Vadászat az EU tagállamaiban 29.06.2011 Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési.

Slides:



Advertisements
Hasonló előadás
Szélerőművek elhelyezésének természetvédelmi problémái a Kisalföldön
Advertisements

A Duna-Tisza közi hátság vízgazdálkodás-fejlesztése a fenntartható vízügyi politika alapelvei szerint Dr. Madarassy László c. docens BME Vízépítési és.
Életkor és diszkrimináció
A 17/2010. (III. 4.) FVM rendelet a családi gazdálkodók által igénybe vehető átmeneti állami támogatásról Szeged, március 31.
Európai Unió környezetvédelmi tevékenységei
Vadgazdálkodás és vadászatszabályzás Vallóniában (Belgium)
Nemzeti cselekvési terv
EURÓPAI UNIÓ - VÍZÜGYI KERETDIREKTÍVÁK Bemutató Általánosan a VKI-ről és Magyarország helyzetéről 2005 április.
Budapest, 2008 Február 22. Helyi Vidékfejlesztési Stratégia – Hajt-A Csapat csoport Ad hoc térségi státuszjelentés A dokumentumban szereplő összes szellemi.
Az európai unió környezetvédelme. A tisztább, élhető környezetért Az Európai Unió több évtizedes munka eredményeként rendkívül átfogó környezetvédelmi.
„A BAKONYÉRT” Egyesület fejlesztése a TÁMOP projekt keretében.
Uniós források fogadása a bérlakásépítéseknél
EU alapismeretek E-Learning.
14. A madárvonulás természetvédelemi és humán jelentősége, a védelem eszközei és a vonuló fajok jövőbeni kilátásai Humán jelentőség -Mítoszok és vallások.
Natura 2000 területek Magyarországon
Készítette: Nagy Roland.  Európai Gazdasági és Monetáris Unió (EGMU)  Gazdasági és Monetáris Unió (GMU) Magába foglalja: - ktsgvetési és a gazdaságpolitikai.
Az Európai Unió intézményrendszere
Hidrológiai monitoringrendszerek
Európai Uniós ismeretek Mintafeladatok. Válassza ki a helyes megoldást! 1.Mikor írták alá a Római Szerződéseket? a)1948 b)1957 c)1967 d)1978 Megoldás:
Az INTERREG közösségi kezdeményezés 2/C modul Ponácz György Márk SAKK-tréner.
Az Új Magyarország Vidékfejlesztési Program (ÚMVP)
Az erdő szerepe a szénháztartásban és a klíma védelmében
Előnyök és alkalmazási területek
A Közös Agrárpolitika (KAP) aktuális kérdései, várható változások ÚMVP képzés „Európai Mezőgazdasági Vidékfejlesztési Alap: a vidéki területekbe beruházó.
Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek I. Üzemtan KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
A regionális politika és az agrárpolitika kapcsolata
Az ESPON 2006 Program és annak jelentősége Magyarország szempontjából Illés Dóra november 26.
KAP Albizottság* Szilvássy I. ÚMVP KAP ALBIZOTTSÁG ÉS AZ ÚJ KAP Tájékozódás Monitoring és Értékelés Koherencia, konzisztencia erősítése Véleményalkotás.
UMVP MB KAP albizottság, KAP-reform Papp Gergely Agrárgazdasági Kutató Intézet
AaAa ÚJ MAGYARORSZÁG VIDÉKFEJLESZTÉSI PROGRAM ÉVES JELENTÉS 2008.
Tájékoztatás az Európai Gazdaságélnkítő Csomagról ÚMVP MB Budapest, június 29. ÚMVP MB
MTA KRTK Regionális Kutatások Intézete Tájékoztató a Vidékfejlesztési Albizottság i üléséről Finta István Ph.D.
Az Ulmi Folyamat és az európai Duna-stratégia
Az Európai Unió környezetpolitikája Asszisztens hallgatók 19. tételéhez
KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI AGRÁRMÉRNÖKI BSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI BSc
Felsőoktatás-kutatás és szakpolitikai hasznosulás Magyarországon Tényeken alapuló (evidence based) szemlélet a felsőoktatásban „Adatalapú döntéshozatal.
EU IV.. Európa Parlament – Strassbourg Titkársága - Luxemburg - tagországok állampolgárai választják a tagjait (Magyarország 23 fő) - elfogadja a költségvetést.
Natura 2000 Okolicsányi Viktor. Az Európai Unió a területén megmaradt természetes élőhelyek, valamint a vadon élő állat- és növényfajok védelme érdekében.
Az Európai Unió ökológiai hálózata
ÚMVP III-IV.tengely Budapest, Dr. Horváth Zita Agrár-vidékfejlesztési Főosztály.
A 2011-es magyar elnökség területfejlesztési feladatai – stratégiák és felkészülés dr. Szaló Péter területfejlesztési és építésügyi szakállamtitkár 2009.
„New Hungary” Rural Development Programme „A nemzetközi gazdasági válság hatásainak a vidéki térségekben történő kommunikációja” című Komárom-Esztergom.
A NATURA 2000 ÖKOLÓGIAI HÁLÓZAT
EU szabályozás: a természet és a biodiverzitás védelme
Miért érdemes az eMagyarország hálózathoz tartozni? Az eMagyarország hálózat működése kézzelfogható eredményekkel járul hozzá a társadalom és a gazdaság.
Az Európai Duna Régió Stratégia a környezet- és természetvédelem szempontjából Dr. Rácz András környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkár.
Kormány rendelet a NATURA 2000 területek kijelöléséről
EURÓPAI UNIÓS POLITIKÁK
Készítette: Kiss Éva.  A Maastrichti Szerződést követően kiépült oktatási politika alapjait a közösségi programok képezik  Szókratész program: feladata.
EU regionalizmus Az EU regionális politikájának gyakorlata, megvalósulása, eszközrendszere, fejlesztési lehetőségei Pelle Anita Szegedi Tudományegyetem.
Vadászat és vadvilág dániában
KÖZSZOLGÁLTATÁS TERVEZÉSE, SZERVEZÉSE Általános Vállalkozási Főiskola III. évfolyam 2008/2009. tanév 3. Az Európai Unió politikái.
Lovas Attila igazgatóKÖTIVIZIG Duna térségi programalkotó tanácskozás, Érd, június 07.
Miskolc, március 20. Az Európai Unió Víz Keretirányelvének végrehajtását szolgáló KEOP A sz. Vízgyűjtő- gazdálkodási tervezési projekt bemutatása.
A természetvédelem lehetőségei a LIFE+ programban
A hágai ítélet végrehajtásával kapcsolatos tárgyalások jelenlegi helyzete Dr. Kovács György, CSc, főtanácsadó, a Bős-Nagymarosi Tárcaközi Bizottság titkára.
A CEPO projekt bemutatása a Bécsi Állatorvos-tudományi Egyetem, Baromfiklinika kutatási stratégiájának összefüggésében Michael Hess.
Környezeti elemek védelme II. Talajvédelem KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc Gazdálkodási modul Gazdaságtudományi ismeretek.
Európai Bizottság Miniszterek Tanácsa
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia
1. / Áttekintés ›Az EU természete ›Mikor lehetséges / alkalmas eszköz az EU jog? ›Az EU jogorvoslat keretei ›Tagállammal szembeni EU jogorvoslat ›Kötelezettségszegési.
Agrár-környezetvédelmi Modul Agrár-környezetvédelem, agrotechnológia KÖRNYEZETGAZDÁLKODÁSI MÉRNÖKI MSc TERMÉSZETVÉDELMI MÉRNÖKI MSc.
Fogyasztók diszkriminációja az EU-ban Bak Pál Európai Köz-és Magánjogi Tanszék
1 A kémiai biztonság új stratégiája. Európai Unió: Fehér Könyv. REACH. Globális Stratégia: Globális harmonizáció. SAICM. Prof. Dr. Ungváry György.
PREZENTÁCIÓ AZ EU-HOZ CSATLAKOZÓ ORSZÁG KAMARÁINAK DEBRECEN, MAGYARORSZÁG NOVEMBER 24. (hétfő) Michael Geary Vezérigazgató.
Európai Ifjúsági Fórum Az Európai Ifjúsági Fórumot (EYF) 1979-ben hozták létre a célból, hogy európai szinten képviselje az ifjúsági szervezeteket, és.
A vadhús, mint hungarikum
Helyi védett értékek bemutatása a
Kárelhárítás Zöldi Irma OVF.
Az LMBTI-személyek egyenlőségének előmozdítása az Európai Unióban
Előadás másolata:

Vadászat az EU tagállamaiban Budakeszi, Hungary National “Hunting” Directors meeting Dr. Yves LECOCQ FACE (az Európai Unió Vadászati és Természetmegőrzési Szervezeteinek Szövegsége) főtitkár

•a szervezetet 1977-ben alapították– Brüsszeli a központja • Titkárság: 10 teljes időben dolgozó szakemberből álló csapat • Népszerűsíti a fenntartható vadászatot, amely eszköze a vadfajok megőrzésének és a vidékfejlesztésnek; “7,000,000 európai vadász a biodiverzitás megőrzéséért” • Védi a 36 európai országban lévő tagszervezetek közös érdekeit

EU és vadászat? Direkt befolyás a vadászatra? NINCS Nincs egységes európai vadászati stratégia, a hatáskör marad a tagállamoknál …. de.…

EU & Hunting …. Jelentős közvetett befolyás! 1° = EU környezetvédelmi stratégia + még EU belső piaca, fogyasztóvédelem, mezőgazdasági stratégiák

1979 “madár” irányelv: 79/409/CEE = 2009/147/ “a vadmadarak megőrzésének érdekében” → mit (II. számú melléklet) mikor (Art. 7§4) hogyan (IV. sz. melléklet) vadásszunk? (de az nem, hogy hol vadásszunk)

1979 “madár” irányelv Értelmezés és kivitelezés? Tagállomok között komoly eltérések vannak! - örvös galamb: egész évben? - kormorán: szigorú védelem? - Vadászidény vége 31/01? - “tavaszi” szalonka vadászat ♂♂? Bizottsági irányelv: “oszd meg és uralkodj”?

1992 „élőhelyek“(„FFH“) irányelv - NATURA 2000 hálózat - szigorúan védett fajok (IV. melléklet) - fajok, amelyeknek esetleg szükséges a szabályozás (V. sz. mell.) - Tiltott módszerek és eszközök (VI. sz. melléklet) Problémás? Hód, farkas, barna medve… •EU biodiverzitás stratégia •Terjeszkedő külföldi fajok (kanadai lúd, szika szarvas, szivárványos pisztráng…)

NATURA 2000 = nincs beavatkozás?

“ Szeretném tisztázni a jól ismert tévhitek egyikét a NATURA 2000-ről, amely szerint minden gazdasági tevékenységnek abba kell maradnia. Ez egyszerűen nem igaz, és nem szerencsés, hogy ez a mítosz tartja magát. A NATURA program magába foglalja az élő vidéket, ahol lehet gazdálkodni, halászni, van erdészet és vadászat. „

Ma = van az első alkalom, hogy a tagországok „vadászati vezetői” azért találkoznak, hogy megvitassák az EU-s problémákat… …de egyáltalán nem olyan, mint a formális EU találkozók! Pl.: ORNIS Bizottság, Élőhely Bizottság, különböző munkacsoportok (olyanok, amik például előkészítik a vadászati irányelveket, az alapkoncepciókat stb.), amelyek csak a tagállamok környezetvédelmi hivatalnokainak szólnak!

Köszönet Magyarország… …a lehetőségért a többoldalú tanácskozásért, irányításért és kapcsolatteremtésért a tagállamok és az Európai Bizottság …de mi lesz a következő EU elnökség alatt (Lengyelország) / további elnökségek alatt (Dánia, Ciprus, Írország…)?

91/477/EEC irányelv a fegyverek beszerzésének és birtoklásának szabályozásáról, kiegészítve 2008-ban Célja, hogy megkönnyítse a magánszemélyek és termékek szabad mozgását a belső piacon - Sportfegyver kategóriák - Európai fegyver útlevél Az EU belső piacpolitikája

Vadhús higiénia & Egészségügyi szabályozások Állati „melléktermékek” szabályozása (beleértve a trófeákat, stb.) EU fogyasztóvédelem irányelv:

Európai OKIRAT a (fenntartható) vadászatról és biodiverzitásról (Európai Tanács) 1 alapelv: előnyben részesíti a több szintű vezetést, ami maximalizálja a hasznot a természetmegőrzés és a társadalom számára Stratégia - a leginkább alkalmas földrajzi területen kell folytatni… = tulajdonképpen kiegészíthetőség !

A FACE céljai: •Biztosítja a valós körülményekre épülő európai törvényhozást és irányelveket •Tiszteli a kiegészíthetőség elvét •Népszerűsíti a felelősségteljes, etikus és fenntartható vadászatot •Kapcsolatot tart európai és nemzeti politikusokkal, hivatalnokokkal és más döntéshozókkal •Megfigyel, idejében figyelmeztet, tájékoztat a növekvő veszélyekről •Összetartás az európai vadászok között!

Kommunikáció – Kommunikáció - Kommunikáció Egy tiszta, egyszerű és őszinte üzenet! Vadászat =jó az embereknek a természetnek a vidéknek

Köszönöm a figyelmet!