lengyel László: Korunkba zárva (1994)

Ahazai deviancia kutatás eredményei ( A deviancia problémák elhallgatása károsabb, mint a feltárásuk következményei, A közvélemény tájékoztatása az epidemiológiai, gazdasági válságról és az abból való pozitív kiútról, A deviánsak inkább áldozatok, mint bűnösök, segítségre szorulnak A gyermekkori szocializáció jelentőségének bizonyítása, használata a döntésekkor PL: gyermeki jogok ombucmana

A devianciák halmozódása a szegény rétegekben A devianciák együttes előfordulása A deviáns megnyilvánulás tünet A családsegítő és mentálhigiénés szolgálatok jelentősége a devianciák hosszú távú kezelésében Andorka,1994

A lehetséges jövő 1. Ugyanolyan koordináció kialakítása, mint a drogterületen Kötelező órai és szabadidős mentálhigiénés programok az iskolában pl.: önismereti, tolerancia, nemzetiségi, kulturális csoportok, egészségfejlesztési, helyi közösségi, szexuális felvilágosítás, … (Kanada) Új szakmai rendszerek felépítése pl.: deviancia ambulanciák kialakítása és működtetése, kapcsolati és szülői oktatások szervezése, (jegyes oktatás?) Dánia Speciális betegközösségek visszavezetése támogatása (depresszió, cukorbetegség, stb.)

A lehetséges jövő 2. Alapfeladatok finanszírozása min. 50%-ban állami kötelezettséggé tenni (Anglia) Új feladatok megoldási lehetőségeinek közös kimunkálása ( Norvégia, Dánia)– igazi párbeszéd, nem pár(T)beszéd Önsegítő csoportok támogatása (Kanada) Szabadidő Központok felszerelése (Skócia) Krízisközpontok és önsegítő helyek létesítése (Németország) Szakmai műhelyek támogatása (Svédország) Idősek – Fiatalok összehozása (Németország, Anglia)

Az irodai stressz jelensége Az irodai dolgozók több mint négyötöde – 83% - szemtanúja volt már valamely munkatársa kiborulásának A dolgozók csaknem 9%-a állt már bosszút valamilyen irodai eszközön Európában a munkából való kiesések 50%-ért a munkahelyi stressz okolható a 2007-es évben az Európai Unió már több mint 20 milliárd eurót fordított a stressz kiváltotta betegségek kezelésére

A Canon megvizsgálta ezt a gazdaságilag is káros jelenséget Független kutatóintézet - ICM Research 18 európai ország – Magyarország részvételével 1.857 irodai dolgozó 2007. augusztus 3. és 8. között online felmérés

A dühkitörések okai 50% - hosszadalmas, értelmetlen megbeszélések 48% - munkahelyi faragatlanság és gorombaság (a legvalószínűbb oka a tettlegességig fajuló kirohanásoknak) 36% - a főnök vagy a kollégák támogatásának hiánya, 31% - irodai politika 30% - nyomtató- és informatikai (IT) problémák 20% - hosszú időt vesz igénybe megtalálni a dokumentumokat a vállalati hálózaton

A dühkitörések elszenvedői 19% - A legtöbben a Magyarországot is magában foglaló kelet-európai régióban és az Egyesült Királyságban folyamodtak erőszakhoz a környezetükben lévő eszközökön 26% - A dolgozók leggyakrabban az íróasztalra vagy az íróasztalon található dolgokra csapnak le, úgy mint a tűzőgépre, a tollakra 16% - Kiemelt célpont még a mobiltelefon és a billentyűzet is 12% - Bevallotta, hogy az irodai nyomtatót rugdosta, vagy éppen összetörte 2% - A legkevésbé veszélyeztetettek a szobanövények

A stressz csökkentő tényezői 48% gondolja, hogy az iroda elrendezése befolyásolja az általános stressz-szintet Feng Shui elvek 33% szerint sokkal kevesebb stressznek lenne kitéve egy jobb IT infrastruktúrával, amellyel megelőzhető a rendszer leállása 25% új vezető kinevezésével csökkenne az általános stressz 24% úgy véli, hogy a szükséges anyagok gyorsabb, egyszerűbb megtalálása és elérése a hálózaton jelentősen hozzájárulna az irodai körülmények fejlesztéséhez 22% szerint ha a nyomtató sosem hibásodna meg, akkor kevesebb stresszel járna a munka

A stressz leküzdésének lehetőségei a munkahelyen: Pozitív gondolkodás: gondolat, szó , cselekedet, tanulás elfogadása, Saját erősítő környezet (családi képek, virág, kabala, bútorok képernyővédő, célok, jó élmények, Nyugalom elérésének technikái, relax, Relax szoba – pihenő szoba, játékok – csavarós foci, darts, Zenehallgatás, feladatnak megfelelő zenék használata, Óránkénti változatosság a munkában - dohány pihenő? Kreativitás helyei a munkahelyen: kávézó, könyvtár, tárgyaló

A flow az örömteliség nyolc jellemzője „Csíkszentmihályi Mihály : A Flow; azaz Az áramlat” szerint Olyan feladatot vállalunk, amelyet el tudunk képzelni és így el tudunk végezni. Képesek vagyunk arra összpontosítani, amit akarunk, amit csinálunk. Világos célok meghatározása és elképzelése. Azonnali visszacsatolás részenként és az egészre nézve. Erőlködés nélkül, elkötelezettséggel cselekszünk, azt tesszük amit akarunk. Amit nem akarunk, annak nincs helye: tehát félelem, frusztráció és aggodalom mentes állapotot hozok létre. Örömteli, múltbeli és jelenlegi élményekkel (örömforrásokkal; örömforrás katalógus készítés, relaxáció) elő kell segíteni saját cselekedetek feletti kontroll elérését. Csak az áramlat van, a léttel való foglalkozás megszűnik! Megváltozik az időérzékünk, az órák úgy telnek, mint a percek!

A zóna közös tényezői Az élmény, az érzés autoletikus, azaz érdemes önmagáért az élményért végigcsinálni … Egyhegyűség ; Megmaradni a jelen pillanatban, a teljes figyelmünket; az éppen végzett tevékenységünkre összpontosítani. Minőségi teljesítmények helyett, egy dolgot csinál, de azt teljes egészében, maradéktalanul teljesíti… „Nem gondolni semmire” összpontosítani a belső ürességre, (a 7. vagy a 3. csakrára). Megtalálni a zónában a lehető legtöbb közös nevezőt, a tapasztalatok alapján növelni az ismert tényezők (külső, belső) számát és elsajátítani a biztos megvalósításukat. Pl.: kabalák, zene, A korábbi sikerek újraélése, vizualizálása az egyik legfontosabb lehetőség Rossz teljesítmény után megfigyelni, majd kizárni az életünkből az összetevőket, amelyek a sikertelenséghez vezettek …

Jó nap, rossz nap!? Be kell látnunk, hogy milyen napunk van; Egyedül és kizárólag Tőlünk függ… Rossz napunk olyankor van, amikor szabad utat engedünk ellenérzéseinknek, elhatalmasodnak a kételyek és a félelmek… Napindítás; mielőtt felkelsz hálát adsz azért, ami történni fog ma Veled, ami történt eddig, a kezdő lökés döntő! STOP! Leállítani minden cselekvést, új irány mutatása, új irányba való tovább menet… Olyan dolgot kezdjünk csinálni, amit nagyon tudunk! Pozitív irányultság, a kezdő lökés, pozitív eredményhez vezet. Napzárás: elalvás előtt hálaadás, hogy éjszaka pozitív rezgésekkel aludjunk! Bármikor meg lehet fordítani, bármit, sosincs késő! Örömforrás megélése és a nap folytatása. Örömforrás Bank: olyan cselekvések, tárgyak, események, zenék, képek stb., amelyek átélése magas rezgéshez vezet.

Köszönöm a megtisztelő figyelmüket! Stemler Mihály Telefon: 06209432544 Email: info@stemlermihaly.hu www.stemlermihaly.hu