A magyar húságazat 2010 tavszán

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
BUDAPEST Budapest Fejlesztési Pólus BUDAPEST INNOPOLISZ Program Benedek Zsolt november 15.
Advertisements

Új Védjegy tanúsítja a magyar sertéshús kiváló minőségét
GKI Zrt., Bér- és bérteher-reform Akar László vezérigazgató március 10.
„Van-e még lejjebb?”, avagy a magyar húsipar állapotfelmérése 2012 húsvétján (a prezentáció az AKI adatainak felhasználásával készült)
Az EU gazdasága Mg. Terület: 130 millió ha (a teljes terület 550%-a) Gazdaságok száma: 7 millió.
Jelentés a fizetési mérleg alakulásáról
Meddig tarthatnak a böjti szelek a magyar húságazat számára?
Roncz Gábor vezérigazgató
GKI Zrt., Gazdasági folyamatok, 2008 Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt április 2.
Mi jellemző a magyar autóipari beszállítók helyzetére napjainkban?
1 „ Gazdasági kihívások 2009-ben ” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Dunagáz szakmai napok, Dobogókő Április 15.
Költségvetés ,3 milliárd forint agrár-és vidékfejlesztésre.
Összefoglaló a Budapesti Értéktőzsde Zrt évéről dr. Mohai György vezérigazgató Budapest, április 2.
Salmonellosis elleni védekezés baromfiállományokban
Kereskedelem- politikai eszközök. Célja…  kereskedelem korlátozása  kereskedelem támogatása  kereskedelmi feltételek meghatározása  Σ kereskedelem.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Hogy is néz ma ki a magyar húságazat.
A PIACI MŰKÖDÉS TAPASZTALATAI A MAGYAR GÁZIPARBAN
MNB Statisztika A külső finanszírozási igény/képesség változása
A sertéshúságazat szabályozása Termelés: 17,5 mill. Tonna évente Export: 1,5 mill. Tonna évente.
Készítette / Author: Tuska Katalin
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR II. A magyar gazdaság „kórképe” - a diagnózis Szeged, február-május Belyó Pál „G A Z D A S Á G P O.
1 A magyar gazdaság helyzete, perspektívái 2008 tavaszán Dr. Papanek Gábor Előadás Egerben május 7.-én.
Exporttal és importtal kapcsolatos okmányok
Dr. Mikulás Ildikó november 3. A borpiaci helyzet és a borpiaci rendtartás várható reformja.
4000 körüli vállalkozás, - ennek 80%-a mikro-vállalkozás (10 főnél kevesebb foglalkoztatott), - 15%-a kisvállalkozás (10-49 fő foglalkoztatott) 100 ezer.
1 Magyarország 2020 perspektívájában Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt november 29.
GKI Zrt., Öngólok után – kell egy gazdaságpolitika Szeged, október 1. Dr. Vértes András elnök GKI Gazdaságkutató Zrt.
Palócz Éva A magyar gazdaság növekedésének néhány kulcskérdése MKT közgyűlés május 27. Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
1 „ Energiapolitikai kérdőjelek, lehetséges válaszok” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. MKT Vándorgyűlés, Eger Június.
Adórendszer és feketegazdaság – évi intézkedések december 5-6. Karácsony Imréné szakállamtitkár Pénzügyminisztérium.
Agrárgazdaság és a mai vidék viszonya és mai konfliktusai Dr. Buday-Sántha Attila egyetemi tanár.
A közúti fuvarozás helyzete Napi Gazdaság Konferencia Karmos Gábor - főtitkár.
Cementipari észrevételek és javaslat november 20. a es időszak tervezett CO 2 kvóta kiosztásával kapcsolatban MAGYAR CEMENTIPARI SZÖVETSÉG.
Cím Petz Raymund, kutatásvezető december 6. Az üzleti és lakossági felmérésekből származó „sentiment” indikátorok.
A globalizáció hatása a nemzeti számlarendszerre KSH, szeptember 22.
Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon Jövedelmek és államháztartási kiadások Magyarországon június 10 Palócz Éva KOPINT-TÁRKI Zrt.
GKI Zrt., Az alacsony foglalkoztatási ráta okai, a foglalkoztatás bővítésének gazdaságpolitikai összefüggései Független Szakszervezetek Demokratikus.
A munkaerő-piaci helyzet a Nyugat-Dunántúli Régióban IPA Szakértői Akadémia Harkány
Gazdaságprognózis Dr. Vértes András elnök
A magyar gazdaság várható helyzete
A másodlagos élelmiszer-ellenőrzésekhez kapcsolódó szakmai kihívások a gyártók, feldolgozók szemszögéből. Az új szabályozás hatása a magyar termékek piaci.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon
Jankuné Kürthy Gyöngyi AKI, Élelmiszerlánc Elemzési Osztály
Húságazati nagyböjt, avagy a magyar húsipar elmúlt egy évének gazdasági értékelése. Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek.
Gazdasági és foglalkoztatási folyamatok Magyarországon.
Folyósítási feltételek Nyilatkozat: földterület nagysága, termelt növények élőállat fajta, korcsoport, egyedi azonosítók naprakéyz nyilvántartást.
Szabó Márton Kopint –Tárki Zrt. ELÁRASZTJA A MAGYAR PIACOT AZ IMPORT ÉLELMISZER ?
KOLBÁSZBÓL VAN A KERÍTÉS?
UDOVECZ GÁBOR Balkán: együttműködés vagy verseny a mezőgazdaságban?
März 2004 Herbert Rupp Az Európai Uniós csatlakozás hatása a magyar járműiparra.
A munkaerőpiac átalakulása a válságban
1169/2011/EU jelölési rendelet
Vegyipari trendek az EU-ban és Magyarországon
Válság Kényszer és lehetőség. A magyar gazdaság örökölt hátrányai.
A magyar baromfi ágazat helyzete és jövője 2011-ben
1 „ Beszéljünk végre világosan az energetikáról” Dr. Hegedűs Miklós Ügyvezető GKI Energiakutató és Tanácsadó Kft. Energetika Október 2.
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Fehéredtünk-e 2014-ben?
Mérlegen a koordináló szervezetek Hartay Mihály ÖKO-Pack Kft.
A sertéstenyésztés közgazdasági szerepe. A világ sertésállományának változása 2002-ben mintegy 1,2 milliárd db 90 millió t vágósertés Legjelentősebb sertéstenyésztő:
Az értékkategóriák.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Közgazdaságtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Előzmények, jellemzők munkavállaló, 2500 cég vagy vállalkozó,
Hagyományos húsvéti húságazati helyzetkép (a prezentáció az AKI és a KSH adatainak felhasználásával készült) Változatlan stagnálás? avagy Történt-e.
Magyarország – Csehország Bilaterális gazdasági kapcsolatok Orosz György főosztályvezető, Globális Főosztály KÜLGAZDASÁGÉRT FELELŐS HELYETTES ÁLLAMTITKÁRSÁG.
Kormányszóvivői Iroda Cselekedni most és mindenkiért Adatok és tények a Medgyessy-kormány egy évéről május 24.
A HÚSVÉTI SONKA Dr. Zsarnóczay Gabriella
APEH Észak-magyarországi Regionális Igazgatósága Igazgató
Az ÁFA-csökkentés szükségessége és hatása a zöldség-gyümölcs ágazatban
Adatszolgáltatói terhek csökkentése a külkereskedelmi statisztikában
Magyar gazdaságpolitika a rendszerváltás után 2. A 2010 utáni korszak
Előadás másolata:

A magyar húságazat 2010 tavszán Az anyag összeállításánál az AKII, a KSH és a Bizottság adatai kerültek felhasználásra

Mi az amit tudunk a magyar húságazat 2009-es évéről? - 2009 végére leállt a sertésállomány csökkenése – 3,2 millió állat, amiből 226 ezer koca (2008 augusztusa óta nem fordult elő, hogy az egymást követő statisztikai adatgyűjtés ne csökkenő létszámot mutatott volna a sertésállományban – a kocaállomány 2006 decembere óta csökkent). - A szarvasmarha állomány 2006 óta gyakorlatilag stagnál. - A vágóhidak 2009-ben 113 ezer szarvasmarhát (7%-os csökkenés) és 4,3 millió db sertést (0,1%-os csökkenés) vágtak le 2009-ben. - Ez élősúlyban 480 ezer tonna sertést és 58 ezer tonna marhát jelent A Magyarországon levágott sertések kb. 25%-a import eredetű volt 2009-ben

A sertéshús árának alakulása az EU-ban és Magyarországon - A magyar sertésárak tartósan az EU átlagárak felett vannak, ami növeli az élősertés import attraktivitását

Az EU sertésár viszonya a világpiaci árhoz Az EU átlagár egyes időszakokban akár 50%-kal is meghaladhatja a legfontosabb nemzetközi versenytársak árait.

Az EU nemzetközi versenyképessége csökken a sertéshús ágazatban Az EU nettó exportja 2009-ben már csökkent… …és ez a csökkenés várhatóan tovább tart a prognózisok szerint.

Sertéshús külkereskedelem Az élősertés és a sertéshús külkereskedelmi mérlege évek óta passzívumot mutat Ugyanakkor értékben még mindig pozitív a külkereskedelmi mérlegünk a sertéshús ágazatban Az előzetes adatok alapján 2009-ben az import élősertés és hús mennyisége valamint értéke is növekedett, az export esetében növekedés volt a hús mennyiségében és értékében. Ugyanakkor a hús mérleg valószínűleg tovább romlott.

Áralakulás 2009-ben Áralakulási index az előző év decemberéhez képest A vágósertés átlagára 2009-ben éves szinten átlagosan 5%-kal volt magasabb, mint 2008-ban. (AKII) A sertéshús fogyasztói ára átlagosan 7,5%-kal volt magasabb, mint az előző évben. (KSH) Húsipari termékek átadási árának alakulása az előző évihez képest % Csontos sertéshús, lehúzott, félben (fej, láb és farok nélkül) 103 Szalonnás és bõrös sertéshús, félben (fejjel, lábbal, farokkal) 108 Sertés karaj, csonttal, szűzpecsenye nélkül 95 Sertés comb, csont nélkül 97 Sertés tarja, csonttal 100 Más sertéshús csonttal 76 Más sertéshús csont nélkül 80 Az ipari átadási árak és a fogyasztói árak 2009-ben is elszakadtak egymástól

A szükséges és reális lépések a húságazat versenyképességének erősítéséhez a támogatási prioritások átrendezése, az állattenyésztés és az élelmiszeripar, ezen belül a húsfeldolgozás preferálása a szükséges konszolidáció, koncentráció segítése, de legalábbis nem akadályozása tartós, az árkialakítás és a konfliktusrendezés mechanizmusára is kiterjedő szerződéses kapcsolatok kialakításának állami eszközökkel való segítése - a horizontális és a vertikális integrációk számának növelése, a meglévők erősítése a minőségi magyar húsipari termékek bel- és külföldi promóciójának támogatása a külföldi és a magyar termékek minőségére, megjelenésére stb. vonatkozó hatósági eljárások harmonizáslása az ÁFA csökkentése és/vagy az adóelkerülő tevékenység szigorú ellenőrzése illetve szankcionálása – szigorúbb állatnyilvántartás és nyomonkövetés, ami az adózásra is kiterjed súlyosabb szankciók a jogszabályok szándékos és súlyos megszegőivel szemben – a szemet hunyó hatósági szereplők kiszűrése a kiskereskedelmi láncok által alkalmazott, a húságazat szempontjából rendkívül hátrányos következményekkel járó gyakorlatnak formális és informális eszközökkel való korlátozása

Néhány húsvéti jó tanács a fogyasztónak: A hús „bizalmi termék”. Olyan gyártótól, olyan forgalmazótól vegye meg az ünnepi asztalra valót, amelyben eddig nem csalódott! Kétes eredetű terméket, olyat amelynek a címkéjén a gyártót nem tüntetik fel, ne vásároljon! Legyen tisztában azzal, hogy a húsvéti füstölt áruk kategóriában nagyon sokféle minőségű termék található meg a piacon. A 600 Ft-os kötözött sonka és az 2000 Ft körüli parasztsonka nem ugyanaz. Vásárláskor gondosan ellenőrizze a termék szavatossági idejét! Vásároljon legális magyar terméket!

Köszönöm a figyelmet