Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szakítóvizsgálat.
Advertisements

Anyagvizsgálatok Mechanikai vizsgálatok.
A szabályozott szakasz statikus tulajdonsága
Lemezalakítás technológiai tervezése /CAE/
Autóipari lemezanyagok vizsgálata
Törési vizsgálatok a BME Mechanikai Technológia Tanszéken
Nyomtatott huzalozású szerelőlemezek mechanikai viselkedésének vizsgálata Készítette: Fehérvári Péter Konzulens: Dr. Sinkovics Bálint.
A HELYSZÍNI LENYOMATOS TECHNIKA KITERJESZTETT ALKALMAZÁSA
Függvények Egyenlőre csak valós-valós függvényekkel foglalkozunk.
tartalomjegyzék méretezés kötések rugók, állványok csapágyak tengelyek
VEGYÉSZETI-ÉLELMISZERIPARI KÖZÉPISKOLA CSÓKA
Keménységmérések.
1, r érték meghatározása 2, TENSTAND project
VASÚTI PÁLYÁK Felépítmény I Budapest 2014.
ATOMREAKTOROK ANYAGAI 6. előadás
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
Az igénybevételek jellemzése (1)
Agárdy Gyula-dr. Lublóy László
FÉMES ANYAGOK SZERKETETE
A képlékeny alakítás elméleti alapjai
Anyagismeret I. Gépipari mérnökasszisztens képzés I.évfolyam II. félév
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
A talajok mechanikai tulajdonságai
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
A talajok mechanikai tulajdonságai
Szívós – rideg viselkedés Törésmechanika
A talajok mechanikai tulajdonságai II.
A talajok mechanikai tulajdonságai IV.
Az ismételt igénybevétel hatása A kifáradás jelensége
Anyagok forgácsolhatósága Forgácsoló erő szükséglete
Hővezetés rudakban bordákban
Ragasztás és felületkezelés
Reológiai vizsgálatok
I. A GÉPELEMEK TERVEZÉSÉNEK ALAPELVEI
Üzemi viszonyok (hidraulikus felvonók)
Hőkezelés órai munkát segítő HŐKEZELÉSEK.
BETONSZERKEZETEK TERVEZÉSE, Dr. Majorosné dr. Lublóy Éva
Cellulóz-acetát lágyítása ε-kaprolaktonnal Katalizátortartalom hatása a lágyításra Készítette: Kiss Elek Zoltán Témavezető: Dr. Pukánszky Béla Konzulens:
Szerszámanyagok A szerszámanyagokkal szemben támasztott követelmények
5. „Anyagvizsgálat a Gyakorlatban – AGY5” Monor, Június Mi az anyagvizsgálat célja? Mit mérünk? Mi az anyagvizsgálat célja? Mit mérünk? – A.
Full scale törésmechanikai vizsgálatok nyomástartó edényekkel Fehérvári Attila.
Alakítási szilárdság mérése
A szerkezeti anyagok tulajdonságai és azok vizsgálata
Biológiai anyagok súrlódása
MSc kurzus 2012 tavaszi félév
Csontok törésvizsgálata
Vizsgálómódszerek.
Anyagvizsgálat a Gyakorlatban 7. Szakmai Szeminárium, 2014
TARTÓK ALAKVÁLTOZÁSA ALAPFOGALMAK.
A termelési függvény.
Ohm-törvény Az Ohm-törvény egy fizikai törvényszerűség, amely egy elektromos vezetékszakaszon átfolyó áram erőssége és a rajta eső feszültség összefüggését.
A mozgás egy E irányú egyenletesen gyorsuló mozgás és a B-re merőleges síkban lezajló ciklois mozgás szuperpoziciója. Ennek igazolására először a nagyobb.
FORGÁCSOLÁS Gyártástechnológia alapjai BAGGA11MNC 2. Előadás
Forgalom-szimuláció eltérő közegekben Max Gyula BMGE-AAIT 2008.
Földstatikai feladatok megoldási módszerei
Csővezetékek.
Laborvezetői Fórum1 LABORVEZETŐI FÓRUM Tájékoztató az anyagvizsgálati témakörben tervezett tanfolyamokról Csizmazia Ferencné dr. Széchenyi.
A maradó feszültség viselkedése fárasztó igénybevétel közben CSEH DÁVID, DR. MERTINGER VALÉRIA, DR. LUKÁCS JÁNOS 8. Anyagvizsgálat a gyakorlatban konferencia.
Vizsgálómódszerek 1. Bevezetés, ismétlés Anatómia: Csont: szilárd váz, passzív elem Izom: aktív elem, mozgás létrehozására Köztes elemek: szalag: csontok.
Szakítóvizsgálatok Speciális rész-szakképesítés HEMI Villamos - műszaki munkaközösség Dombóvár, 2016.
Szerkezet Vázlat Bevezetés Aggregáció kölcsönhatások, erők
Összeállította: Kovács István
Áramlástani alapok évfolyam
Anyagvizsgálati módszerek 1 Mechanikai anyagvizsgálati módszerek
Filep Ádám, Dr. Mertinger Valéria
Hidegalakításra szánt lemezek minősítése
Acél tartószerkezetek tervezése az új Eurocode szabványsorozat szerint
Determination of mechanical models of materials
A talajok mechanikai tulajdonságai V.
FUDoM`05 Izotróp kontinuumok anyagtulajdonságai Ván Péter Montavid Elméleti és Alkalmazott Termodinamikai Kutatócsoport BME, Energetikai Gépek és.
Előadás másolata:

Szakítódiagram órai munkát segítő Szakitódiagram

Szakítódiagram Szakítódiagram fogalma Szakítószilárdság fogalma: A szakítószilárdság: A szakítószilárdság az anyagnak csak az állandó terheléssel szembeni szilárdságára ad felvilágosítást, dinamikus igénybevételt csak jóval kisebb terhelésnél bír ki az anyag. A szakítószilárdság a hőmérséklet függvényében változik (általában csökken), magasabb hőmérsékleten állandó terhelés alatt az anyag állandóan növekvő alakváltozást szenved (tartósfolyás). A szakítószilárdság: megállapítására az anyagból szabvány szerint elkészített próbatesten statikus szakítóvizsgálatot végeznek, ami azt jelenti, hogy lassan növelik a húzóerőt és közben a gép felveszi a feszültség-alakváltozás diagramját. Az anyag tönkremenetel többféleképpen értelmezhető.

Szakítódiagram A mérés elve A mérés elve Az S0 kiinduló keresztmetszetű és L0 kezdeti hosszúságú próbatestet egytengelyű húzó igénybevétellel adott sebesség mellett addig nyújtunk, ameddig be nem következik a szakadás. A vizsgálat során mérjük a terhelés változását a darab nyúlásának függvényében.

Szakítódiagram Szakítóvizsgálat I. Rugalmas alakváltozás A terhelés megszűnése után a darab visszanyeri eredeti alakját. II. Egyenletes alakváltozás A képlékeny deformáció a mérőhossz minden egyes pontján azonos. III. Kontrakció A képlékeny deformáció egy szűk tartományra korlátozódik.

Szakítódiagram Szakítóvizsgálat fogalmak: Szakítóvizsgálat fogalmak: Folyáshatár (Re): az a feszültség, melyet az anyag maradó alakváltozás nélkül elvisel. Ez a pont nem mindig pontosan meghatározható, ezért helyette némely anyagnál azt a feszültséget tekintik folyáshatárnak, melynél a maradó alakváltozás 0,2%. Szakítószilárdság (Rm): az anyag által törés nélkül kibírt legnagyobb feszültség Szakadás: A szakítódiagramról leolvasható feszültség, ahol az anyag elszakad. Szakítóvizsgálat fogalmak:

Szakítódiagram Szakítódiagram anyagfajták szerint Kis széntartalmú szénacél szakítódiagramja: nevezetes pontjai Szakítószilárdság, Rm. Folyáshatár, Re. Szakadás Felkeményedés Kontrakció (keresztmetszet összehúzódás)

Szakítódiagram Szakítódiagram anyagfajták szerint Nevezetes pontjai Alumínium szakítódiagramja Nevezetes pontjai Különleges rideg anyag Szakítódiagramja Nevezetes pontjai Rideg törés keresztmetszete 1.Szakítószilárdság, Rm 2. 0,2%-os határ, R0,2 3. Arányossági határ 4. Szakadás 5. 0,2% fajlagos nyúlás 1. Szakítószilárdság, Rm 2. Szakadás

Elvégzendő feladatok: A szabványos mérőszámok meghatározása Szakítódiagram Szakítóvizsgálat eszközei Szakítóvizsgálat berendezései: Szakítóvizsgálat Szakítógép: számítógéppel összekötve Szakítógép: mechanikus Elvégzendő feladatok: Szakítás Hengeres próbatest szakítása Valódi feszültség–valódi nyúlás görbe felvétele A szabványos mérőszámok meghatározása

Szakítódiagram Szakítógépek típusai Szakítógépek típusai

Szakítódiagram Szakítóvizsgálat A szakítóvizsgálat elve

Szakítódiagram Szakítóvizsgálat A szakítóvizsgálat során kapott eredményeket befolyásoló tényezők: a próbatest alakja, mérete, felületi minősége a terhelés növelésének sebessége a vizsgálati körülmények pl. a hőmérséklet Az acél viselkedése magasabb hőmérsékleten:

Szakítódiagram Jellegzetes szakítódiagramok Szabványos mérőszámok: Szilárdsági jellemzők: Alsó folyáshatár Felső folyáshatár: ahol S0 a próbatest eredeti keresztmetszete

Feladatok: (Klikk a feladat típusra) Szóbeli kérdések: Szakítódiagram Feladatok Feladatok: (Klikk a feladat típusra) Szóbeli kérdések: Írásbeli feladatok:

Szakítódiagram Szakítódiagram vizsgálata Saját készítésű ábrák, képek Órai munkát segítő tananyag 2009.10.hó. Szerző: Karczub Béla A tananyag felhasználásának minden joga a Szily Tiszk tulajdonában van.